WEEKENDOVERZICHT 28 OKTOBER

QUINTUS TOONT PAS IN DE TWEEDE HELFT DE NOODZAKELIJKE FELHEID

VELO had de laatste wedstrijden aangetoond dat het de oude vorm weer te pakken heeft. En Quintus was bezig aan een uitstekende reeks met de derde plaats in de eredivisie. Dat beloofde dus veel voor de derby tussen de twee rivalen. Het werd een vlot schouwspel om naar te kijken met uiteindelijk toch VELO als overtuigende winnaar: 30-26.

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Tot aan 9-9, na dertien minuten, leek de zusterstrijd zich te ontwikkelen tot een gelijk opgaand duel waarvan de winnaar niet te voorspellen viel.

Totdat de thuisclub in die slotfase van het eerste half uur plotseling ontbrandde. Met een hoofdrol voor de sterk spelende routinier Talisa van Bergen en Henegouwen kwam Venéco/VELO op 13-9. Angelique van Duijvenbode, Maud Schuit en Carmen Riepe tekenden samen met haar voor de doelpunten.

Met in die periode opnieuw voortreffelijk keeperswerk van Femke Erkens die tot twee keer toe een dubbele rebound uit haar doel ranselde. Zo bleef het team van coach Nico Stet dus knap overeind met bij de rust een comfortabele 19-13 voorsprong.

De doelpunten met aanspelen van Maud Schuit op Talisa van Bergen en Henegouwen uit een corner én de break van diezelfde Talisa op Kirsten van Steenbergen verdienden de schoonheidsprijs.

Bij Quintus onderscheidde zich vooral Jill van den Berg, die trouwens toch een voortreffelijke wedstrijd speelde met veel razendsnelle break-outs.

GEEN VERVAL

Na het wisselen viel er geen verval te ontdekken in het spel van de ploeg uit Wateringen. Van Steenbergen, Riepe, Van Bergen en Henegouwen en Schuit bleven scoren. Judith van der Helm, Tess van der Knaap en de onvermoeibare Jill van den Berg stelden daar de doelpunten van Quintus tegenover.

Het verschil zat hem in de felheid waarmee de Heulse formatie van trainer/coach Rolf Schulte in de tweede helft partij gaf. Plotseling zat er veel meer gif in de speelsters en vooral in de dekking werd er keihard aangepakt.

Coach Schulte na afloop: ,,Wij hebben terecht verloren, maar wat had het spannender kunnen zijn als we de eerste helft niet veel te lief waren geweest. Er was een groot verschil in attitude na de rust.”

Die fellere instelling zorgde ervoor, dat Quintus na 24-18, 26-20 en 28-22 toch nog wat goed kon maken van die achterstand.

In de tussentijd haalde coach Stet zijn topkeepster Erkens nog even naar de kant om ook Anne Koenraad speeltijd te geven. Bij Quintus gebeurde dat óók door Lois van Ruijven in te wisselen voor Manon Onings.

SPELOPVATTING

Uiteindelijk veranderde dat niets aan de verdiende overwinning voor VELO. De spelopvatting bleef prima, hetgeen zich uitte in het fraai aanspelen van Angelique van Duijvenbode naar cirkelloopster Kirsten van Steenbergen.  Die laatste reageerde ook steeds attent bij de rebounds aan de cirkel.

Femke Erkens, terug in het doel, kreeg vervolgens in de slotminuten haar ‘moment of fame’ door een strafworp te stoppen van de formidabele schutter Judith van der Helm.

Jill van den Berg (beste speelster bij Quintus) en Jara Datthijn (benutte wél de pingel) zorgden ervoor dat de 30-26 eindstand er toch nog heel behoorlijk uitzag.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Vooral door het vlotte spel van beide ploegen was het een aantrekkelijke derby om naar te kijken. Veel inzet, strijdlust, mooie doelpunten en uiteraard, dat hoort nu eenmaal bij een derby, óók de nodige fouten.

Scheidsrechters (****): Dat het een snelle en boeiende partij werd, was ook in belangrijke mate te danken aan de soepele leiding van Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg. Zij beheersen de kunst om een wedstrijd, hoe beladen ook, volledig onder controle te houden. Daarbij laten ze het spel goed doorgaan met de voordeelregel en zijn nooit kinderachtig. Hulde voor dit koppel!

Doelpunten VELO: Talisa van Bergen en Henegouwen (7), Carmen Riepe (6), Kirsten van Steenbergen (5), Angelique van Duijvenbode (5), Maud Schuit (3), Lotte Duijnisveld (2), Lexie Louwerens (1) en Michelle Huf (1).

Doelpunten Quintus: Jill van den Berg (9), Jara Datthijn (5), Judith van der Helm (3), Tess van der Knaap (3), Esmee Verbeek (3), Mirthe de Jong (2) en Alyssa Schaap (1).

BELADEN DERBY ZORGT VOOR VEEL KIJKPLEZIER ÉN VERRASSENDE WINNAAR

De emoties na afloop van de opnieuw intense derby tussen WHC/Hercules en Quintus waren prachtig. Aan de ene kant de uitzinnige spelers van het Combinatieteam die hun supporters in Vak C bedankten voor de geweldige steun. Even verderop dropen de mannen van Quintus beschaamd af. De 29-28 overwinning van de thuisclub werd door de Westlanders als een mokerslag ervaren.

