YOURI SCHUTTE HANDBALT SINDS POTJE MIDGETGOLF MET ÉÉN OOG

WILSKRACHT JONG TALENT QUINTUS BELOOND NA GRUWELIJK ONGEVAL

Het zal je maar gebeuren. Je gaat met vrienden gezellig een partijtje midgetgolfen en na afloop ben je een oog kwijt. Het overkwam Youri Schutte (19). De talentvolle handballer van Quintus vreesde voor zijn carrière in de topsport, maar knokte zich over alle tegenslagen heen.

Youri Schutte kan er nu makkelijker over praten, maar hij weet nog goed hoe zwaar de eerste periode na het tragische ongeluk was. ,,We waren op kamp met school en gingen in verschillende groepjes midgetgolfen”, legt hij uit hoe het gebeurde. ,,Ik was met twee andere jongens en op een gegeven moment stond ik achter één van die vrienden. Hij sloeg zijn stick naar achter over zijn schouder, precies in mijn rechteroog.”

De gevolgen waren gruwelijk voor de talentvolle handballer. Nadat hij met spoed naar het ziekenhuis was vervoerd, bleek dat zijn oog door midden was geslagen. ,,Een operatie was direct noodzakelijk. Vervolgens heb ik een oogprothese gekregen. Toen ik langzaam weer met handballen mocht beginnen, had ik er heel veel moeite mee”, weet Schutte nog goed.

VINGER IN GOEDE OOG

De diepte was uit zijn ogen verdwenen en dat maakte het lastig om afstand op de juiste manier in te schatten. Hij kon amper nog ballen vangen en een deel van zijn gezichtsveld was weg. Schutte: ,,Vreselijk wennen. Ook moest ik van mijn moeder een bril dragen voor de veiligheid. De angst bestond, dat er tijdens het handballen een vinger in mijn goede oog zou komen. In het begin wilde ik die bril niet. Dat maakte het kijken nóg moeilijker.”

Het was het moeilijke moment, dat de jonge sporter overwoog om te stoppen met handballen. ,,Ik dacht: ik ga niet met zo’n lelijke bril sporten. Dan stop ik nog liever. Uiteindelijk ben ik hem toch gaan dragen. Mijn moeder had natuurlijk gelijk en ik ben verder gegaan met handballen. Het liefst doe ik die bril nog steeds niet op, maar dan krijg ik ruzie met mijn moeder…”

Gelukkig in de eerste plaats voor hemzelf, maar óók voor de handballiefhebbers volgde hij het advies van zijn dierbaren op. ,,Mijn ouders hebben mij altijd de steun gegeven waar het nodig was. Bij mijn oude club en later bij Quintus accepteerde iedereen dat ik een bril op deed tijdens de wedstrijden en de trainingen. Ik ben daar nooit om uitgelachen of belachelijk om gemaakt. Het werd geaccepteerd, vooral als het verhaal erachter duidelijk was.”

Die oude club waar Schutte als driejarig jongetje met handballen begon, is SV Conventus in Zwijndrecht. Inmiddels speelt de linkshandige hoekspeler voor het derde seizoen bij Quintus, dat met de mannen in de eredivisie uitkomt. ,,Als de nieuwe competitie begint, ga ik over van de A-junioren naar het eerste team. Dat zal best wennen zijn, al heb ik al een aantal wedstrijden met het eerste mogen meedoen”, verheugt de Jong Oranje international zich op het ‘grote’ werk.

‘PRETTIGE KNUL’

Uit zijn eerste jaren in de jeugd van Quintus kent Schutte ook Neso Saponjic, die vanaf komend seizoen de hoofdmacht als trainer/coach onder zijn hoede heeft. ,,Een geweldige trainer van wie ik veel heb geleerd en met wie ik een goede band heb. We begrijpen elkaar

goed. Hij eist veel van de spelers, maar we kunnen ook veel lachen. Het grappige is, dat mijn moeder vroeger ook training heeft gehad van Neso, dus die kennen elkaar al. Ze handbalt trouwens nog steeds en door haar zijn mijn jongere zusje Nina en ik ook allebei begonnen.”

Op zijn beurt is vakman Saponjic lovend over zijn pupil Schutte. ,,Youri is een atleet met groot fysiek vermogen en inmiddels heeft hij zich technisch sterk ontwikkeld. Er zit nog veel rek in zijn jonge loopbaan en ik voorzie een mooie toekomst voor hem. Hij is het voorbeeld van een jonge sporter die heeft laten zien dat tegenslagen kunnen worden overwonnen. Hij zoekt nooit excuses voor tegenvallers en knokt altijd door. Ik heb groot respect voor zijn doorzettingsvermogen. Youri is een jongen van weinig woorden, maar vooral van daden. Een prettige knul om mee te werken.”

MOTIVATIE EN INZET

Youri Schutte volgt overdag de studie junior accountmanager aan het Da Vinci College in Dordrecht. Maar het liefst is hij aan het trainen en veel met handballen bezig. ,,Bij Quintus en bij Jong Oranje leer ik nog steeds heel veel. Dat vind ik geweldig. Mijn ambities zijn dan ook om me verder te ontwikkelen en een vaste waarde in het eerste team te worden. Ik hoop, dat we komend seizoen weer bovenin de eredivisie blijven meedoen. Een aantal ervaren spelers is gestopt, maar we hebben er ook aanwinsten, zoals Marnix Roos, bij gekregen. Hij kan ons aanvallend en verdedigend enorm helpen. Ook stromen er jonge jongens door uit de A-1, zoals ik, met wie door Neso een nieuw team kan worden opgebouwd.”

Wat de toekomst verder zal brengen? De handballer wacht rustig af. Hij heeft immers als geen ander geleerd, dat er zich plotseling grote veranderingen in een leven kunnen voordoen. Daarmee moet je dan kunnen omgaan. Realistisch zegt hij: ,,Ik blijf keihard trainen bij Quintus en Oranje en dan zie ik wel waar het schip strandt. Zolang ik plezier in het handballen blijf houden, ga ik met dezelfde motivatie en inzet door.”

Afgaande op het doorzettingsvermogen en het talent van Youri Schutte moet het wel goed komen met zijn handbalcarrière.

AD SPORT/PETER LOTMAN

X