Raalte toernooi 2023

Als onderdeel van de voorbereiding op de zaalcompetitie organiseert Handbalvereniging Kwiek traditioneel jaarlijks voor de damesjeugd een landelijk bezet toernooi in september, het Jan de Haan-toernooi. In feite kun je de opzet en het doel vergelijken met het Wim de Bakker toernooi voor de herenjeugd bij Quintus. 

In het weekend van 9-10 september reisde daarom  onze damesjeugd de DD1, DC1, DB1 en DA1, dit seizoen spelend onder de naam Westland Adviesgroep/Quintus naar het Oosten. Sinds corona mag er in Raalte niet meer overnacht worden in de sporthal, daardoor moesten de deelnemende verenigingen op zoek naar een alternatief. De coach van de DC1 in 2022 Michel van Dijk had het idee om in het kader van de “verticale verbinding”, alle teams samen onder te brengen op één gezamenlijke groepsaccommodatie. Hiervoor had hij een groepsaccommodatie in Rijssen op een half uurtje van Raalte (De Langenberg) gevonden. 

De teams zouden er op vrijdag gezamenlijk met de bus naar toe reizen. Uiteindelijk werd het idee omarmd door de club en bleek het met een subsidie van de Business club van Quintus handbal voor de bus mogelijk, om de kosten voor de speelsters en de staf laag te houden. Daarnaast sponsorde bakkerij Roodenrijs-Remmerswaal het brood voor het ontbijt. Enkele ouders sponsorde fruit en groenten. Kortom de voeding was goed verzorgd. Dank hiervoor!

Groep damesjeugd speelsters en staf vrijdagavond voor vertrek naar Raalte

De organisatie van de trip is verder ingevuld door de coaches en begeleiding van de jeugdteams: Jules en Nicole van de DA, Britt en Maureen van de DB, Jasmijn van de DC en Merel en Denise van de DD, waarbij Jules ter plaatse de rol van coördinator invulde. In feite moest hij optreden als vader van een gezin met heel veel dochters.

De Langenberg in Rijssen is een zeer ruime  groepsaccommodatie, met verschillende kamers met stapelbedden.  Iedere team had zo zijn eigen plekje in het grote huis. Er was ook een goed uitgeruste keuken voor het klaar maken van maaltijden. Op vrijdagavond hadden de DA-jeugd een quiz voorbereid voor de jongere jeugd, waardoor de stemming er direct goed in zat.

Op zaterdagochtend en zondagochtend werd er vroeg (7.00 uur) opgestaan voor het ontbijt, waarna de bus de teams afleverde bij de sporthal. Omdat de jongste jeugd al om 8.30 uur begon, maakte de bus de eerste trip al heel vroeg, om later de DA op te halen, voor wie het programma pas in de middag begon.

Op zaterdagavond speelde dames 2 in Raalte hun competitiewedstrijd tegen dames 2 van Kwiek. Door een blessure bij dames 1, moest Britt de coach van de DB1 zaterdag op een neer naar Volendam om daar mee te spelen. Helaas was het geen succesvol weekend voor de dames senioren selectie. Ondanks de steun van het publiek verloor DS2 na een doelpuntenfestijn met 40-31 van de thuisclub en dames 1 ging in een fysieke wedstrijd ten onder in en tegen Volendam. Kortom een sportieve kater.

Handballend zag je tijdens het toernooi van onze teams het spel verbeteren. In dat opzicht voldeed het toernooi uitstekend aan de doelstelling. Waar mogelijk keken de teams naar elkaar en moedigden elkaar aan. De DD1 werd uiteindelijk 4e. Hier werd buur Verburch eerste. De DC1 werd uiteindelijk 3e door van Kwiek te winnen, achter VOC en SEW. De DB1 herstelde op zondag van nederlagen op zaterdag tegen VOC en VZV. Er werd op zondag tweemaal tegen SEW gespeeld, waarvan de wedstrijd op plaats 3 werd gewonnen, na een eerdere nederlaag in de ochtend. Bij de DA moest Sofie Swarte het hele toernooi met een duim in het gips vanaf de wisselbank toekijken. Helaas blesseerde ook Lynn van den Akker zich aan haar schouder op zondagmorgen tegen Kwiek., Op zaterdagavond had Lynn samen met Fien Swarte en Jillia Dey gedebuteerd in dames 2 in de eerste divisie. De DA1 haalde na vier overwinningen in de poule, de finale. Hierin was na een spannende ontknoping SEW de tegenstander. Hier leek Quintus de hele wedstrijd met de hoofdprijs naar huis te gaan, maar een tweetal tijdstraffen in de slotfase zorgde er voor dat SEW op 16-16 kwam. Hierdoor moesten strafworpen de beslissing brengen. Doordat er tweemaal van de 7M-lijn werd gemist, ging Quintus dit jaar zonder hoofdprijs naar huis. Er waren nog wel twee individuele prijzen voor Quintus. Dyangelin Jones werd gekozen tot beste speelster bij de D-jeugd en Senna Merkestijn tot beste speelster bij de DC-jeugd. Omdat deze prijsuitreiking al vroeg in de middag plaats vond, maakte de jongste jeugd de terugreis ouders en de oudere jeugd reisde terug met de bus, na de finale en prijsuitreiking voor de DB en DA-jeugd.

Komend weekend start voor de DA1 en DA2 de competitie in de jeugddivisie. De DA1 o.l.v. Jules van der Donk en de DA2 o.l.v. Bert Donker. De DC1 en DB1 moeten wachten tot na de herfstvakantie. De DB2 begint wel komende weekend in de Topklasse uit bij Aalsmeer DB2 o.l.v. Anouk Zwinkels en Elles Zwinkels. We wensen onze teams veel succes.

Raalte 2023 was weer een mooie handbal ervaring, zowel sportief als sociaal! Dankzij de inzet van ouders zijn er ook opnames gemaakt, die we kunnen gebruiken om ons spel te verbeteren.

Jan van Kester

X