Instromen bij een jeugdselectie van HV Quintus….het kan nog….

Inmiddels hebben in januari flink aantal spelers en speelsters gebruik gemaakt van de mogelijkheid van proeftrainingen bij Quintus handbal. Zij hadden zich aangemeld op website van Quintus handbal (www.quintushandbal.nl) door onder “vereniging” voor “lidmaatschap” en daarbij voor “proef trainen te kiezen”. Wij hebben daarna direct per mail aan geven wanneer hij/zij kon aansluiten bij een reguliere training in onze club. Inmiddels zijn ook de evaluatiegesprekken gevoerd.

Helaas hadden er zich in januari geen keepsters aangemeld om verder ontwikkeld te worden op hoger niveau, terwijl daar wel volop ruimte voor is bij onze ervaren keeperstrainers.

Het proef trainen staat natuurlijk ook open voor zij-instromers uit andere sporten (turnen, voetbal, korfbal, hockey etc.) die weleens hun aanleg voor handbal willen testen. Wij leiden tenslotte graag nieuwe handballers en handbalsters op, zeker als zij al een sportieve achtergrond hebben! Handbal is namelijk een fantastische snelle zaalsport, die een beroep doet op bijna alle motorische vaardigheden. We kennen voldoende voorbeelden van succesvolle zij-instromers in het handbal. 

Handbal is helaas te weinig op TV te zien, maar wel volop in het weekend in onze eigen Eekhout-hal. Onze ervaring is dat mensen (ook ouders), die met handbal kennis maken, al snel razend enthousiast zijn.

Hieronder zet wij Talentontwikkeling beleid nogmaals uiteen.

Talentontwikkeling
Bij HV Quintus speelt Talentontwikkeling (TO) al jaren een centrale rol. De vereniging wil graag in de jeugd de basis leggen voor de prestaties van de seniorenselecties. Dit valt natuurlijk niet mee voor een “dorpsclub” als Quintus, in een dorpskern van de Gemeente Westland waar ook nog eens weinig woningbouw is geweest. Toch heeft juist Kwintsheul een sterke handbal traditie en cultuur. Dames 1 speelt tenslotte al ruim 50 jaar in de eredivisie!

HV Quintus is altijd een open vereniging geweest, die talenten uit de regio graag de kans biedt om in te stromen bij haar jeugdselecties.  Talenten met ambitie krijgen bij ons de kans zich verder te ontwikkelen. We denken hierbij nu vooral aan de leeftijdsgroep 12-16 jaar, waar ze nog volop te vormen zijn.

Ambitieuze handballers en handbalsters willen we als club graag helpen hun sportieve doelen te realiseren. We zijn ons bewust dat we als club daarbij soms ook maar een tussenstation zijn in zijn of haar handbal loopbaan. Sommige van onze talenten zijn uitgegroeid tot A-international en een enkeling heeft zelfs zijn of haar handbal loopbaan voortgezet als prof in het buitenland. .

Voorwaarde voor TO is een goed programma, een goede trainingsgroep en goed kader. Gelukkig kan onze club bij de jeugd in het kader steunen op ervaren jeugd opleiders. In het programma is er ook volop aandacht voor specialisatietraining (keepers, opbouw, hoeken, cirkel), fysieke training (loopscholing en kracht) en tactische scholing (toernooien, theorie en video). Basis van TO en tophandbal is plezier in waar je mee bezig bent.

Proef trainen.
In de maanden januari, februari en maart bieden wij ambitieuze talentvolle spelers en speelsters de gelegenheid om vrijblijvend driemaal mee te trainen en te verkennen of hij/zij het niveau heeft om door te groeien naar de top en zich thuis voelt bij onze club.

Na de drie “proeftrainingen” volgt er een gesprek, waarin onze trainers de mogelijkheden van speler of speelster (zoon/dochter) binnen onze vereniging zullen aangeven.

Voorwaarde om deel te mogen nemen aan deze proeftrainingen is dat de eigen vereniging en hun trainer hiervan op de hoogte zijn. Trainingen of wedstrijden van de eigen vereniging gaan in de periode van “proef trainen” altijd voor.

Onze visie is dat talentvolle spelers en speelsters eigenaar zijn van hun eigen talent. We proberen als trainers ook mee te denken over de balans in programma tussen belasting en belastbaarheid. We proberen daar binnen ook ruimte te laten voor vereniging overstijgende trainingen (Handbalscholen, Oranjeselecties).

Omdat verenigingen in april al bij het NHV hun teams moeten aanmelden voor de competitie, adviseren we ouders van jeugdspelers en speelsters, die een overstap overwegen, al in maart een beslissing te nemen en dit kenbaar te maken.

Namens Quintus handbal

Jan van Kester, Menno de Klerk, Neso Saponjic, Britt Maarschalkerweerd

X