QUINTUS KOESTERT TALENTRIJKE KEEPER EVAN DE LANGE

Over één positie in het team hoeft de technische leiding van Quintus zich voor de toekomst geen zorgen te maken. Keeper Evan de Lange, 17 jaar pas, is een groot talent en wordt nu al begeerd door andere clubs. Hij kwam zaterdag in het verloren BENE-Leagueduel met Visé (21-24) pas tegen het einde even in actie voor een strafworp. Collega Paul Vis was voortreffelijk op dreef, dus was er voor De Lange dit keer slechts een bescheiden rol weggelegd.

Sinds de winterstop werd de junior al vroeg bij de selectie van de hoofdmacht gehaald om samen met routinier Paul Vis, die zaterdag uitblonk, het doel te verdedigen. Sfeer proeven op het hoogste niveau, was het aanvankelijke idee. Maar de talentrijke De Lange mocht regelmatig al veel minuten maken. Hij liet direct zien over veel aspecten van het keepersvak te beschikken: reactiesnelheid, durf, positieve brutaliteit, uitstraling, de juiste lichaamsbouw.

De Lange, die doordeweeks deel uitmaakt van de Handbal Academie op Papendal, over zijn optreden: ,,Het was in het begin wel even wennen. Ik speelde mét en tégen mannen die een stuk ouder zijn. Maar ik werd super opgevangen door de groep. Het hielp ook, dat vrienden van mij uit de junioren Olav Scholtes en Thimo Axt af en toe mochten meedoen.”

MIJN HELD

Over zijn collega Paul Vis is De Lange, die op zijn zevende bij DIOS is begonnen, lovend: ,,Sinds ik bij de C-jeugd van Quintus handbal, is hij altijd mijn held geweest. Wij stimuleren en helpen elkaar, maar lachen ook veel. Er is een gezonde rivaliteit en we gunnen elkaar het beste. Hij zegt altijd: het maakt niet uit hoe je een bal stopt, als je hem maar stopt. Hij leert mij veel net als keeperstrainer Patrick Jordaan.”

De Lange, die de opleiding onderwijsassistent/pedagogisch werk volgt, heeft zijn toekomst duidelijk voor ogen. ,,Ik wil uiteindelijk naar het buitenland. Eerst het traject van de Academie afmaken en mijn diploma halen. Voorlopig zit ik dus prima op mijn plek bij Quintus. Er zijn nog genoeg verbeterpunten in mijn ontwikkeling. Ik bekijk het graag stap voor stap.”      

AD SPORT/PETER LOTMAN 

X