QUINTUS REKENT OP SCHOTKRACHT JARA DATTHIJN IN DERBY TEGEN VELO

PRODUCTIEVE SCHUTTER: ,,HET WORDT NIET MAKKELIJK, MAAR WE KUNNEN ZEKER WINNEN”

Quintus heeft nogal wat schotkracht moeten inleveren met het vertrek van een aantal basisspeelsters. Maar op de productie van Jara Datthijn (20) kan coach Rolf Schulte nog steeds rekenen. Wekelijks prijkt zij bovenaan de topscorerslijst. Ook zaterdag (aanvang 19.00 uur, Kwintsheul) in de altijd beladen derby tegen VELO zal veel afhangen van haar schutterskwaliteiten.

Ogenschijnlijk lijkt Jara Datthijn geen moeite te hebben met de belangrijke rol die ze momenteel vervult in de Heulse ploeg. Ze oogt in de aanloop naar de revanchepartij koel en vol zelfvertrouwen. Dat zit ook wel in het karakter van de krachtige opbouwspeelster.

,,Dit is mijn tweede jaar in de damesselectie”, vertelt Datthijn die op haar zevende jaar met handballen begon bij HV Schipluiden. ,,In de C-jeugd heb ik de overstap gemaakt naar Quintus, omdat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Ik wilde hogerop. Een spannende keuze op dat moment maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

,,Toen ik vorig jaar bij de selectie kwam”, vervolgt ze, ,,zijn er veel ervaren speelsters gestopt bij Quintus. Dit vond ik jammer, omdat ik graag van deze speelsters had willen leren. Ook dit seizoen zijn er veel waardevolle speelsters vertrokken. Dit zorgt ervoor, dat wij als team steeds opnieuw moeten bouwen. Dat is soms best lastig en het vraagt ook veel van dit jonge team.”

VEEL SPEELTIJD

,,Er wordt daardoor ook meer van mij verwacht. Ik krijg veel speeltijd de afgelopen wedstrijden en het maken van doelpunten gaat gelukkig goed. Daar ben ik blij mee, want zo kan ik optimaal mijn bijdrage leveren”, zegt de schutter die naast haar doelpunten ook geroemd wordt om haar vechtersmentaliteit. Opgeven komt niet voor in haar woordenboek en ook op de trainingen laat zij zien dat ze steeds beter wil worden.

Datthijn zit in haar laatste jaar van de studie Sportmarketing & Management aan de Hogeschool Rotterdam. ,,Afgelopen week ben ik gestart met mijn afstudeerstage bij Van Lanschot Kempen op de Events & Sponsoring afdeling. Naast het handbal zal ik de komende maanden veel tijd en energie steken in het afronden van mijn studie”, vertelt Datthijn die uit een echte handbalfamilie komt en bevriend is met Stijn Krijgsman, de aanvoerder van Feyenoord handbal in de eredivisie.

,,Als wij als familie bij elkaar zijn, gaat het natuurlijk vaak over dit enorm leuke spelletje. Mijn moeder en tante hebben ook gehandbald. Tijdens mijn wedstrijden komen ze vaak allemaal kijken en daar ben ik erg blij mee.”

VERDIENSTE VAN STAF

Jara Datthijn voelt zich thuis bij Quintus. ,,Ik heb het sinds mijn overstap erg naar mijn zin hier. Ons team is hecht en we hebben het gezellig met elkaar. De sfeer is positief en iedereen zet zich optimaal in. Dat is zeker ook de verdienste van de staf. De aanpak van Rolf Schulte en Dirk Loose geeft veel vertrouwen. Zij besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van de individuele speelsters.”

Quintus draait ondanks alle mutaties een goed seizoen, al liet het onlangs wat onnodige punten liggen. Datthijn: ,,Dat zat hem vooral in het aantal fouten en de missers van open kansen. Hier hebben we wedstrijden op verloren en dat is zonde. De komende weken moeten we dat eruit halen en wedstrijden gaan winnen om aansluiting met de top-4 te behouden. Om te beginnen zaterdag in de derby tegen VELO”, zegt ze strijdlustig.

BELADEN PARTIJ

Of dat gaat lukken, is voor Jara Datthijn geen vraag. ,,Altijd een beladen partij. Voor ons veel bekende speelsters bij VELO. Dat maakt het extra spannend. VELO is een ervaren ploeg, terwijl wij een erg jong team hebben met minder routine. Het zal niet makkelijk worden, maar we gaan er uiteraard alles aan doen om de punten dit keer in Kwintsheul te houden. Ik ben er van overtuigd dat het mogelijk is. We gaan in elk geval de wedstrijd in met de gedachte dat we kunnen winnen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

X