‘Topsportmentaliteit via gezonde weg op hoog niveau te brengen’

Olga Mulder fotografie

Heren handballers Quintus keren terug in de BENE-League

De heren van handbalvereniging Quintus keren na een afwezigheid van twee seizoenen weer terug in de BENE-League. In 2019 degradeerden de ploeg na vier seizoenen uit deze topcompetitie. Een trapje lager in de eredivisie bleken de Heulenaren zich beter te kunnen meten. Door corona-perikelen werd promotie echter doorkruist, maar begin dit jaar deed de mogelijkheid zich voor om alsnog toegelaten te worden tot het allerhoogste niveau. 

door Marcel Zaat

Tophandbal en Quintus zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De dames spelen al ruim 50 jaar op het hoogste niveau en de heren keren weer terug in de BENE-League, het paradijs voor handbalminnend Nederland en België. Onder leiding van het trainersduo Geert Hinskens en Jack van Lier en gesteund door een nieuwgevormd managementteam gaat Quintus de strijd aan. Dat het een flinke klus gaat worden is iedereen binnen het Heulse handbalbolwerk zich terdege van bewust. Het managementteam, bestaand uit clubmensen Roel de Bakker, Niels van Lier, Neso Saponjic en Mario Verbraeken zal de slag naar verdere professionalisering een boost moeten geven. “De topsportmentaliteit moeten wij proberen op een hoger niveau te brengen. Inzet en beleving  is er bij Quintus altijd geweest, maar topsport vereist meer”, trapt oud-speler Niels van Lier af. 

Secundaire voorwaarden

De periode dat de Heulse handbalploeg in de BENE-league actief was bleken niet de meest succesvolle seizoenen. Veelal werd met groot verschil verloren, minder vaak ging het gelijk op, maar trok Quintus toch aan het kortste eind en heel soms smaakte het zoet der overwinning. Vreemd was het allemaal niet, want in topsport bepalen vaak de budgetten én de randvoorwaarden. De Heulenaren gaan én kunnen zeker niet opeens met bakken geld smijten, maar de secundaire voorwaarden zullen omhoog moeten. Van Lier, die door een knieblessure genoodzaakt was om vroegtijdig zijn carrière te beëindigen heeft veel zin om zijn steentje tot succes bij te dragen: “Wij moeten het zoeken in een nóg betere opleiding, het aantrekken van trainers, die spelers daadwerkelijk beter maken en de randvoorwaarden binnen onze mogelijkheden op een hoger plan brengen. “

Zo is recent oud-international Mike Tadey als keeperstrainer aangetrokken en gaat de Zwitser Ruben Schelbert de hersteltrainingen en de fysieke begeleiding doen. Verder is de selectie versterkt met talenten Jordan Beukman (Volendam) en Jordi van Erp (Dinamico). Ook keert de fysiek sterke routinier Karim Tamim terug op het oude nest. Van Lier is tot nu toe tevreden over de ontwikkelingen binnen de club. “Mannen als Tadey en Schelbert brengen natuurlijk een brok ervaring mee. Met Schelbert kwamen wij in contact via Jan van Kester. Hij kon kiezen uit verschillende clubs in Nederland, maar koos toch voor onze ambities en daar zijn wij best trots op.”

Aanzien

Bij Quintus is er volgens het enthousiaste duo nog best wat werk te verzetten om tot het gewenste eindresultaat te komen, maar een groot voordeel is dat de Westlandse nuchterheid gecombineerd met het aanzien van de club in de handbalwereld de nieuw te varen koers moet gaan helpen. De Bakker: “Wij zijn voor de buitenwereld gewoon nog steeds die grote club met een prachtige accommodatie. Potentie is er dan ook zeker. Wij hebben als vereniging een prima basis met de jeugd én de senioren op het hoogste niveau, maar om écht een stabiele ploeg in de BENE-League te worden is er meer nodig dan aanzien. Met de komst van Neso Saponjic is de jeugdlijn de laatste jaren weer opgetrokken en dus hopen wij dat de aansluiting naar de heren straks soepeler in elkaar over gaat verlopen. Verder ligt er  op commercieel gebied nog een grote uitdaging om de club naar hogere sferen te brengen.”

Uithangbord

Hoe je het went of keert, uiteindelijk zal de club ook op financieel gebied stappen moeten gaan maken. Budgetten zijn in topsport nu eenmaal bepalend. In de ogen van tomatenteler De Bakker, ook tegenwoordig bekend met de Hollandse  Watermeloen, moet Quintus het uithangbord gaan worden op het gebied van topsport gekoppeld aan een gezonde maatschappij. De samenleving spitst zich tegenwoordig op gezond eten en daar moet Quintus als Westlandse club gebruik van gaan maken in de toekomst. “Westland is bloemen, planten, groenten en dus ook voeding. Hoe mooi is het niet als een topsporter jouw producten straks eet en laat zien hoe gezond hij daarmee bezig is. Wij moeten  daarin verbindingen gaan maken met toonaangevende bedrijven in het Westland. Bedrijven moeten er écht wat aan hebben als zij ons gaan sponsoren. Sociaal media, met vloggers en influenzers onder de topsporters kunnen dan een belangrijke rol spelen. Als voorbeeld is Aalsmeer met een grote sponsor als Green Park. Bedrijven die daar om heen zitten willen  daar graag bij horen. Met de PR-commissie zijn wij nu hard mee bezig om bepaalde plannen hierin te ontvouwen.”

Kader

Neso Saponjic wil topsportklimaat afdwingen

Met Saponjic heeft Quintus de ideale jeugdopleider in huis. De geboren Joegoslaaf trainde eerder als co-trainer de Heulse dames en bracht de jeugd van het Haagse Hellas weer terug op topniveau. Saponjic, die met oud-speler Mario Verbraeken de jongens A-jeugd blijft trainen en ook jeugdtrainers gaat begeleiden was nauw betrokken bij de plannen om weer in de BENE-League uit te komen. “Er diende wel wat te veranderen. Het topsportklimaat moest omhoog. De koppen zijn bij elkaar gestoken en op aantal puntjes zijn inmiddels verbeteringen gebracht. Heel belangrijk is om het team achter het team goed neer te zetten. Dat is een heel proces, waarin je ergens een start moet maken. Bij Quintus gaan wij dit gefaseerd doen. Jeugd opleiden is één, maar om ook diezelfde talenten de werkelijke stap te laten maken naar het hoogste niveau van Nederland is twee.” Saponjic, die het maximale eist van een groep én van zichzelf, voorziet op sportief gebied een loodzwaar seizoen, maar gaat de nieuwe uitdaging graag aan. “Met deze selectie én het gene waarin wij als club geïnvesteerd hebben hopen wij een iets grotere rol te kunnen spelen als de voorgaande seizoenen, waarin wij vaak figureerden. Zo realistisch moeten wij wél blijven. Het verschil is dat wij nu aan het begin staan van een nieuw proces. Het vertrouwen in een écht topsportklimaat moeten wij afdwingen en als dat lukt kan hier iets moois groeien.”

X