Quintus handbal in het AD Sport

Lees hier een aantal artikelen die Peter Lotman de afgelopen periode heeft geschreven over onze dames- en herenselectie.


AANWINST TIMO BLOM: ‘QUINTUS HEEFT GENOEG KWALITEIT OM BOVENIN MEE TE DOEN’

Quintus kaapte Timo Blom weg bij streekgenoot DIOS uit Den Hoorn. De 20-jarige opbouwspeler heeft al een paar weken meegetraind bij de ploeg van het nieuwe technische duo Jack van Lier/Geert Hinskens. ,,En dat bevalt goed”, laat hij weten voordat hij nog even met vakantie gaat.

Timo Blom geeft ook toe: ,,Het is wennen aan het niveau en de inspanningen op de training. Het verschil met de eerste divisie is groot en ik moet er dus nog inkomen. Maar ik heb het enorm naar mijn zin. Geert en Jack vullen elkaar goed aan en staan dicht bij de groep. Dat is goed voor de cohesie. Er heerst mede daardoor ook een positieve sfeer. Het is prettig daar onderdeel vanuit te maken.”

Blom is een rechtshandige opbouwspeler met een sterk schot en veel inzicht. Hij is afkomstig uit Naaldwijk en heeft in het verleden al bij de Heulse club gehandbald. Helemaal vreemd is de omgeving dus niet voor hem. Hij begon ooit bij Westlandia in Naaldwijk en stapte destijds over naar de C-jeugd van Quintus. Na een tussenstap bij eerste divisieclub DIOS is hij dus nu weer terug in Kwintsheul.

Blom over die stap: ,,Ik wilde hogerop en mezelf verder ontwikkelen. Vorig jaar was er al een gesprek geweest, maar toen wilde ik om verschillende redenen toch nog een jaar bij DIOS blijven. Dit seizoen heb ik al een paar maanden bij Quintus meegetraind. Dat is heel goed bevallen. Het is een leuke groep en ik ken een aantal gasten al wat langer, omdat ik in de jeugd met ze heb samengespeeld. Het is leuk om daar weer tussen te komen.”

DRUK JAAR

Binnenkort gaat Timo Blom, die de lerarenopleiding Nederlands volgt aan de Hogeschool Rotterdam, nog met vakantie. ,,Daardoor mis ik een deel van de voorbereiding. Dat vind ik jammer, maar ik wil er toch nog graag even tussenuit. Ik heb een druk jaar achter de rug met school, met een stage en met het werken in de zaak van mijn vader, AKPro ramen en deuren in Naaldwijk. In deze ‘rustmaand’ juli trainen we niet met Quintus en zodoende heb ik veel tijd kunnen doorbrengen met mijn vriendin Jeske Groenewegen.”

Bij DIOS was Timo Blom een van de bepalende spelers. Hij zorgde met veel doelpunten vanuit de tweede lijn en de break voor een hoog schotpercentage. Ook blonk hij herhaaldelijk uit vanwege zijn inzicht met no-lookpassjes naar de cirkelloper. Bovendien heeft hij een snelle passeerbeweging. Hij is dus op meerdere plaatsen inzetbaar. ,,Toch speel ik het liefste op de linkeropbouw, maar als de coach mij op het midden wil zetten, dan doe ik dat natuurlijk. Maar ik zie bij Quintus dat er zeker spelers zijn die dat beter kunnen dan ik”, aldus Blom realistisch.

GENOEG KWALITEIT

De robuuste opbouwer vindt het een goede zaak, dat de eredivisie is uitgebreid naar zestien teams. ,,In zo’n competitie kan van alles gebeuren en blijft het tot het einde spannend. Dat is goed voor het handbal. De teams zijn sterker geworden en dus wordt het bovenin dringen. Over titelkansen wil ik me niet te veel uitlaten. Natuurlijk is kampioen worden een

doelstelling en ik denk dat wij op elke positie spelers hebben die individueel genoeg kwaliteit hebben om dat streven te bevorderen. Handbal is echter een teamsport en je weet nooit hoe dat gaat lopen. Als in oefenwedstrijden blijkt dat we als team goed functioneren, kunnen we heel ver komen. Ik neem nu even rust en daarna ga ik voor de volle honderd procent weer voor het handbal. Het wordt een mooie competitie.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 23 juli 2020


DE KLIK TUSSEN PIETER VAN DER VELDEN EN QUINTUS IS ER AL

Pieter van der Velden is één van de nieuwkomers in het mannenteam van Quintus. Hij heeft inmiddels een paar weken meegetraind en de klik tussen hem en de spelers en staf van de Heulse club lijkt er al volop te zijn. Van der Velden enthousiast: ,,De eerste weken bij Quintus zijn me heel goed bevallen.”

De 19-jarige Van der Velden maakte de overstap van Tachos Waalwijk naar de ploeg van het nieuwe technisch duo Geert Hinskens/Jack van Lier. Als welkome versterking op de linkerhoek werd hij met open armen ontvangen. ,,Ik heb een goed gevoel bij het team en de staf. De visie van Geert en Jack spreekt mij aan en ik heb er veel vertrouwen in. Ik wilde graag een stap hoger naar de top van de eredivisie en ik heb de indruk dat Quintus hierin een goede keuze is. Ik merk, dat ik er veel kan leren en me zodoende verder kan ontwikkelen. Ik kan niet wachten tot het nieuwe seizoen begint en wij kunnen laten zien waartoe wij als team in staat zijn. Ik kan het heel goed vinden met al die gasten. Het is een leuke, gemotiveerde groep.”

Van der Velden staat bekend om zijn balvaardigheid, technisch vermogen en snelheid. Uit alles blijkt, dat hij er veel voor over heeft om uit te groeien tot een belangrijke speler. Ook in de komende periode, als er even niet wordt getraind, blijft Van der Velden actief. ,,Ik wil fit blijven, dus echt vakantie heb ik niet. Een beetje in eigen land. Ik blijf crossfit doen en hardlopen.”

PRIMA INSTELLING

Ook coach Jack van Lier roemt de gedrevenheid van zijn aanwinst. ,,Pieter is een rustige, maar zeer enthousiaste en fanatieke jongen. Wij zijn erg blij dat hij naar Quintus is gekomen. Hij blijft inderdaad een aantal keren per week doortrainen en dat zegt wel genoeg over zijn prima instelling. Wij vinden hem erg kundig met een bal en hij heeft een makkelijke arm. Hij heeft een goede drive naar het doel en beschikt over veel ambitie. Als hij zich zo verder blijft ontwikkelen, heeft hij een mooie toekomst voor de boeg.”

Pieter van der Velden woont inmiddels in één huis samen met zijn ploeggenoten Rick van Ravesteijn en Dean van Haeren. Dat bevordert de snelle opname in de groep en maakt het makkelijker voor hem om zich snel aan te passen. Van Ravesteijn is ook blij met de komst van zijn nieuwe huisgenoot. ,,Pieter is een rustige, chille jongen. Hij oogt wat nonchalant, maar is dat niet. Hij is juist fanatiek en kan veel met zijn pols. Balvaardig. Een goede versterking en een aanwinst voor het team. Leuke gast.”

Voor talent Van der Velden geldt komend seizoen met Quintus slechts één doel: ,,Kampioen worden natuurlijk”, is zijn onmiddellijke antwoord als wordt gevraagd naar zijn ambities voor de nieuwe competitie.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 13 juli 2020


ANOUK ZWINKELS TERUG BIJ QUINTUS

Trainer/coach René Zwinkels van de vrouwenploeg van Quintus heeft er voor komend seizoen opnieuw een sterke troef bij. Anouk Zwinkels heeft besloten zich weer aan te sluiten bij de selectie van de Heulse formatie. De 24-jarige opbouwspeelster stopte vorig jaar na de gewonnen bekerfinale tegen Handbal Venlo.

Juist in die eindstrijd was zij met beslissende doelpunten in de slotfase mede bepalend voor de overwinning van Quintus. Toch besloot zij een punt te zetten achter haar succesvolle, maar veel te korte loopbaan. Ze was pas 23 jaar, maar had voorlopig even genoeg van de handbalsport. Met haar team behaalde zij de nodige successen in de vaderlandse competitie en in diverse Europa Cupwedstrijden. Samen met nog vier andere basisspeelsters vormde de gewonnen bekerfinale het slotstuk.

Tot het toch weer begon te kriebelen. De afgelopen tijd trainde Anouk Zwinkels, ondanks de lastige corona-periode, al weer mee met Quintus in aangepaste vorm. Dat beviel zó goed, dat een paar goede gesprekken met coach René Zwinkels al snel leidden tot de gehoopte terugkeer op het hoogste niveau. Zij maakte ooit deel uit van Jong Oranje en werd met Quintus Nederlands kampioen bij de jeugd.

INTENSIEF

De sterke schutter, die vaak hoog op de topscorerslijst eindigde, kijkt al weer uit naar de nieuwe competitie. ,,Het waren vooral de wedstrijden die ik miste. Het spelletje blijft gewoon heel gaaf. En zeker die finalewedstrijden. Daar train je het hele jaar zo intensief voor. Maar ik kon het op dat moment even niet meer opbrengen. Het kost zó veel tijd en energie en dat gaf toen de doorslag om voor andere sporten te kiezen. Totdat ik er toch weer veel zin in kreeg.”

Anouk Zwinkels, werkzaam in de verkoop bij het Westlandse SV.CO, kijkt uit naar het nieuwe seizoen. ,,We hebben een vrij jong team met ook veel meiden met ervaring. Ik verwacht, dat we daardoor juist van alle kanten sterk zijn en zeker kunnen meedoen om de prijzen. Bovendien is de sfeer in het team positief en gezellig. Ik vind het mooi, dat iedereen zo fanatiek is en echt graag wil.”

