Oranje jeugdselecties (vervolg)

Dit stukje bevat aanvullende informatie bij een stuk van enkele weken geleden elders op deze website over leden van onze club bij internationale kampioenschappen (EK’s en WK’s) gespeeld door de nationale Oranje jeugdselecties, zowel bij de damesjeugd als de herenjeugd deze zomer. Omdat deel communicatie rond nationale selecties tegenwoordig plaatsvinds via Whatsapp lukt het niet altijd om overal volledig van alles op de hoogte te zijn. Veel info is ook te vinden op de website van het NHV of de sociale media van het NHV.

WK dames Jong Oranje in Slovenië

Nederland onder leiding van Ricardo Clarijs en de nieuwe Zweedse bondscoach van de A-ploeg Per Johanson heeft dit jaar geweldig gepresteerd bij het WK voor nationale jeugdselecties dames onder 20 jaar in Slovenië (22 juni tot 3 juli).  Jong Oranje won alle wedstrijden zowel in de poulefase (India en Japan) als in de hoofdronde (Tunesië en Zweden). Hierdoor kwam Nederland als groepswinnaar in de kwart-finale tegenover de nr 2 van een andere hoofdgroep Angola te staan. Het werd een duidelijke 29-21 zege voor Nederland. In de halve finale werd Oranje gekoppeld aan Noorwegen. Bij een oefentoernooi in de voorbereiding in Zweden was hier nog nipt van gewonnen.

In de halve finale van het WK DU20 lukte dat helaas niet. De eerste helft ging nog gelijk op (14-14), maar in de tweede helft ging het voor Oranje mis, omdat Nederland veel meer moeite had met scoren. Noorwegen liep uit naar een ruime 32-23 overwinning en plaatste  zich zo voor de finale. In de finale versloeg Noorwegen uiteindelijk regerend kampioen Hongarije.

De status van dit jeugd handbaltoernooi blijkt wel uit het feit dat ViaPlay de uitzendrechten van dit jeugd WK van het IHF had gekocht. Om die reden was het open Youtube kanaal van de IHF in Nederland tijdens dit toernooi geblokkeerd. De wedstrijden van Jong Oranje waren dus alleen op ViaPlay LIVE te volgen geweest. 

In de selectie van dames Jong Oranje (Onder 20) bij dit WK zaten van Quintus handbal Fem Boeters en Amber Verbraeken. Ook Judith van der Helm en Bianca Schanssema (beiden ook lid van de jongere Onder 18 selectie) hadden een plaatsje gekregen in de selectie voor dit WK 2022. Verder speelden ook Jette van Ingen en Roos Daleman, die beiden ook nog enkele jaren bij Quintus lid waren, (tegenwoordig beiden uitkomend voor VOC) mee. Ook de Westlandse Britt Maarschalkerweerd (ex-Westlandia), nu VOC) kwam dit WK uit voor Jong Oranje. Zowel Judith als Britt werden vooral in de dekking ingezet. Al deze speelsters trainen bijna fulltime op de Handbal Academie op Papendal.

Bianca had met haar vele stops een groot aandeel in de zege in de poulefase op Zweden en werd toen terecht gekozen tot “Man of the Match”. In de wedstrijd om het brons moest Nederland opnieuw aantreden tegen Zweden. Het is psychisch altijd moeilijk om een tegenstander voor de tweede maal te verslaan. Voor dames Jong Oranje lag dat blijkbaar anders, want Zweden werd opnieuw verslagen, met de ruime cijfers van 31-20. Nu was het keepersmaatje van Bianca, Senna van Gaalen (VOC) de grote uitblinker.

Door de zege op Zweden won Nederland U20 een historische bronzen medaille.  Hiermee was Nederland nu in Slovenië succesvol, waar in 2019 sportief alles door blessures flink had tegen gezeten. Een mooi afscheid zo voor deze generatie van hun jeugdperiode bij Oranje. De volgende stap moet instromen in de A-ploeg worden. Fem Boeters (Bayer Leverkussen) en Amber Verbraeken (Neckarsulm) zetten mede daartoe volgend seizoen hun loopbaan voort in de Duitse Bundesliga. Dit geldt ook voor meer van de speelsters van Dames Jong Oranje, waarvan de meesten hun opleiding op de Handbal Academie na dit laatste WK afsluiten. Op de Handbal Academie gaan jongere speelsters instromen.

