WESTLANDSE DERBY DIT KEER EEN PROOI VOOR VENIJNIGER QUINTUS

VELO NIET FEL GENOEG IN DE DUELS EN NIET SCHERP IN DE AFRONDING

Het was genieten zaterdagavond tijdens de derby tussen Quintus en VELO. Veel inzet, fraaie doelpunten, wervelende break-outs vermaakten de toeschouwers van het begin tot het einde. Met dit keer de Heulse formatie als terechte winnaar: 28-25. Jara Datthijn schoot negen keer raak voor Quintus en Angelique van Duijvenbode deed hetzelfde voor VELO. Carmen Riepe kwam tot acht treffers.

Niet alles ging goed, maar dat kan ook niet als er in zo’n burenruzie zo veel op het spel staat. Er waren technische fouten en gemiste kansen over en weer, maar dat nam niet weg dat de fraaie acties de boventoon voerden. Scherp schieten ensterk verdedigingswerk zorgden ervoor, dat het publiek in de sfeervolle Eekhouthal zich geen moment verveelde.

De overwinning van Quintus was verdiend. Het team van coach Rolf Schulte begon nog wat aarzelend met een 0-3 achterstand, maar herstelde zich vervolgens knap. De Heulse speelsters waren gretig, fel op de bal en venijnig in de duels. Daarmee overtroefden zij dit keer VELO op de onderdelen die juist altijd het handelsmerk zijn van de ploeg uit Wateringen.

QUINTUS FANATIEKER

Verliezend coach Nico Stet gaf dat ook eerlijk toe na afloop. ,,Quintus was fanatieker. Je kon zien, dat ze niet wéér wilden verliezen. Bij ons ontbrak net dat beetje gif. Ze hebben verdiend gewonnen, omdat ze dit keer beter waren. Daar kan en wil ik niks aan afdoen”, toonde de Hagenaar, die onlangs nog werd uitgeroepen tot coach van het jaar in het Westland, zich een sportief verliezer.

Quintus poetste die 0-3 achterstand vrij snel weg en kwam zelfs bij 9-7, na een kwartier, op een voorsprong door knappe acties van Jara Datthijn, Phoebe Muller, Alyssa Schaap en een strafworp van Stacey Zuiderwijk. Het was het begin van een boeiende slotfase in de eerste helft die de thuisclub uiteindelijk bij de rust een even verdiende als verrassende 15-12 voorsprong opleverde. Met breaks van Jill van den Berg, Jara Datthijn en Tess van der Knaap werd VELO compleet overrompeld.

SCHITTERENDE PEGEL

Na het wisselen werd het zelfs 17-12 en leek Quintus met prima combinaties naar een ruime overwinning te koersen. Maar in die fase stopte Femke Erkens een strafworp (in totaal keerde zij drie pingels) en kwamen Carmen Riepe en Angelique van Duijvenbode op schot voor VELO. Bij 19-18, 20-19 en 21-20 was het weer een wedstrijd, maar de ‘Anschlusstreffer’ wilde maar niet vallen. 

Sterker nog: twee onberispelijke strafworpen van Jara Datthijnen een passeeractie van de uitblinkster bepaalden de tussenstand op 24-21. Toen vervolgens de prima spelende Phoebe Muller met een schitterende pegel in de kruising en wéér Datthijn voor 26-21 zorgden, was het pleit beslecht.

In de resterende zes minuten scoorden beide ploegen nog beurtelings, maar de verdiende 28-25 zege kon de dolgelukkige speelsters en fans van Quintus niet meer ontgaan.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Het was een aangenaam kijkspel, mede omdat beide teams veel inzet toonden en bereid waren alles uit de kast te halen. Quintus was venijniger en dat leverde uiteindelijk de winst op. Maar de speelsters van beide ploegen lieten fraaie staaltjes handbal zien.

Scheidsrechters (***): Steffan van Laarhoven en Sjoerd Thijssen floten scherp en hadden het duel goed onder controle. Er was wat kritiek hier en daar op de loopregel en de strafmaat, maar over het algemeen waren de beslissingen te billijken.

Doelpunten Quintus: Jara Datthijn (9), Esmee Verbeek (5), Phoebe Muller (4), Alyssa Schaap (2), Mirthe de Jong (2), Jill van den Berg (2), Tess van der Knaap (2), Stacey Zuiderwijk (1) en Lynn Zwinkels (1). 

Doelpunten VELO: Angelique van Duijvenbode (9), Carmen Riepe (8), Lotte Duijnisveld (3), Kirsten van Steenbergen (3), Kim Schildmeijer (1) en Talisa van Bergen en Henegouwen (1). 

AD SPORT/PETER LOTMAN

Fotografie: Patrick Dolkens

X