ZWAKKE EERSTE HELFT NEKT QUINTUS IN DERBY

De eerste derby ooit in de eredivisie tussen de vrouwenteams van Quintus en Venéco/VELO zorgde voor meer sensatie dat vooraf was verwacht. Niet vanwege het spelverloop, maar vooral door de overtuigende 22-29 overwinning van de club uit Wateringen. Met een geweldige inzet werd thuisploeg Quintus bij de rust al op een 6-17 achterstand gezet.

Wie een spannend scoreverloop had verwacht, kwam dus bedrogen uit. Maar er zullen dan ook weinig handballiefhebbers zijn geweest die voorspeld hadden dat VELO met zó veel overmacht de beladen partij naar zich toe zou trekken. En dat zonder coach Nico Stet, die vanwege corona thuis vanaf de bank via de livestream het duel moest volgen. Zijn vervangsters Anita Huf en Jacqueline de Kluijver namen de honneurs waar en konden na afloop de complimenten in ontvangst nemen.

VELO was zó gemotiveerd, dat het direct vanaf de eerste seconde met vlotte aanvalscombinaties Quintus op grote achterstand zette. Het team van coach Fred Michielsen daarentegen leek verstijfd van de zenuwen en zag bijna alles mislukken in de aanval én de verdediging. Na negen minuten was het al 1-5 en na een kwartier 3-10.

In de aanval viel vooral Maud Schuit op, die vanuit de linkerhoek en de break liet zien over de juiste mentaliteit te beschikken. Na elk doelpunt balde zij haar vuist en rende vervolgens juichend terug naar haar plek in de verdediging. Naast gevestigde namen als Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen, Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en Angelique van Duijvenbode ontpopte Schuit zich als een trefzekere aanwinst.

HOOFDROL FEMKE ERKENS
Een andere hoofdrol was weggelegd voor de net nieuw binnengehaalde keepster Femke Erkens. Even gestopt met handballen, maar in het duel met Quintus liet zij zien dat ze van grote waarde is voor VELO. Ze stopte direct al twee strafworpen in het begin en daar kwamen er naderhand nog eens drie bij. Met nog een serie andere stops had Erkens een groot aandeel in de royale marge na de eerste helft. Via 4-14 was het bij het wisselen al 6-17.

De supporters van beide clubs wreven zich eens even in de ogen. Gebeurde dit echt? Bij de Quintus-aanhang was er ongeloof over de zwakke tegenstand van hun idolen. Maar ook de fans van VELO konden nauwelijks bevatten wat er allemaal aan moois gebeurde. De ene aanval was nog fraaier dan de andere en alles leek ook te lukken. Tegenover de aanvalsdrift van Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen en Maud Schuit bij VELO kon bij Quintus in dat eerste half uur alleen Jill van der Zeijden vanuit de hoek iets terugdoen.

MEER BELEVING
Coach Michielsen: ,,Ik ben niet boos geworden in de rust, maar heb wel duidelijk gezegd dat het anders moest. Dat ik meer inzet en beleving verwachtte. Het was allemaal veel te tam. Als het niet lekker loopt, kun je in elk geval wél hard werken en je best doen.”

Die woorden leken te helpen, want in het vervolg van het aantrekkelijk kijkspel kroop de thuisclub toch steeds een stukje dichterbij. Alieke van Maurik werd ingezet en knalde een paar keer raak en ook Lysanne Huele was succesvol met haar acties. Plotseling verdwenen er ook achter elkaar een aantal speelsters van VELO naar de strafbank. Met die overtalsituaties wist Quintus wel raad en bij 17-22 en zelfs 21-25 werd het nog even spannend voor de VELO-aanhang.

Maar de interim-coaches namen op tijd een time-out en de ervaren krachten Riepe, Van Steenbergen en Groen zorgden tot opluchting van hun fans toch voor de verdiende 22-29 overwinning.

Talisa Groen: ,,Het was hard werken en de tweede helft was heel zwaar, maar we hebben er voor geknokt en de partij over de streep getrokken. Dit is voor VELO een geweldige prestatie om hier bij Quintus te winnen.”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Vooral door het opmerkelijk sterke spel van VELO was het een vlotte, aantrekkelijke partij om naar te kijken. Quintus liet het in de eerste helft afweten, maar knokte zich na de rust terug in de wedstrijd. Ook dat was het aankijken meer dan waard.

Scheidsrechters (**) : Fake Bralts en Ruud van der Horst probeerden er van alles aan te doen om de derby in goede banen te leiden. Maar daarbij vergaten zij te vaak om het spel lekker te laten doorlopen en strooiden zij te veel met tijdstraffen en strafworpen. Ook de loopregel en de aanvallende fout gaven zij een eigen interpretatie. Daardoor was het lastig voor de mopperende speelsters om de juiste balans in hun acties te vinden.

Doelpunten Quintus : Lysanne Huele (6), Alieke van Maurik (6), Jill van der Zeijden (5), Jara Datthijn (3), Mirthe de Jong (1) en Esmee Verbeek (1).

Doelpunten VELO : Carmen Riepe (9), Maud Schuit (7), Kirsten van Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (2), Femke Mastenbroek (2) en Talisa van Bergen en Henegouwen (2).