BEPALEND

Ook René Zwinkels is uiteraard verheugd met de terugkeer van de zo bepalende schutter in zijn ploeg. ,,Anouk heeft een gevaarlijk schot vanuit de tweede lijn. Dat heeft ze de afgelopen seizoenen vaak laten zien. Dat kunnen we goed gebruiken in ons team. Bovendien is ze fanatiek en dat werkt aanstekelijk binnen de ploeg. Ik ben blij, dat ze die beslissing heeft genomen. Zij past goed in het jonge team waarmee we straks de competitie ingaan.”

Quintus haalde eerder al de in Duitsland gelouterde Celine Michielsen binnen, die samen met Anouk Zwinkels en midopbouwster Lisanne Kruijswijk een sterk trio kan vormen.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 10 juli 2020


TRAINER GEERT HINSKENS: QUINTUS KWAM PRECIES OP HET GOEDE MOMENT

Quintus heeft een adequate vervanger gevonden voor trainer/coach Rob Vis, die besloot te stoppen bij de Westlandse club. Geert Hinskens neemt samen met Jack van Lier de Heulse mannenploeg komend seizoen onder zijn hoede in de eredivisie.

Een gouden greep van Quintus, dat met Hinskens een voormalig topspeler in huis haalt die kan bogen op een rijke handballoopbaan. Zijn ervaring in de top van het vaderlandse handbal kan voor de selectie van grote waarde zijn.

De 30-jarige Limburger begon bij V&L Geleen en stapte destijds over naar Quintus om daar als speler al indruk te maken. Zijn linkshandige schot werd gekenmerkt door veel precisie. Na zes jaar Quintus werd Hinskens in 2014 aangetrokken door BENE-Leagueclub Volendam, dat vijf seizoenen veel plezier aan de bekeken schutter beleefde. Hij kwam uit in de Europa Cup en speelde met Volendam drie finales om de landstitel en twee bekerfinales.

BLESSURES

Vanwege een aantal zware blessures moest Hinskens, in het dagelijks leven fysiotherapeut,  zijn carrière voortijdig afbreken. Hij scheurde twee keer zijn kruisband af en hield na een hamstringblessure steeds last van zijn knie. ,,Het was onverantwoord om nog langer door te gaan. Zeker met mijn beroep”, nam hij na 25 jaar handbal met pijn in het hart afscheid.

Zijn banden met Quintus, waar hij een mooie periode beleefde, gingen nooit verloren. Het verzoek van Jack van Lier en de Stichting Topsport Quintus deed hem dan ook goed. Vooral, omdat hij zich verder in het trainersvak wil bekwamen en bezig is met zijn hoogste trainersdiploma.

Geert Hinskens enthousiast: ,,Ik had al de ambitie om trainer te worden. Daarvoor had ik nog geen tijdpad uitgestippeld, maar dit komt op het goede moment. Ik heb een jaar niks gedaan en toen Jack mij vroeg heb daar rustig over nagedacht. Het trainerschap kost veel tijd en energie en ik woon in Amsterdam. Maar na goed afwegen en overleg met het thuisfront heb ik besloten het te doen. Alles valt te plannen.”

AMBITIEUS

Hinskens heeft wél als voorwaarde gesteld, dat de selectie minimaal vier keer per week gaat trainen. ,,Dat vind ik een vereiste om de stap te maken naar de BENE-League. En ook de krachttraining moet worden uitgebreid. De club is ambitieus genoeg om hogerop te willen. Met deze nieuwe groep is dat ook haalbaar. Die jonge gasten staan te trappelen, maar dan moeten we flink aan de slag.”

Collega Jack van Lier, die samen met Geert Hinskens het technisch duo vormt, is al even positief. ,,Ik ken Geert nog uit de tijd dat hij bij Quintus handbalde. Samen trainden en coachten wij toen de jeugd. Een rustige en sociale jongen die goed in de groep ligt. Hij heeft een grote tactische kennis en heeft veel ervaring opgedaan door op het hoogste niveau met toptrainers te werken. Daar kunnen wij bij Quintus veel profijt van hebben.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 9 juli 2020


LEX DOFFERHOFF ZET PUNT ACHTER HANDBALLOOPBAAN BIJ QUINTUS

Quintus zal komend seizoen ook routinier Lex Dofferhoff moeten missen. De 28-jarige Westlander heeft besloten toch een punt te zetten achter zijn handballoopbaan. ,,Het is voor mij mooi geweest na al die jaren. Het is nu tijd voor andere zaken. Meer tijd voor mezelf en voor mijn maatschappelijke carrière.”

Dofferhoff, die de studie HBO Sport en Management heeft afgerond, handbalde al vanaf de jeugd bij de Heulse club. Hij komt uit een echt handbalgezin. Ook vader Gé en moeder Marijke en de broers Rick en Marco beoefenden hun favoriete handbalsport.

Lex Dofferhoff maakte mooie momenten mee bij Quintus. Hij werd Nederlands Kampioen bij de jeugd, speelde Europa Cup en promoveerde met zijn club naar de Bene-League. Hij was geruime tijd aanvoerder, speelde vooral in de linkerhoek, maar was op meerdere plaatsen inzetbaar. Hij stond bekend om zijn vaak listige schoten, die de vijandelijke keeper verrasten. Doorzettingsvermogen en een echte teamplayer waren zijn belangrijkste eigenschappen.

,,Voorlopig dus even geen handbal”, aldus Dofferhoff. ,,Na de vakantie ga ik dan rustig bekijken wat ik verder ga doen. Daar heb ik nu nog geen idee van.”

ADEQUATE VERVANGERS

Eerder al maakte een aantal ploeggenoten van Lex Dofferhoff bekend te zullen stoppen om uiteenlopende redenen. Niels van Lier, Thijs van den Driest, Mitchell Verbraeken en Chris de Bakker keren eveneens niet terug in de Heulse formatie. Kevin Landsweers is nog een onzekere factor. Bernie Vermeer stapte over naar BENE-Leagueclub Hurry-Up in Zwartemeer.

De technische leiding van Quintus reageerde adequaat op het vertrek van de genoemde basisspelers en trok voor de hoofdmacht (trainers/coaches Geert Hinskens/Jack van Lier) en het opleidingsteam (nieuwe technische staf Luuk Obbens/Mark van Vliet) de volgende vervangers aan: Troy Oranje (Hellas), Pieter van der Velden (Tachos), Timo Blom (DIOS), Collin de Vette (Volendam), Hidde van Oorschot (DWS), Kai Overkleeft (Hercules), Jari Boer (Volendam), Mitchell Timmermans (Hercules) en Martijn Poot (Bevo).

AD SPORT/PETER LOTMAN – 15 juni 2020


LISANNE KRUIJSWIJK: ‘HOPELIJK KUNNEN WE MET QUINTUS VOLGEND JAAR WEER FINALES SPELEN EN PRIJZEN PAKKEN’

Ook de handbalsters van Quintus kunnen geleidelijk aan weer voorzichtig de trainingen oppakken. Voor Lisanne Kruijswijk, de Westlandse opbouwspeelster, een hele opluchting. ,,Nu de maatregelen soepeler worden, trainen we twee keer in de week met Quintus. Het is fijn om weer met de meiden te kunnen trainen, want het was wel raar om ineens helemaal alleen bezig te moeten zijn.”

Tot die tijd hield Kruijswijk (19 jaar) zichzelf fit. ,,Ik ben elke dag wel bezig. Soms ga ik wielrennen of hardlopen en ik doe minimaal drie keer in de week krachttraining. Daarnaast train ik bij de fysio om te zorgen dat ik helemaal fit aan de start sta als het seizoen weer begint. Sinds begin juni train ik ook nog één keer in de week op Papendal bij de Handbal Academie. Het is fijn om weer een balletje te kunnen gooien na zo’n lange tijd. Nu het allemaal de goede kant op lijkt te gaan, hoop ik dat we met Quintus ook snel weer gewoon de zaal in kunnen.”

Naast het sporten is Lisanne Kruijswijk ook druk bezig geweest met het vinden van een juiste studie. ,,Dat is in deze periode best lastig, want je kunt niet naar de universiteiten toe. Alles moet online en dat is toch wel moeilijk kiezen. Uiteindelijk heb ik besloten een Bachelor Werktuigbouwkunde te gaan doen aan de TU in Delft. Daarnaast werk ik nog twee dagen in de week. Op die manier zit een dag toch altijd weer sneller vol dan je denkt.”

DOORZETTINGSVERMOGEN

Het afgelopen seizoen kent voor de ambitieuze handbalster twee kanten. Ze was herstellende van een afgescheurde kruisband en knokte zich met veel doorzettingsvermogen terug.

,,Als team hebben we mooie stappen gemaakt. Het seizoen was alleen te wisselvallig. Sommige wedstrijden hebben we echt goed gespeeld, zoals in de Europa Cup tegen Nantes en in de kwartfinale van de beker tegen VZV. Af en toe zaten er helaas ook wat mindere wedstrijden tussen. Maar als je het begin van de competitie vergelijkt met het einde denk ik dat we het goed hebben gedaan. Zelf kijk ik met gemengde gevoelens terug op het seizoen. Ik ben heel blij, dat ik weer kon spelen na mijn blessure. Toch had ik stiekem gehoopt meer te kunnen laten zien. Ik was door meerdere mensen gewaarschuwd, dat ik niet te veel van mezelf moest verwachten. Het kost gewoon meer tijd om terug te komen op mijn eigen niveau. Ik dacht, dat het sneller en beter zou gaan. Maar het gaat de goede kant op, dus ik kan niet wachten tot we weer gaan beginnen.”

Het abrupte einde van de competitie was ook voor Lisanne Kruijswijk een tegenvaller.

