QUINTUS MAAKT HET TITELKANDIDAAT LIONS BEHOORLIJK LASTIG

LAATSTE KWARTIER MAKEN DE LIMBURGERS HET VERSCHIL

Het leek in de BENE-League op voorhand een ongelijke strijd te worden tussen hekkensluiter Quintus en titelkandidaat Kembit/Lions. Maar de Westlanders verkochten hun huid duur, speelden een prima partij en stonden zelfs lange tijd op voorsprong. De ervaring en fysieke weerbaarheid van de Limburgers gaf uiteindelijk toch de doorslag: 26-33.

Misschien was het een tikkeltje onderschatting van Lions, want tot aan de zestiende minuut in de tweede helft bleef Quintus tot aan 22-23 knap in het spoor. Bovendien pakten de Heulenaren in het eerste half uur steeds brutaal een voorsprong: 7-5, 9-7, 11-9, ja zelfs 14-11 met nog vijf minuten op de klok. Een tijdstraf én een gemiste strafworp zorgden ervoor, dat Lions toch nog de ruststand op 14-14 kon brengen.

Foto: Paul Vis sr.

Coach Jauernik had zijn tegenstander goed geanalyseerd. In vorige duels kwam er veel gevaar vanaf de cirkel van Quintus via Rick van Ravesteijn of Karim Tamim. Die werden dit keer stevig aan banden gelegd en kregen geen centimeter ruimte van de hechte Limburgse dekking. Dat zorgde er wél voor, dat de tweede lijnschutters van Quintus ditmaal meer ruimte kregen en daarvan ook dankbaar gebruik maakten.

TE SOCIAAL 

Jordan Beukman (wat een atleet!) toonde zijn enorme sprong- én schotkracht. Hij knalde de bal een paar keer loepzuiver in de kruising. Het was jammer, dat hij na de rust eigenlijk te veel in dienst van het team speelde en ook toen niet vaker voor eigen succes ging. Maar ja, die sociale inslag is meteen ook zijn mooie karaktertrek. ,,Ik wil graag in dienst van de ploeg spelen”, heeft hij al eerder kenbaar gemaakt.

Ook linkshanders Yannick Boers en Hidde van Oorschot, vanuit de rechterhoek, en Dean van Haeren in het centrum, waren in die fase sterk op dreef. Ook de verdediging van de thuisclub werkte voortreffelijk met op de beslissende momenten daarachter een formidabel keepende Paul Vis in het doel. Bij de spelers van Lions had je steeds het idee, dat zij dachten: het komt wel goed. We zullen onze ware kracht in de tweede helft wel laten zien. 

Dat gebeurde uiteindelijk ook wel, maar het duurde toch nog lang voordat de Limburgers echt grip op het duel kregen. Via 17-17 leek dat bij 17-20 en 19-23 te gebeuren, maar Quintus kwam sterk terug door Rick van Ravesteijn (2x) en Marc de Vreede tot 22-23. Met nog een klein kwartier te gaan was het qua stootkracht gedaan met de thuisclub. Met de makkelijke schietende uitblinker Robin Leunissen, die nog even zes keer raak schoot, kwam de toch nog wat geflatteerde 26-33 eindstand in de boeken. 

PECHVOGEL

Grootste pechvogel was in de slotfase keeper Evan de Lange. Hij verving acht minuten voor tijd Paul Vis, maar kreeg vervolgens, zonder opzet, een bal van achter de dekking vandaan vol in het gezicht. Hij bleef een tijdje groggy liggen. Het was meteen zijn enige redding, want coach Geert Hinskens haalde hem terecht direct naar de kant met het oog op een mogelijke hersenschudding. 

Hinskens, die stopt bij Quintus en in de belangstelling staat van een aantal BENE-Leagueclubs, was verder tevreden over zijn discipelen: ,,Prima wedstrijd. Driekwart top gespeeld. Jammer, dat daarna de accu leeg raakte. Maar het kan nog wat worden in de Handbal NL League als we deze vorm kunnen vasthouden of zelfs nog verbeteren.”

Doelpunten Quintus: Jordan Beukman (5), Dean van Haeren (4), Yannick Boes (4), Rick van Ravesteijn (4), Hidde van Oorschot (2), Troy Oranje (2), Marc de Vreede (2), Karim Tamim (2) en Ard Vollebregt (1).

Doelpunten Lions: Robin Leunissen (7), Pieter Strauven (4), Jasper Adams (4), Ivo Steins (4), Ids Eussen (3), Rob Schmeits (3), Thomas Dekker (3), Serge Heijnen (2), Joris Baart (2) en Bjorn Marquardt (1). 

Scheidsrechters (**): Mario Box en Rob Tuinstra floten rustig en wekten de indruk steeds alles goed gezien te hebben. Maar dat was niet altijd het geval. Ze gaven veel uitleg en hielden goed contact met de spelers en coaches. Daardoor bleven heftige protesten uit.

AD SPORT/PETER LOTMAN

X