VERTROUWEN MAAKT VAN PHOEBE MULLER TOPSCHUTTER BIJ QUINTUS

WESTLANDSE KRAKER TUSSEN QUINTUS EN VELO GARANT VOOR SPANNENDE STRIJD

En wéér kunnen de handballiefhebbers zaterdag genieten van een heuse derby. Dit keer bij de vrouwen het onvervalste Westlandse duel tussen Quintus en Venéco/VELO. Altijd garant voor spektakel en verrassende uitslagen. Phoebe Muller, de krachtige schutter van de Heulse formatie, heeft er heel veel zin in. ,,Wij willen er weer een feestje van maken in de Heul.”

De sierlijke opbouwspeelster doelt daarmee op de vorige thuiswedstrijd tegen VELO, die Quintus destijds met sterk spel toch vrij onverwacht won. ,,Wij hebben toen als team goed gespeeld en konden daardoor de twee punten in Kwintsheul houden. Dat willen we weer proberen, al weten we dat VELO een heel goede ploeg heeft met veel ervaring. Maar als wij gebruik maken van onze snelheid, net als in die gewonnen wedstrijd, kunnen we voor veel spanning zorgen.”

Phoebe Muller (20) ontpopt zich dit seizoen als een ware killer met haar verwoestende schoten vanuit een fraai sprongschot. Dat veel eerder niet zo op. ,,Nee”, erkent de echte teamspeler, ,,dat komt, omdat ik vooral moest wennen. Ik was voorheen nooit een echte schutter. Nu durf ik meer. Ik merk vanuit de meiden dat ik veel vertrouwen krijg. Zij zeggen ook vaak, dat ik mijn kansen moet pakken. Ook geeft coach Rolf Schulte mij dat vertrouwen.”

,,Wat ook meespeelt”, geeft ze toe, ,,is dat ik me steeds meer op mijn gemak voel binnen het team. Daardoor durf ik ook meer te schieten.”

PLOEGGENOTEN VRIJSPELEN

Toch blijft Muller ook graag in dienst van de ploeg spelen. ,,Handbal is een teamsport, dus is het belangrijk om goed samen te werken. In je eentje gaat het niet lukken. Ik probeer juist vaak mijn ploeggenoten vrij te spelen. Volgens mij maakt het namelijk niet uit wie er scoort als we maar voldoende doelpunten maken. Winnen is belangrijk en als ik goed druk zet voor iemand of ik speel een ander vrij, dan is het doelpunt van ons beiden”, aldus de handbalster die op haar vijfde jaar begon bij SV Gemini in Zoetermeer. Tien jaar speelde zij daar voordat zij de overstap maakte naar Quintus om zich daar verder te ontwikkelen. Haar zus en neef komen nog steeds uit voor Gemini en ze werd aangestoken met het handbalvirus door haar moeder en oma die ook actief handbalster waren.

Phoebe Muller zit in haar laatste jaar van de studie Bestuurskunde. ,,Het is een duale opleiding”, legt zij uit. ,,Ik werk vier dagen in de week op het politiebureau in Waddinxveen en ik heb één dag in de week les op de Haagse Hogeschool. Na mijn opleiding wil ik graag nog een Master doen. Daarom heeft het handballen in het buitenland op dit moment geen prioriteit voor mij.”

Dat neemt niet weg, dat Muller mooie ambities heeft. ,,Het lijkt mij erg leuk om in de toekomst landskampioen te worden en de beker te winnen. Ik wil namelijk graag op tv komen”, zegt zij met een brede lach op haar vrolijke gezicht.

GRAPJES MAKEN

Aan alles is te merken, dat Phoebe Muller het naar haar zin heeft bij Quintus. ,,Zeker weten. Ik kan het met iedereen goed vinden. We trainen hard, maar maken op de trainingen en rond de wedstrijden ook veel lol. Dat vind ik heel belangrijk, want ik hou ervan om grapjes te maken met mijn teamgenoten. Het sociale aspect vind ik belangrijk en verder ben ik super fanatiek en wil ik altijd winnen.”

Dat fanatisme komt duidelijk tot uitdrukking als we voorzichtig opperen, dat het spelen van Europa Cup er komend seizoen niet in zit. ,,Nou”, reageert Phoebe Muller lekker fel, ,,daar denk ik heel anders over. Wij zullen alles op alles zetten om tweede te eindigen in onze poule. Dat zal niet makkelijk worden, maar ik denk dat het een haalbaar doel is.”

Dan moet Quintus beginnen om zaterdag (20.15 uur in Kwintsheul) van aartsrivaal VELO te winnen. Muller nogmaals strijdlustig: ,,En dat kan best lukken. Wij hebben als team al meer tegenstanders verrast. Je kunt merken, dat we nog een jonge groep zijn en soms moeite hebben om de hele wedstrijd hetzelfde niveau vast te houden. Maar als dat lukt, houden we de punten in de Heul.”       

AD SPORT/PETER LOTMAN

X