Ruime zege dames op SEW

foto Max van Zijderveld

Afgelopen zaterdag kwam het Damesteam van SEW naar Kwintsheul voor één van de laatste wedstrijden van deze reeks.

Om 19.00 uur klonk het fluitsignaal van het scheidsrechterskoppel Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg. Quintus begon sterk aan de wedstrijd. Na 23 minuten was de voorsprong al met 12-5 een feit. De dekking was met vlagen ook erg goed, zelfs toen SEW met een extra veldspeler speelde en Quintus in ondertal stond, door een 2 minuten tijdstraf, kwam SEW alsnog niet voorbij de verdediging.

Doordat SEW met 7 man ging spelen en dus een empty goal achter liet, maakte Quintus daar graag gebruik van en kon de keepster twee maal een doelpunt scoren. Aanvallend vormde SEW geen gevaar en kon er bij Quintus lekker gescoord worden. SEW was zoekende in de aanval, waardoor de aanval meerdere malen te lang duurde en er vaak gefloten werd voor passief spel.

Bij Quintus werd er juist op een hoog tempo gespeeld en vond de bal maar liefst 32 keer het net. De aanvallen werden vooral uitgespeeld in de opbouwrij. Nu nog twee wedstrijden te gaan. Op 29 mei spelen we bij Kwiek en op zaterdag 5 juni om 19.00 uur thuis tegen VenL.

Groet, Dames 1

LEES HIERONDER OOK HET VERSLAG VAN PETER LOTMAN (AD)

Vrouwen Quintus kunnen zich opmaken voor titelstrijd

Na winst op SEW ongeslagen koppositie in eredivisie

De vrouwen van Quintus lieten er geen twijfel over bestaan, dat zij dit vreemde seizoen de finale om de landstitel willen spelen. Met 32-19 klopte het team van vertrekkend coach René Zwinkels het Noord-Hollandse SEW. Door dat resultaat behoudt de Heulse formatie ongeslagen de koppositie. Het moet wel raar lopen als Quintus met nog twee wedstrijden te gaan die positie alsnog prijsgeeft.

Wie de tegenstander gaat worden, is nog niet helemaal zeker. Handbal Venlo, dat VZV klopte, lijkt de beste papieren te hebben voor de tweestrijd met Quintus. De thuisclub was tegen SEW op alle fronten de betere ploeg. Vooral de snelle tegenaanval was een geducht wapen en óók het schot uit de tweede lijn van met name Jill Strik, die zeven keer formidabel uithaalde. Celine Michielsen vormde een voortdurend gevaar aan de cirkel en heeft met haar jarenlange ervaring in de Bundesliga een grote invloed op het Heulse spel.

VEEL DRUK

Direct vanaf het begin zette Quintus veel druk en daar was de ploeg van Arthur Langendijk niet tegen bestand. Na een kwartier al 10-4 en na ruim twintig minuten 14-5. Het enige dat je de thuisclub kon verwijten, was dat in de slotfase voor de rust heel gemakkelijk de tegendoelpunten werden weggegeven. SEW, dat (nog) niet de vorm heeft van vorig jaar, zag kans om bij te komen tot 14-9.

Ook na het wisselsignaal van de zoals altijd voortreffelijk leidende scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg (wat een verademing om die een partij te zien leiden!), hield Quintus het tempo hoog. De ene break na de andere golfde naar het Noord-Hollandse doel. Alle speelsters konden zich naar hartenlust uitleven en een plaatsje veroveren op de scoringslijst. Zelfs tweede keepster Bianca Schanssema, die regelmatig Esther de Vos mocht vervangen, schoot twee keer raak vanuit haar eigen doelgebied. Zij reageerde alert als SEW een extra veldspeelster inbracht en de keepster naar de kant haalde. Het lege doel was een dankbare prooi voor de jeugdige Schanssema.

ALLE REMMEN LOS

In de laatste tien minuten was het vooral Jill Strik die van zich deed spreken. De opbouwster gooide alle remmen los en schoot met verwoestende kracht vijf keer de bal achter de vijandelijke doelverdedigster. Ook jeugdige krachten als Richelle Vijftigschild, Phoebe Muller en Alieke van Maurik lieten zien dat het met de nachwuchs wel goed zit bij Quintus.

Coach Zwinkels kon niet anders dan tevreden zijn. Maar, zoals altijd, bleef hij kritisch. ,,Het was geen lekkere wedstrijd voor ons om te spelen. We kregen te weinig weerstand. Ik vind het wél knap, dat we nog zo aan het handballen zijn toegekomen. We gaan ons nu voorbereiden op de belangrijkste wedstrijden van het seizoen: de finale.”