Open EK nationale talenten groep in Zweden.

De jongste dames Oranjeselectie (Oranje onder 16) (de zogenaamde Talents-Oranje selectie) speelde vorige week het Open EK in Gothenburg Zweden, tijdens de Partille Cup. Hiervoor waren Sophie Buijs, Roos van Minnen, Silke van Kleef en Fien Swarte bij de laatste fase van het voorselectietraject vanuit de Handbalscholen betrokken geweest. Sophie Buijs heeft als enige speelster van Quintus de eindselectie gehaald en meegespeeld in Zweden. Het was voor deze jeugdselectie hun eerste internationale kampioenschap. 

Er werden dit EK in Gothenburg prima zeges gehaald op sterke handballanden als Zweden, Slovenië en Montenegro. Er werd gelijk gespeeld tegen Faroer Eilanden en Roemenië maar door een nederlaag tegen Frankrijk in de hoofdronde belandde Nederland in de plaatsingswedstrijd om de 5e-6e plaats tegen Polen. Bij Slovenië speelde trouwens Lara Ermenc mee als spelverdeelster. Lara heeft 3 jaar bij Quintus getraind en gespeeld, omdat haar vader voor zijn werk bij de NATO  in Nederland was geplaatst. 

Tegen Polen in de strijd om de 5e plaats werd door Oranje met 31-23 verloren, en dus eindigde Nederland als 6e. De vermoeidheid van een intensieve toernooiweek liet zich duidelijk voelen, zeker toen alles begon tegen te zitten. Uiteindelijk werd de EK titel door Spanje gewonnen, die in de finale Roemenië versloegen. De wedstrijden van het Open EK U16 zijn nog terug te kijken op de website van EHFTV.

WK dames Jong Jong Oranje in Noord-Macedonië

Ook dames Jong-jong Oranje (DU18) heeft zich geplaatst voor het WK. Aanvankelijk zou dit WK gespeeld worden in Georgië, maar om veiligheidsredenen is de organisatie verplaatst naar Noord-Macedonië.

Ze beginnen in een poule met Slovenië (30 juli), Guinee (1 augustus) en Roemenië (2 augustus) gevolgd door een hoofdronde en hopelijk finalewedstrijden. In de selectie voor dit WK zijn opgenomen Bianca Schansema en Judith van der Helm, die al WK-ervaring hebben opgedaan met DU20 en daarnaast onze rechteropbouwster van dames 1 Alieke van Maurik. Het is nog onduidelijk, waar er Live beelden van dit kampioenschap te zien zijn.

Alieke van Maurik, Bianca Schanssema en Judith van der Helm (van Oranje DU18) na laatste oefenwedstrijd.

De laatste oefenwedstrijd van deze groep afgelopen zondag in en tegen Frankrijk is knap met 25-22 gewonnen. Ook deze selectie heeft de kwaliteit in zich om mee te spelen om de medailles. Helaas heeft deze lichting door corona hun Open EK U16 gemist. Op de uitgebreide speelsterslijst voor dit EK staan ook Pieke van Ingen en Lois van Velzen. Zij kunnen eventueel later opgeroepen worden.

EK heren Jong Oranje en Jong Jong Oranje

Ook bij de herenjeugdvan Oranje is Quintus sinds dit seizoen weer vertegenwoordigd. De heren Oranje jeugdselecties (juniors is Jong Oranje en Youth is Jong Jong Oranje) spelen op dit moment nog op het tweede Europese niveau en proberen op de EK-toernooien (YAC: Younger Age Categorie championships) promotie naar het hoogste niveau te bereiken. Ze kunnen zich hierdoor ook nog niet plaatsen voor WK’s.

