WK dames Jong Jong Oranje (DU18) in Noord Macedonië

Vandaag reist de nationale dames U18 selectie (Jong Jong Oranje) (geboortejaren 2004-2005) af naar Skopje (Noord Macedonië) voor hun WK jeugd. Oranje heeft zich hier na een succesvol EK in 2021 via een Play Offs toernooi, voor geplaatst. Aanvankelijk zou dit WK gespeeld worden in Georgië, maar om veiligheidsredenen is door de oorlog in de Oekraïne de organisatie overgenomen door Noord Macedonië. 

Na een onderbreking van 4 jaar door corona wordt dit weer de eerste editie van een WK voor jeugd tot en met 18 jaar. Dit keer met de deelname van 32 landen. De Internationale Handbal Federatie (IHF) probeert zo handbal als “wereld sport” te promoten. Het levert daardoor wel grotere krachtsverschillen op als bij een EK. Dit was al gebleken aan de uitslagen bij het WK voor de dames A-teams in december.

Er zijn vanaf zaterdag acht groepen van 4 landen. Nederland zit in een poule met Slovenië (30 juli, 18.30 uur), Guinee (1 augustus, 14.00 uur) en Roemenië (2 augustus, 16.30 uur). Na de poulefase volgt voor de sterkste twee landen uit de poule, de hoofdronde en hopelijk daarna voor Oranje nog finalewedstrijden. De ploegen, die 3 en 4 worden in de poule, spelen door in toernooi vorm om de zogenaamde Presidentscup. Zo krijgt ieder land toch ontwikkelkansen door het spelen van extra interlands.

In de Oranje selectie voor dit WK zijn van Quintus opgenomen Bianca SchanssemaJudith van der Helm en Alieke van Maurik. Bianca en Judith hebben beiden al WK-ervaring kunnen opdoen met DU20 in Slovenië. Bij het WK DU20 werd door Nederland een knappe bronzen medaille gehaald achter Hongarije en Noorwegen. Ook de Westlandse Romee Maarschalkerweerd (spelend bij VOC), maakt deel uit van de selectie bij het WK DU18. De Live beelden van dit wereldkampioenschap zijn te zien op 1 van de kanalen van VIAPLAY en de kanalen (website en sociale media) van het NHV (Nederlands Handbal Verbond) en de IHF (International Handball Federation). Er is ook een website van het evenement.

De afgelopen twee weken heeft de Oranje selectie, o.l.v. bondscoach Ricardo Clarijs, zich zo goed mogelijk voorbereid, door trainingen bij de Handbal Academie op Papendal. Onderdeel van de voorbereiding was ook een oefenwedstrijd in en tegen Frankrijk. Deze wedstrijd werd met 25-22 gewonnen. 

Ook deze Oranje jeugdselectie heeft de potentie om na Jong Oranje (DU20) mee te spelen om de medailles. Een aantal van de speelsters, waaronder Judith en Bianca hebben al de kans gehad om mee te spelen op het WK van Jong Oranje eind juni in Slovenië. Zij hebben dus zo een lange volle handbal zomer.

YAC toernooi heren Jong Jong Oranje (HU18) in Israël

De jongere Oranje heren jeugd selectie (Jong-Jong Oranje) speelt deze zomer nog een internationaal kampioenschap (Younger Age Category toernooi) in Israël van 7 tot en met 13 augustus. Bondscoach Freek Gielen heeft de definitieve selectie voor dit evenement vandaag bekend gemaakt en is hier te bekijken.

Jan van Kester

X