QUINTUS MOET ERKENNEN DAT ARNHEM DE BETERE PLOEG IS

EERSTE HELFT OM VAN TE SMULLEN; DAARNA DOMINEERT DE THUISCLUB

Er was met veel belangstelling uitgekeken naar de confrontatie in de eredivisie tussen de ongeslagen koplopers DSF Arnhem en Quintus. De toeschouwers kwam niet bedrogen uit, want het werd een boeiende strijd die uiteindelijk verdiend door de thuisclub met 36-29 werd gewonnen. Een resultaat, waarmee de Arnhemmers zich nadrukkelijk kandidaat stelden voor de strijd om de titel.

Timo Blom (23), dit seizoen door coach Neso Saponjic gebombardeerd tot midopbouwer, had wel vrede met de uitslag. De spelbepaler, die bekend is om zijn subtiele no-look passes, kan zijn teamgenoten geregeld goed vinden in de aanvalscombinaties. ,,Al hebben we nog te vaak fases waarin het minder gaat. Dat was tegen Arnhem in de tweede helft ook het geval. We hebben deze partij vooraf niet gezien als een must-win. Dit was een betere tegenstander dan de laatste weken en we beschouwden de wedstrijd meer als een peilingsmoment om te kijken waar we met dit nieuwe team echt staan. Dát weten we nu overduidelijk.”

Quintus speelde een voortreffelijke eerste helft, die resulteerde in een 15-16 voorsprong bij de rust. Een treffer van Blom en een gestopte strafworp van Cas van der Harst zorgde voor die fraaie uitgangspositie voor het tweede bedrijf. En omdat ook Arnhem een uitstekend spelletje op de vloer legde, was het genieten voor de toeschouwers. In een hoog tempo rolde de ene na de andere aanval richting de beide doelen.

MESSCHERP

Dat beloofde dus wat voor het tweede half uur. Maar dat pakte compleet anders uit. Messcherp kwamen de Arnhemmers de kleedkamer uit en binnen vier minuten was de achterstand omgebogen naar de 20-16 voorsprong voor de thuisclub. Vooral de uitblinkende linkshander Thijs Geurds, de behendige cirkelloper Peter Schoenaker en de beweeglijke Sofiane Rhouma zorgden voor die totale ommekeer.

Op dat moment was de partij in feite al beslist. En daarover maakte Quintus-coach Neso Saponjic zich ook na de wedstrijd nog behoorlijk nijdig. ,,De spirit was verdwenen, de dekking stond erbij en keek ernaar en aanvallend te veel onzuivere schoten en balverlies. Zonder keihard werken en knokken voor elke centimeter ben je dan kansloos tegen deze ploeg.”

Saponjic probeerde met een time-out en diverse wissels nog wat te redden, maar de schwung was eruit. In het verdere verloop van de tweede helft hield Arnhem de Westlanders constant onder druk met snel aanvalsspel in een ongekend hoog baltempo.

Coach Pascal Lucassen was uiteraard een tevreden man: ,,We hebben een prima wedstrijd gespeeld en alleen aan het einde van de eerste helft een terugval gekend. Maar verder waren wij steeds de bovenliggende partij. Complimenten voor die gasten voor hun geweldige werklust. En ja, we willen graag kampioen worden en dan ook naar de BENE-League. Dat willen we wel eens meemaken.”

DIK VERDIEND

Was de overwinning verdiend voor de adepten van Lucassen? Absoluut! Op snelheid, schot-effectiviteit en vooral met een perfecte wedstrijdinstelling waren zij de Heulse opponent de baas. Met overwinningen op Tachos, BFC, E&O en nu dus Quintus mogen zij beslist aanspraak maken op de eerste plaats.

De geroutineerde Thijs Geurds: ,,Er zit nog de nodige rek in dit jonge team. We hebben ook nu weer laten zien, dat we voor elkaar willen handballen. De onderlinge verstandhouding is optimaal. De weg is nog lang maar als we dit volhouden, komen we een heel eind.”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): De eerste helft was vooral door het hoge tempo en de fraaie doelpunten het aankijken meer dan waard. De dip bij Quintus direct na de rust zorgde ervoor, dat het tweede half uur Arnhem met dominant spel de partij volledig onder controle hield. Daardoor ebde de spanning al snel weg.

Scheidsrechters (****) : Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg hebben de draad weer opgepakt na een korte onderbreking vanwege blessures. Gelukkig maar, want zij zijn nog steeds een sieraad voor de eredivisie. Hun manier van fluiten zorgt ervoor, dat door de toepassing van de voordeelregel het spel altijd snel en soepel verloopt. Niet kinderachtig doen, geen gezeur en gewoon lekker handballen met z’n allen.

Beste spelers: Bij DSF Arnhem blonken de ervaren schutter Thijs Geurds en doelman Mark Madjan uit. Bij Quintus was Marnix Roos met zijn doelpunten en fanatieke verdedigingswerk de opvallendste man. De jeugdige Dexter de Goot debuteerde verdienstelijk.

Doelpunten Quintus: Marnix Roos (8), Timo Blom (6), Youri Schutte (4), René de Bakker (4), Nick Schot (3), Ali Ahmedov (2), Jordan Beukman (1) en Max van Zijderveld (1).

Doelpunten Arnhem: Thijs Geurds (10), Peter Schoenaker (7), Sofiane Rhouma (6), Dani Blom (5), Niels van Noesel (4), Jorim Steenstra (3) en Miguel Wunderink (1).