Quintus Handbal in AD sport – september 2020

Lees hier de berichten die geplaatst worden in het AD over onze vereniging.


CELINE MICHIELSEN BRENGT SCHWUNG BIJ QUINTUS

Celine Michielsen maakte furore in de Bundesliga. Zij stond op het lijstje van veel topclubs, maar koos voor Quintus. Tegen V&L Geleen toonde de tophandbalster haar klasse. Michielsen won met haar teamgenoten de topper met 32-20.

Het was zo’n transfer waarvan iedereen opkeek. Celine Michielsen vanuit de Duitse Bundesliga naar het Westlandse Quintus. Trainer/coach René Zwinkels kon zijn geluk niet op met zo’n ervaren klasse-speelster. Inmiddels is duidelijk geworden, dat de Heulse eredivisieclub veel plezier gaat beleven aan Michielsen.

De 26-jarige cirkelloopster vindt, dat ze de juiste beslissing heeft genomen. ,,We hebben vanaf begin augustus getraind bij Quintus. Dus we hebben een degelijke voorbereiding achter de rug. Ik heb het naar mijn zin. Het is een stel leuke meiden. Ik ben super goed ontvangen door iedereen. De sfeer is optimaal en ik voel me hier helemaal thuis.”

Coach René Zwinkels wreef zich in de handen met zo’n aanwinst: ,,Een topspeelster als Celine wil je er uiteraard graag bij hebben. Ze kan met haar ervaring de andere, vooral jongere, speelsters veel waardevolle tips geven. Bovendien is Celine een prettige persoonlijkheid met wie ik goed kan overleggen. Ook tegen V&L was ze aanvallend en verdedigend van grote waarde. Dan zie je direct hoeveel kracht en spelinzicht ze heeft opgedaan in Duitsland.”

CONDITIE OP PEIL

Tijdens de gedwongen rustperiode vanwege Covid-19 heeft Michielsen haar conditie op peil gehouden door individueel veel te trainen. ,,Ik heb vooral veel hardgelopen en krachttraining gedaan. Op die manier wilde ik er toch voor zorgen conditioneel fit te blijven. Het is niet de leukste manier, maar het was wel effectief.”

Ook privé heeft de handbalster de zaken na de overstap inmiddels prima voor elkaar. Woonruimte en het vinden van een baan stonden na de terugkeer uit Duitsland hoog op haar prioriteitenlijstje.

Michielsen tevreden: ,,Dat is allemaal mooi gelukt. Thuis gaat alles goed. Sinds 1 juli wonen Kevin en ik samen en dat is voor ons allebei natuurlijk geweldig”, aldus Michielsen die een relatie heeft met Hellasspeler Kevin Hendriks.

,,Ook is het gelukt een baan te vinden. Ik ben begonnen op de Duitse internationale school in Den Haag als gymdocent”, vertelt Michielsen die door haar langjarig verblijf in Duitsland de taal volledig beheerst. Ook in Blomberg, waar zij onder contract stond bij HSG Blomberg Lippe, gaf zij al gymnastiekles op een middelbare school.

Naast haar dagelijkse werk en het uitkomen voor de hoofdmacht van Quintus traint Celine Michielsen ook de A-jeugd van de Heulse vereniging. In de nieuwe, professionele, opzet van de jeugdopleiding bij Quintus is zij één van de sleutelfiguren als jeugdtrainster. Met haar internationale loopbaan en destijds deelname aan Jong Oranje beschikt zij over een schat aan praktische handbalkennis.

ERVARING OVERBRENGEN

Michielsen enthousiast: ,,Het is een leuke groep talenten. Ik hoop dat ik ze wat van mijn ervaringen uit het buitenland kan meegeven”, zegt zij (te) bescheiden. Dat zal ongetwijfeld lukken, want met haar Duitse carrière bij Trier, Metzingen en Blomberg-Lippe is er ruim voldoende oefenstof om die aan de jeugd over te brengen.