,,Het was jammer, dat het seizoen eerder stopte, want ik voelde me steeds fitter worden. Ik denk ook, dat we als team misschien ook nog wel wat moois hadden kunnen laten zien in de beker. Ik kan niet wachten tot de competitie weer gaat beginnen. Ik ben al aan het aftellen. Ik hoop, dat we in het nieuwe seizoen kunnen doorgaan waar we zijn gestopt. We zijn nu allemaal weer een jaar verder en spelen een jaar langer samen. Ik hoop, dat we dat terug gaan zien in het veld. We kunnen met ons team echt leuk handbal laten zien.”

PRIJZEN PAKKEN

Kruijswijk vervolgt enthousiast: ,,We hebben met Celine Michielsen een ervaren speelster erbij gekregen. Zij kan ons in het veld goed helpen. Maar ook buiten het veld is zij een aanwinst voor het team. We kunnen vast veel van haar buitenlandse ervaring leren. Afgelopen jaar hadden we veel last van blessures. Als we aankomend seizoen allemaal fit blijven, hebben we een sterk team. We maken een goede kans om prijzen te pakken. Naast hard werken, moeten we dan af en toe ook wel een beetje geluk hebben. We gaan er vol voor en hopelijk kunnen we dan in de lente van volgend jaar finales spelen en prijzen pakken.”

De felle opbouwspeelster, die veel vertrouwen krijgt van coach René Zwinkels, zit boordevol ambities. Ze wordt door Zwinkels geroemd om haar snelheid en vooral ook haar spelinzicht.

,,Ik wil ooit de Champions League winnen. Dat is in mijn ogen wel het hoogste haalbare. De Final Four in Boedapest spelen lijkt mij heel vet, maar dat is nog heel ver weg. Voorlopig wil ik eerst om de prijzen gaan spelen bij Quintus en mij als speelster blijven ontwikkelen. Ik heb besloten om aankomend seizoen weer volledig aan te sluiten bij Quintus en te stoppen met de Handbal Academie. Mijn ambities zijn niet veranderd, maar afgelopen jaar heb ik veel nagedacht over hoe ik mij het beste kan ontwikkelen als handbalster. Ik ben tot de conclusie gekomen, dat Quintus voor mij daarvoor de beste plek is. Naast de trainingen bij Quintus, ga ik extra trainen om fysiek sterker te worden en mijzelf als handbalster te verbeteren.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 8 juni 2020


ALEX KOOP : ‘QUINTUS HEEFT STERKE SELECTIE MET JONGENS DIE ER VOOR WILLEN GAAN’

Geleidelijk aan beginnen de handballers weer met hun (aangepaste) trainingen. ,,Eindelijk”, verzucht Alex Koop, de linkshandige hoekspeler van Quintus. ,,Ik ben blij, dat de training met Quintus weer mondjesmaat is begonnen. Volgens de voorschriften van het RIVM sporten we sinds kort twee keer per week buiten. De groep is in drieën verdeeld: spinning, krachtoefeningen en hardlopen, waarbij we elk half uur omdraaien qua onderdeel.”

Koop, befaamd om zijn trefzekere doelpunten vanuit de rechterhoek én zijn snelle breaks, is eerlijk als hij zegt: ,,Aan het begin van de Coronacrisis heb ik weinig qua sport gedaan. Eenmaal per week hardlopen, maar na een aantal weken begon ik toch te merken, dat ik lichamelijk achteruit ging. Ik ben toen in mei drie keer per week gaan hardlopen en krachtoefeningen gaan doen. Dat voelde een stuk beter.”

De 26-jarige Westlander, werkzaam voor een online marketing bureau in Alphen aan de Rijn, kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen seizoen.

,,Als team hebben we een topprestatie geleverd. Daar zag het trouwens aan het begin van het seizoen niet naar uit. Toen liep het aanvankelijk nog stroef. Het kampioenschap van de eredivisie, dat we met Quintus hebben behaald, is voor mij toch wel het hoogtepunt in mijn handballoopbaan tot nu toe. Persoonlijk baal ik van mijn seizoen. In 2018/2019 was ik een halfjaar op wereldreis gegaan en ik hoopte vorig seizoen weer volledig te kunnen meedraaien. Maar door blessures direct aan het begin én halverwege de competitie is het niet geworden wat ik er van had gehoopt.”

GEEN BLESSURES

Alex Koop heeft nu zijn zinnen gezet op het nieuwe seizoen. Belangrijk is, dat hij fit blijft en dat valt moeilijk te voorspellen. Net zo goed als hij het lastig vindt aan te geven hoe de competitie voor Quintus gaat verlopen in de vernieuwde, uitgebreide eredivisie.

,,Op dit moment ben ik blessurevrij, maar ik moet er staan op het moment dat de competitie start, hopelijk in september. En dan maar hopen, dat ik het hele seizoen zonder blessures doorkom. Ik vind het moeilijk te bepalen hoe wij gaan presteren. Belangrijke spelers zijn gestopt of weggegaan. Die moeten worden opgevangen door de rest van het team en een aantal nieuwe krachten. Dat zijn zeker aanwinsten en ik denk, dat wij in de breedte een sterke selectie hebben, maar het moet allemaal ook goed vallen. We hebben wél een selectie met allemaal jongens die er graag voor willen gaan. De motivatie is groot. Wat de trainingsintensiteit betreft, kan dat de prestaties alleen maar ten goede komen.”

De komst van de nieuwe trainer/coach Geert Hinskens wordt door Koop met instemming begroet.

,,Toen ik voor het eerst hoorde, dat Geert bij ons trainer zou worden, vond ik dat meteen een heel goede keuze van Quintus. Ik heb zelf nog met Geert gehandbald in het eerste team en was altijd onder de indruk hoe tactisch sterk hij was. Samen met Jack van Lier zal hij zeker zijn visie op het spel kunnen overbrengen op ons. Daar kunnen we veel van leren.”

TROUW AAN QUINTUS

In het verleden stond Koop nogal eens in de belangstelling van diverse andere topclubs. Daar is hij nooit op ingegaan en is Quintus steeds trouw gebleven. Dat hoofdstuk heeft hij ook definitief afgesloten. Hij gaat vol voor de club waar hij het al zo lang naar zijn zin heeft.

,,Ik blijf gewoon lekker handballen bij Quintus, nu en in de toekomst. Ik focus mij vooral op mijn maatschappelijke loopbaan. Het zou mooi zijn als we dit seizoen nogmaals kampioen worden. Dat wordt lastiger dan vorig jaar, want kampioen worden is moeilijk, maar kampioen blijven is nog véél moeilijker. Maar wij gaan er alles aan doen om dat tóch te bereiken.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 3 juni 2020


QUINTUS VERSTERKT ZICH VERDER MET MARTIJN POOT VAN BEVO

Quintus is er opnieuw in geslaagd een versterking aan de selectie toe te voegen. Het technisch duo Geert Hinskens/Jack van Lier heeft Martijn Poot in kunnen lijven. De 20-jarige Poot komt over van Bevo en zal bij Quintus als rechtshandige schutter voornamelijk op de linkeropbouw worden ingezet.

Martijn Poot komt uit Maassluis en is deelnemer aan de Handbalacademie. Ook is hij international van Jong Oranje U21.

Poot: ,,Ik ben op zesjarige leeftijd bij HV Unitas’63 begonnen en heb vanaf mijn twaalfde tot mijn zeventiende jaar bij Hellas gehandbald. De afgelopen twee jaar ben ik uitgekomen voor het Opleidingsteam van Bevo, waarmee we dit jaar zijn gepromoveerd. Ik ga binnenkort nog uitzoeken welke studie het beste bij mijn handballeven past.”

De jongere broer van Niels Poot (ook Bevo) heeft bewust gekozen voor Quintus om zijn ambities te kunnen waarmaken.

,,Ik wil binnen twee jaar BENE-League spelen en die wens sluit goed aan bij de plannen van Quintus. Daarnaast wil ik me verder ontwikkelen en komend jaar met Quintus voor de promotie gaan strijden. Ik heb een goed gesprek gehad met Geert Hinskens en Jack van Lier. Hun spelvisie spreekt me erg aan. Ik kijk er naar uit om te starten met de trainingen en kennis te maken met het team. De spelers zijn voor mij niet allemaal onbekend, omdat we elkaar in de jeugd vaak tegenkwamen in de wedstrijden.”  

STERKE OPBOUWER

Geert Hinskens is verguld met de komst van de sterke opbouwspeler.

,,Martijn is een jong talent met toch al veel ervaring via zijn club Bevo en de Handbalacademie. Hij is tevens onderdeel van een sterke Jong Oranje lichting. Hij beschikt over de kwaliteiten die we eigenlijk nog misten in het team. Hij is fysiek sterk, is van waarde in de aanval en de verdediging en beschikt over een uitstekend schot. Hij is in de dekking inzetbaar op meerdere posities. Doordat hij een nieuwe studie gaat oppakken, was hij vrij om te gaan en staan waar hij wilde. Hij is voor ons een prima aanwinst. Zijn komst zorgt voor het complete plaatje.”

Quintus heeft voor de Hoofdmacht (trainers/coaches Geert Hinskens/Jack van Lier) en het Opleidingsteam (Luuk Obbens/Mark van Vliet) inmiddels de volgende spelers aangetrokken: Troy Oranje (Hellas), Pieter van der Velden (Tachos), Timo Blom (DIOS), Collin de Vette (Volendam), Hidde van Oorschot (DWS), Kai Overkleeft (Hercules), Jari Boer (Volendam), Mitchell Timmermans (Hercules) en Martijn Poot (Bevo). 

