Quintus Handbal in AD sport – september 2020

Lees hier de berichten die geplaatst worden in het AD over onze vereniging.


QUINTUS VROUWEN EN MANNEN OPENEN COMPETITIE NOG STROEF

De mannen van Quintus hadden het in hun eerste wedstrijd lastig bij het Opleidingsteam van Limburg Lions. De Westlanders konden tot aan de veertigste minuut niet het juiste ritme vinden.

De thuisclub nam na de rust (12-12) zelfs een 20-14 voorsprong. Daarna kwam Quintus op toeren en trok de stand bij 24-24 gelijk. Vijf doelpunten op een rij zorgden vervolgens toch nog voor de 25-30 overwinning.

Doelman Lars Hemmes was de man-of-the-match. Marc de Vreede (8x raak), Yannick Boers (7), Alex Koop (6) en Rick van Ravesteijn (5) waren de beste schutters. De aanwinsten Pieter van der Velden en Martijn Poot behoorden volgens coach Jack van Lier tot de spelers die in de tweede helft mede voor de ommekeer zorgden.

,,Maar”, vond Van Lier, ,,het hele team was nog zoekende. De automatismen moeten met de nieuwe spelers nog worden ingeslepen. Daar is nog even wat tijd voor nodig.”

VROUWEN

De vrouwen van Quintus hadden meer moeite met debutant Kwiek Raalte dan verwacht: 30-30. De Heulse ploeg begon voor een select groepje toeschouwers aanvallend goed. Toch lukte het Kwiek om makkelijk in het spoor te blijven.

Via 8-8 werd het 14-9 voor de thuisclub, maar bij de rust was de marge toch weer geslonken naar 16-14.

Coach René Zwinkels: ,,In de tweede helft was de dekking te onzeker. Daardoor kon Kwiek, dat steeds beter werd, zelfs de leiding nemen met 24-26 en 27-29. Wij hadden daar even geen antwoord op. Gelukkig konden we er op de valreep toch nog een gelijkspel uitslepen. Dit was wel een tegenvaller en geeft aan, dat we er nog niet zijn.”

Bij Quintus ontbraken Angelique van Duijvenbode en Fem Boeters. Aanwinst Celine Michielsen en de teruggekeerde Anouk Zwinkels waren wél van de partij. In de laatste fase van het nerveuse duel had vooral Anouk Zwinkels veel pech met haar schoten.

KOELBLOEDIG

Twee minuten voor tijd schoot Celine Michielsen 29-29 binnen, maar wéér kwam de fel strijdende ploeg uit Raalte op voorsprong: 30-29.

Esmee Martens benutte in de slotseconden nog koelbloedig een strafworp, waardoor Quintus met een puntendeling goed weg kwam.

Doelpunten: Anouk Zwinkels (7), Esmee Martens (5), Amber Verbraeken (4), Lisanne Kruijswijk (4), Celine Michielsen (3), Lois Strik (3), Suzie Otten (2), Jill Strik en Nicole van Meteren. Verder behoorde ook keepster Esther de Vos tot de uitblinksters.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 14 september 2020


RESERVETEAM QUINTUS OVERTUIGEND LANGS RIVAAL HELLAS

Naast de Haagse derby tussen Hellas en WHC/Hercules stond er nóg een regiotweekamp op het programma. Aan de Laan van Poot troffen de reserveteams van Quintus en Hellas elkaar in de eerste divisie op zondagmiddag. Het werd voor het nieuwe technisch duo van de Westlandse formatie, Luuk Obbens/ Mark van Vliet, een overtuigende 22-34 overwinning. Daarmee hebben zij de vuurproef voortreffelijk doorstaan.

Luuk Obbens was uiteraard opgetogen over de eerste zege. ,,Het was al mooi, dat we na maanden lang geen handbal konden openen tegen rivaal Hellas. En dan is zo’n overwinning extra prettig, vooral omdat de mannen zo goed en geconcentreerd hebben gespeeld.”

