Weekendoverzicht 18 november

Quintusvrouwen speelden een vlotte partij tegen koploper VOC Amsterdam. Het team van coach Rolf Schulte kende een flitsstart met een 5-1 voorsprong binnen vijf minuten. Collega Rachel de Haze nam onmiddellijk een time-out en in het verloop van de eerste helft werden de verhoudingen alweer rechtgetrokken. Na de 11-11 ruststand werd het uiteindelijk 22-26 voor VOC, dat over de hele linie gezien de betere ploeg was. Judith van der Helm raakte in het begin al geblesseerd aan haar knie bij een van haar vele doelpogingen. Dat scheelde aanzienlijk in de schotkracht van de thuisclub. Teamgenoot Jara Datthijn nam de rol van formidabele schutter echter geruisloos over. De makkelijk springende en scorende opbouwspeelster kwam in totaal uit op 11 doelpunten. Bovendien verzette zij bergen werk in de verdediging en was ook in aanvallend opzicht de gangmaker van de Heulse formatie.

,,Het was heel zwaar en ja, aan het einde zat ik er wel een beetje doorheen”, gaf de uitblinkster toe. ,,Maar ik heb lekker gespeeld en ook als team hebben we het goed gedaan tegen deze sterke tegenstander”, waarna de vrolijke Datthijn met bebloed shirt snel ging douchen. Officieus werd zij door ons uitgeroepen tot Vrouw-van-de-Wedstrijd!

Bij 15-15, 16-17 en zelfs bij 18-20, twaalf minuten voor tijd, had Quintus nog kans op meer dan een nederlaag. Althans, dat leek zo. Het was optisch bedrog, want VOC had vervolgens in de slotperiode de touwtjes stevig in handen. Rozemarijn Alderen, Daphne Luchies en Sophie Buijs schoten hun ploeg naar 20-25 en dat was de genadetik voor Quintus. Twee breaks van Jill van den Berg en Esmee Verbeek konden alleen de eindstand met 22-26 nog wat dragelijker maken. Een groot compliment verdiende óók, naast Jara Datthijn, keepster Lois van Ruijven, die veel zekere doelpunten van VOC voorkwam met knappe reddingen.

Doelpunten: Jara Datthijn (11), Judith van der Helm (3), Tess van der Knaap (2), Mirthe de Jong (1), Phoebe Muller (1), Jill van den Berg (1), Nina Koers (1), Esmee Verbeek (1) en Alyssa Schaap (1). Bij VOC waren Alieke van Maurik (ex Quintus) en Jalisha Loy, beiden met 4 treffers, de beste schutters.

DAMES 2 ZET EINDSPURT IN EN WINT

Zaterdagavond speelde Dames 2 tegen VZV in ’t Veld.

Het zou een mooie partij kunnen worden; Quintus zinde op een overwinning om dichter bij de hogergeplaatste VZV te komen. Vanaf de start was het een snel en plezierig spel om naar te kijken. Van beide kanten waren er mooie acties, maar bij rust ging Quintus met een 16-12 achterstand naar de kleedkamer. Na de rust bleven beide teams over en weer puntjes pakken. Quintus kwam in de laatste fase met prachtige schoten en acties op een gelijkspel 28-28, In de laatste 5 minuten werd de wedstrijd beslist 29-28, 29-29, 29-30, 29-31, 30-31 naar 30-32. Een mooie en waardige overwinning van een ontzettend leuk team met heel veel talenten op verschillende posities. Volgend weekend staat de wedstrijd met, één punt lager geplaatste club, HV Bunschoten-Spakenburg op het programma. Wederom een spannenede partij in Kwintsheul!

Begeleiding:
Jan van Kester (coach), Nicole van Boles (assistent coach), Claudia van Zundert (verzorging) en Tess Witters (keepersbegeleiding)

Het mooiste moment van de avond viel niet tijdens maar ná het duel tussen Quintus en Tachos te beleven. Scheidsrechter Carla van Dijk kreeg na afloop de Gouden Fluit uitgereikt voor 40 jaar actief zijn als arbiter. Ze werd gloedvol toegesproken en kreeg alle waardering die haar volkomen terecht toekomt.