AD SPORT/PETER LOTMAN – 30 mei 2020


MITCHELL TIMMERMANS VAN HERUCLES NAAR QUINTUS

Luuk Obbens, trainer/coach met Mark van Vliet van het Opleidingsteam Quintus, heeft opnieuw een speler kunnen aantrekken voor zijn team. Mitchell Timmermans maakt de overstap van Hercules naar de Westlandse club.

De 21-jarige Timmermans heeft vanaf de jeugd bij het Rijswijkse Hercules gehandbald. ,, Dat waren elf mooie jaren. Daarom voelt het ook raar om weg te gaan bij Hercules”, aldus de in Ypenburg woonachtige Timmermans die na de zomer bij de Douane gaat werken.

,,Ik ben voor het derde jaar op rij benaderd door Quintus. De afgelopen jaren was ik daar in verband met privé-omstandigheden nog niet klaar voor. Ik werd dit keer opnieuw gebeld door Luuk, omdat hij een opbouwer zocht die ook z’n mannetje kan staan in de verdediging. Ik heb een week meegetraind en dat beviel me goed. Het is een leuke groep met jonge gasten en wat ervaren spelers. Ik ken Luuk zelf niet zo goed, maar heb wel met zijn broer Imre bij Hercules gespeeld toen hij daar keeper was.”

De keuze was voor Mitchell Timmermans makkelijker, omdat hij een aantal spelers die in het verleden al overstapten goed kent. Marc de Vreede, Yannick Boers, Kevin Landsweers en onlangs nog Kai Overkleeft gingen hem voor

 ,,Ook ken ik veel andere spelers van school of tegen wie ik vroeger heb gespeeld. Ik vind zelf, dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging en die hoop ik te vinden bij Quintus. Ik hoop mij verdedigend en aanvallend verder te kunnen ontwikkelen. Van de trainers en de andere spelers kan ik nog veel leren. Met de groep die we nu hebben kunnen we er een mooi seizoen van maken.”

Luuk Obbens is blij met de komst van Timmermans: ,,Wij waren nog op zoek naar iemand die lang en sterk is in de dekking en aanvallend op meerdere posities kan spelen. Met Mitchell als versterking erbij hebben we die gevonden en is onze selectie rond. Hij heeft vertrouwen in onze plannen en wil leren en dat maakt het werken een stuk makkelijker.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 29 mei 2020


BRADLEY GITERSON TEAMMANAGER OPLEIDINGSPLOEG QUINTUS

Quintus heeft ook de staf voor het Opleidingsteam mannen compleet kunnen maken. Naast de trainers/coaches Luuk Obbens en Mark van Vliet zal Bradley Giterson de functie op zich nemen van teammanager.

De 28-jarige Giterson is woonachtig in Den Haag en in het dagelijks leven vliegtuigmonteur bij luchtvaartmaatschappij KLM. Hij was actief handballer bij het Haagse SOS-Kwieksport. ,,Daar ben ik in de B-jeugd begonnen met handballen en daarna vanaf de A-jeugd ook gaan fluiten. Op mijn zeventiende jaar eerst solo bij de eigen vereniging. Mijn eerste koppelgenoot was Jelle Melkert met wie ik jaren heb gefloten. In 2014 zijn we uit elkaar gegaan, omdat Jelle weer wilde gaan handballen in heren 2 bij Quintus”, aldus Giterson die de laatste twee seizoenen vooral bekend was als koppel met Wim Palts in de eerste divisie en jeugddivisie.

Giterson over zijn switch naar de begeleidingsstaf van Quintus. ,,Ik ken Luuk Obbens al jaren vanuit de handbalsport en hij heeft mij benaderd of ik het leuk zou vinden om bij hem het Opleidingsteam te gaan begeleiden. Daar heb ik even over nagedacht en heb ik de knoop doorgehakt. Het lijkt me een interessante ervaring om die functie op me te nemen.”

Luuk Obbens is blij met de toezegging van Bradley Giterson. ,,Een enthousiaste jongen die gek is van handbal en goed in ons begeleidingsteam past. Hij gaat ook spelers analyseren en ons op die manier helpen de jonge spelers verder te ontwikkelen.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 28 mei 2020    


MITCHELL VERBRAEKEN ZET PUNT ACHTER HANDBALLOOPBAAN

Het technisch duo van Quintus, Jack van Lier/Geert Hinskens, zal komend seizoen ook hoekspeler Mitchell Verbraeken moeten missen. De linkshander kan zich vanwege een aantal redenen niet meer optimaal motiveren voor nóg een jaar handbal op eredivisieniveau.

Een fikse tegenvaller, want Verbraeken was in zijn glorietijd een doeltreffende afmaker in de rechterhoek en een snelle break-outloper.

Verbraeken (25 jaar pas) over zijn beslissing, die hij ook zelf ten zeerste betreurt:  ,,Ik vind het heel erg jammer. Ik heb sinds mijn vijfde jaar als kind van de club onwijs genoten bij Quintus. Veel mooie momenten meegemaakt, die ik voor geen goud had willen missen. Als jonge jongen was ik al bij bijna elke uit- en thuiswedstrijd van het eerste team. Het mooie is, dat ik uiteindelijk ook zelf het eerste heb gehaald.”

Zijn redenen om te stoppen zijn begrijpelijk. Verbraeken is jurist bij Adviesbureau Senze in Den Haag, waar hij adviseur Openbare Orde en Veiligheid is. Zijn werk speelt een belangrijke rol bij het nemen van de moeilijke beslissing.

,,Ik stop voornamelijk, omdat ik vanuit mijn baan als jurist weinig tijd over hou om altijd alle trainingen bij te wonen. Daarnaast óók, omdat het spelplezier er voor mij de laatste jaren een beetje is uit geslopen. Het is een prachtige tijd geweest, maar de koek is voor nu een beetje op. Bovendien ben ik nu nog fit en het is fijner om te stoppen als je hier niet toe wordt gedwongen door blessures.”

BLESSURES

Mitchell Verbraeken weet waarover hij praat als er over blessures wordt gesproken. Hij heeft zijn aandeel meer dan genoeg gehad. Maar met de echte Westlandse mentaliteit knokte hij zich daar met een grote dosis doorzettingsvermogen en wilskracht overheen. Twee zware kruisbandblessures betekenden twee keer een jaar revalideren. ,,En dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Als je eenmaal die blessures hebt gehad, ben je daarna ook blessuregevoeliger. Daar wil ik toch voor oppassen.”

Hoogtepunten kende de Westlander voldoende.

,,Het kampioenschap van de eredivisie van afgelopen seizoen was geweldig. Ik heb Nederlandse kampioenschappen meegemaakt bij de jeugd en grote internationale toernooien met de Nederlandse jeugdteams. Ook mijn Europa Cup debuut op 16-jarige leeftijd onder coach Eelco Overkleeft was onvergetelijk. Ik kijk daar met veel plezier op terug en ik zal vooral de saamhorigheid en het teamgevoel missen.”

TOP EREDIVISIE

Verbraeken verwacht dat zijn voormalige ploeggenoten komend seizoen weer ‘gewoon’ in de top van de eredivisie gaan meedraaien.

,,Ze hebben wat jonge jongens en wat meer ervaren spelers binnengehaald. Dat zorgt voor de juiste dynamiek. Ook heb ik veel vertrouwen in Geert Hinskens. Ik heb nog met hem samengespeeld en ken hem dus goed. Hij is tactisch erg sterk en heeft veel overzicht. Ik verwacht veel van hem als coach.”

,,Voor nu stop ik helemaal met handbal, al zeg ik nooit nooit. Misschien dat het ooit weer gaat kriebelen of dat ik me over enkele jaren als coach wil gaan inzetten voor de club. Quintus zit per slot van rekening voor altijd in mijn hart gesloten.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 20 mei 2020


ANOUK ZWINKELS SCHOOT QUINTUS NAAR ONVERGETELIJKE OVERWINNING

Het was jarenlang een traditie: de bekerfinales op Hemelvaartsdag in Topsportcentrum Almere. Vorig jaar echter was die eindstrijd al op zondag 28 april. Ongeveer een jaar geleden dus, speelden de vrouwen van Quintus de finale tegen Handbal Venlo. Dit keer  geen handbal op Hemelvaartsdag. Begrijpelijk, maar het zal even wennen zijn.

De Westlandse formatie van trainer/coach René Zwinkels won de editie van 2019 met 27-24. Er heerste na afloop een uitgelaten stemming in het Heulse kamp. Anouk Zwinkels was toen nog van de partij en was in de slotfase van doorslaggevende betekenis. We blikken met de schutter terug op die onvergetelijke wedstrijd.

Anouk Zwinkels (nu 24 jaar) stopte aan het einde van dat seizoen met handballen. Pas 23 jaar en eigenlijk veel te jong. Tot groot verdriet dan ook van haar fans. Maar dat bewuste bekerduel met Venlo kan zij zich nog haarscherp voor de geest halen.

,,Wij hadden de hele wedstrijd een voorsprong. Vijf minuten voor het einde maakte Venlo bij 23-23 gelijk. Het zal toch niet…, dacht ik toen. We wilden die wedstrijd beslist winnen. Daar hadden we zo naar toe geleefd. We gingen er nog even vol voor en ja…, het lukte. De beker was binnen.”

Anouk Zwinkels leverde zelf een belangrijke bijdrage aan die uiteindelijke overwinning. Samen met Britt van Steekelenburg en Daisy Hage, ook allebei gestopt inmiddels, zorgde Zwinkels met twee kanonskogels voor 27-23 en was de partij gespeeld.