Mark van Vliet vult aan: ,,Hellas had geen antwoord op onze dekking en ze kwamen er niet doorheen. Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats in deze wedstrijd. Als collectief hard gewerkt in de verdediging. Dat resulteerde aanvallend in ‘makkelijke’ doelpunten.”

Obbens nogmaals: ,,Wij hebben keihard gewerkt in de voorbereiding en dat heeft tegen Hellas optimaal resultaat opgeleverd.”

Bij de rust was het al 8-14 voor Quintus, dat in Mitchell Timmermans (aanvallend sterk op schot), Nick Schot (in de dekking op dreef) en Hidde van Oorschot (aanvallend en verdedigend goed) de uitblinkers kende.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 14 september 2020


JONG TALENT (18) VEROVERT VASTE PLAATS IN DE HOOFDMACHT VAN COACH ZWINKELS

Aan talent geen gebrek bij Quintus. De pas 18 jaar geworden Amber Verbraeken heeft zich, afgaande op de voorbereiding, definitief in de hoofdmacht van coach René Zwinkels gespeeld. De deelneemster aan de Handbal Academie en international van Jong Oranje vormt komend seizoen een belangrijke schakel in de rechterhoek.

Coach Zwinkels is positief over zijn jonge pupil. ,,Amber heeft zich sterk ontwikkeld de laatste tijd. Ze is goed bezig en kan het intensieve programma volledig aan. Zij heeft doorgetraind en dat kun je aan alles merken. Dat zie je terug in de oefenwedstrijden en training. Ze is in een prima conditie en kan met haar snelheid en beweeglijkheid een belangrijke bijdrage leveren in de hoek. Bovendien is ze zich ervan bewust, dat ze kleine stappen moet maken om haar uiteindelijke doel te behalen.”

Amber zelf daarover: ,,Ik maakte een lekkere start in de voorbereiding. Conditioneel en fysiek kwam ik sterk uit de corona-tijd. Dat viel de trainer ook op en die was tevreden. Ik heb de hele maand bij Quintus meegetraind, zodat we als compleet team konden trainen. Dat was wel erg fijn voor het begin van de competitie. Verder hebben we als team ook leuke activiteiten gedaan. Dus al met al hadden we een geslaagde voorbereiding.”

JONG ORANJE

De talentrijke speelster is aan haar tweede jaar op de Handbal Academie begonnen. ,,Langzaamaan zijn we weer opgestart na een heel lange periode thuis te hebben gezeten. Ook Jong Oranje is weer opgestart. Ik maak nu deel uit van de groep U19”, aldus Amber Verbraeken die met haar tweede jaar van de studie Voeding en Welzijn in Velp is begonnen.

Het lijkt erop, dat zij definitief een plaats heeft veroverd in het eerste team van Quintus. Toch blijft ze realistisch: ,,Ik kan het zelf nog verknallen. Maar als ik blijf doorgaan zoals ik nu bezig ben, ga ik het wel redden, verwacht ik. Ik heb inmiddels een jaartje een beetje het eredivisieniveau geproefd en wil er nu vol voor gaan. Ik wil proberen een vast onderdeel te worden van het team en mijzelf ook laten gelden op eredivisieniveau. De samenwerking met René is prima Ik weet wat de trainer van mij verwacht en daar sta ik achter.”

HEEL DIVERS

Het bevalt Amber Verbraeken dus uitstekend in de Heulse formatie. ,,Het is een leuk team. Ik heb het erg naar mijn zin. Ook dit jaar is het leeftijdsverschil nog aardig groot. Maar er zijn weer wat jonge meiden doorgestroomd. Dat is goed voor de balans in het team. Het is heel divers, zowel op persoonlijk vlak als op handbalgebied. Wij gaan duidelijk dit jaar meedoen om de prijzen. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest, maar dit seizoen is het zeer zeker een doel.”