Hoe is het mogelijk? Dat was nog urenlang de meest gestelde vraag in de sporthal Boswijk. Quintus domineerde op alle fronten gedurende de eerste 25 minuten van het boeiende spektakel. Tussenstanden van 3-8 (na tien minuten), 6-11 (na een kwartier) en 9-13 (met nog vijf minuten op de klok) deden vermoeden dat er voor het team van coach Neso Saponjic geen vuiltje aan de lucht was.

De schoten van Jordan Beukman, Marnix Roos en Ricardo Holman vlogen er zo makkelijk in, dat er gevreesd moest worden voor een afstraffing van de thuisclub.

KLASSE

Maar plotseling kantelde de partij volledig. Met een paar omzettingen en wissels begonnen de mannen van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer te handballen. Op de manier zoals we weten, dat ze het kunnen. Met flair, met doortastende acties, met venijnig verdedigen. Aspecten die juist de afgelopen weken regelmatig ontbraken.

Vooral de grote talenten Daan van Vliet (16 jaar pas) en Sil Klompé (17) lieten zich in die fase nadrukkelijk gelden. Van Vliet met zijn formidabele schoten en de sterk spelende Klompé met zijn onnavolgbare individuele acties maakten indruk. Voeg daarbij de klasse van de pas 21-jarige routinier Koen Houdijk en de rollen waren bij de rust compleet omgedraaid.

Van 9-13 werd het 15-14, 16-15 en bij het wisselen zelfs 17-16 voor de Hagenaars. Waarbij de treffer van aanvoerder Houdijk, laag van onderen ingezet naar de verre kruising in de bovenhoek, van ‘wereldklasse’ was.

Hoofdschuddend liepen de Westlandse spelers én vooral trainer Saponjic toen al naar de kleedkamer. Alsof ze de bui al zagen hangen. De Heulse supporters hadden de hoop dat de veeleisende Saponjic de zaken wel op de rails zou krijgen na zijn indringende toespraak in de rust.

Maar eigenlijk gebeurde het tegendeel. Ziggy Eijsenring (uitstekende tweede helft) en (natuurlijk) Daan van Vliet zorgden binnen twee minuten voor 19-16. Vervolgens toverde Quintus twee prachtige doelpunten uit de hoge hoed. Troy Oranje speelde vallend en achter zijn nek langs Marnix Roos aan in de break. En de ‘vlieger’ van Jordan Beukman op diezelfde Marnix Roos was van ongekende schoonheid.

WORSTELEN

Zou dat dan de ommekeer zijn voor Quintus? Nee, niet echt! De ploeg bleef worstelen en sommige spelers leken overdonderd door de luidruchtige supporterskern van WHC/Hercules op de tribune. Veel balverlies, slordig afspelen naar de cirkel en nogal wat gemiste kansen hielden Quintus steeds op achterstand.

Tim Frenk (‘Ik heb hier nog nooit verloren van Quintus’), Ziggy Eijsenring en de geweldig spelende Jonah Baak aan de cirkel (speel die jongen toch veel meer aan…) zorgden er steeds voor dat hún team op voorsprong bleef: 24-21; 26-24 (beheerste lob van Tim Frenk); 27-25; 28-26 en 29-27.

Toen Troy Oranje 29-28 binnenschoot, leek de partij op een puntendeling uit te draaien. De thuisploeg verspeelde de bal, maar Quintus kwam in ondertal door een tijdstraf van diezelfde Oranje Toch kreeg Quintus nóg een mogelijkheid om tenminste één punt mee te nemen. De strafworp van Jorian Baauw werd echter knap gestopt door de sterk keepende Lars Hemmes. Dat was sneu voor Baauw, want hij benutte daarvóór alle strafworpen perfect en speelde een voortreffelijke partij. Alleen hij al had meer verdiend…

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Echt zo’n derby met alles erop en eraan. Veel spanning, veel sfeer in de hal, prachtige doelpunten, prima combinaties en twee ploegen die een ongekende wilskracht en aan de dag legden. Een plezier om naar te kijken!

Scheidsrechters (**): Wat hadden Rowwen Lansbergen en Ricardo Schoof het lastig met deze tweestrijd die zoals altijd bol stond van de hectische momenten. Veel beslissingen pakten dan ook verkeerd uit. Dat gaf aanleiding voor veel irritatie over en weer. Ze hadden zich blijkbaar voorgenomen het strak te houden en voor alles wat ze zagen te fluiten. Dat was jammer, want van de voordeelregel was geen sprake. En dat komt juist de snelheid van zo’n partij ten goede.

Maar we geven ze het voordeel van de twijfel. Ze kunnen beter! Maar nog even wachten met dit soort beladen derby’s.

Doelpunten WHC/Hercules: Jonah Baak (6), Daan van Vliet (6), Ziggy Eijsenring (5), Sil Klompé (4), Tim Frenk (3), Koen Houdijk (3) en Mitch Giezeman (2).

Doelpunten Quintus: Marnix Roos (6), Jordan Beukman (6), Jorian Baauw (6), Ricardo Holman (3), Troy Oranje (2), Nick Schot (2), René de Bakker (2) en Sven Teekens (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

FOTO’S: Patrick Dolkens

X