Quintus Handbal in AD sport – augustus 2020

Lees hier de berichten die geplaatst worden in het AD over onze vereniging.

QUINTUS HEEFT VEEL VERTROUWEN IN KWALITEITEN MARTIJN POOT

EEN BELANGRIJKE SCHAKEL VOOR HET TEAM

Uiteraard waren Geert Hinskens en Jack van Lier, de trainers/coaches van Quintus, heel blij met de komst van Martijn Poot. De rechtshandige opbouwspeler maakte de overstap van Bevo en de vraag is natuurlijk of hij zelf óók tevreden is met zijn komst naar het Westland. We vroegen het hem en zijn antwoord volgde met overtuiging: ,,Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Quintus.”

Het was toch een hele overgang van Panningen naar Kwintsheul, maar Martijn Poot had met de verschillende omstandigheden in de regio totaal geen moeite. ,,Maar”, geeft hij toe, ,,het was nog wel even wennen aan de andere speelstijl. Toch begint dat al behoorlijk te komen. We zijn begin augustus gestart met de voorbereiding en aanpassingsproblemen heb ik totaal niet gehad. Ik voelde me direct opgenomen in de groep. Ik kende ook al veel spelers. Het is eigenlijk heel makkelijk gegaan.”

,,Het is een leuke, gevarieerde groep spelers waar ik me bij thuis voel”, vervolgt hij enthousiast. ,,We spelen regelmatig oefenwedstrijden en leren elkaar daardoor steeds beter kennen. We raken daardoor ook beter op elkaar ingespeeld. We kijken met z’n allen uit naar het begin van de competitie. Maar voor het zover is, spelen we ook aankomend weekend nog een aantal oefenwedstrijden.”  

JONG ORANJE

Martijn Poot komt uit Maassluis en is ook deelnemer aan de Handbal Academie. Hij begon bij HV Unitas’63 en speelde van zijn twaalfde tot zijn zeventiende jaar bij het Haagse Hellas. Bij Bevo ontwikkelde hij zich daarna in twee jaar nog verder tot completere handballer.   

In de periode dat er niet bij Quintus getraind kon worden, bleef de international van Jong Oranje doortrainen op Papendal. ,,Zo kon ik mijn conditie en spelritme op peil houden. Ook krachttraining was daarbij een onderdeel. Op die manier heb ik niet veel van mijn niveau hoeven in te leveren.”

Dat ook bij Quintus de automatismen nog moeten worden ingeslepen, heeft Martijn Poot ervaren. ,,De oefenwedstrijden die we tot nu toe hebben gespeeld, waren wisselend van niveau. Toch is de stijgende lijn al zichtbaar. Veel trainen en veel oefenwedstrijden en dan zijn we precies op tijd klaar voor de competitie”, is hij vol vertrouwen.

Dat het technisch duo Hinskens/Van Lier content is met de nieuwe aanwinst blijkt wel uit de speeltijd die het jonge talent krijgt toebedeeld. Poot daarover: ,,Tijdens de oefenwedstrijden heb ik veel speeltijd gekregen. Zowel in de aanval als in de dekking. Daaruit kan ik opmaken dat Geert en Jack veel vertrouwen in mij hebben. Dat geeft een goed gevoel en daardoor is het ook prettig werken met ze. Ik leer veel van de ervaring en de rust van Geert en Jack is een uitstekende aanvulling als het gaat om de persoonlijke aandacht. Een mooie combinatie!” 

GEDREVEN JONGEN

Trainer Jack van Lier bevestigt de tevredenheid over de komst van hun aanwinst. ,,Aan alles kun je merken, dat hij het naar zijn zin heeft. Hij past goed in de groep. Hij is een gedreven jongen en wil steeds beter worden. Zijn grote kwaliteiten zijn het schot en het verdedigen midachter. Fysiek ijzersterk. Op de linkeropbouw is hij zeer waardevol. Hij is een belangrijke schakel voor het team. Dat is inmiddels wel gebleken.” 

Over de kansen in de competitie, die volgens planning op 12 september moet beginnen, is Martijn Poot nog wat voorzichtig. ,,We zullen nog verder moeten groeien als team. Nog beter op elkaar ingespeeld moeten raken. Ik wil binnen twee jaar BENE-League spelen en die ambitie sluit goed aan bij de plannen van Quintus. De spelvisie spreekt mij erg aan. Ik zie ons komend seizoen eindigen in de top-5 met als belangrijke concurrenten BFC, WHC/Hercules, Aalsmeer en Hellas.”

