VERMAKELIJK BEKERDUEL QUINTUS-VOC MET VEEL DOELPUNTEN

Quintus heeft het in de kwartfinales van de nationale beker niet gered tegen landskampioen VOC. De Amsterdamse ploeg won na een 15-20 voorsprong bij de rust uiteindelijk met 28-36. Bij de Heulse formatie van coach Rolf Schulte was Phoebe Muller met zeven doelpunten topscorer en één van de uitblinksters.

Veel doelpunten dus in een wedstrijd die werd gekenmerkt door veel balverlies aan beide kanten en legio gemiste kansen. Toch was het een partij om met plezier naar te kijken ondanks de vele fouten. Dat kwam vooral door het snelle spel van de beide teams, de fraaie doelpunten en de flitsende combinaties en break-outs.

Ook het opnieuw voortreffelijk leidende koppel Carla van Dijk/Yvonne Wijtenburg droeg in belangrijke mate bij aan de vlotte tweestrijd. Het toepassen van de voordeelregel en het zo veel mogelijk laten doorgaan waar dat mogelijk was, zorgde voor veel snelheid.

TUSSENSPRINT
De thuisclub opende sterk met een 4-1 voorsprong binnen vijf minuten. Maar zo’n achterstand overkomt de ploeg van Rachel Haze, dit keer terzijde gestaan door good-old George Dekeling, wel vaker. Geen paniek dus in het Amsterdamse kamp, want halverwege de eerste helft was het alweer gelijk: 9-9. Tot 13-13, vijf minuten voor de rust, bleef Quintus knap bij door treffers van vooral Jara Datthijn en Phoebe Muller.

In de slotminuten van het eerste half uur pakte VOC via een tussensprint toch nog een ruime 15-20 voorsprong bij het wisselen.

De tweede helft leek daarmee gespeeld, maar de Westlandse ploeg herstelde zich knap mede door sterk keeperswerk van Loïs van Ruijven. Phoebe Muller raakte steeds meer op schot en zorgde samen met Mirthe de Jong en Jara Datthijn voor 25-27.

Vooral de pas 20-jarige Phoebe Muller onderscheidde zich in die fase met haar verwoestende schoten en haar passeeracties. De jeugdige opbouwspeelster toont steeds meer lef in haar acties en dat levert veel rendement op. Wat ons betreft, mag ze nog vaker voor haar eigen kansen gaan met zo’n geweldig schot.

AANSLUITINGSTREFFER
Bij de 25-27 was het wachten (en vooral hopen voor de thuissupporters) dat de aansluitingstreffer zou vallen. De kansen waren er wél, maar balverlies en te onzorgvuldig schieten stelden VOC in staat om juist weg te lopen naar 25-30.

In het resterende kwartier lukte het Quintus vervolgens niet meer om dichter bij de Amsterdamse opponent te komen. Met snelle breaks maakte VOC een einde aan de beker-aspiraties van het jeugdige Quintus: 28-36.

Doelpunten Quintus: Phoebe Muller (7), Jara Datthijn (6), Mirthe de Jong (4), Esmee Verbeek (3), Alyssa Schaap (2), Joy Grootscholten (2), Gedy de Raaf (2), Lynn Zwinkels (1) en Nina Koers (1).

Bij VOC waren Loïs van Vliet met 8 en ex-Quintusspeelster Alieke van Maurik met 7 doelpunten goed op schot.