Succesvolle Oranje internationals bij Quintus

Zaterdag a.s speelt heren 1 thuis om 20.15 uur in de BENE-league tegen het Belgische Sporting Pelt. In het team van Sporting Spelt spelen een groot aantal Nederlanders en ook 3 Oranje internationals, die succesvol geweest zijn bij het afgelopen EK in januari in Hongarije. Oranje heeft daar gestunt, door eerst gastland Hongarije in diepe rouw te dompelen, door ze uit te schakelen voor de hoofdronde en vervolgens in de hoofdronde te winnen van Montenegro en gelijk te spelen tegen Kroatië. Door corona, moest regelmatig de samenstelling van het team en de staf op de bank aangepast worden. Dit probleem trof trouwens bijna alle teams. In dat opzicht was het een bijzonder EK. Na een spannend finaleweekend werd Zweden verrassend de nieuwe kampioen door Spanje te verslaan.

Robin Schoenaker was vooral actief in het middenblok van de dekking. Zijn aanvallende positie is cirkel, waar hij bij Sporting Pelt wordt ingezet en een sterk duo is met de voormalige Oranje internationals Bartek Konitz. Helaas moest Robin door een positieve coronatest ook enkele wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. 

Keeper Thijs van Leeuwen werd opgeroepen na positieve tests van eerste keeper Bart Ravensbergen en Dennis Schellekens. Hij maakte zijn debuut in de hoofdronde. Thijs was de held (Man of the Match) van de gewonnen wedstrijd tegen Montenegro. Hij moest hiervoor zijn werk abrupt in de steek laten, om onverwacht het hoogtepunt uit zijn sportieve loopbaan als international te beleven. Deze wedstrijd was pas zijn tweede interland.

Ook linkerhoekspeler Tommie Falke werd later opgeroepen (na besmettingen bij de linkerhoeken) en was ook erg succesvol in de wedstrijd tegen Montenegro. Hij verving daar Jeffrey Boomhouwer en Rutger ter Velde.

Ooit was het idee achter de vorming van de Beneliga, dat het zou moeten bijdragen aan een niveau verhoging van het Nederlandse herenhandbal. Uit het feit dat er spelers van de Beneliga kunnen aansluiten op het hoge niveau van de hoofdronde van een EK toont dit wel aan. Het succesvolle Oranje team is gebouwd rond een aantal spelers, die full-prof zijn in sterke buitenlandse competities als uit Frankrijk Luuk Steins (Paris Saint-Germain-Frankrijk) en uit Duitsland Kay Smits (SC Magdeburg), Dani Baijens (ASV Hamm). Vermelding verdient natuurlijk ook de bijdrage van cirkelspeler Samir Benghanem (Greenpark/Aalsmeer), en de  keepers Dennis Schelleken (Volendam), René de Knegt (Greenpark/Aalsmeer) , Jasper Adams en Ivo Stijns (Kembit/Lions), allemaal uitkomende in de Beneliga. Het is dus sportief eigenlijk niet zo vreemd dat onze heren het in de Beneliga erg zwaar hebben en onderaan de ranglijst staan. Hopelijk inspireert de aanwezigheid van deze Oranje internationals onze spelers zaterdagavond tot een goede prestatie.

Jan van Kester

X