AD SPORT/PETER LOTMAN / 28 augustus 2020


TOPJEUGDTOERNOOI BIJ QUINTUS ALS EERBETOON AAN WIM DE BAKKER

Quintus houdt ter nagedachtenis aan clubicoon Wim de Bakker op 5 en 6 september een sterk bezet toernooi voor jeugdteams. De HB speelt op zaterdag en de HC en HA op zondag. De deelnemende ploegen zijn A&O, Feyenoord, EHC, Aalsmeer, WHC/Hercules, Volendam, Tachos en Bevo die allemaal met een A, B en/of C team deelnemen.

Het toernooi is een gevolg van het compleet maken van de jeugdlijn bij Quintus na een onderbreking van twee jaar. Met de komst vorig jaar van Neso Saponjic is weer een nieuwe impuls gegeven aan de jeugdopleiding bij Quintus. Een passende traditie van de club: bouwen van onderaf. 

De veel te vroeg overleden Wim de Bakker betekende veel voor de club uit Kwintsheul. Hij trainde de hoofdmacht, maar was vooral de grote animator achter de jeugdopleiding bij de Westlandse vereniging. Hele generaties jonge handballers heeft hij klaargestoomd voor het eerste team.

Hij bracht in 1973 Quintus weer terug aan de top met het Nederlands kampioenschap bij de junioren. Daarna volgden nog meer titels. 

Vaak kwam de concurrentie van Aalsmeer onder leiding van Jac Stammes en Blauw Wit /BFC met Peter Verjans als trainer/coach. Naar beide steunpilaren, die inmiddels ook zijn overleden, is ook een jaarlijks traditioneel toernooi vernoemd. 

Wim de Bakker gebruikte zijn professie als psycholoog om de jeugd van Quintus de normen en waarden bij te brengen. En óók om ze te leren respect te hebben voor de tegenstander, maar dat in het veld niet te laten omslaan in bescheidenheid. 

Als eerbetoon aan erelid Wim de Bakker is het toernooi van 5/6 september naar hem vernoemd en moet de komende jaren uitgroeien tot een traditie.

AD SPORT/PETER LOTMAN / 26 augustus 2020


CELINE MICHIELSEN HEEFT HAAR DRAAI BIJ QUINTUS GEVONDEN OOK PRIVÉ HEEFT DE TOPSPEELSTER DE ZAKEN GOED VOOR ELKAAR

Het was zo’n transfer waarvan iedereen opkeek. Celine Michielsen vanuit de Duitse Bundesliga naar het Westlandse Quintus. Trainer/coach René Zwinkels kon zijn geluk niet op met zo’n ervaren klasse-speelster. Inmiddels is duidelijk geworden, dat de Heulse eredivisieclub veel plezier gaat beleven aan Michielsen.

Ook voor de 26-jarige cirkelloopster zelf is het een uitgemaakte zaak, dat ze de juiste beslissing heeft genomen.  ,,We zijn sinds begin augustus aan het trainen bij Quintus. Dus we zijn gelukkig al weer een tijdje volop aan de slag met de voorbereiding. Ik heb het heel erg naar mijn zin. Het is een stel leuke meiden. Ik ben super goed ontvangen door iedereen. De sfeer is optimaal en ik voel me er al helemaal thuis.” Zo, dat klinkt dus veelbelovend.

Tijdens de gedwongen rustperiode vanwege Covid-19 heeft Michielsen haar conditie op peil gehouden door zelf veel te trainen.

,,Tijdens de Corona heb ik vooral veel hardgelopen en krachttraining gedaan. Op die manier wilde ik er toch voor zorgen conditioneel fit te blijven. Het is niet de leukste manier, maar het was wel effectief.”

MOOIE BAAN

Ook privé heeft de sympathieke handbalster de zaken na de overstap prima voor elkaar. Woonruimte en het vinden van een baan stonden na de terugkeer uit Duitsland uiteraard hoog op haar prioriteitenlijstje.

