Quintus mag definitief uitkomen in de BeNeLeague

Nieuw management team moet verder professionaliseren

Niet het duel met Limburg Lions in de HandbalNL League vormde voor Quintus zaterdag het gespreksonderwerp. De Westlanders verloren kansloos met 30-16, maar dat was geen verrassing én daar was vooraf al rekening mee gehouden. Het nieuws was, dat Quintus officieel toestemming heeft gekregen van het NHV om komend seizoen mee te doen in de BENE-League. Een Management Team rond de mannenselectie moet de zaak verder professionaliseren.

foto Paul Vis Sr.

De Heulse club had al eerder laten weten graag het Nederlands vijftal te completeren. Het technisch duo Geert Hinkens/Jack van Lier zei het al eerder: ,,Het is voor ons een must om aan de BL deel te nemen als we in de toekomst een club van betekenis willen zijn in het mannenhandbal. Alleen op dat niveau kun je veel leren. Natuurlijk zullen we regelmatig op ons bek gaan, maar we doen ontzettend veel ervaring op. Bovendien trekt het spelers aan, nieuwe sponsors zijn geïnteresseerd en er komen meer toeschouwers.”

Een nieuw geformeerd Management Team moet ervoor zorgen, dat Hinskens/Van Lier zich niet met de randzaken behoeft te bemoeien. Dat team bestaat uit voormalig eerste teamspeler Niels van Lier, die zelf al eerder een paar seizoenen BL speelde. Verder Mario Verbraeken, die van een eerdere generatie is en in de top eredivisie handbalde. Roel Bakker, die al veel voor Quintus betekende, en Neso Saponjic, die als befaamd jeugdopleider bij Hellas en nu Quintus de verbinding tussen de hoofdmacht en jeugdafdeling gaat verzorgen.

FLINKE BOOST

De plannen worden op dit moment uitgewerkt, maar duidelijk is wél dat de trainingsintensiteit fors uitgebreid gaat worden, vooral ook meer krachttraining, en de samenwerking met de jeugdafdeling wordt opgeschroefd. Dit alles om de mannenkant een flinke boost te geven. Inmiddels is het MT druk bezig versterkingen aan te trekken. Niet makkelijk, maar wél noodzakelijk.

Dat bleek de afgelopen wedstrijden tegen de gerenommeerde topteams overduidelijk. Ook tegen Lions kwam Quintus op alle onderdelen nog flink tekort. Handelingssnelheid, baltempo, afronden van de kansen, overtal uitspelen, temporiseren en versnellen. Die elementen ontbraken nog, waardoor de Limburgse thuisclub het zich kon permitteren om een deel van de eenzijdige partij de wisselspelers  te laten opdraven. De enige uitzondering vormde doelman Paul Vis die, ondanks een falende dekking, wél het BL-niveau haalde. Hij werd terecht uitgeroepen tot de Man of the Match bij Quintus.

NIET SCHERP

Coach Jack van Lier was duidelijk: ,,We begonnen niet scherp genoeg. Niet overtuigend in wat we deden. De laatste twintig minuten gaven we wat meer energie en was er meer beleving. Dan lukt er ook meer. Toch duidelijk te veel respect voor Lions. En dan krijgt Ard Vollebregt nog een rode kaart en Marc de Vreede een klap op zijn neus. Dan moeten we te veel gaan schuiven in het team en gaat het verband eruit. Maar opnieuw een goede leerschool.”

AD sport / Peter Lotman

X