ONTLADING

,,Ik kan me nog goed herinneren, dat het echt heel spannend was. Voor ons en de supporters. We stonden weer in de bekerfinale en wilden beslist deze keer niet verliezen. Die topsporthal in Almere is sowieso heel gaaf om in te spelen. Ik voelde zelf niet echt veel spanning tijdens de wedstrijd. Dat kwam vooral, omdat we steeds voor stonden en ik vond dat wij ook echt beter waren. Toch was de ontlading na de wedstrijd heel groot en waren we ontzettend blij. Vooral omdat het tegen het einde nog zó spannend werd.”

Het zijn vooral die wedstrijden, die Anouk Zwinkels eerlijk gezegd nog wel mist. Bekerfinales, duels om de landstitel, Europacupwedstrijden.

,,Het spelletje blijft gewoon heel gaaf. En zeker zulke finalewedstrijden zijn prachtig om mee te maken. Daar train je al die jaren zo intensief voor. Ik kon het na dat seizoen even niet meer opbrengen. Het kost zó veel tijd en energie en dat gaf voor mij de doorslag voor andere sporten te kiezen. Ik ben nu aan het hardlopen en we mogen eindelijk ook weer gaan tennissen. Daar probeer ik mezelf mee in conditie te houden.”

TERUGKEER

De trouwe fans en voormalig ploeggenoten ‘smeekten’ Anouk Zwinkels dit seizoen meer dan eens om toch weer terug te keren. Ook coach René Zwinkels zal ongetwijfeld zijn handen dichtknijpen als de sterke schutter zich weer bij de selectie zou voegen.

Anouk lachend: ,,Pfff…,nou ja, ik sluit niet uit, dat ik nooit meer ga handballen. Maar daar kan ik nu eigenlijk niet veel meer over zeggen.”

En dus moeten haar supporters nog maar even rustig afwachten totdat Anouk Zwinkels toch weer de kriebels krijgt…!     

AD SPORT/PETER LOTMAN – 19 mei 2020


LOIS STRIK: ‘MET QUINTUS ZEKER WEER MEESPELEN OM DE PRIJZEN’

“Vanuit Quintus hebben we een schema gekregen met diverse krachtoefeningen, met intervaltraining en hardlopen. Dit programma probeer ik zo veel mogelijk bij te houden. Alleen lukt dat niet altijd vanwege het mooie weer van de laatste tijd. Ik train regelmatig samen met mijn zus Jill of met Sabine Vollebregt, die ook allebei in het eerste team spelen. Verder train ik af en toe bij en met René Zwinkels, onze trainer. Die variatie bevalt me heel goed. Verder besteed ik overdag veel tijd aan mijn studie Human Resource Management, die ik volg aan de Hogeschool Leiden. Momenteel loop ik daarvoor stage bij Heineken op de brouwerij in Zoeterwoude.”

Hoogtepunt

De sterke schutter kijkt met een goed gevoel terug op het afgelopen seizoen, zowel wat haar eigen prestaties betreft als de resultaten van het team. “Het is jammer, dat de competitie zo vroeg is beëindigd. Dat is natuurlijk wel volkomen logisch vanwege het Coronavirus. Het kon gewoon niet anders. Verder hadden wij ups en downs dit seizoen. Toch vind ik, dat we uiteindelijk geen verkeerd resultaat hebben behaald. De wedstrijd in de halve finale uit tegen VZV was een hoogtepunt. Ook voor mij persoonlijk. Die wedstrijd zat ik er lekker in. Ik houd een erg goed gevoel over aan die wedstrijd.”

Over het begin van het nieuwe seizoen en de resultaten daarin valt volgens Lois Strik weinig zinnigs te voorspellen. “Maar ik hoop wél, dat we gauw weer mogen gaan trainen met elkaar. We kunnen dan tenminste gaan werken aan sterk team. We willen weer hard gaan knokken voor één van de prijzen aankomend seizoen. Daar maken we ook goede kans op. We hebben ons flink versterkt met Celine Michielsen. Een erg goede speelster met veel ervaring. Daar kunnen we veel van leren. We hebben haar al ontmoet en ik had meteen een goede klik met haar. De samenwerking met haar in het team belooft veel goeds.”

Indruk

De ploeg van trainer/coach René Zwinkels kan dus met een tevreden gevoel terugkijken op een prima seizoen. Ondanks het stoppen van een flink aantal basisspeelsters liet de Westlandse formatie op drie fronten een positieve indruk achter: het behalen van de kampioenspoule, de halve finale van de beker en in het Europa Cuptoernooi.

Lois Strik hoopt, dat ook komend seizoen op datzelfde hoge niveau geacteerd kan worden. “Als wij erin slagen om als één team te handballen, kunnen we ver komen. Dát is heel belangrijk voor ons. Goed samenspelen en de kansen afwachten. Afgelopen seizoen waren we nog wel eens te gehaast in de afronding. Als we dat kunnen verbeteren, gaan we zeker meespelen om de prijzen. Dan wordt het een mooi seizoen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 18 mei 2020


BERNIE VERMEER VAN QUINTUS NAAR HURRY-UP

Een paar weken lang ging bij Quintus de vlag in top, omdat de Heulse ploeg nieuwe spelers kon inlijven. Ditmaal echter gaat diezelfde vlag halfstok, omdat één van de sterkhouders de Westlandse club verlaat. Bernie Vermeer maakt de overstap naar Hurry-Up in Zwartemeer.

Een gevoelig verlies voor het technisch duo Jack van Lier/Geert Hinskens. Al hadden zij er in hun achterhoofd wel rekening mee gehouden. Ook vorig jaar stond de 23-jarige opbouwspeler al in de belangstelling van diverse clubs, zelfs in Frankrijk. Om persoonlijke redenen besloot de multifunctionele handballer toen echter nog een jaar bij Quintus te blijven. Dit keer klopten een paar clubs in Nederland en België opnieuw op zijn deur en kon de ambitieuze Vermeer de verleiding niet weerstaan.

,,Ik heb op handbalgebied bepaalde doelen gesteld en die wil ik proberen waar te maken. Daar heb ik veel voor over, al is inderdaad Zwartemeer niet naast de deur. Het was lastig om de keuze te maken en het doet pijn om bij Quintus weg te gaan. Maar ik ga er iets moois voor terug krijgen en het is toch weer een stap hogerop”, aldus Vermeer, die er befaamd om is dat hij zowel links- als rechtshandig kan scoren.

ATLETISCH

Kleine Bernie begon op zijn zesde jaar met handballen bij Ventura in Schiedam. Hij stapte op zijn vijftiende over naar het Haagse Hellas en kreeg vier jaar later een mooie transfer naar landskampioen Aalsmeer. Vanaf juli 2018 sloot de atletische en dynamische handballer aan bij Quintus in Kwintsheul. En nu dan opnieuw de grote stap naar de BENE-Leagueclub uit Zwartemeer, het team van trainer/coach Joop Fiege.

Vermeer zit vanwege het geringe werkaanbod door de Coronacrisis momenteel thuis en is volop bezig om samen met Troy Oranje veel te trainen en fit te blijven. ,,En heel veel met de familie samen zijn.”

Hij legt zijn beslissing uit: ,,Ik heb voor Hurry-Up gekozen, omdat ik daar meer de ruimte krijg om me verder te ontwikkelen en speelminuten te maken. Ik moet mezelf kunnen blijven uitdagen en dat gevoel miste ik de laatste tijd een beetje bij Quintus. Ik heb me daar echt thuis gevoeld en qua organisatie is het ook een topclub, maar ik merkte dat het niet mijn eindstation is. Ik ben nog jong en kan veel meer uit het handballen halen en wil dan zien waar dat eindigt. De gesprekken bij Hurry-Up hebben mij extra gemotiveerd om weer voor mijn doelen te gaan.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 15 mei 2020


ANGELIQUE VAN DUIJVENBODE (QUINTUS) EN MAX DE MAAT (AALSMEER):

,, SAMEN TRAINEN GEEFT EXTRA MOTIVATIE”

Het is natuurlijk extra gezellig wanneer je als handbalstel samen kunt trainen en proberen fit te blijven in deze roerige tijden. Angelique van Duijvenbode, de beweeglijke spelbepaalster van Quintus, en haar vriend Max de Maat, de robuuste cirkelloper van Aalsmeer, helpen elkaar om de conditie op peil te houden.

Het illustere tweetal eensgezind: ,,We proberen inderdaad veel samen te trainen, omdat je elkaar dan ook een beetje kan helpen en vooral ook motiveren. Dit proberen we wel drie tot vier keer in de week te doen. We doen voornamelijk krachttraining en bootcamp-achtige trainingen. Dat proberen we te combineren met springtraining en hardlopen. Voor jezelf trainen, is niet zo makkelijk als je denkt. We doen af en toe Zoom training en dat houdt het wel spannend. Door veel samen te trainen, blijft het leuk.”

Overdag zijn de beide sportmensen nog gewoon aan het werk.

Angelique van Duijvenbode: ,,Ik ben fulltime aan het werk op kantoor bij Harper & Yve. Ik help hier sinds kort bij design en ben bezig met de zomercollectie voor 2021. We werken met een heel klein team op kantoor. Qua werk is er dus eigenlijk niet zo veel veranderd voor mij.”

Max de Maat: ,,Ik werk bij Eekhout op kantoor als werkvoorbereider en dat is het enige wat ik doe overdag. Bij ons is weinig veranderd, want het kantoor is gewoon open. We hebben net zo veel werk als voor de crisis, dus dat is gewoon hetzelfde.”

SOCIALE CONTACT

Het is voor de beide fanatieke sporters wel even wennen zonder handbal.

Van Duijvenbode: ,,Ik mis het handbal erger dan ik had verwacht. Max is van ons tweeën altijd degene die zegt, joh, lekker even een paar weekjes vrij is toch heerlijk. Ik kom daar nu wel een beetje op terug. Ik mis het spelletje erg, maar ook de meiden vanwege het sociale contact. Een groot deel van ons sociale leven speelt zich af op de handbal. Nog even gezellig na afloop van de training en de wedstrijd in de kantine mis ik enorm.”