De eerste stap op weg naar een mooie competitie moet zaterdag gezet worden in de eigen Eekhouthal tegen Kwiek. Amber Verbraeken vol optimisme: ,,Dan moeten we meteen vlammen. We willen laten zien dat we er klaar voor zijn. Afgaande op de voorbereiding ben ik ervan overtuigd, dat het lukt om direct de eerste punten te pakken.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 12 september 2020


OVERTUIGENDE DOORBRAAK RENÉ DE BAKKER BIJ QUINTUS

Als er één speler bij Quintus van een echte doorbraak mag spreken, is het René de Bakker wel. De linkshandige hoekspeler heeft zich op een knappe manier definitief in het eerste team van de Heulse club gespeeld. Via een mooie opbouw in het opleidingsteam is de lichtvoetige flankspeler geleidelijk aan niet meer weg te denken in de rechterhoek van Quintus.

Zichzelf daarover op de borst slaan, zit niet in zijn karakter. Als hem gevraagd wordt naar die ontwikkeling zegt hij aanvankelijk zelfs veel te bescheiden: ,,Door het gebrek aan beter speel ik nu in het eerste.” Maar daarmee doet de 24-jarige De Bakker zichzelf schromelijk tekort. Het siert echter wel zijn bescheidenheid.

Hij vervolgt: ,,In de oefenwedstrijden heb ik heel veel speelminuten gekregen. Dat kwam ook, omdat Alex Koop nu een blessure heeft. De minuten die ik heb gespeeld, gingen wel aardig. Als Alex weer fit is, denk ik dat wij elkaar in de rechterhoek goed kunnen afwisselen.”

TREFZEKERHEID

René de Bakker blinkt vooral uit door zijn snelheid, beweeglijkheid én in belangrijke mate door zijn trefzekerheid. Hij beschikt over een breed scala aan schoten met zijn linkerarm. Dat maakt hem onvoorspelbaar voor de keepers van de tegenstander. Vanaf zijn tiende jaar heeft hij die kwaliteiten al ontwikkeld. ,,Toen ben ik bij Quintus begonnen en nooit meer weggegaan. Ik heb veel geleerd van Wim de Bakker. Naar hem is een groot toptoernooi genoemd met sterke jeugdploegen. Met de A-junioren zijn we Nederlands kampioen geworden”, aldus de zoon van verzorgster Yvonne en manager Marcel de Bakker. 

,,Op mijn achttiende jaar heb ik mijn eerste wedstrijd met het eerste team mee mogen doen. De afgelopen drie jaar begon ik steeds in het tweede en aan het eind van het seizoen heb ik mij vast in het eerste team gespeeld. Het is een leuke en gedreven groep. Je merkt, dat die nieuwe gasten graag willen trainen en zichzelf willen verbeteren. Je ziet aan de hele selectie, dat iedereen hard werkt en er zin heeft. Het is mooi om daarvan deel uit te mogen maken.”

,,We trainen vier keer per week en doen ook nog krachttraining. Geert Hinskens en Jack van Lier zijn goede trainers die tactisch sterk zijn. Zij voelen de groep goed aan. Er wordt naar ze geluisterd. Geert heeft natuurlijk veel ervaring als handballer op topniveau bij Volendam. Daar kunnen wij veel van leren”, aldus De Bakker die werkzaam is bij de Gebroeders Nederpel Potplanten in Wateringen, waar hij zich bezig houdt met de teelt.

BOVENIN MEEDOEN

Het seizoen belooft volgens de rappe hoekspeler mooi te worden. Hij hoopt op veel speeltijd én op de nodige successen.

,,Er lopen in het eerste team een aantal nieuwe spelers. Daardoor moeten we elkaar nog wat beter gaan vinden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken om de onderlinge samenwerking  verder te verbeteren. De eerste wedstrijd is uit bij het opleidingsteam van Lions. Een zware wedstrijd en dan kunnen we ook gelijk zien waar we staan voor dit seizoen. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik verwacht, dat we met deze groep bovenin gaan meedoen.”    

AD SPORT/PETER LOTMAN – 8 september 2020


COLLIN DE VETTE: ‘TERUGKEER BIJ QUINTUS VOELT ALS THUISKOMEN’

De vlag ging uit bij Quintus toen Collin de Vette besloot terug te keren naar zijn geliefde Kwintsheul. Een uitstapje van een jaar naar Volendam beviel minder goed dan verwacht en dus besloot de linkshandige schutter in te gaan op ‘de smeekbede’ van de Heulse club. We vroegen de verloren zoon of hij blij is weer terug te zijn.