Celine Michielsen is niet het type dat met veel bluf even gaat voorspellen hoe het Quintus in de competitie zal vergaan. Voorzichtig blikt zij vooruit: ,,We hebben vandaag tegen V&L laten zien, dat wij een team hebben waarmee we een heel goed seizoen kunnen neerzetten. Niet alles ging goed, maar dat komt nog wel. De afstemming tussen de opbouwsters en mij als cirkelloopster kan bijvoorbeeld nog beter. Maar we hebben aangetoond, dat er volop kwaliteit zit in dit team en dat we kunnen meedoen om de prijzen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 29 september 2020


QUINTUS MAAKT IN DE TWEEDE HELFT HET VERSCHIL TEGEN V&L

De krachtmeting tussen de vrouwen van Quintus en V&L leek vooraf een evenwichtige partij te worden. Daar zag het in de eerste helft (rust 13-10) ook wel naar uit. In het tweede half uur overrompelde het team van coach René Zwinkels de Limburgse opponent echter volledig. Met 32-20 kwam pas een einde aan de dadendrang van de thuisclub.

In de eerste twaalf minuten leek Quintus al op een duidelijke overwinning af te stevenen. Met fraaie doelpunten van Lisanne Kruijswijk, Amber Verbraeken, Esmee Martens, Anouk Zwinkels en Celine Michielsen was het al snel 7-3. Ook bij 9-6 liep het allemaal nog gesmeerd bij de Heulse ploeg, maar V&L knokte zich knap terug tot 10-9. De 13-10 ruststand gaf nog allesbehalve zekerheid voor Quintus.

FRAAI DOELPUNT

Na het wisselen zette de thuisclub onmiddellijk wéér de toon. Snel combinatiespel en flitsende breaks zorgden voor 16-12, vooral dankzij opnieuw Kruijswijk, Verbraeken en Zwinkels. Dit keer drukte Quintus echter door en liet V&L niet meer dichterbij komen. Michielsen, Zwinkels en Verbraeken zorgden voor 21-13 en toen waren er pas tien minuten gespeeld.

In die fase viel ook hét doelpunt van de wedstrijd. Amber Verbraeken ging vol in de break-out, werd daarbij in de hoek de reclameborden in gelanceerd, maar schoot desondanks de bal snoeihard langs de Limburgse keepster. Een staaltje van ongekende kracht en snelheid van het jonge talent.

De Limburgse ploeg speelde overigens een prima spelletje. Dat klinkt vermoedelijk vreemd met zo’n stand, maar de spelopvatting en vooral het hoge tempo waren het aankijken meer dan waard. Soms liepen de speelsters zichzelf voorbij door de snelheid en misten daardoor ook nogal wat kansen door te gejaagd te willen afronden. Maar kwaliteit heeft de ploeg ontegenzeggelijk.

EFFECTIEVER

Dat gold trouwens ook voor Quintus. Ook veel tempo en veel snelheid in de tegenaanval. De Heulse speelsters waren echter veel effectiever in de afronding. Lisanne Kruijswijk schoot vanuit de tweede lijn en de break haar ploeg naar de comfortabele 28-16 voorsprong. Daarna was het consolideren en proberen de score verder op te voeren. Dat lukte via Esmee Martens, Fem Boeters en de uitblinkende Amber Verbraeken vrij eenvoudig. Mede omdat keepster Kim van Vliet een serie knappe reddingen verrichtte. Zij verving de laatste tien minuten Esther de Vos, die ook al sterk op dreef was.

Coach Zwinkels was tevreden. ,,We verzuimden in de eerste helft de genadeklap te geven. Het was toen te onrustig. Fouten door te haastig spel. Na de rust was het veel beter. In de breedte worden we sterker. Het was goed, maar er zit nog veel rek in.”

Doelpunten Quintus: Esmee Martens (7), Amber Verbraeken (6), Lisanne Kruijswijk (5), Celine Michielsen (5), Anouk Zwinkels (5), Angelique van Duijvenbode (2), Lois Strik en Fem Boeters.

Doelpunten V&L: Maxime Drent (5), Danee Steijns (4), Nomi in de Braekt (3), Marlies Verschuuren (2), Evi Jaspers (2), Marit van Ede, Anne Acampo, Ashley Jacobs en Marit Crajé.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Door het hoge tempo van beide ploegen én de vele scoringskansen was het een aardige wedstrijd om naar te kijken. Er was nogal wat balverlies en de nodige kansen werden onbenut gelaten. Daar stonden veel inzet en gedrevenheid tegenover. Quintus was vooral effectiever in de afronding.

Scheidsrechters (***): Zo’n wedstrijd kun je wel aan Adri Holierhoek en Wim Palts overlaten. Ze hebben genoeg ervaring en overwicht om hun beslissingen overtuigend te nemen. Er was nauwelijks discussie over hun leiding, omdat zij veel zaken op de juiste wijze beoordeelden. De wedstrijd ‘liep’ lekker en dat was mede de verdienste van de arbiters.

