Scoutingsdag damesjeugd 2022

Zaterdag 12 maart jl. was er een scoutingsdag voor de leeftijdsgroep meisjes geboortejaren 2006-2007 (C- en B-jeugd) voor de te vormen jongste Oranje selectie Oranje onder 16. De speelsters, die in aanmerking kwamen om zaterdag deel te nemen, waren hiervoor uitgekozen vanuit de zogenaamde Handbalscholen met toplijn door de Regio Talent Managers (RTM-ers). Voor onze regio Zuidwest is dat Wesley Hage, betrokken bij Handbalschool Haaglanden. 

De scoutingsdag zaterdag was het tweede scoutingsmoment voor de leeftijdsgroep 2006-2007. Op de eerste scoutingsdag in oktober 2021 waren er al zo’n 40 speelsters uitgekozen, die daarna in november en maart aan drie centrale trainingen hadden kunnen deelnemen. Door Covid19 waren er een tweetal trainingen vervallen. De geselecteerden uit oktober hoefden zaterdag alleen aan het middagprogramma deel te nemen.

Er was door de RTM-ers uit heel Nederland ook nog  een nieuwe groep van 20 talentvolle speelsters voorgedragen, die zich op de ochtend konden plaatsen voor het middagprogramma. 

Trainingsgroep van de ochtend luistert aandachtig naar uitleg van Ricardo Clarijs en Patrick Jordaan.

Van Quintus waren Lynn Klein, Roos van Minnen en Lara Jouvenaar voorgedragen. Uiteindelijk mocht van de diverse scouts na de ochtendtraining, alleen Roos door naar de middag. De keuze had mede te maken met de posities, die nog open waren voor de middag. 

Van de talenten waren  door de technische leiding (RTM-ers en bondscoach Ricardo) op basis van posities zes teams samengesteld. Het middagprogramma bestond uit het spelen van een drietal onderlinge wedstrijden. Tijdens de wedstrijdjes werden de speelsters per positie beoordeeld door een aantal scouts. Tenslotte moesten er zaterdag per positie 4 speelsters gekozen worden voor de te vormen dames onder 16 Oranje selectie. Deze jongste selectie gaat zich voor bereiden op een Open EK, dat in juli gespeeld wordt in Zweden tijdens de Partille Cup. Hier gaan ze zich de komende 4 maanden op voorbereiden door centrale trainingen op woensdag op Papendal. Inmiddels hebben de uitverkoren speelsters bericht ontvangen dat ze worden uitgenodigd voor de centrale training. Van Quintus zijn dat: Sophie Buijs, Silke van Kleef, Isa Kester, Roos van Minnen, Fien Swarte en Sophia van Lieshout. Voor de keepsters Naomi Walther, Sophie Peters en de speelsters Sophie Swarte en Fenna Kemp waren er helaas zaterdag betere speelsters op hun positie.

Deelnemende Quintus-speelsters  op scoutingsdag zaterdagmiddag.

Proef trainen HA Papendal (herenjeugd)

Bij de herenjeugd is het traject naar de Oranje jeugdselecties anders ingedeeld. Bij de herenjeugd in een aantal regio’s is het lastig om bij de jeugd “de besten met de besten” te laten trainen, een belangrijke voorwaarde voor talentontwikkeling (TO). Daarom wordt er bij de herenjeugd al op jongere leeftijd centraal getraind op Papendal. Hiervoor worden ze eveneens voor uitgekozen door de RTM-ers. Om de pyramide van TO aan de onderkant breed te houden, wordt er getraind met een A- en een B-groep. Bij de meiden traint de B-groep in feite regionaal in 6 Handbalscholen met toplijn.

Top van de pyramide van de TO is zowel bij de dames- als de herenjeugd de nationale Handbal Academie op Papendal. Hier kan naast onderwijs een bijna fulltime opleidingsprogramma gevolgd worden. Bij de damesjeugd maken Bianca Schansema, Alieke van Maurik, Fem Boeters en Amber Verbraeken daar deel van uit. Bij de herenjeugd zijn dit Evan de Lange en Thimo Axt. 

Jaarlijks komen er na uitstroming “kamers” vrij en worden spelers en speelsters van de Oranje jeugdselecties benaderd of ze willen instromen in het fulltime programma. Spelers en speelsters krijgen de kans voor een stage van enkele dagen om de sfeer te proeven. De afgelopen periode hebben Thijs van Zeijl, Olav Scholtes en Sam Koppenol zo’n kans gekregen. Judith van der Helm traint inmiddels sinds enkele maanden per week twee dagen mee bij de HA.

Dames Oranje Onder 20 naar WK 2022 in Slovenië

Via overwinningen in de play offs op Litouwen en na een thriller tegen thuisland Oostenrijk heeft de dames Jong Oranje (Oranje onder 20) zich geplaatst voor het WK komende zomer in Slovenïë. In dit team kwamen van Quintus de HA-speelsters Bianca Schansema, Amber Verbraeken en Fem Boeters uit.

Dames Oranje Onder 18 naar WK 2022 in Georgië

Eerder had de jongere Oranje selectie (dames Youth, Oranje onder 18) zich via play-offs na het EK al weten te plaatsen voor het WK in Georgië. In deze selectie komen van Quintus Bianca Schansema, Alieke van Maurik en Judith van der Helm uit.

X