Vereniging overstijgend handbal

Inmiddels is het EK handbal begonnen en staan de  Oranje dames weer in de schijnwerpers. Een sterk en succesvol nationaal team is een goede reclame voor een sport. Een nationaal team geeft een sport haar idolen en dat leidt er toe dat jeugdige spelers en speelsters er van kunnen dromen om dit niveau ooit ook te bereiken. Dit niveau is alleen haalbaar door een goed trainingsprogramma te volgen en het maken van voldoende trainingsuren. Er wordt vaak gezegd dat er wel 10.000 uur nodig zijn om motorisch de top in een sport te kunnen halen. Het programma binnen een club is daarbij vaak te beperkt, daarvoor zijn er Handbalscholen, die faciliteiten bieden om vereniging overstijgend te trainen. Een speler en speelster toont ambitie door deze stap te zetten.

Het extra trainen op een Handbalschool is de eerste stap van een ambitieuze speler of speelster op de weg van het NHV talent richting een nationale selectie (zie elders op de Q-website onder het kopje talentontwikkeling NHV). Vanuit een Handbalschool kan een speelster afgevaardigd worden naar een zogenaamd Regionaal Trainings Centrum (RTC). De Handbalscholen in deze regio zijn Handbalschool Haaglanden en Handbalschool Rijnmond. Speelsters van deze twee Handbalscholen komen samen in het RTC Metropool, dat traint op donderdagmiddag van 14.30-16.30 uur bij Quintus. Speelsters moeten hiervoor natuurlijk toestemming van school vragen en krijgen. Het beleid rond de RTC’s wordt bepaald door het NHV. De technische staf van het NHV bepaalt wie er mogen trainen, stelt de trainers aan en geeft richtlijnen voor het programma. Tenslotte betreft het voor de talenten een verdere stap in de opleiding richting een Oranje selectie.

Er is door het NHV voor gekozen in het RTC speelsters uit 2006-2007, samen met al geselecteerde speelsters voor Oranje onder 17 (2004-2005) te laten trainen. De speelsters uit 2006-2007 kunnen zich via een scoutingsdag (selectiedagen in zomer 2020 en februari 2021) proberen te plaatsen voor de EK-selectie (Oranje onder 16), voor het EK 2022 in Zweden. Door corona is deze zomer het EK Dames Oranje onder 16 2020 voor de 2004-2005 lichting helaas niet door gegaan.

We zijn trots dat van Quintus Handbal een groot aantal jeugdspeelsters is uitgekozen om extra te trainen bij het RTC. Dit zijn van de handbalscholen (2006-2007) Jackie Oostrom, Kathlijn Bosel, Fien Swarte, Sofie Swarte, Manon Veenhoff, Lynn van den Akker, Isa Kester en Lieke den Dulk. Van de Oranje onder 17 selectie (2004-2005) zijn het: Liz de Bakker, Alieke van Maurik, Pieke van Ingen en Judith van der Helm.

Bij de herenjeugd is (sinds september 2020) door het NHV voor een andere structuur gekozen. Het bleek landelijk niet mogelijk om voor de herenjeugd in meerdere regio’s RTC’s te vormen, met voldoende goede talentvolle spelers en weerstand. Er is daarom gekozen om met de herenjeugd centraal te gaan trainen op Papendal. Hiervoor zijn er in oktober trainingsdagen georganiseerd. Helaas konden alleen de eerste twee trainingsdagen doorgang vinden. Voor het eerst sinds jaren waren hiervoor ook weer jeugdspelers van HV Quintus uitgenodigd: Thimo Axt, Olav Scholtes, Evan de Lange, Scott Jansen, Maximillian Horst en Gian Verbraeken. Een groot compliment voor de technische staf bij de herenjeugd onder de inspirerende leiding van Neso Saponjic. Deze leeftijdsgroep bereidt zich centraal voor op het EK heren onder 17 in de zomer van 2021 in Zweden.

X