Quintus jeugdteams succesvol in seizoen 2023-2024

Het zaalseizoen 2023-2024 loopt ten einde. Voor de meeste jeugdteams zijn de laatste wedstrijden in de zaal inmiddels gespeeld. Tijd voor een kleine terugblik voor onze selectieteams.

In het weekend van 20-21 april zijn er diverse jeugd competities afgesloten. Voor de DC en DB jeugd gebeurde dat middels een Nederlands Kampioenschap toernooi in Best. Voor dit toernooi hadden zich de beste 4 teams uit de jeugddivisie West, 2 teams uit Oost en 2 teams uit Zuid geplaatst. De teams waren verdeeld over twee poules van 4, die een halve competitie speelden, waarna er kruisfinales volgden tussen de twee poules.

Bij de herenjeugd A-, B- en C-poule en de dames A-jeugd zijn er landelijke poules. Door deze teams moest er tijdens de competitie dus al meer gereisd worden .

Heren A-jeugd Uni-Verde

Bij de heren A-jeugd hebben Quintus en VELO dit seizoen hun krachten gebundeld onder de naam Uni-Verde. Er werd met twee teams deelgenomen aan de competitie. De heren A1 werden gecoacht Rick Ravestein en Kai Overkleeft en de heren A2 door Ron Gram en Zoë van Marrewijk. Juliette Schalkoort en Jolanda Michielse deden de organisatie en Michaël Hes de medische verzorging. Neso Saponjic ondersteunde bij de trainingen. Bovendien kregen veel talentvolle jonge spelers van de hoofdtrainer Neso Saponjic al de kans om met de herensenioren selectie mee te trainen.

Bij de heren A-jeugd is er na een halve competitie opdeling gemaakt in een kampioenspoule (met daarin HA1 van Uni-Verde) en degradatiepoule (met daarin HA2 van Uni-Verde). De bovenste twee teams van de kampioenspoule speelden na afloop van deze halve competitie nog een Best of Two om het kampioenschap. Hiervoor wist ook HA1 van Uni-Verde  zich te plaatsen. De HA2 eindigde tussen allemaal eerste teams op een verdienstelijke 6e plaats in de degradatiepoule.

De tegenstander in de BOT van Uni-Verde was Tachos. Van Tachos HA1 waren alle wedstrijden verloren, tot de eerste wedstrijd van de BOT op zaterdag 13 april, die thuis in Kwintsheul na een spannende slotfase gewonnen werd met 23-22. Die minimale voorsprong moest zaterdag 20 april j.l. verdedigd worden uit in Waalwijk. Er waren veel supporters van Quintus en VELO afgereisd naar de sporthal in Waalwijk. Er was zelfs een apart vak voor de Uni-Verde supporters ingericht. Onder de supporters was ook Sjors van Velthoven (die recent samen met Grarda zijn diamanten huwelijksfeest had gevierd). Hij “had zijn aanmoediging aangepast en  het “HUP Quintus” vervangen. Hij liet regelmatig het “HUP UNI-VERDE” door de sporthal galmen, waarop mensen van Tachos opmerkten: “kunnen we deze supporter niet overnemen?”.

Dat deze geweldige entourage wat deed met de spelers op het veld bleek wel in de beginfase. Beide teams startten nerveus en maakten opvallend veel technische fouten. De keepers van beide teams (Tobey bij Uni-Verde en Robert bij Tachos ) stopten volledig vrije kansen. Het eerste doelpunt van Tachos viel pas na 5 minuten. Daarna scoorde Sam Koppenol direct de 1-1. Dit was de eerste van zijn 7 doelpunten. Na 13 minuten was het 4-4. Bij 4-6 achter en de eerste tijdstraf voor Uni-Verde namen Rick en Kai hun eerste time out. Dit hielp niet, want helaas bleven de spelers van technische fouten maken en goede scorings kansen missen. Hierdoor werd er gerust bij een schrikbarende 7-16 achterstand, ondanks prima keepers werk van Tobey Bleijenberg.

Uni Verde startte de 2e helft brutaal met een offensieve 3-3 dekking en ook werd er een periode zonder keeper, in de aanval 7 tegen 6 gespeeld. Omdat Tachos bleef scoren kon de aansluiting maar niet gemaakt worden, mede door geweldig keeperswerk aan beide zijden. Bij Uni-Verde had Jop de plaats in het doel over genomen van Tobey. Uit de eindstand van 22-29 blijkt dat de tweede helft door Uni-Verde was gewonnen. Over 2 wedstrijden was het doelsaldo ruim in het voordeel van Tachos en daarom waren zij de KAMPIOEN van NEDERLAND.

Na afloop waren er voor beide teams medailles vanuit het NHV. Hiervoor was de burgemeester van Waalwijk naar de sporthal gekomen. Op de onderstaande foto staan de spelers van het team van Uni-Verde samen met hun coaches en begeleiding.