Beste speelsters: Bij Quintus liet Amber Verbraeken zien dat zij een groot talent is. Ze heeft alles mee: linkshandig, lengte, gedrevenheid en oog voor haar medespeelsters. Ook Esmee Martens speelde een prima wedstrijd.

Bij V&L trok vooral de ervaren Maxime Drent de kar.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 27 september 2020


GEERT HINSKENS MET QUINTUS TEGEN OUDE BEKENDEN BIJ VOLENDAM

Voor de nieuwe oefenmeester van Quintus, Geert Hinskens, heeft het duel van zijn ploeg met het Opleidingsteam Volendam een extra dimensie. De 30-jarige Limburger speelde vijf seizoenen bij die club en treft in de tweestrijd een aantal oude bekenden. ,,Het wordt een zwaar potje.”

Over de wedstrijd van zaterdag zegt Hinskens: ,,Met een stuk of vier, vijf jongens heb ik nog samengespeeld en getraind bij Volendam. Rick en Mike Zwarthoed bijvoorbeeld, en Diego Jacobs en Jordan Beukman. Ook met keeper Martijn Cappel, die nu trainer/coach is, heb ik samen gespeeld in het eerste team. Met sommigen heb ik nog steeds een goed contact, dus dat maakt het extra leuk.”

Geert Hinskens nam samen met Jack van Lier de Heulse mannenploeg dit seizoen onder zijn hoede als opvolger van de gestopte Rob Vis. Een gouden greep van Quintus, dat met Hinskens een voormalig topspeler in huis haalde die kan bogen op een rijke handballoopbaan. Zijn ervaring in de top van het vaderlandse handbal kan voor de selectie van grote waarde zijn.

BEKEKEN SCHUTTER

De Limburger begon bij V&L Geleen en stapte destijds over naar Quintus om daar als speler al indruk te maken. Zijn linkshandige schot werd gekenmerkt door veel precisie. Na zes jaar Quintus werd Hinskens in 2014 aangetrokken door BENE-Leagueclub Volendam, dat vijf seizoenen veel plezier aan de bekeken schutter beleefde. Hij kwam uit in de Europa Cup en speelde met Volendam drie finales om de landstitel en twee bekerfinales.

Vanwege een aantal zware blessures moest Hinskens, in het dagelijks leven fysiotherapeut, zijn carrière voortijdig afbreken. Hij scheurde twee keer zijn kruisband af en hield na een hamstringblessure steeds last van zijn knie. ,,Het was onverantwoord om nog langer door te gaan. Zeker met mijn beroep”, verklaarde hij en nam na 25 jaar handbal met pijn in het hart afscheid.

Zijn banden met Quintus, waar hij een mooie periode beleefde, gingen nooit verloren. Het verzoek van Jack van Lier en de Stichting Topsport Quintus deed hem dan ook goed. Vooral, omdat hij zich verder in het trainersvak wil bekwamen. ,,Ik had al de ambitie om trainer te worden. Daarvoor had ik nog geen tijdpad uitgestippeld, maar Quintus kwam op het goede moment.”

VEEL PROFIJT

Collega Jack van Lier is al even positief. ,,Ik ken Geert nog uit de tijd dat hij bij Quintus handbalde. Samen trainden en coachten wij toen de jeugd. Een rustige en sociale jongen die goed in de groep ligt. Hij heeft een grote tactische kennis en heeft veel ervaring opgedaan door op het hoogste niveau met toptrainers te werken. Daar kunnen wij bij Quintus veel profijt van hebben.”

Zowel Quintus als Volendam won de twee eerste duels. De Westlanders uit bij Lions en thuis tegen debutant Feyenoord. Volendam rekende af met Houten en met Havas.

Hinskens: ,,Het wordt dus een zwaar potje. Volendam is ook goed begonnen aan de competitie met die knappe overwinning op Houten. Ze beschikken over een paar ervaren spelers met ook wat BENE-League ervaring. Het zal dus nog lastig genoeg worden. Bij ons gaat het steeds beter draaien, dus wij hebben veel vertrouwen in een goede afloop.”

