Thijs van den Driest stopt en wellicht komt Collin de Vette terug

THIJS VAN DEN DRIEST STOPT BIJ QUINTUS

Quintus kan komend seizoen niet langer beschikken over Thijs van den Driest. De pas 22-jarige linkerhoekspeler heeft besloten een punt te zetten achter zijn handballoopbaan. Drukke werkzaamheden en de intensieve trainingen waren niet langer te combineren.

Van den Driest blonk afgelopen seizoen regelmatig uit bij de Heulse formatie. Vanwege zijn snelle breaks en zijn trefzekere afronding was hij één van de bepalende spelers in het team van Quintus. Zijn frivole spel maakte hem tot een publiekslieveling. Niet zelden werd hij uitgeroepen tot man-van-de-wedstrijd. Hij moest dan volgens traditie na de wedstrijd de hele avond in een afschuwelijke, met panterdesign bedrukte, badjas in de kantine blijven rondlopen. Hij deed dat zonder problemen om vooral zijn supporters een plezier te doen.

Die tijden zijn voorbij. Van den Driest ziet als zijn hoogtepunten de promotie naar én de handhaving in de BENE-League.

,,Dat waren onvergetelijke momenten. Maar daar is nu een einde aan gekomen. Ik ben gestopt om meerdere redenen. Werk speelt daarbij een belangrijke rol. In bepaalde periodes is de combinatie tussen werk en handbal erg zwaar. Dat kostte mij veel energie en daarom heb ik uiteindelijk toch voor mijn werk gekozen”, aldus Van den Driest, die werkzaam is als logistiek medewerker bij Toussaint BV.

MOTIVATIE

Ook speelden nog andere factoren voor de in Wateringen woonachtige handballer een rol.

,,Het werd ook steeds moeilijker de motivatie op te brengen voor de trainingen. Ik ging soms met tegenzin naar de training. Dat is voor een sporter op dit niveau natuurlijk niet mogelijk. Het vele trainen en de wedstrijden kostten veel tijd en energie, waar je optimale motivatie voor moet hebben. Het is niet prettig om in deze tijd te stoppen. Niet het afscheid waarop ik had gehoopt. Maar de gezondheid van ieder mens gaat uiteraard voorop. Natuurlijk kom ik nog vaak bij de club, alleen niet meer binnen de lijnen.”

De Sectie Topsport Quintus heeft inmiddels Troy Oranje van Hellas aangetrokken als vervanger in de linkerhoek. Gesprekken met andere spelers zijn gaande.

Coach Jack van Lier: ,,Jammer dat Thijs stopt. Een snelle en doelgerichte speler. Paste goed in het team. We hadden hem er graag bijgehouden.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

QUINTUS WIL COLLIN DE VETTE GRAAG TERUG

Collin de Vette beëindigde onlangs na één jaar zijn contract bij Kras/Volendam. Quintus zou de verloren zoon graag weer in de armen sluiten. Zelf heeft de 25-jarige linkshandige schutter er ook wel oren naar terug te keren naar zijn oude liefde. ,,Het vinden van een huis en een baan zijn voor mij het belangrijkste.”

De Westlander speelde vanaf de jeugd bij Quintus, maar wilde vorig jaar proberen of hij ook hogerop zijn kwaliteiten kon demonstreren. Dat pakte anders uit dan beide partijen hadden gehoopt. De 1.92 meter lange opbouwspeler had het er wel naar zijn zin, maar kon door omstandigheden toch niet zijn sterke vorm bereiken die hij herhaaldelijk bij Quintus liet zien. ,,Het is niet geworden wat we er van hadden verwacht. Dan kun je beter stoppen. Dat is voor beide partijen dan het beste”, was zijn realistische conclusie.

Bij Quintus ziet men uiteraard een meerwaarde in de terugkeer van De Vette.

Coach Jack van Lier: ,,Collin is een echte Quintus-jongen. Hij hoort bij ons. Hij was van veel waarde voor het team als sterke linkshander en kan dat weer zijn. We zouden hem komend seizoen op de rechteropbouw goed kunnen gebruiken. Maar er zijn nog wat zaken te regelen.”

CONDITIE

Collin de Vette houdt in deze moeilijke tijden in elk geval zijn conditie op peil. ,,Ik train nog individueel en ga verschillende keren in de week hardlopen. Ook ben ik regelmatig bij mijn schoonouders in Friesland en daar heb ik alle ruimte om hard te lopen. Vaak gaat mijn vriendin dan mee op de fiets om me mentaal te ondersteunen en mijn tijden bij te houden. Bovendien heb ik verscheidene oefeningen van Volendam meegekregen om thuis te doen. Vooral om mijn kracht op peil te houden.”

De studie Insolventierecht is voor De Vette bijna voltooid. ,,De laatste loodjes. Over een week of twee verwacht ik mijn studie af te ronden. Ik ben druk bezig met het zoeken van een baan om fulltime aan de slag te gaan. Daar focus ik me nu op.”

Tot 1 juni woont De Vette nog  in Amsterdam vanwege zijn handbalavontuur afgelopen seizoen bij Volendam.

,,Daarna moet ik eruit. Ik reis momenteel een beetje door heel het land. De ene keer in Nijmegen bij mijn vriendin, de andere keer in Friesland. Ook ben ik vaak in Kwintsheul te vinden om af en toe te helpen met klussen in het nieuwe huis van mijn zus. En soms ben ik ook nog even in Amsterdam. Het vinden van andere huisvesting heeft nu dus hoge prioriteit.”

OPSTARTEN

Ook de Westlander mist, net als de andere handballers, zijn geliefde sport.

,,Het is wel eventjes wennen om van acht keer in de week met handbal bezig te zijn naar nul keer terug te gaan. Behalve het spelletje zelf mis ik ook mijn teamgenoten. Ik had het altijd heel gezellig bij Volendam met die gasten. Je leven staat eigenlijk op een vreemde manier ineens gewoon stil. Veel contact heb ik niet meer met de mensen van de vereniging. Dat boek is gesloten. Ik hoop tijdig in de aanloop naar de voorbereiding weer te kunnen opstarten. Waar weet ik nu nog niet. Quintus zou een optie zijn, maar dan moet er nog wel het een en ander worden geregeld. Huisvesting en een baan zijn op dit moment het belangrijkste voor mij.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

X