Heren A-selectie Uni-Verde, samen met de staf Rick, Kai, Neso, Juliëtte, Michael (Jolanda ontbreekt).

We feliciteren spelers en staf met dit mooie resultaat, 2e van Nederland!

Heren B-jeugd Uni-Verde

Bij de HB speelde Quintus en VELO ook met een gecombineerd team in de landelijke jeugd divisie. Het team werd getraind en gecoacht door Alberto van Graafeiland en Tim Zuijderwijk, Zij eindigde in een landelijk veld van 15 teams op een gedeelde 10e plaats.

Heren C-jeugd Quintus

Bij de HC speelde een team van Quintus in de landelijke jeugddivisie. Dit team o.l.v. Jorg van Endschot en Luca Zwinkels eindigde op een 7e plaats.

De Damesjeugd.

Onze dames jeugd teams worden gesponsord door de Westland Advies-groep. Daarom spelen de teams in de competitie onder de naam Westland-Advies-Groep Quintus.

Dames A-jeugd

Bij de dames A-jeugd ontbrak helaas dit seizoen een BOT (sportief toetje) in de competitie opzet. Daardoor konden onze dames A-jeugd helaas niet HUN  grote FINALE spelen tegen de dames A-jeugd van VOC. In de competitie was UIT van VOC verloren, maar THUIS werd er gelijk gespeeld. Omdat VOC in de slotfase van de competitie eenmaal van SEW verloor, eindigden de beide teams gelijk in punten, maar werd VOC, op basis van onderling resultaat, toch de kampioen van Nederland. In het seizoen 2024-2025 komt er ook weer een BOT bij de dames A-jeugd! Goed voor de sportieve ontwikkeling van de vrouwelijke talenten binnen het NHV!

Dit seizoen speelden na samenspraak met het NHV, zowel de DA1 als de DA2 van Quintus in de landelijke jeugd divisie. De DA1 werd getraind door Jules van der Donk en Ard Vollebregt. Zij kregen soms hulp van Kim Hersbach voor de keepsters en Melissa Wilmsen voor de hoeken. Mariëlle Steringa deed samen met Nicole van Boles de begeleiding. De DA2 werd gecoacht door Bert Donker. Corine den Dulk deed de begeleiding. DA2 speelde buiten mededinging. Ze deden het echter prima, haalden 18 punten en werden daarmee vitueel 5e.

Selectie van Westland Advies Groep DA1-DA2, samen met de staf Corine, Jules, Mariëlle, Ard en Nicole. (Bert, Kim en Melissa ontbreken).

Dames B-jeugd

Voor de dames B-jeugd was zondag 21 april j.l. het NK in Best. Het team samen met de supporters konden mede door een sponsorbijdrage met de bus afreizen naar Brabant. Op het NK waren de 8 teams verdeeld over twee poules. Onze DB1 was ingedeeld in een poule samen met Handbal Venlo, Aalsmeer en Olympia Hengelo. In de andere poule waren Dalfsen, Kwiek, VOC en SEW ingedeeld.

De DB1 had de competitie als kampioen van de jeugddivisie West afgesloten. De DB2, gecoacht door Anoek en Elles Zwinkels was knap als 2e geëindigd in de Topklasse West. Kortom de coach van de DB1 Britt Maarschalkerweerd had voor het NK een sterke brede selectie kunnen samenstellen. Er waren door haar bij Quintus geen B-jeugd speelsters met ervaring in de A-jeugd toegevoegd.

Na een succesvolle opening van het NK tegen Handbal Venlo (16-7) moest er tegen Aalsmeer gespeeld worden, waar tegen al vele spannende potjes dit seizoen gespeeld waren. Ook ditmaal kwam Quintus als winnaar van het veld (13-11), daardoor was plaatsing voor de kruisfinales om plaats 1 en 2 al zeker. De laatste wedstrijd tegen Olympia Hengelo konden de krachten van de basis gespaard worden en reserves ingezet worden. Toch werd er gewonnen (12-9).

In de kruis finale moest er tegen de nr. 2 van de andere poule gestreden worden om een plaats in de finale en dat was VOC Amsterdam. VOC had haar team wel versterkt met B-speelsters met ervaring in de DA1. Dit maakte hun teamgevoel er niet sterker op. Daarnaast was het NK een toernooi zonder hars (conform de competitie). Quintus begon sterk, door geduldig aanvallen en sterk afronden van de hoeken Noek en Lot. Daarnaast had Maud in het doel geweldige stops. Bij de rust stond het 7-3 voor Quintus. In de tweede helft bleef het teamspel van Quintus effectief. Fleur wist een belangrijke 7M te keren. De moraal van VOC brak en Quintus plaatste zich door een 14-7 eindstand voor de finale tegen SEW.