De Maat: ,,Ook ik mis het heel erg. Nu pas merk ik, dat handbal een mega groot deel van mijn leven is. Ik stop er veel tijd en energie in, maar nu merk ik dat ik er nog veel meer energie uitkrijg dan ik er in stop. Mijn dagen zijn een beetje uitzichtloos. De hele dag op kantoor en dan ’s-avonds geen handbaltraining voelt als een saaie dag. Dan mis je ook de motivatie om de volgende dag weer te gaan werken.”       

De beide handballers, die elkaar bij Quintus hebben leren kennen toen Max daar nog zijn kunsten vertoonde, kijken op een verschillende manier terug op het afgelopen seizoen.

Van Duijvenbode: ,,Wij hoeven met Quintus niet ontevreden te zijn over de competitie. Met een erg jong team zijn we toch heel gemakkelijk in de kampioenspoule terecht gekomen. Ook hebben we knap de halve finales van de beker bereikt. Ik vind het wel heel erg zonde, dat wij de vierde plek in de competitie uiteindelijk niet hebben kunnen vasthouden.”

De Maat: ,,Het was mijn eerste seizoen bij Aalsmeer en dat was wel even wennen. Die gasten hebben mij goed opgenomen en ik voelde mij er snel thuis. Handballend merk je aan alles, dat het een hoger niveau is. Er wordt hard getraind en de inzet van iedereen is optimaal. We zijn allemaal erg gemotiveerd en daar hou ik van. Ik voel me hier dan ook op mijn plek. Het seizoen ging in het begin niet helemaal zoals verwacht. We verloren iets te veel wedstrijden en het duurde even voordat het team op elkaar ingespeeld was. Vlak voor de coronacrisis ging het al beter draaien en plaatsten we ons voor de nacompetitie. Ik denk, dat we daar nog veel uit hadden kunnen halen.”

BOVENIN MEEDOEN

Beiden hebben uiteraard ook een ander perspectief  als vooruitgeblikt wordt op het nieuwe seizoen.

Angelique: ,,Ons team is het afgelopen jaar al erg gegroeid. Met onder anderen de sterke aanvulling van Celine Michielsen verwacht ik, dat Quintus zeker moet proberen om weer finales te halen. Afgelopen seizoen hebben we al laten zien, dat we er nog steeds staan. Met ervaring erbij kunnen wij hopelijk weer mee spelen om de titel.”

Max: ,,Ik ben voor komend seizoen erg positief  over de kansen van Aalsmeer. We hebben nog steeds een goed team met kleine aanpassingen. Omdat ik nog niet zo lang meedraai met deze groep vind ik het lastig om te zeggen hoe het zal gaan. Maar als we met dezelfde werklust spelen, doen we gewoon weer bovenin mee. De coronabreak hakt er bij iedereen in, dus daar heeft elk team evenveel last van. De voorbereiding wordt wel extra zwaar. Ik heb nog nooit zo lang niet gehandbald en dat ga ik vast merken.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 13 mei 2020


DOELMAN PAUL VIS: ‘ER GAAT OP QUINTUS ALS KAMPIOEN GEJAAGD WORDEN’

Paul Vis, de immer dynamische doelman van Quintus, staat bekend om zijn enorme explosiviteit. Na elke gestopte bal volgt er meestal een ontlading. Hij heeft zich daarmee tot populaire publieksspeler ontwikkeld. Het zal niet meevallen voor hem om zijn energie kwijt te raken zonder de trainingen en de wedstrijden. 

Vis lachend: ,,Om een beetje fit te blijven en energie kwijt te raken, ga ik om de dag een stuk hardlopen. Op de dagen dat ik niet bezig ben, ga ik vaak lange afstanden wandelen of neem ik rust. Overdag ben ik voornamelijk aan het werk. Door de huidige maateregelen is dit vaak niet optimaal. In de ochtend werk ik dan ook op kantoor en in de middag werk ik thuis”, aldus de Financial Controller bij Koornstra &Co.

,,In het begin vond ik de rust wel even fijn. Die periode gaf toch de gelegenheid om wat te herstellen van kleine pijntjes. Nu het wat langer begint te duren, begin ik het handbal wel te missen. Wat ik vooral jammer vind, is dat we de play-offs tegen E&O niet konden spelen. Dat was ook vervelend voor de afscheid nemende jongens, die zodoende hun seizoen niet op een waardige manier konden afsluiten.”   

ENERGIEKE DOELMAN

De energieke doelman keerde na een uitstapje bij Hellas vorig jaar weer terug bij zijn grote liefde Quintus. Hij blikt terug op het seizoen met gemengde gevoelens ondanks het behalen van de titel in de eredivisie.

,,Het was een mooi seizoen met veel ups, maar eigenlijk met te veel downs. Gezien de kwaliteit van onze selectie hadden wij niet zo veel punten mogen verspelen. De eredivisie vergde toch meer gewenning dan we vooraf hadden gedacht. Uiteindelijk zijn we wel verdiend kampioen geworden. Vooral door een goede eindsprint en een sterk collectief. Toen bleek, dat we een sterk vriendenteam waren. Een ploeg met voornamelijk gasten die de club trouw waren gebleven of terugkeerden met dat ene doel: kampioen worden met Quintus.”

Het komend seizoen zal niet eenvoudig worden, realiseert ook Paul Vis zich. Als kampioen wordt er op je gejaagd.

,,Wij zullen de te kloppen ploeg zijn. Iedereen wil van ons winnen en daar moeten we ook niet voor weglopen. Zeker als huidige kampioen mag je tot de titelkandidaten worden gerekend. Het zal een spannende en leuke competitie worden met sterke concurrenten als Houten, BFC, E&O en Hellas. Wij hebben goede en gerichte versterkingen gehaald en er is dus komend seizoen een bredere selectie beschikbaar. Ook wordt de trainingsintensiteit weer verder opgevoerd. Dat betekent zowel meer met de bal als krachttraining. Wat dat betreft, is er door de club en de trainers ondanks de coronacrisis tijdig ingespeeld op het stoppen van enkele sterkhouders.  Verder blijft de kern van het team grotendeels bijeen. De nieuwe spelers zijn bereid in zichzelf te investeren en zullen het niveau van het team zeker omhoog krikken.”

TACTISCH STERK

Rob Vis is blij met de komst van Geert Hinskens als co-trainer/coach samen met Jack van Lier.

,,Een goede zet om Geert aan te trekken. Hij kent de clubcultuur en weet wat het inhoudt om op hoog niveau te sporten. In het verleden was hij zelf ook een begenadigd handballer. Daarnaast is hij communicatief en tactisch sterk. Daar gaat iedereen veel profijt van hebben. Ik vind het heel leuk om nog eens onder hem te mogen trainen en spelen. Een prima aanvulling van de technische staf.”

AD SPORT/PETER LOTMAN11 mei 2020


NESO SAPONJIC GEEFT HEREN JEUGDTEAMS VAN QUINTUS NIEUWE IMPULSEN

Quintus is niet alleen actief op de transfermarkt, maar is ook druk doende de jeugdafdeling van nieuwe impulsen te voorzien. Neso Saponjic, de succesvolle jeugdopleider, verruilde Hellas vorig jaar voor regiogenoot Quintus om daar mede gestalte aan te geven. Inmiddels is de immer ambitieuze Saponjic volop aan de slag bij de Heulse club om de jeugdafdeling bij de heren vorm te geven.

Jarenlang combineerde hij de jeugdteams van Hellas met het trainen en coachen van de hoofdmacht bij de Haagse vereniging. Ook was hij soms gelijktijdig actief met jeugdteams bij Quintus en had samen met René Zwinkels een tijdlang de damessenioren onder zijn hoede. ,,Maar het afgelopen jaar heb ik besloten alleen bij de jeugdteams van Quintus werkzaam te zijn. Dat was wel even wennen, maar tegelijkertijd was het ook rustiger. Het was een goede ‘time-out’ na twintig jaar elke dag training geven in de sporthal.”

Saponjic is na al die jaren nog steeds bezeten van handbal. Zonder zijn favoriete sport zou hij niet kunnen.

,,Het was lange tijd best een zware klus om steeds een dubbelrol te vervullen. Bij twee clubs werken en dan ook nog alle trainersdiploma’s behalen en nieuwe trainers opleiden, vergt veel tijd en energie. Maar ik had het er graag voor over. Ik wil altijd het beste eruit halen. Uit mezelf en uit anderen. Tot nu toe is dat vrijwel altijd gelukt. In de afgelopen jaren was het voor mij bij Hellas erg leuk. Bij de jongens-jeugd was het vooral ook succesvol en bij de senioren interessant voor wat betreft het opbouwen. Hetzelfde was het geval bij de Quintusvrouwen waar we met René Zwinkels ook de nodige successen hebben geboekt en prijzen hebben behaald.”

TOP JEUGDHANDBAL

Hellas was gedurende de afgelopen acht jaar, samen met Aalsmeer, een absoluut begrip bij het jongenshandbal. Saponjic: ,,Telkens speelden alle categorieën van de A, B en C jongens mee in de top-3 van Nederland. We hebben met Hellas meerdere landstitels en kampioenschappen in de jeugddivisie gewonnen. Ik wilde niet opnieuw bij andere clubs een dubbelrol vervullen en daarom heb ik dit seizoen voor een volledige overstap naar Quintus gekozen. Bij Quintus sprak men de wens uit om weer aansluiting bij de top te vinden. Daarvoor moet een flinke omslag worden gemaakt en ik wil daar graag aan meewerken.”

