QUINTUS LAAT IN EERSTE THUISWEDSTRIJD SUPPORTERS NIET IN DE STEEK

KLINKENDE OVERWINNING OP BASIS VAN STERKE DEKKING EN FRIVOLE AANVAL

Het grootste compliment dat de handballers van Quintus verdienden, was dat ze zich niet hadden laten ontmoedigen door de forse nederlaag tegen Aalsmeer. In de eerste thuiswedstrijd dit seizoen lieten de Westlanders tegen het Belgische Atomix zien, dat ze wel degelijk goed kunnen handballen. De beloning was een dik verdiende 29-22 overwinning.

Vooral in verdedigend opzicht maakten de mannen van het technisch duo Geert Hinskens/ Jack van Lier een uitermate solide indruk. Een opvallende rol daarin vervulde de van DIOS overgekomen Timo Blom. Als vooruitgeschoven pion in de 5:1 dekking was hij één van de uitblinkers. Met daarachter Karim Tamim, Ard Vollebregt en Jordan Beukman als stevig middenblok. Die ijzersterke verdediging vormde uiteindelijk de basis voor de winst.

Blom was terecht in opperbeste stemming na afloop. Hij kreeg de nodige complimenten, óók van zijn coach Hinskens. ,,Ja, het ging wel lekker”, zei Blom met gevoel voor understatement. ,,Deze rol ligt mij wel. Zo ver uitgestapt en dan iedere tegenstander die in de buurt komt aanpakken en proberen de bal te ontfutselen. Zó voel ik me het meest in mijn element.”

Doelman Paul Vis was uiteraard blij met zo’n gedegen verdediging voor zijn neus. Daardoor kon ook hij uitgroeien tot één van de bepalende spelers in de succesvolle Heulse formatie. ,,Ik kon veel ballen stoppen, omdat de dekking goed functioneerde. De samenwerking ging dit keer heel goed. Dan is het voor mij ook makkelijker keepen.”

NIET INZETBAAR

De Quintus-coaches werden vooraf geconfronteerd met een aantal tegenvallers. Martijn Poot en Mitchell Timmermans waren allebei niet fit en dus niet inzetbaar. Voor Pieter van der Velden was de schade aanzienlijk groter. Er moest dus wat geschoven worden en de overige spelers pakten dat voortreffelijk op.

Want ook in aanvallend opzicht was de thuisploeg op dreef. Yannick Boers goochelde er met zijn acties lustig op los, verspeelde daardoor een paar keer de bal, maar scoorde óók vijf keer knap. Aan de cirkel was het afwisselend genieten van twee totaal verschillende cirkellopers. De robuuste Karim Tamim die zich nauwelijks liet afstoppen. En de meer lopende Rick van Ravesteijn, die als hij in scoringspositie komt steeds heel handig de bal over de doelman tilde. Hij houdt zich niet altijd aan de juiste structuur, maar daardoor is zijn spel ook onvoorspelbaar en dus gevaarlijk.

Zowel Tamim als Van Ravesteijn werden een aantal keren subtiel aangespeeld door Jordi van Erp en Yannick Boers. Die acties zorgden voor veel bewondering onder de toeschouwers die eindelijk na al die Corona-perikelen weer voor de nodige sfeer zorgden. Met Jordi van Erp is meteen ook één van smaakmakers genoemd in de Heulse ploeg. Inzicht, beweeglijkheid, technische vaardigheid én scorend vermogen maken hem nu al tot een aanwinst. Met óók nog een eigen fanclub die zich uitbundig liet horen.

INITIATIEF

Het was dus een gezellig avondje in de Hel van de Heul, vooral ook omdat Quintus direct vanaf het begin het initiatief nam en dat niet meer uit handen gaf. Onder meer door drie doelpunten van René de Bakker was het na twintig minuten 10-7. Een marge die door sterke acties van Van Ravesteijn en Van Erp bij de rust werd uitgebouwd tot 14-10. Coach Hinskens vol vertrouwen: ,,Ik had toen al het idee, dat we die voorsprong niet meer uit handen zouden geven. Zeker niet toen we er in de tweede helft zes voor kwamen.”

Dat gebeurde dan ook niet. Quintus bleef geconcentreerd in de dekking en frivool in de aanval en gaf Atomix daarmee geen kans. Opvallend daarbij was óók, dat de thuisploeg herhaaldelijk de overtalsituatie perfect uitspeelde. Dat leverde niet altijd een doelpunt op en dat was voor hoekspeler De Bakker aanleiding om met zelfkennis te constateren: ,,laten we het maar alleen over de eerste helft hebben wat mijn doelpunten betreft”.

Bij 29-19 verzuimde Quintus er een nóg hogere score van te maken door slordig spel in de laatste paar minuten. Dat was eigenlijk het enige minpuntje, maar een kniesoor die daar op lette. De totaalindruk van een prima partij overheerste. Of zoals Marc de Vreede het verwoordde: ,,We hebben in de BENE-League nog niet eerder zo snel een overwinning gepakt. En er is ook een mooi plaatje op teletekst met vijf ploegen onder ons. Ook nog niet eerder gebeurd, haha…”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Het was een vlotte, stevige partij handbal die het aankijken meer dan waard was. Niet alles ging goed, maar de inzet over en weer was voorbeeldig. Quintus stal daarbij de harten van de supporters met mooie aanvallende acties en een knokkende verdediging.

Scheidsrechters (****): Het koppel André Hommen/Laurens van Kessel droeg in belangrijke mate bij aan het welslagen van deze partij. Ze floten waar het nodig was, maar lieten gelukkig ook veel doorgaan. Ze hadden volledig grip op het duel en toonden aan dit soort BENE-League duels uitstekend in goede banen te kunnen leiden.

Doelpunten Quintus: Yannick Boers (5), Jordi van Erp (4), Rick van Ravesteijn (3), Karim Tamim (3), René de Bakker (3), Ard Vollebregt (2), Dean van Haren (2), Hidde van Oorschot (2), Marc de Vreede (2), Troy Oranje, Jordan Beukman en Timo Blom. 

Doelpunten Atomix: Rui Rolo (6), Gaetan van Haesendonck (5), Ben Schroven (3), Joao Marinho da Cunha (3), Lennert Doms (2), Pjotr Maslowski, Louis Delpire en Matthias Claes.  

AD SPORT/PETER LOTMAN, FOTO/PAUL VIS SR.

X