Het is een open deur intrappen. De vraag is nog niet gesteld of hij reageert onmiddellijk. 

,,Ik ben zeker blij, dat ik terug ben. Het is net of ik niet ben weg geweest. Veel zaken zijn bij Quintus ook nog precies hetzelfde. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld de gezelligheid, de mensen/vrijwilligers die er rondlopen en de manier waarop alles gaat bij de club. Het voelde als thuiskomen. Daarnaast is het heerlijk, dat mijn reistijd naar de sporthal erg kort is. Van mijn huis naar de hal is ongeveer twee minuten.”

Gezelligheid is vaak het sleutelwoord bij de Heulse vereniging. Nieuwe spelers voelen zich er vrijwel altijd snel op hun gemak. Dus laat staan als je uit datzelfde nest afkomstig bent. Dan is aanpassen al helemaal geen issue meer. 

WESTLANDERS GESTOPT

De Vette (25 jaar) daarover: ,,Het is nog steeds heel gezellig bij Quintus, maar wél op een  andere manier. De samenstelling van de selectie is compleet veranderd. Toen ik naar Volendam ging, zaten er nog veel echte Westlanders bij de selectie. Na afloop van het laatste seizoen zijn die echter vrijwel allemaal gestopt en op de voetbal bij Quintus gegaan. Hierdoor zijn er dit seizoen een hoop nieuwe jongens bijgekomen. Maar ondanks al die nieuwe gasten, heb ik het er weer erg naar mijn zin.”

Helemaal topfit is de linkshandige opbouwspeler nog niet. Hij heeft een deel van de trainingen moeten overslaan.

,,Ik kan helaas niet volop meetrainen. Ik heb nog steeds veel last van mijn schenen. Deze blessure heb ik vorig jaar opgelopen bij Volendam en is in de coronatijd onvoldoende hersteld. Op dit moment ben ik de belastbaarheid rustig aan het opbouwen. Ik kan nog maar twee keer in de week trainen in plaats van viermaal. Ook kan ik maar een deel van de oefenwedstrijden meedoen. Ik hoop, dat het in de loop van het seizoen steeds beter gaat en dat ik langer ingezet kan worden.”

Ook met zijn baan, een belangrijke voorwaarde voor hem om terug te keren, is het goed gekomen. Als afgestudeerd jurist gaat hij met ingang van 1 oktober aan de slag bij de Rabobank op het hoofdkantoor in Utrecht. ,,Ik ga daar de functie bekleden van Accountmanager Afbouw en Insolventie. Die baan sluit mooi aan op de studie Insolventierecht die ik heb gevolgd. Ik kijk er heel erg naar uit om dit werk te gaan doen.”

STERK DUO

De samenwerking met het nieuwe technisch duo Geert Hinskens/Jack van Lier bij Quintus verloopt volgens De Vette naar wens. ,,Dat gaat tot nu toe heel goed. Ze vullen elkaar goed aan en zijn een sterk duo. Ze brengen tactisch veel duidelijkheid en hebben de gave om het op een leuke manier over te brengen. Daarnaast zijn ze gelukkig niet altijd extreem serieus en is er dus ook ruimte voor een dolletje op zijn tijd.”

Ook over de aanwinsten van Quintus is Collin de Vette zeer te spreken. ,,De aanwinsten doen het tot nu toe prima. Iedere aanwinst is een versterking voor het team. Met die nieuwe jongens erbij hebben wij een sterke ploeg voor komend seizoen. Ik hoop dan ook, dat wij het kunstje van vorig jaar kunnen herhalen. Ik wil graag kampioen worden om op die manier promotie naar de BENE-League af te dwingen. Ik heb alleen nog geen idee hoe onze grootste concurrenten het gaan doen. Daar zijn ook goede teams bij die kanshebber zijn voor het kampioenschap. Gelet op de kwaliteiten in ons team heb ik er veel vertrouwen in dat ook wij de titel kunnen pakken.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 6 september 2020

X