Historie

Quintus handbal is zowel op het gebied van ledenaantal als niveau één van de grootste handbalverenigingen in Nederland. We spelen met zowel de heren, dames als jeugd op het hoogste niveau van Nederland. Al velen jaren speelt Quintus in de eredivisie van Nederland en dit seizoen doen de dames dat zelfs al 50 jaar onafgebroken. Daar zal dit jaar door onze vereniging ook de nodige aandacht aan besteedt worden, in de vorm van een reünie.

 

Onze herenselectie heeft een viertal seizoenen meegedraaid in de Beneleague, de hoogste handbalcompetitie bij de herenafdeling waarin de beste Nederlandse en Belgische teams in spelen. Daarnaast spelen ook veel van onze jeugdteams op het hoogste niveau en zijn er al velen Nederlands kampioenschappen gevierd. 

 

Afgelopen seizoen wonnen de dames de SuperCup, kwamen ze tot de halve finale in de Europacup, wonnen ze de landelijke beker en werden ze 2e van de Eredivisie. Daarnaast werd het tweede damesteam, wat in de eerste divisie speelt kampioen! 

 

Natuurlijk wordt er bij Quintus ook veel aandacht besteed aan de breedtesportafdeling. Er is voor iedereen plek bij Quintus. Sinds enkele jaren hebben wij ook rolstoelhandbalteams, waar steeds meer mensen bij aanhaken. Onze rolstoelhandballers zijn zelfs al een keer Nederlands kampioen geworden! Iedereen met plezier en passie voor handbal is bij ons welkom en kan en mag meedoen.

Een rijke historie

Quintus Handbal kent een rijke historie. Er zijn vele successen behaald en in handballend Nederland worden we gezien als één van de grootste handbalclubs. In 1950 werd Quintus opgericht. Er werd toen nog gespeeld op de velden van Velo aan de Harry Hoekstraat in Wateringen, omdat Kwintsheul nog niet beschikte over een sporthal, gymzaal of buitenveld. In de winter werd de veilinghal aan de Bovendijk gebruikt, waar toentertijd gewoon werd getraind en gespeeld op straattegels. De omstandigheden waren op deze locatie niet optimaal en dus werd er na een tijd uitgeweken naar de veiling Noord in Poeldijk. Toen Velo een sporthal kreeg, speelde Quintus daar de wedstrijden. 

 

In 1979 werd de allereerste bekerfinale gespeeld en door Quintus gewonnen met een grandioze wedstrijd in AHOY Rotterdam! Het was een enorme happening. Na de bekerwinst werd er een groot feest gegeven in Kwintsheul en mocht het team in de open wagen een rondje maken door de Heul. Hierna heeft Quintus maar liefst nog zes keer de bekerfinale bereikt, waarbij drie keer werd gewonnen! De laatste bekerwinst was afgelopen seizoen. 

 

Daarnaast werd Dames 1 in zowel 2006 als 2007 kampioen van Nederland en zijn veel van onze speelsters en spelers doorgegroeid tot groot handballers. Een aantal van die spelers zijn onder andere Marieke van der Wal, Yvette Broch, Kelly Vollebregt, Frank van der Zanden, Fabian van Olphen en Tim Tremer. Deze profs waren of zijn ook krachten voor het Nederlands team.

Een sportcomplex waar we trots op zijn

Omdat er in de begin jaren in Kwintsheul weinig tot geen sportclubs waren, groeide het ledenaantal bij Quintus enorm.  Dat we uitgroeiden tot grootste handbalvereniging van Nederland was voor een klein dorp als Kwintsheul dan ook erg speciaal. Ook op het gebied van de accommodatie groeiden we en zo mochten we onszelf in 1979 trotse bezitter noemen van een eigen sporthal! 

 

Bijzonder trots zijn we dan ook dat Quintus Handbal vanaf de grond is uitgegroeid tot één van de grootste handbalclubs in Nederland. Sinds enkele jaren is er, door vele acties en sponsoren, zelfs een tweede sporthal bijgekomen en zijn ook de kleedkamers kortgeleden gerenoveerd. 

 

Het Quintus complex ligt er dan ook prachtig bijDe allure van de accommodatie is ook bij de bond niet onopgemerkt gebleven en zo mogen we sinds een aantal jaren ook het RTC (Regionaal Trainings Centrum) verwelkomen bij onze vereniging, waar veel (Quintus) talenten uitgroeien tot goede handbalsters die ook uitkomen in jong oranje. 

 

Door de grootte van de vereniging, het niveau waarop we spelen, de saamhorigheid binnen de club en de unieke ligging in Kwintsheul als onderdeel van de gemeente Westland, identificeren wij onszelf als een dorpsvereniging met landelijke allure. En daar zijn wij erg trots op! 

 

X