Saponjic vervolgt gedreven: ,,De laatste jaren acteerde de club vooral op afdelingsniveau en  stond er een klein groepje jongens en geen complete jeugdlijn. Ik heb een plan voorgelegd hoe we een betere en sterkere jongenslijn kunnen neerzetten voor de nabije toekomst. Zowel kwantitatief als kwalitatief. De staff bij de jongensjeugd is inmiddels uitgebreid naar drie tot vier trainers per team en altijd twee coaches en goede keeperstrainers. Plus een sterke begeleiding en een directe link met de JC, de TC en het Bestuur. Ook zijn we van twee naar drie tot vier trainingen per week gegaan plus de nodige krachttrainingen. Verder gaan we meer aandacht besteden aan wedstrijdanalyses, voeding, medische begeleiding en gerichte scouting.”

STEVIGE BRUG

Mede dankzij de aanpak van Saponjic staat er bij Quintus komend seizoen weer een volledige A, B en C jeugdlijn met een dubbele bezetting, met twee teams in elke categorie. ,,Hiermee moeten we de komende jaren weer een stevige brug kunnen slaan met de seniorenlijn en zorgen voor de daarbij behorende doorstroom naar de selectie. Met de vier jonge coaches die bij de twee hoofdteams zijn aangetrokken, hebben we inmiddels al diverse productieve besprekingen gehad. Dit alles met als doel om Quintus in alle geledingen weer optimaal op de kaart te zetten. Het kost ook voor mij veel tijd en energie om bijna elke dag op de club te zijn. Maar ik heb het er graag voor over om iets moois neer te zetten voor de toekomst.”

AD SPORT/PETER LOTMAN   – 5 mei 2020   


KAI OVERKLEEFT VAN HERCULES NAAR QUINTUS

Luuk Obbens en Mark van Vliet, het technisch duo van het Opleidingsteam Quintus, hebben opnieuw de selectie uitgebreid. Ze zijn erin geslaagd Kai Overkleeft van Hercules in te lijven. De 24-jarige hoekspeler moet naast Max van Zijderveld de vacature opvullen die is ontstaan na het stoppen van Benny Heijker.

Overkleeft is een echte Herculesjongen legt hij uit. ,,Ik ben achttien jaar geleden bij Hercules gekomen. Een toenmalige speelster van Hercules heeft mij via de gymnastiekles enthousiast gemaakt. Ik ben daarna nooit meer weggegaan en heb het er altijd goed naar mijn zin gehad. Dat ik nu toch overstap, komt omdat ik afgelopen week ben benaderd door Quintus of ik bij de selectie wilde komen. Ze zochten nog een linkerhoek. Na meerdere gesprekken met Jack van Lier en Luuk Obbens heb ik, na goed nadenken, besloten de overstap te maken. Ik voelde veel vertrouwen en enthousiasme uit die gesprekken”, zegt Overkleeft, die in het dagelijks leven werkzaam is bij de handhavingsorganisatie van de Gemeente Den Haag als Buitengewoon Opsporing Ambtenaar (BOA).

GEBROKEN HAND

Overkleeft: ,,Het spel dat zij willen gaan spelen, ligt mij als hoekspeler goed. Quintus wil snel en attractief handbal spelen en dat komt mijn spel ten goede”, aldus de beweeglijke hoekspeler die in de break over veel snelheid beschikt.

,,Ik zie het als een sportieve uitdaging die ik graag aanga. Vooral ook omdat ik afgelopen seizoen acht maanden uit de roulatie ben geweest vanwege een gebroken hand. Ik hoop me bij Quintus verder te kunnen ontwikkelen en snel weer op mijn oude niveau terug te komen. En dan ga ik ook proberen of ik af en toe mee kan met het eerste.”

Luuk Obbens is verheugd, dat hij met Kai Overkleeft een adequate speler voor de linkerhoek heeft kunnen aantrekken. ,,We kregen te horen, dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging en die kunnen wij hem bieden. Kai is een hardwerkende, snelle hoekspeler die met zijn gedreven spel prima past in het plaatje van Quintus. Hij kan bij ons verder doorgroeien.”   

AD SPORT/PETER LOTMAN – 4 mei 2020


FLINKE VERSTERKING VOOR QUINTUS: COLLIN DE VETTE IS TERUG

Quintus kan opgelucht ademhalen. Het is gelukt! De champagneflessen werden nog net niet opengetrokken, maar een extra biertje werd er op verschillende plekken in het Westland wél op gedronken. Collin de Vette keert als de verloren zoon terug bij Quintus en wordt in Kwintsheul uiteraard met open armen ontvangen.

Vorig jaar vertrok de 25-jarige linkshandige opbouwspeler naar BENE-Leagueclub Volendam. Voor beide partijen werd dat niet wat ze ervan hadden verwacht. ,,Dan is het beter om er samen mee te stoppen”, was de realistische opvatting van de Westlander.

Prompt waren er nogal wat clubs, zowel in Nederland als België, die de gevaarlijke schutter graag wilden inlijven. Ook Quintus meldde zich natuurlijk, de club waar hij groot is geworden en waar nog veel van zijn vrienden zitten. Het kostte even wat tijd, maar de Sectie Topsport Quintus (STQ) handelde adequaat en slaagde erin het kind van de club terug te halen.

De Vette, bijna klaar met de studie Insolventierecht, had zelf ook Quintus hoog op zijn lijstje staan. Huisvesting en een baan waren van belang voor hem en in gezamenlijk overleg is het gelukt hiervoor een passende oplossing te vinden.

STERK TEAM

De 1.92 meter lange schutter trainde nog steeds individueel, liet hij onlangs weten. ,,Ik houd mijn conditie op peil door enkele keren per week hard te lopen. Mijn vriendin gaat dan vaak mee op de fiets om mijn tijden bij te houden en mij mentaal te steunen. Ook heb ik een pakket oefeningen meegekregen van Volendam om mijn kracht op niveau te houden. Maar het liefste ga ik weer trainen met mijn ploeggenoten bij Quintus, zodra dat weer kan. Ik kijk uit naar een mooi seizoen met een sterk team. De club heeft prima aanwinsten binnengehaald.”

Het technisch duo Geert Hinskens/Jack van Lier is opgetogen, dat het gelukt is de linkshander te strikken. Van Lier: ,,Het is natuurlijk geweldig om zo’n schutter erbij te krijgen. Na zijn Volendamse avontuur is hij een completere speler geworden. Een prima kerel om in de ploeg te hebben. Iemand met het hart op de tong; die wat durft te zeggen. Daar kunnen wij hier wel tegen. In veel opzichten een duidelijke meerwaarde voor het team.”     

AD SPORT/PETER LOTMAN     – 26 april 2020


CELINE MICHIELSEN POPELT OM BIJ QUINTUS TE KUNNEN BEGINNEN

Celine Michielsen is veilig en wel teruggekeerd in Nederland. Haar avonturen in Duitsland zijn voorbij. Ze kwam daar uit voor Trier, Metzingen en de laatste drie jaar voor HSG Blomberg-Lippe.

Vanaf haar derde jaar handbalt ze al. Eerst bij United Breda om vervolgens via Internos, Nieuwegein en Hellas bij onze Oosterburen terecht te komen. Komend seizoen verdedigt de uit Breda afkomstige Brabantse de kleuren van het Westlandse Quintus. Ze blikt nog even terug en kijkt alvast vooruit.

,,Vanuit de club Blomberg-Lippe is alles afgezegd, dus wij hoeven daar niet meer terug. Vandaar dat ik weer heerlijk in Nederland ben. Fijn om bij mijn familie en schoonfamilie te zijn. Ik ben alleen nog werkzaam op een school in Blomberg. Als de scholen nog open zouden gaan, moet ik tot eind juni nog naar Duitsland. Dat moet ik dus nog even afwachten.”

Michielsen geeft in Blomberg gymnastiekles op een middelbare school. Zij wil graag in Nederland een maatschappelijke loopbaan opbouwen samen met haar vriend Kevin Hendriks, voormalig eerste teamspeler van het Haagse Hellas. ,,Ik zoek een baan op een basisschool of als leraar Duits. Ik spreek na al die jaren vloeiend de taal.”

ERVAREN CIRKELLOOPSTER

Ondanks haar nog jeugdige leeftijd van 25 jaar is Celine Michielsen al een ervaren cirkelloopster. Niet alleen maakte zij indruk bij diverse clubs, maar ook kwam zij vier jaar uit voor Jong Oranje. Op een aantal EK’s en WK’s was zij van de partij met als hoogtepunt het EK van 2017, waar zij werd uitgeroepen tot beste cirkelloopster en topscoorster.

 Met een uitgekiend programma houdt zij zich momenteel optimaal in conditie als ze uitlegt wat ze allemaal doet.

,,Ik train elke dag. Ik wil fit blijven, dus ik ben dagelijks aan het hardlopen of fietsen. Bovendien doe ik nog een kracht work-out. Ik ben dus zeker flink bezig met mijn conditie. Daarnaast ben ik intensief aan het studeren met mijn cursus kinderpsychologie. Daar heb ik nu mooi de tijd voor.”

POSITIEF GESPREK

Celine Michielsen kijkt uit naar het nieuwe seizoen om opnieuw aan een avontuur te beginnen. Bij Quintus is ze met gejuich ontvangen. Coach René Zwinkels kan een ervaren kracht als Celine Michielsen goed gebruiken in zijn nog overwegend jeugdige formatie.

AD SPORT/PETER LOTMAN     – 23 april 2020


LUUK OBBENS TRAINER/COACH VAN OPLEIDINGSTEAM QUINTUS

Luuk Obbens is komend seizoen de trainer/coach van het Opleidingsteam (mannen) van Quintus. De 30-jarige Aalsmeerder volgt Gabi Luijten op bij de Westlandse eerste divisieclub. Hij gaat nauw samenwerken met het technisch duo Jack van Lier/Geert Hinskens van de hoofdmacht.

