Quintus jeugd bij Oranje selecties

De zomermaanden worden traditioneel de internationale kampioenschappen (EK’s en WK’s) gespeeld door de nationale jeugdselecties, zowel bij de damesjeugd als de herenjeugd. Veel ambitieuze jeugdspelers en -speelsters dromen áltijd van speelminuten in een Oranje shirt. De concurrentie hiervoor aan de top om in zo’n selectie te komen, of blijven, is groot. Bovendien worden er tegenwoordig ook flinke programma-eisen gesteld m.b.t. trainingsomvang. Je wordt verwacht om naast je clubtrainingen deel te nemen aan een talentontwikkelingsprogramma van het NHV. Voor een groot deel van de selecties vindt dat programma plaats op de Handbal Academie op Papendal onder leiding van professionele trainer-coaches. Dit is een absolute keuze.

WK dames Jong Oranje in Slovenië

Bij het WK voor nationale jeugdselecties dames onder 20 jaar heeft Nederland zich door een overwinningen op India en Japan geplaatst als poulewinnaar voor de hoofdronde. Hierin werd zondag de eerste wedstrijd gewonnen van Tunesië. Dinsdag werd ook concurrent Zweden verslagen. Hierdoor kwam Nederland donderdag als groepswinnaar van de hoofdronde tegenover de nr 2 van de andere hoofdgroep Angola te staan. Het werd een duidelijke 29-21 zege voor Nederland. Angola kwam handballend tekort tegen het gevarieerd spelende Jong Oranje. Angola speelde best grof en dat leverde daarom ook een terechte rode kaart op. Jong Oranje o.l.v. Ricardo Clarijs en bondscoach Per Johansson is hierdoor dus nog volop in de race voor de WK-titel. In het weekend, in de halve finale, komen ze tegenover Noorwegen te staan. Bij een oefentoernooi werd hier nipt van gewonnen.

De status van dit jeugd handbaltoernooi blijkt uit het feit dat VIAPLAY de uitzendrechten van dit jeugd WK van het IHF heeft gekocht. Om die reden is het open Youtube kanaal van de IHF in Nederland geblokkeerd. De wedstrijden van Jong Oranje zijn dus alleen op Viaplay LIVE te volgen. Voor de uitzend momenten verwijzen we naar de website van het NHV of Handbal Inside of de website van dit evenement: U20 World Championship 2022 (eurohandball.com).

In de selectie van dames Jong Oranje (Onder 20) bij dit WK zitten van Quintus Fem Boeters en Amber Verbraeken, maar ook Judith van der Helm en Bianca Schansema (van de jongere Onder 18-selectie) hebben een plaatsje gekregen in de selectie voor dit WK. Verder spelen ook Jette van Ingen en Roos Daleman, die beiden ook nog enkele jaren bij Quintus gespeeld hebben, (tegenwoordig beiden uitkomend voor VOC) mee. Ook de Westlandse Britt Maarschalkerweerd (ex-Westlandia, nu VOC) komt uit voor Jong Oranje. Zowel Judith als Britt worden vooral in de dekking ingezet. Al deze speelsters trainen bijna fulltime op de Handbal Academie op Papendal.

Bianca had met haar vele stops een groot aandeel in de zege op Zweden en werd terecht gekozen tot “Woman of the Match”.

Open EK nationale talenten groep in Zweden.

De jongste dames Oranje selectie (Oranje onder 16) (de Talents-Oranje selectie) speelt deze zomer een zogenaamd Open EK in Gothenburg Zweden van 4- 8 juli, als onderdeel van de Partille Cup. Hiervoor zijn Sophie Buijs, Roos van Minnen, Silke van Kleef en Fien Swarte bij de laatste fase van het voorselectietraject betrokken geweest. Sophie Buijs heeft als enige speelster van Quintus de eindselectie gehaald. Van dit toernooi zijn de komende week mogelijk wel beelden op het open kanaal van EHFTV te zien.

EK heren Jong Oranje en Jong Jong Oranje

Ook bij de herenjeugd is Quintus sinds dit seizoen weer vertegenwoordigd. De oudste selectie (Jong Oranje) speelt hun EK op het tweede niveau komende week in Bulgarije. Mogelijk mag keeper Evan de Lange daar bij aansluiten. De heren jeugdselecties spelen op dit moment nog op het tweede niveau en proberen op de EK-toernooien (YAC : Younger Age Categorie championship) promotie naar het hoogste niveau te bereiken.

De middelste heren Oranje selectie (Jong-Jong Oranje) speelt deze zomer een EK in Israël van 7 tot en met 13 augustus en de beelden van deze kampioenschappen zijn vermoedelijk wel op het open kanaal EHFTV te volgen.

De komende weken vindt er een intensief voorbereidingstraject plaats voor heren Jong-Jong Oranje, o.a. komend weekend een toptoermooi tijdens de Lübecke Handbaldagen Handball Days Lübeck 2022 (handball-days.de). Bij dit selectietraject zijn van Quintus Olav Scholtes, Thimo Axt, Evan de Lange en Thijs van Zeyl betrokken.

Voor bovengenoemde spelers is nog niet bekend welke spelers er in augustus in het vliegtuig mogen stappen naar Israël.

Ook in het beach handbal is Quintus bij een jeugdselectie vertegenwoordigd. Naomi Walther is gekozen voor het EK beachhandbal voor speelsters onder 16 in Tsjechië in juli. Hier was Lieke van den Dulk betrokken in het voorselectie traject. En Mitchel Luijten gaat in juli mee naar Praag met onder 16.

We wensen al onze spelers en speelsters veel succes en plezier in het Oranje shirt!

Jan van Kester

X