Het duel wordt in tegenstelling tot de eerdere planning afgewerkt in de Eekhouthal in Kwintsheul en begint om 21.00 uur. Daarvóór ontvangen de vrouwen van Quintus om 19.00 uur het Limburgse V&L Geleen.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 24 september 2020


QUINTUS TOONT KLASSEVERSCHIL TEGEN DAPPER FEYENOORD

Dat Quintus het duel met Handbal Feyenoord zou winnen, stond bij voorbaat eigenlijk al vast. De vraag was alleen met hoeveel. Dat is niets ten nadele van de Rotterdamse formatie, maar het verschil tussen de top van de eredivisie en de middenmoot van de eerste divisie is nu eenmaal groot. Het werd uiteindelijk 35-22 en dat was een alleszins acceptabel resultaat voor Feyenoord.

Coach Arjan Koster had gehoopt het verschil tot tien doelpunten te beperken. Tot halverwege de tweede helft zag het daar ook naar uit, maar in het laatste gedeelte moesten de moe gestreden Rotterdammers toch te veel prijsgeven. Koster, die er eind vorig seizoen voor had gekozen de stap omhoog te maken met Feyenoord Handbal, was over die slotfase het meest teleurgesteld. ,,Dan zie je, dat de afspraken niet meer worden nagekomen. Het verband gaat er uit en dat is tegen een ervaren ploeg als Quintus fataal. Die profiteren daar direct van.”

Als Koster met zijn spelers zo blijft handballen als tijdens het grootste deel van de wedstrijd, hoeven ze voor degradatie niet bang te zijn. Er zit voldoende kwaliteit in de ploeg om nog ruim voldoende punten te behalen. Nu was het soms nog te onstuimig en ook het hoge tempo dat de spelers zichzelf oplegden, veroorzaakte daardoor te veel balverlies.

STEVIGE BASIS

Quintus zorgde in de eerste helft bij 10-4 en 14-7 al voor een stevig basis voor het verdere verloop van de partij. Niet dat het briljant spel liet zien, maar de snelheid waarmee de aanvalscombinaties vaak werden uitgevoerd, waren de Rotterdamse verdedigers te machtig. De 16-10 ruststand gaf niet helemaal het krachtsverschil weer. Al maakte Feyenoord het zichzelf extra lastig door nogal wat vrije kansen onbenut te laten. Maar dat gold ook voor de thuisclub, die eveneens slordig omsprong met de gecreëerde mogelijkheden.

Na de hervatting liep het wat soepeler met goede doelpunten van de nieuwelingen Pieter van der Velden, Troy Oranje en Timo Blom. Voeg daarbij het gedreven spel van Ard Vollebregt en de effectieve acties van Yannick Boers en de overwinning wekt geen verbazing.

VOLOP KWALITEIT

Dat het allemaal nog beter moet om straks mee te doen om de titel, realiseerden ook de coaches Geert Hinskens en Jack van Lier zich terdege. ,,Nu werden er fouten gemaakt en zaten er slordigheden in, die tegen de sterkere ploegen niet meer kunnen. Het is duidelijk, dat we met die nieuwe gasten in het team nog niet op elkaar ingespeeld zijn. Maar dat gaat zeker komen, want de kwaliteit is er volop en we hebben een brede selectie.”

Doelpunten Quintus: Pieter van der Velden (6), Timo Blom (4), Ard Vollebregt, Troy Oranje, Collin de Vette, Marc de Vreede, Yannick Boers, Rick van Ravestijn (allen 3), Dean van Haeren, Ques Canninga, René de Bakker (allen 2) en Alex Koop.

Doelpunten Feyenoord: Kevin de Geus (5), Royce Helbers, Milan Peters (beiden 4), Emir Omerovic, Gian Schmitz, Sander Broeders (allen 2), Pascal Haak, Robin Looien en doelman Chris-Jan Franken.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***) : Het krachtsverschil en het doelpuntenverloop waren te groot om er een boeiend spektakel van te maken. Quintus experimenteerde veel en dat kwam de rust in het team niet ten goede. Feyenoord speelde in een heel hoog tempo en dat brak ze af en toe op. Balverlies en onnauwkeurigheden waren het gevolg.

Scheidsrechters (***): Ilja van Driel en Gerben Renes debuteerden in de eredivisie bij de mannen. Zij deden dat prima, al was het geen extreem lastige wedstrijd. Zij moesten nog wat wennen aan het stevige ingrijpen op dit niveau, getuige een aantal (te) makkelijk gegeven tijdstraffen. Maar zij hebben zeker de potentie om dit soort eredivisie-duels tot een goed einde te brengen.

Beste spelers: Bij Quintus blonken de beide keepers Lars Hemmes (eerste helft) en Paul Vis (na de rust) uit. Ook Pieter van der Velden toonde met zijn behendige spel aan een aanwinst te zijn.