Glunderend zegt ze: ,,En dat is allemaal mooi gelukt. Thuis gaat alles goed. Sinds 1 juli wonen Kevin en ik samen en dat is voor ons allebei natuurlijk geweldig”, aldus Celine die een relatie heeft met voormalig eerste teamspeler van Hellas, Kevin Hendriks.

 ,,Ook is het gelukt een baan te vinden. Ik ben afgelopen week gestart op de Duitse internationale school in Den Haag als gymdocent”, vertelt Michielsen die door haar langjarig verblijf in Duitsland de taal volledig beheerst. Ook in Blomberg gaf zij al gymnastiekles op een middelbare school.

Naast haar dagelijkse werk en het uitkomen voor de hoofdmacht van Quintus gaat Celine Michielsen ook de A-jeugd trainen van de Heulse vereniging. In de nieuwe, professionele opzet van de jeugdopleiding van Quintus is zij een van de sleutelfiguren als trainster bij de jeugd. Met haar internationale loopbaan en deelname aan Jong Oranje beschikt zij over een schat aan praktische handbalkennis.

ERVARING OVERBRENGEN

Celine enthousiast: ,,Het is een leuke groep talenten. Ik hoop dat ik ze wat tips kan meegeven uit mijn ervaringen in het buitenland”, zegt zij bescheiden. Dat zal ongetwijfeld lukken, want met haar loopbaan bij Trier, Metzingen en Blomberg-Lippe is er meer dan voldoende oefenstof om die aan de toekomst van Quintus over te brengen.

Celine Michielsen is niet het type dat met veel bluf even gaat voorspellen hoe het Quintus in de competitie zal vergaan. Voorzichtig blikt zij vooruit: ,,Ik denk, dat wij een team hebben waarmee we een heel goed seizoen kunnen neerzetten. Maar dat valt nu nog niet te voorspellen. Dan moet alles kloppen. Ik denk, dat er kansen zijn, maar we moeten afwachten wat haalbaar is. Het wordt in elk geval een seizoen waar we met z’n allen heel veel zin in hebben.”    

AD SPORT/PETER LOTMAN / 25 augustus 2020


LANGE REVALIDATIE MARC DE VREEDE BELOOND 

OPBOUWER QUINTUS MAAKT EERSTE SPEELMINUTEN 

Eindelijk was het dan zover. In de eerste oefenwedstrijd van Quintus kon Marc de Vreede zijn lang gehoopte rentree maken. Na ruim anderhalf jaar zag de opbouwspeler zijn harde werken in de afgelopen periode beloond worden met speelminuten. De Vreede opgelucht: ,,Ik ben erg blij, dat ik weer heb kunnen spelen. Het gaf zó veel voldoening dat ik weer op het veld kon staan.”

Op 14 februari 2019 tijdens het bekerduel met het Haagse Hellas scheurde hij na een sprongschot de voorste kruisband van zijn linkerknie. Daarbij was ook de meniscus gescheurd. 

De Vreede herinnert zich dat fatale moment nog als de dag van gisteren. ,,Ik wist meteen dat het mis was. Je weet op dat moment, dat het klaar is. Gelukkig kon ik vrij snel terecht bij een orthopedische kliniek in Amstelveen. Na de operatie heb ik lang moeten revalideren.”

Liever denkt de Rijswijker, oorspronkelijk afkomstig van Hercules, daar niet meer aan terug. In de tussentijd werd hij vader van zoon Dani en dat was een geweldige afleiding in die moeilijke periode.

Lachend: ,,Het gaat super met hem. Hij eet alles wat hij krijgt, slaapt goed en speelt de hele dag door. Dus wij mogen echt niet klagen met hem.”

Op de opmerking dat hij dan precies op zijn vader lijkt, antwoordt Marc de Vreede ad rem: ,,Ja maar, die vader eet niet alles meer, anders kan die niet meer handballen.., haha.”

ENORM GEMIST

De leraar lichamelijke opvoeding bleef als teammanager nauw betrokken bij het eerste team van Quintus. ,,Dat was heel prettig, want zo hield ik toch contact met de club en de spelers. Bovendien heb ik nu gezien wat er achter de schermen allemaal bij komt kijken om zo’n team draaiende te houden. Ook heb ik op die manier toch van dichtbij het kampioenschap van de eredivisie meegemaakt.”