De oudste selectie (Jong Oranje) speelde afgelopen week hun EK op het tweede niveau in Bulgarije. Hier mocht keeper Evan de Lange (lid van Jong Jong Oranje) bij Jong Oranje debuteren. Hij deed dat zeer verdienstelijk en werd in de eerste wedstrijd tegen Slowakije zelfs uitgeroepen tot Man of the Match. Uiteindelijk bleken Oostenrijk en Tsjechië dit kampioenschap sterker en hierdoor eindigde Nederland o.l.v. bondscoach Edwin Kippers op een verdienstelijke 3e plaats. Deze wedstrijden zijn nog terug te kijken op EHFTV.

De jongere Oranjeselectie (Jong-Jong Oranje) speelt deze zomer een EK in Israël van 7 tot en met 13 augustus en de beelden van deze kampioenschappen zijn vermoedelijk ook weer op het open kanaal EHFTV gratis te volgen.

Op dit moment vindt er een intensief voorbereidings en selectie traject plaats voor heren Jong-Jong Oranje. Zo is in het laatste weekend van juni deelgenomen aan een toptoermooi tijdens de Lübecke Handbaldagen, waar van de A-landen IJsland, Noorwegen en Duitsland ruim werd verloren. Er was daar weer goed zichtbaar hoe belangrijk in het internationale heren handbal de fysieke en atletische voorwaarden zijn. Bij het selectietraject richting het EK zijn van Quintus Olav Scholtes, Thimo Axt, Evan de Lange en Thijs van Zeyl betrokken, zie foto. 

Thijs van Zeijl, Evan de Lange, Olav Scholtes en Timo Axt (van Oranje HU18)

Voor bovengenoemde spelers is nog niet bekend of ze in augustus in het vliegtuig mogen stappen naar Israël.

Oranje Beach selecties.

Een andere variant van het handbal is het “beach handbal”. Deze handbal variant kent ook internationale status en internationale Kampioenschappen. Helaas is de regionale status beperkt, omdat er bij Quintus en in Westland nog geen “beach velden” zijn. Nu is het strand (de beach) natuurlijk wel in de buurt, maar daar ontbreken “lijnen en doeltjes” om er gemakkelijk te kunnen spelen of trainen.

Toch was bij de beach handbal EK’s voor de jeugd van Quintus bij de Oranje jeugdselecties vertegenwoordigd. Het is daarom extra knap als een speler of speelster uit onze club, zich een plaatsje in nationale beach selectie weet te veroveren. In mijn eerdere stuk was ik de deelname van Mitchell Luiten aan het EK herenjeugd onder 16 in Praag vergeten te vermelden. (slordig en mijn excuses daarvoor). Mitchell is zeer vaardig in het zand en scoorde het afgelopen EK in Praag met 75 punten zeer hoog in het topscoorders klassement in zijn leeftijdsklasse. Uiteindelijk werden de Oranje heren Onder 16, 13e.

Keepster Naomi Walther was via de scoutingsdagen voor de zaal betrokken geraakt bij het selectietraject voor het “beach EK”. Naomi werd uiteindelijk uitverkoren voor de eindselectie voor het EK beach handbal voor speelsters onder 16 in Tsjechië afgelopen week in Praag. Lieke van den Dulk was ook betrokken geweest in het voorselectie traject. Uiteindelijk wist Oranje O16 knap een bronzen medaille te veroveren door Oekraïne door twee gewonnen sets te verslaan. Ook van het EK beach handbal zijn wedstrijden terug te kijken op EHFTV.

Mitchell Luiten en Naomi Walthe (bij het beach handbal EK).

We feliciteren al onze spelers en speelsters met de behaalde resultaten en wensen de Jong Jong Oranje (Onder 18) spelers en speelsters veel succes bij de komende kampioenschappen in het Oranje shirt! Hopelijk blijken al de extra handbal uren en opgedane ervaring door onze talenten komend seizoen ook waardevol in ons clubhandbal. 

Jan van Kester

X