Luuk Obbens handbalde tot voor kort nog in het derde team van Aalsmeer in de eerste divisie. Hij was eerder al actief voor Quintus. Tussen 2014 en 2016 maakte hij deel uit van de Heulse ploeg. In 2018 werd hij herenigd met trainer/coach Alex Curescu.

Hij was toen ploeggenoot van broer en doelman Imre Obbens. Hij wilde nog één keer knallen in de BENE-League omschreef hij destijds zijn komst naar Kwintsheul. Een ervaren handballer, die als speler bij Aalsmeer onder Curescu in 2009 de landstitel behaalde. Ook won hij in de beginperiode de BENE-League, in 2008 de nationale beker en speelde diverse Europa Cup wedstrijden. Hij onderscheidde zich als spelbepaler altijd als een snelle en behendige spelbepaler met een verrassend schot.

Luuk Obbens, in het dagelijks leven elektromonteur, is blij dat hij bij Quintus aan de slag kan. ,,Ik wilde altijd al het trainersvak in na mijn actieve handballoopbaan. Dit is een mooie opstap bij Quintus. Een sterke club met de nodige faciliteiten. Bovendien ken ik er veel mensen, ook van de spelersgroep. Dat werkt altijd een stuk makkelijker. Met deze jonge technische staf kunnen we de spelers verder ontwikkelen. Dat heeft ook aantrekkingskracht naar buiten. Ik kan niet wachten om te beginnen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 15 april 2020


QUINTUS VERSTERKT ZICH MET HOEKSPELER PIETER VAN DER VELDEN

Quintus blijft in deze roerige tijden actief op de transfermarkt. De Westlandse club is er in geslaagd het 19-jarige talent Pieter van der Velden bij Tachos weg te kapen. De Waalwijker  vormt een welkome versterking op de linkerhoek voor het nieuwe technisch duo Geert Hinskens/Jack van Lier.

Van der Velden handbalt vijf jaar op niveau. Eerst drie jaar in de jeugddivisie en daarna twee seizoenen in de eredivisie bij Tachos. Hij is specialist op de linkerhoek en staat bekend om zijn balvaardigheid , technisch vermogen en snelheid.

De Brabander is blij dat de overgang rond is gekomen. Er moesten tussen Quintus en Tachos nog wat zaken geregeld worden, waardoor het wat meer tijd in beslag nam. Van der Velden is opgelucht dat het in orde is gekomen en staat te popelen om aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen.

Over zijn beslissing zegt hij: ,,Ik wilde graag een stap hoger en ik verwacht dat Quintus hierin een goede keuze is. Onder de trainers bij Quintus kan ik veel gaan leren en me zodoende verder ontwikkelen. Ik kijk er enorm naar uit om bij Quintus in de top van de eredivisie te gaan handballen. Ik hoop dat ik kan uitgroeien tot een belangrijke speler”, aldus Van der Velden, wiens vertrek voor de nieuwe trainer/coach van Tachos, Fred Michielsen, een geducht verlies is.

Coach Jack van Lier is uiteraard verheugd met de komst van de talentrijke Van der Velden. ,,Hij heeft een goede drive naar het doel. Beschikt over veel ambitie, is snel en handig met de bal. Hij wil verder doorgroeien naar de top. Wij kunnen hem bij Quintus de springplank daartoe bieden.”

Na de benoeming van co-trainer Geert Hinskens, de komst van Troy Oranje (Hellas) en Timo Blom (DIOS) is Pieter van der Velden de vierde versterking voor Quintus. Van der Velden en Oranje zijn aangetrokken om Thijs van den Driest, die stopt, in de linkerhoek te vervangen.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 15 april 2020


QUINTUS KAAPT TIMO BLOM WEG BIJ DIOS

Opnieuw heeft Quintus een speler kunnen toevoegen aan de selectie. Van regiogenoot DIOS Den Hoorn heeft het de 20-jarige Timo Blom kunnen inlijven. Een rechtshandige opbouwspeler met een sterk schot en veel inzicht. Hij is afkomstig uit Naaldwijk en heeft in het verleden al bij de Heulse club gehandbald.

Blom begon ooit bij Westlandia in Naaldwijk en stapte destijds over naar de C-jeugd van Quintus. Na een tussenstap bij eerste divisieclub DIOS keert hij dus weer terug in Kwintsheul.

Blom over die stap: ,,Ik wilde hogerop en mezelf verder ontwikkelen. Vorig jaar was er al een gesprek geweest, maar toen wilde ik om verschillende redenen toch nog een jaar bij DIOS blijven. Dit seizoen heb ik al een paar maanden bij Quintus meegetraind op maandag. Dat is heel goed bevallen. Het is een leuke groep en ik ken een aantal gasten al wat langer, omdat ik in de jeugd met ze heb samengespeeld. Het is leuk om daar weer tussen te komen.”

BEPALEND

Bij DIOS was Timo Blom een van de bepalende spelers. Hij zorgde met veel doelpunten vanuit de tweede lijn en de break voor een hoog schotpercentage. Ook blonk hij herhaaldelijk uit vanwege zijn inzicht met no-lookpassjes naar de cirkelloper. Bovendien heeft hij een snelle passeerbeweging.

Blom volgt de lerarenopleiding Nederlands. ,,Ik ben overdag nog redelijk wat met school bezig. Mijn tentamens gaan gewoon door en er worden online lessen gegeven. Op die manier moet ik proberen bij te blijven. Verder houd ik mijn sociale leven lekker bij in deze tijd en probeer ik zo veel mogelijk te sporten.”

Coach Jack van Lier kan de robuuste opbouwer goed gebruiken in zijn team.

,,In de tweede lijn kan hij op meerdere plaatsen spelen. Hij heeft een goed schot en kan ploeggenoten vrijspelen. Ook in de snelle tegenaanval is hij gevaarlijk. We kunnen veel plezier aan hem beleven. Voor zijn eigen ontwikkeling is het ook verstandig om op dit moment hogerop te gaan handballen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN  – 10 april 2020


TROY ORANJE VAN HELLAS NAAR QUINTUS

Zelfs in een tijd waar vrijwel alles tot stilstand is gekomen, is er nog belangrijk transfernieuws te melden. Quintus is er in geslaagd Troy Oranje bij regiogenoot Hellas weg te kapen. De snelle en trefzekere linkerhoekspeler stond al een tijdje op het verlanglijstje van de Heulse club.

De overgang van Oranje naar het Westland mag best verrassend worden genoemd. Hij leek ook komend seizoen de blauw/witte kleuren van de Hellenen te verdedigen. Toch besloot de 26-jarige Vlaardinger een nieuwe uitdaging aan te gaan bij de kampioen van de eredivisie.

Turbo Troy over zijn beslissing: ,,Toen ik opnieuw werd benaderd door Quintus ben ik dit keer wél in gesprek gegaan. Trainer Jack van Lier heeft mij de plannen van Quintus uitgelegd. Met het totale plan van de selectie en het trainingsplan dat ze voor mij persoonlijk voor ogen hebben, kan ik mij bij Quintus op handbalgebied verder ontwikkelen.”

NIET MAKKELIJK

Het was geen gemakkelijk besluit voor de speler, die afgelopen seizoen met veel doelpunten vanuit de hoek en de break vaak bepalend was voor de Haagse eredivisieclub.

,,In eerste instantie wilde ik Hellas niet verlaten. Ik heb het er erg naar mijn zin gehad. Na de gesprekken met Quintus ben ik gaan nadenken en heb ik er thuis veel over gesproken. Dat heeft mij toch doen besluiten de knoop door te hakken en volgend seizoen in Kwintsheul te gaan handballen.”

Coach Jack van Lier is uiteraard verheugd over de komst van Oranje. ,,Door het stoppen  van onze linkerhoekspelers hebben wij dringend behoefte aan een goede vervanger. Troy stond al langer in onze belangstelling. Ik ben blij dat hij nu komt. Een voortreffelijke hoekspeler met de juiste sportmentaliteit en met veel snelheid naar voren en een neusje voor de break.”

Het voortijdig einde van de competitie heeft volgens Oranje twee kanten. ,,Het is jammer dat we niet meer kunnen trainen en wedstrijden spelen. Aan de andere kant was het zo dat wij bij Hellas moesten spelen om plaatsen waarbij het nergens om ging. In dat opzicht vind ik het niet erg. Ik mis wel het gezamenlijk trainen waardoor ik mijn energie niet kwijt kan. Die heb ik nu in overvloed.”

FIT BLIJVEN

De leraar lichamelijke oefening en crossfitinstructeur: ,,De scholen zijn dicht en de lessen die ik geef, heb ik goed vooruit gepland. Daardoor is er niet veel werk te doen. Het nadeel is dat ik me snel ga vervelen. Ik heb een aantal work-outs gemaakt online, waardoor ik zonder sportschool fit kan blijven. Ook ga ik met mijn vriendin vaak skaten, hardlopen en doe ik thuis krachtoefeningen. Ik heb gelukkig van mijn werk spullen meegekregen waarmee ik kan trainen.”

De super-sportieve Troy Oranje blijft dus in prima conditie. ,,Voor nu even geen handbal is wel lekker, maar ik kan niet wachten tot ik straks weer mijn tegenstanders eruit kan sprinten in de break-out. Het wordt een mooie competitie met Houten erbij en al die regioderby’s. Ik verheug me er nu al op. Het wordt voor mij een extra grote uitdaging bij een nieuwe club.”   

AD SPORT/PETER LOTMAN    6 april 2020


X