,,Maar het allermooiste blijft toch om zelf weer mee te doen met het team. Ik heb het enorm gemist en kijk er naar uit om aan de competitie te beginnen, wanneer dat ook is. Quintus heeft er voor komend seizoen een aantal mooie versterkingen bij. Wij kunnen weer meedoen in de top van de eredivisie. Ik hoop echt, dat we 12 september kunnen beginnen. Ik heb hard gewerkt aan mijn conditie en de techniek en het inzicht verleer je niet. Ik moet alleen weer in het juiste ritme komen. Dan wordt het een mooi seizoen waar ik lang naar heb uitgekeken.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN / 21 augustus 2020      


COACHES EREDIVISIE GEVEN PROGNOSE VOOR TOP-5

BFC EN QUINTUS DE FAVORIETEN

Het is onbegonnen werk om voorspellingen te doen over de eindstand van de competitie. Maar wél altijd heel leuk om te lezen. Daarom vroegen we de trainers van onze regioploegen Quintus, Hellas en WHC/Hercules, alsmede nog een aantal coaches van de andere topploegen in de eredivisie naar hun prognose. Een top-5 van de deskundigen met een korte toelichting.

GEERT HINSKENS/JACK VAN LIER (QUINTUS)

 1. WHC/HERCULES
 2. BFC
 3. QUINTUS
 4. LIONS
 5. E&O

,,WHC/Hercules heeft nieuw coach-duo. Ambitieus in de media. Grote groep met kwaliteiten. BFC is behoorlijk versterkt met veel ervaring. Was vorig seizoen al een goede ploeg. Is alleen maar beter geworden. Lions is altijd sterk met goed opgeleide spelers. E&O is wel wat kwijt geraakt, maar houdt voldoende kwaliteit over om bovenin mee te doen.

Wij hebben een nieuwe ploeg. De nieuwelingen moeten nog op elkaar ingespeeld raken. We zijn ervaring kwijtgeraakt en hebben er jonge talenten voor terug gekregen. Dat moet nog wennen.”

MAARTEN ROESTENBURG (HELLAS)

 1. BFC
 2. QUINTUS
 3. WHC/HERCULES
 4. HOUTEN
 5. HELLAS

,,BFC is een sterk collectief. Zeer goede ploeg met talent en ervaring. Quintus is het aan de stand verplicht om hoog te eindigen. WHC/Hercules is een goede combinatie van jong talent en ervaren spelers. Hebben goed ingekocht. Houten is moeilijk in te schatten. Is veel goede spelers kwijt geraakt. Blijft toch een sterk team met een goede coach en goed topsport beleid. Hellas is een ploeg die al lang bij elkaar is en ook heel fit is.

De plaatsen 3 t/m 9 liggen erg dicht bij elkaar. De opleidingsteams van Lions en Aalsmeer  zijn ook altijd erg sterk. Arnhem en E&O zijn moeilijk te peilen, maar zijn zeker een gevaarlijke outsider.”

BART DE KONING/RICHARD RIJKENS (WHC/HERCULES)

 1. BFC
 2. QUINTUS
 3. HOUTEN
 4. HELLAS
 5. E&O

,,BFC timmert aan de weg en heeft er veel ervaring bij gekregen. En zij hadden al een ervaren ploeg. De meest complete ploeg, die de stap naar de BENE-League ook wel aandurft. Quintus is behoorlijk versterkt. Zij moeten nog wel ingespeeld raken. Houten neemt de ervaring mee vanuit de BENE-League. Nieuwe staf met veel energie en talentvolle spelers. Hellas heeft een gelouterde ploeg met groeiend jong talent. Altijd stabiel elk seizoen. E&O hoort erbij in de top-5, al weten we niet zo veel van ze. Speelde vorig seizoen goed en effectief handbal. Dat zullen ze nog niet verleerd zijn.”