Quintus HS1 – Tachos HS1

Aan het begin van het seizoen behoorden beide ploegen tot de titelkandidaten in de eredivisie. Samen met Arnhem en BFC zouden zij de strijd aangaan om de ereplaatsen. Daar was in de Eekhouthal zaterdag niets van te merken. Waar Arnhem en BFC de punten wekelijks bij elkaar spelen, zijn Quintus en Tachos voorlopig wel afgehaakt. Niet alleen vanwege de nederlagen en de verliespunten, maar vooral ook door het vertoonde spel.

WORSTELING

Het was van het begin tot het einde een worsteling voor de Westlanders. Veel acties mislukten, heel veel schoten werden óf gestopt door prima keepende Milan van der Bruggen óf belandden op het houtwerk. Maar wat nóg erger was: de meeste schoten leken zo maar lukraak afgevuurd zonder dat daar een spelopvatting achter stak. Veel individuele acties, een hoop gerommel door de vijandelijke verdediging, maar vrijwel nooit een vloeiende combinatie.

Op die manier kwam Quintus via 7-7 op een 7-10 en 9-13 achterstand zonder dat ook de gasten uit Waalwijk voor oogstrelend spel zorgden. Ook zij bezondigden zich nogal eens aan onhandige worstelpartijtjes in de Heulse defensie.

Ging er dan niets goed? Jawel, hoor, de overtalsituatie tegen het einde van de eerste helft werd prima uitgespeeld. Waarbij Youri Schutte vanuit de rechterhoek tweemaal heel subtiel de bal over de doelman tilde. Ook benutte de linkshander keurig de toegekende strafworpen. Zijn beheerste spel maakte indruk.

BEKEKEN SPEL

De 12-14 achterstand deed al het ergste vrezen en dat werd na het wisselen alleen nog maar bevestigd. Af en toe kwam de gevaarlijkste speler van Tachos, Max Voermans, binnen de lijnen. Zijn bekeken spel én zijn geraffineerde schoten zorgden ervoor dat zijn team bij 14-19 en 18-23 regelrecht op de overwinning afstevende. Ook een compliment voor Espen Klomp, die het als rechtshander op de rechteropbouwplaats niet makkelijk had, maar toch steeds voor veel gevaar zorgde met zijn acties. Hij kreeg daarbij flink wat klappen, maar bleef vrolijk lachend doorspelen.

Bij 18-20 en 21-24 kende Quintus, met nog tien minuten op de klok, even een opleving toen de onvermoeibare Timo Blom en Nick Schot trefzeker waren. Maar te veel spelers gaven dit keer niet thuis, waardoor het voor een evenmin briljant spelend Tachos een koud kunstje was om de partij definitief met 24-27 naar zich toe te trekken.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (**): Te veel fouten en te veel missers om echt op het puntje van je stoel te zitten. Voor top eredivisie was dit te weinig om de toeschouwers te vermaken.

Scheidsrechters (****): Zoals al het hele seizoen krijgen Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg opnieuw vier sterren. De waarnemers en spelregelkenners zullen zich wel eens achter de oren krabben over de toelaatbaarheid van bepaalde acties. Maar zij zorgen er in elk geval altijd voor dat er tempo in een wedstrijd zit en dat er niet gezeurd wordt over futiliteiten. Voor hun hele oeuvre krijgen ze van ons vijf sterren voor al die jaren scheidsrechtersplezier.

Bijzonderheden: Tido Bierkens (Tachos) kreeg na tien minuten een directe rode kaart na een ongelukkige botsing met Timo Blom. Ques Canninga, net terug van een blessure, viel uit met een kwetsuur aan de enkel. Keeper Milan van der Bruggen van Tachos was voor ons de Man-van-de-Wedstrijd.

Doelpunten Quintus: Youri Schutte (5), Timo Blom (5), Marnix Roos (3), Troy Oranje (3), Ricardo Holman (3), Nick Schot (2), Jordan Beukman (2) en René de Bakker (1).

Doelpunten Tachos: Max Voermans (5), Espen Klomp (5), Nick Veltman (4), Bram van Roon (3), Luc van Ommen (3), Tido Bierkens (2), Joep Hamers (1), Lars Hijstek (1), Michiel de Folter (1), Hans van Roessel (1) en Christiano Olivacce (1).