QUINTUS LAAT PUBLIEK GENIETEN VAN TECHNISCHE HOOGSTANDJES

KRACHTSVERSCHIL MET VRONE/BERDOS TE GROOT VOOR EEN SPANNENDE PARTIJ

De wedstrijd tussen Quintus en Vrone/Berdos was geen duel dat bol stond van de spanning. Daarvoor was het krachtsverschil te groot en dat kwam ook tot uitdrukking in de 35-21 eindstand. Toch viel er, vooral aan Westlandse zijde, voldoende te genieten van technische hoogstandjes.

Al snel werd duidelijk, dat de thuisclub niet al te veel problemen zou krijgen met de opponent uit de onderste regionen van de eredivisie. Berdos draait vooral om de productieve broers Joep en Jos Kenter. Nog steeds zijn zij de aanjagers, maar hun vaak verrassende acties worden niet altijd begrepen door hun ploeggenoten.

Quintus had dus weinig te duchten van de tegenstander die hard werkte, maar te veel moeite had met de sterke verdediging van de Heulse formatie. Met daarachter twee prima keepers, Cas van der Harst voor de rust en Timo Geers in het tweede half uur.

FRIVOLE ACTIES

Wat vooral opviel in het team van coach Neso Saponjic was de spelvreugde en het frivole van de acties. Achterwaarts aanspelen van Sam Koppenol op Max van Zijderveld en ook van Ali Ahmedov op Nick Schot zorgden voor bewondering bij de toeschouwers. En ook de Kempa truc (‘Vliegertje’) van René de Bakker op Luuk Barendse was een juweeltje.

Met het noemen van Sam Koppenol en Luuk Barendse zijn meteen twee jeugdige uitblinkers genoemd. Pas 16 en 15 jaar en nog junior kregen zij van coach Saponjic de nodige speelminuten en ze stelden niet teleur. Koppenol schoot zeven keer raak en liet zien dat hij niet gehinderd werd door enige vorm van zenuwen. Vrijuit kegelde hij direct vanaf het begin de ballen in de kruising.

Barendse, zoon van voormalig Hellas-topper Mark Barendse, scoorde tweemaal en ook hij draaide moeiteloos mee in de hoofdmacht.

TALENTRIJKE JEUGD

Dát is de verdienste van Saponjic en zijn co-trainer Bart de Koning. Zij geven de talentrijke jeugd volop de kans om ervaring op te doen tussen de bekende basiskrachten. Met het oog op de toekomst wordt er nu al gebouwd aan een nieuw team dat binnen enkele jaren de BENE-League zou moeten bereiken. Dat is tenminste de ambitie van de immer gedreven Saponjic.

Een hoofdrol was weggelegd voor de linkshandige opbouwer Marnix Roos. Niet alleen schoot de Man-van-de-Wedstrijd snoeihard raak vanuit de tweede lijn, maar was verder belangrijk in het aanspelen van zijn ploeggenoten én hij was razendsnel in de break-out. De boomlange Roos kan, eenmaal op gang gekomen, een hoge snelheid ontwikkelen…

BLESSURE TIMO BLOM

Quintus miste spelmaker Timo Blom vanwege een vingerblessure. Niet alleen in aanvallend opzicht is dat een gemis, maar vooral ook verdedigend valt er dan een belangrijke pion weg. Toch opereerde de dekking, vooral in het eerste half uur, uitstekend. Met de robuuste Jelle Melkert en de sterke defensiespecialist Ques Canninga was er vaak geen doorkomen aan voor de vijandelijke schutters.

In aanvallend opzicht nam Ali Ahmedov als midopbouwer de rol over van Blom afgewisseld door Sven Teekens. Beiden vervulden die taak met overtuiging. Youri Schutte blijft een linkshander met een gevaarlijk schot vanuit de hoek en vanaf de opbouw, maar had dit keer nogal wat pech met zijn schoten.

Quintus pakte al snel een 10-4 voorsprong en kon comfortabel gaan rusten bij 19-9. Ook na het wisselen bleef de thuisclub het spel dicteren met fraaie treffers van Sam Koppenol en Marnix Roos. Via 29-15 en 33-18 kwam er bij 35-21 een einde aan het doelpuntenfestijn.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Ondanks het krachtsverschil was het toch een aangename partij om naar te kijken. Dat kwam vooral door de strijdlust van de beide ploegen én door de fraaie acties van Quintus. Van alles werd uitgeprobeerd en dat lukte vaak ook nog prima.

Scheidsrechters (****): Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg hebben zo veel ervaring dat zij hun hand niet omdraaien voor een dergelijke wedstrijd. Toch was de partij niet eens zo eenvoudig om in goede banen te leiden vanwege het opportunistische spel van Vrone/Berdos. Maar het geroutineerde koppel was zoals altijd steeds optimaal bij de les.

Doelpunten Quintus: Marnix Roos (9), Sam Koppenol (7), Ali Ahmedov (3), Max van Zijderveld (3), Luuk Barendse (2), Nick Schot (2), Sven Teekens (2), Youri Schutte (2), Jorian Baauw (2), Ques Canninga (2) en René de Bakker (1). 

Doelpunten Vrone/Berdos: Joep Kenter (6), Jos Kenter (6), Finn Radsma (4), Leon Dekker (3), Sam Gijtenbeek (1) en Martijn Wagenaar (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

X