FREEK GIELEN (HOUTEN)

 1. BFC
 2. QUINTUS
 3. HELLAS
 4. E&O
 5. HOUTEN

,,BFC heeft een sterke ploeg, veel ervaring en nog meer versterkt ten opzichte van vorig jaar. Afgelopen seizoen kwamen ze net tekort tegen de top-2. Quintus is op veel posities wat verzwakt, maar heeft een brede selectie. De handbalervaring van Geert Hinskens zal ze kunnen helpen de details te verbeteren. Hellas is nauwelijks veranderd, dus zal net onder de top-2 kunnen spelen. Jeugd heeft weer een jaartje extra eredivisie ervaring. Belangrijk zal zijn of Wessel Coster erbij is. Bij E&O is vrij veel weggegaan of gestopt. Maar de basis heeft genoeg kwaliteit met Molenbroek, Van der Scheer en Van der Ham. Zij trainen veel en hard en dat geeft progressie. Houten is een gretige, talentvolle jonge groep heb ik gemerkt. We hopen komend seizoen flinke stappen te kunnen maken.”

FRED MICHIELSEN (TACHOS)

 1. QUINTUS
 2. ARNHEM
 3. BFC
 4. HELLAS
 5. WHC/HERCULES OF E&O

,,Quintus heeft zich prima versterkt. Zij willen het kampioenschap nu te gelde maken en promoveren. Op alle posities prima bezetting. DFS Arnhem heeft zich prima ontwikkeld afgelopen jaar. Daar waar het noodzakelijk was, versterkt. Goede jeugd daarachter. Kunnen wellicht voor een verrassing zorgen. BFC is combinatie van ervaring en jeugd en het aansluiten van enkele ex-BENE-Leaguespelers zorgt voor goede mix. Hellas verwacht ik op deze plek op basis van afgelopen jaar. Heeft de sterke basis behouden met prima ontwikkelde jeugdspelers. WHC/Hercules en E&O gaan om deze positie strijden. Ben benieuwd of WHC/H de sterke ontwikkeling van vorig seizoen kan doorzetten. E&O zou op basis van afgelopen seizoen met behoud van de sterkhouders rondom deze plaats kunnen spelen. Tachos is erg jong. Basis is vrijwel gelijk gebleven, daarachter zitten erg jonge jongens. Proces is opleiden, veilig spelen en af en toe eens verrassen.”  

MAURICE CANTON (BFC)

,,Ik zou op basis van de huidige situatie niet echt iets kunnen voorspellen. Ik houd me daar eerlijk gezegd ook niet te veel mee bezig. Focus ligt meer op onze eigen ploeg dan op andere teams. Ik wil vooral mijn eigen spelers beter maken. Maar als ik toch een keuze moet maken, tip ik Quintus als eerste, al zijn ze ervaren spelers kwijt geraakt. Op basis van de prestaties van afgelopen seizoen.

Zij zijn favoriet samen met E&O, Houten en BFC. Tachos vond ik vorig jaar een goede ploeg. Duidelijke visie van spelen met veel snelheid. Het vreemde aan deze competitie blijft altijd die tweede teams. Daar heb ik weinig zicht op.”

HAROLD NÜSSER (OPLEIDINGSTEAM LIONS)

Ook Nüsser vindt het lastig zich aan een voorspelling te wagen. ,,Zo’n acht, negen teams komen daarvoor in aanmerking. Heel voorzichtig dan toch de volgende klassering op basis van het afgelopen jaar en de versterkingen voor het komende seizoen. Vraag mij na vijftien wedstrijden nog een keer en dan kom ik wellicht tot een heel andere conclusie…”

 1. BFC
 2. QUINTUS
 3. TACHOS
 4. ARNHEM
 5. HOUTEN

,,Ik verwacht dat Tachos, Arnhem en BFC sterker voor de dag komen dan afgelopen seizoen. In het Haagse heeft er weer een stoelendans plaatsgevonden en daar tel ik dan Quintus bij. Veel ervaring gestopt en een deel nieuwe jongens. Veel wisselingen; geen idee hoe dat gaat uitpakken. Houten terug uit de BENE-League met nieuwe trainer en gewijzigde selectie. Zullen het moeilijk krijgen bij de top-5 te komen. Hellas schat ik vergelijkbaar in. WHC/Hercules maakte een goed debuut, maar kunnen ze dat voortzetten met de nieuwe trainers? Verwacht geen top-5. Dat verwacht ik ook niet voor E&O. Vorig jaar een sterke start, maar waren te afhankelijk van een paar spelers. De opleidingsteams nestelen zich ergens tussen die andere teams. Altijd onvoorspelbaar.”

AD SPORT/PETER LOTMAN / 17 augustus 2020

X