QUINTUS TE GROOT VOOR SERVET EN TE KLEIN VOOR TAFELLAKEN

PENDELEN TUSSEN BENE-LEAGUE EN EREDIVISIE

De handballers van Quintus pendelen al jaren heen en weer tussen de BENE-League en de eredivisie. Te groot voor servet en te klein voor tafellaken, is een gezegde dat prima past bij de Westlandse club. Ook tegen Aalsmeer (29-34 nederlaag) bleek opnieuw, dat er wat moet gebeuren om een permanent verblijf te garanderen. Drie betrokkenen geven hun mening.

Henri Reijgersberg, voorzitter technisch platform, vindt het te gemakkelijk om te roepen dat meer geld de oplossing is. ,,Het gaat om een visie die we moeten uitdragen naar de sponsors die zich daarmee kunnen identificeren. Met bijvoorbeeld als levensstijl: gezond vitaal.”

Ook vindt Reijgersberg het te simpel om te zeggen, dat er samenwerking met de regioclubs moet komen. ,,Het zou een start zijn als alle clubs met elkaar samenwerken om spelers op te leiden. Samen trainen en gebruik maken van elkaars faciliteiten.” 

In het zomaar aantrekken van (top)spelers ziet de voormalig eerste teamspeler geen heil. ,,Dát is niet de oplossing. Wél ervoor zorgen, dat spelers zelf een keuze maken bij welk team ze gaan spelen. Opleiden is het sleutelwoord. Met achttien jaar kiezen en dan uitkomen voor het regionale topteam. Met een contract, zodat die talenten niet voor een appel en ei weer vertrekken. Zo kun je na enkele jaren in de regio doorgroeien naar een semi-professioneel team.”

ALLERMOOISTE

Voor keeper Paul Vis is er in de BENE-League vaak geen beginnen aan. Wéér een nederlaag en weinig kans om veel ballen te stoppen. Toch houdt hij met zijn ploeggenoten de moed erin. ,,Steeds verliezen, is niet leuk, maar we gaan er niet onder gebukt. De sfeer blijft prima en we knokken elke week opnieuw. Als team boeken we elke wedstrijd vooruitgang. We trainen hard en ik verwacht, dat de tweede competitiehelft de verschillen kleiner worden. Wij zullen vooral slimmer moeten handballen en het niet steeds in de laatste tien minuten weggeven. Hopelijk sprokkelen we dan nog punten bij elkaar in de Handbal NL League en kunnen zodoende in de BENE-league blijven. Het is toch het allermooiste om tegen de topploegen uit Nederland en België te spelen in plaats van in de eredivisie.”

GROTE STAPPEN

Trainer/coach Geert Hinskens kwam jarenlang met succes uit voor Volendam in de grensoverschrijdende competitie. Hij weet als geen ander wat er verlangd wordt op het hoogste niveau. ,,Vooral faciliteiten voor de spelers, zoals huisvesting, werk, vervoer, trainingsmogelijkheden. Als deze basis er is, wordt het aantrekkelijker naar Quintus te komen. Ook een duidelijk plan als je degradeert om direct weer te promoveren en door te groeien. Sterke jeugdopleiding is óók een prioriteit. Quintus maakt in de professionalisering  momenteel grote stappen. Meer geld moet niet de drijfveer zijn om als club te groeien.”

HEEN-EN-WEER

Alle partijen zijn het er verder over eens, dat de promotie-/degradatieregeling moet veranderen. ,,De als laatste geëindigde Nederlandse ploeg moet spelen tegen de kampioen van de eredivisie. Dan zie je pas wie recht heeft op het hoogste niveau. Met dat heen-en-weer gependel, is er geen groei mogelijk en worden spelers na de degradatie weggehaald.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN

X