SPECTACULAIRE DEGRADATIEKRAKER ZORGT VOOR VEEL KIJKPLEZIER

HURRY-UP OPGELUCHT MET HANDHAVING; QUINTUS VERZOENT ZICH MET EREDIVISIE

Een spectaculairder einde van de competitie in de NL League had voor de degradatiestrijd nauwelijks bedacht kunnen worden. In een bomvolle sporthal in Kwintsheul streden Quintus en JD Techniek/Hurry-Up om behoud van de plaats op het hoogste niveau. De Drenten kregen de Westlanders uiteindelijk na een boeiend kijkspel met 29-35 op de knieën. 

En zo kwam alles dus toch nog goed. Quintus had zich al verzoend met de terugkeer naar de eredivisie totdat plotseling een cadeautje werd aangeboden. Hurry-Up kreeg vier punten in mindering en moest alsnog proberen het vege lijf te redden in een heuse degradatiekraker. Dat was even schrikken voor de mannen van trainer/coach Joop Fiege én vooral voor de leiding van de club. Met een stevige begroting en een paar dure spelers zou afdalen naar de eredivisie een enorme tegenvaller zijn.

Zover kwam het dus gelukkig niet voor de club uit Zwartemeer. Maar de spelers moesten er toch nog ongekend diep voor gaan. Met de steun van een formidabel supporterslegioen klaarden Fiege en zijn adepten de klus. Quintus verdiende het compliment, dat het optimale tegenstand bood, al had het zich er eerder bij neergelegd dat volgend seizoen de regioderby’s weer de hoofdmoot vormen. De Westlanders speelden misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen en boden aanzienlijk meer tegenstand dan waar vooraf op was gerekend.

OPLAAIENDE VUURTJES

De opening van de thuisclub was furieus: 2-0 door de sterk spelende Dean van Haeren en Jordan Beukman. Zij zouden ook in het verdere verloop van de tweestrijd tot de uitblinkers behoren. Direct in het begin laaiden de vuurtjes al op en het arbitrale duo van dienst, William Weijmans/Rick Wolbertus, moest meteen handelend optreden. Ard Vollebregt en René Jaspers samen naar de strafbank. De sfeer was gespannen, maar door de strakke leiding keerde de rust terug.

Hurry-Up liep uit naar 4-8 en 7-10, maar Quintus spijkerde bij tot 10-11. Bij 11-15 drukten de Drenten door naar de 13-18 ruststand, waarbij vooral het makkelijk scoren van Tiago Azenha Filipe opviel. In die fase maakte Quintus-doelman Paul Vis, die met een voortreffelijke wedstrijd afscheid nam, even plaats voor het jeugdig talent Evan de Lange.

Hij liet met een serie knappe reddingen zien, dat Volendam er verstandig aan heeft gedaan De Lange aan te trekken. Hij stopte eerst een break van de altijd raak schietende René Jaspers en vervolgens ook nog een strafworp van Jaspers, die met dertien doelpunten een hoofdrol opeiste bij de ploeg uit Zwartemeer.

PERFECTE VOORDEELREGEL

In het begin van de tweede helft was het vooral Rick van Ravesteijn die bij Quintus de aandacht op zich vestigde. Hij scoorde vijf keer achter elkaar uit strafworpen, vanaf de cirkel en met een soepele passeerbeweging door het midden. Met de treffers van Dean van Haeren, uit een perfecte voordeelregel, en twee van Jordan Beukman was het plotseling 20-21. Toen vervolgens René de Bakker de gelijkmaker binnen schoot, sloop toch de onrust in het team van Hurry-Up. Coach Fiege vluchtte in een time-out en probeerde zijn discipelen bij de les te krijgen.

Dat lukte, want bij 23-24 zorgden Bernie Vermeer (ex Quintus), good-old Ronald Suelmann (tijdens competitie toch weer teruggehaald) en de onstuitbare René Jaspers voor 23-27. Dát was de genadetik voor de dapper strijdende Westlanders. Ze probeerden nog aan te haken, maar de schotgrage arm van  Filipe de onverzettelijkheid van Sjoerd Boonstra aan de cirkel en de kracht van de sympathieke reus Dragan Vrgoc (vertrekt naar Luxemburg) zorgden ervoor dat Hurry-Up opgelucht kon ademhalen. De explosie van vreugde op de speelvloer toonde aan hoezeer de spelers en fans toch in hun rats hadden gezeten over de goede afloop.

OPLUCHTING

Bij Quintus overheerste vooral de opluchting, dat een lang en zwaar seizoen vol hobbels en tegenslag eindelijk voorbij was. En ach, die eredivisie met de regioderby’s tegen Hellas, WHC/Hercules en EHC is toch ook wel weer leuk, hoorde je veelvuldig in het Heulse kamp. 

Amusementswaarde (****): Het was een prachtig spektakel met alle ingrediënten van een echte degradatiekraker: schitterende doelpunten, onbegrijpelijke missers, oogstrelende combinaties, spanning en in feite een mooi einde voor alle partijen. Met hulde aan de supporters van Hurry-Up, die een geweldige sfeer meebrachten.

Scheidsrechters (****): Het was geen makkelijke partij voor William Weijmans en Rick Wolbertus, maar zij hielden van het begin tot het einde de zaak voortreffelijke onder controle. Zij pasten een aantal malen uitstekend de voordeelregel toe maar als het nodig was, hielden ze de boel kort. Een zegen, dat de keuzeheren dit koppel op deze beladen partij hebben gezet. 

Beste spelers: Bij Quintus kon Dean van Haeren na een sterk seizoen ook ditmaal terugkijken op een voortreffelijke wedstrijd. Bij Hurry-Up blonk opnieuw René Jaspers uit (ooit afkomstig van het Haagse Hercules) met een hoog scoringspercentage. Hij heeft het zichtbaar naar zijn zin bij de club uit Zwartemeer en wordt door de fans op handen gedragen.

Doelpunten Quintus: Dean van Haeren (7), Jordan Beukman (7), Rick van Ravesteijn (7), Yannick Boers (3), René de Bakker (3), Troy Oranje (1) en Ard Vollebregt (1). 

Doelpunten Hurry-Up: René Jaspers (13), Tiago Azenha Filipe (8), Sjoerd Boonstra (5), Ronald Suelmann (3), Bart Mik (2), Dragan Vrgoc (2) en Bernie Vermeer (2). 

AD SPORT/PETER LOTMAN

X