TOPHANDBAL VOOR TIMO BLOM ONDANKS ZIEKTE VAN CROHN

Als één speler zich de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld bij Quintus, is het Timo Blom (23). Wekelijks is hij één van de stuwende krachten bij de eredivisieclub. Zelfs de ziekte van Crohn heeft hem er niet van weerhouden tophandbal te bedrijven. In de topper tegen Arnhem scoorde hij zesmaal. Het mocht niet baten: Quintus verloor met 36-29.

Blom heeft een merkwaardig traject als handballer achter de rug. Van de D-jeugd Westlandia via de C-jeugd Quintus naar de A-jeugd bij Snelwiek Rotterdam, waar hij nog samenspeelde met de huidige topinternational Dani Baijens. ,,Ik heb toen voor speelminuten gekozen, maar ben toch weer teruggekeerd naar Quintus op het moment dat ik daar wél in de A-jeugd kon spelen”, legt Blom uit. ,,Maar daarna stond ik voor hetzelfde dilemma: veel op de bank zitten of ergens anders speelminuten maken. Ik koos voor het laatste en ben naar DIOS Den Hoorn in de eerste divisie overgestapt.”

PERIODE DIOS

Spelritme was voor de creatieve spelbepaler én doelpuntenmaker het belangrijkste. ,,Er gaan nu jongens na één goed seizoen naar een grote club en spelen daar vervolgens weinig. Dat is nooit goed voor je ontwikkeling. Na die periode bij DIOS ben ik weer thuisgekomen, zeg maar, bij Quintus. Met als hoogtepunt het actief zijn in de BENE-League en in de top van de eredivisie.”

In het verleden werd de sportman gekweld door de ziekte van Crohn, maar inmiddels is de kwaal onder controle. Blom: ,,Het is een chronische ziekte, dus helemaal weggaan zal het nooit. Toch ervaar ik op dit moment geen klachten, omdat de medicatie goed aanslaat. Ik moet om de week een spuit in mijn been of buik zetten. Het medicijn gaat dan via mijn bloed mijn lichaam in. Voorheen moest hiervoor elke zes weken naar het ziekenhuis, maar nu kan ik het gelukkig zelf doen”, vertelt de leraar Nederlands op een middelbare school in Delft, die ook nog twee dagen per week bij zijn vader in de kozijnenbranche werkt. ,,Een mooie balans waarin ik veel plezier ervaar. Mijn weken zitten behoorlijk vol met voornamelijk leuke dingen. Hierdoor voel ik me fit en energiek, ook in het veld.”

ZELFKENNIS
Timo Blom, die als midopbouwer veel speeltijd krijgt van coach Neso Saponjic, beschikt over de nodige zelfkennis als hij uitlegt wat hij wil verbeteren. ,,Ik moet wat vaker mijn rust bewaren. Als een medespeler een verkeerde keuze maakt of mij niet begrijpt, kan ik gefrustreerd raken. Dat laat ik dan meteen merken. Ook op een verkeerde beslissing van de scheidsrechter reageer ik geregeld. Dat moet ik niet doen. Maar dat is mijn passie en fanatisme. Soms mag dat wel een tikkeltje minder.”

De spelbepaler, die bekend is om zijn no-look passes, kan zijn teamgenoten vaak goed vinden in de aanvalscombinaties. ,,Maar we hebben nog te vaak fases waarin het minder gaat. Dat was tegen Arnhem ook het geval. We hebben deze partij niet gezien als een must-win. Dit was een betere tegenstander en we beschouwen de wedstrijd meer als een peilmoment om te kijken waar we met dit nieuwe team echt staan. Dát weten we nu overduidelijk.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

X