Finales tussen Quintus en SEW hebben een lange traditie bij NK’s jeugd. SEW had zich wel versterkt t.o.v. de competitie met een spelverdeler met ervaring in de DA. Na een 7-7 tussenstand liep SEW uit naar 11-9 bij de rust. Vooral het scoren vanaf de hoeken leverde in de finale problemen op. SEW had daarnaast goed spel via de cirkel. Britt probeerde nog met taktische omzettingen de wedstrijd te laten kantelen, maar helaas lukte dat niet. De 16-22 eindstand was daardoor ook wel vertekend, maar na het kampioenschap in de reguliere competitie (vóór SEW en VOC), toch een prachtige tweede plaats op het NK. Na het winnen van een aantal finales het afgelopen seizoen (BFC, Raalte, VZV, Aalsmeer) kwam de DB1 bij in de finale van het NK dus helaas tekort. Toch kan het team gecoacht door Britt Maarschalkerweerd en begeleid door Maureen Zandvliet terug kijken op een uitstekend seizoen. Theo Haak (keepers), Menno de Klerk en ondergetekende ondersteunden bij de trainingen. Met Pinksteren gaat de DB1 op toernooi in Verl (Duitsland). Van de huidige DB1 zit Maud Storm bij de voorlopige nationale selectie voor speelsters onder 16 jaar, dat zich voorbereid op het open EK in Zweden, deze zomer. Coach Britt Maarschalkerweerd, maakt onderdeel uit van de technische staf. Maddy Sauerbier zit in de voorlopige nationale Beach selectie voor speelsters onder 16 jaar, een handbalvorm waar we bij Quintus minder ervaring mee hebben, maar die Maddy heeft ontwikkeld en onderhoudt bij haar vorige club Feijenoord, die wel over een Beach veld beschikt.

Selectie van Westland Advies Groep DB1 bij het NK 2024 in Best, , samen met de begeleiding Theo Haak, Britt Maarschalkerweerd en Maureen Zandvliet

Dames C-jeugd

De dames C-jeugd had zich als 3e in de eindstand van de competitie in de jeugddivisie West geplaatst voor het NK zaalhandbal op zaterdag 20 april in Best. Voor het nieuw gevormde DC1 een uitstekende prestatie. Helaas konden twee hoog gemotiveerde speelsters Lizzy van Maris en Jasmijn Machielse door blessures op het NK helaas niet spelen. De DC1 stond dit seizoen onder leiding van Jasmijn Mol en Irene van der Knaap, die beiden zelf ervaring hadden met het spelen van jeugd NK’s.

Selectie van Westland Advies Groep DC1 voor vertrek naar het NK in Best, , samen met hun coaches Irene en Jasmijn.

DC1 was bij het NK ingedeeld in een poule met BFC, SEW en Kwiek Raalte.

Het team opende het NK tegen het erg jonge BFC-team, dat als 2e was geëindigd in de jeugddivisie Zuid. De 17-6 zege, was goed voor het vertrouwen, want speelsters en ouders waren allemaal super nerveus uit Kwintsheul vertrokken. Daarna volgde voor de DC1 de wedstrijd tegen het sterke SEW, waar in de competitie tweemaal van was verloren. Helaas konden we ze ook op het NK niet verrassen. Tot de rust ging het aardig gelijk op, maar na rust drukte SEW door naar een ruime 14-8 zege. Daarna was Kwiek de laatste tegenstander in de poule. Hier bleek dat DC1 een smalle selectie heeft en werd voor zo’n zware toernooi dag met 15-17 verloren. Hiermee was een plaats op een klassering bij de eerste 4 verkeken en moest in de kruisfinales om plaats 5tm8 gespeeld worden. Dat begon met een wedstrijd tegen Aalsmeer, die ook in de competitie tweemaal was verslagen. Het werd een fraaie 22-8 zege. Door een overwinning gingen ze om plaats 5 spelen tegen Olympia Hengelo uit het Oosten van Nederland.

Deze tegenstander beschikte over fysiek sterke vaardige speelsters en doordat inmiddels Guusje van Dommelen was uitgevallen, waren de wissel mogelijkheden beperkt en was de 23-19 nederlaag verklaarbaar. Hierdoor werd de DC1 zesde van Nederland! Met Pinksteren gaat ook de DC1 op toernooi in Verl (Duitsland).

Samenvattend

Al met al is er door onze jeugdteams o.l.v. hun trainers en coaches hard gewerkt en zijn er goede sportieve prestaties neergezet. We hopen en vertrouwen dat ze weer stappen hebben gezet in hun sportieve ontwikkeling en doorgroei. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze er veel sportief plezier aan beleefd hebben.

Onze jeugd is hierbij ondersteund door de ouders, die vele kilometers gereisd hebben om het noodzakelijke trainings en wedstrijd programma mogelijk te maken. Daarnaast was natuurlijk de organisatorische ondersteuning vanuit bestuur, jeugd commissie en was ook de financiële steun van sponsors onmisbaar!

Jan van Kester

X