Bij Feyenoord maakten Royce Helbers en Milan Peters een prima indruk.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 22 september 2020   


NIEUWKOMER MARTIJN POOT MET QUINTUS VEEL TE STERK VOOR VRIENDEN BIJ FEYENOORD 

Quintus was vorig seizoen kampioen van de eredivisie. Feyenoord debuteert op dat hoogste landelijke niveau. Beide handbalteams troffen elkaar zaterdag voor het eerst. De Westlanders toonden met 35-21 het klasse-verschil aan. Martijn Poot is afkomstig uit de Rotterdamse regio, maar komt uit voor de Heulse formatie.

De 20-jarige international van Jong Oranje komt uit Maassluis en is ook deelnemer aan de Handbal Academie voor jeugdige talenten. De rechtshandige opbouwspeler maakte dit seizoen de overstap van het Limburgse Bevo. Zijn oudere broer Niels speelt daar nog steeds. De link met Handbal Feyenoord is snel gelegd. 

,,Mijn broer heeft vroeger bij Haro, de voorloper van Feyenoord, gehandbald. Verder heb ik een goede band met veel jongens van dat team. Er spelen vrienden van mij, zoals Ofke Teekens, de keeper, en Boy van Eijk. En ook trainer Arjan Koster ken ik goed. Met Ofke kan ik het nog steeds super goed vinden. Daarom had deze wedstrijd een speciale betekenis voor mij”, verklaart Poot, die met handballen begon bij HV Unitas’63 en ook nog van zijn twaalfde tot zijn zeventiende jaar uitkwam voor het Haagse Hellas.

HOOGSTE NIVEAU

Het krachtsverschil komt voor de sterke schutter en robuuste verdediger niet als een verrassing. ,,Het niveau van de Rotterdamse clubs is nu eenmaal lager dan dat van Quintus. Dat speelt al jaren op het hoogste niveau en heeft zelfs BENE-League ervaring. Veel spelers zijn in al die jaren vanuit het Rotterdamse naar hoger spelende clubs vertrokken. Heel jammer, maar het is de realiteit. Ook ik wilde mezelf verder ontwikkelen. Ik wil binnen twee jaar BENE-League spelen en die ambitie sluit goed aan bij de plannen van Quintus. Hun spelvisie spreekt mij aan.”

Uiteraard waren Geert Hinskens en Jack van Lier, de trainers/coaches van Quintus, blij met de komst van Martijn Poot.Bij Bevo had hij zich ontwikkeld tot een completere handballer. Het was een overgang van Panningen naar Kwintsheul, maar Poot had met de verschillende omstandigheden totaal geen moeite. ,,Het was nog wel even wennen aan de andere speelstijl. We zijn begin augustus gestart met de voorbereiding en aanpassingsproblemen heb ik totaal niet gehad. Ik voelde me direct opgenomen in de groep. Ik kende ook al veel spelers. Het is eigenlijk heel makkelijk gegaan.”

AANWINST

Dat het technisch duo Hinskens/Van Lier content is met de aanwinst blijkt uit de speeltijd die het jonge talent in de voorbereiding kreeg toebedeeld. Poot daarover: ,,Zowel in de aanval als in de dekking ben ik veel ingezet.” Coach Van Lier: ,, Martijn is gedreven en wil steeds beter worden. Zijn kwaliteiten zijn het schot en het verdedigen midachter. Fysiek ijzersterk.”

Tegen Feyenoord kwam Poot minder in actie. Dat gold voor meer basisspelers. Coach Hinskens: ,,We wilden ook de andere spelers meer speeltijd geven. En we hebben een aantal variaties uitgeprobeerd. Spelers op andere plaatsten. Dat kan in zo’n wedstrijd. Daardoor werd het wat rommeliger. Toch zijn we redelijk tevreden, al had het verschil groter moeten zijn.”

In de eerste helft maakte Quintus, met de uitblinkende keepers Lars Hemmes en Paul Vis,  bij 11-4 en 14-7 al het verschil. Aanwinst Pieter van der Velden liet zien dat hij over een voortreffelijke balbehandeling en scorend vermogen beschikt. Ook na de rust (16-10) experimenteerde de thuisclub volop. Het leverde een aantal fraaie doelpunten op, maar het verschil was te groot om er een boeiend spektakel van te maken.

Doelpunten: Pieter van der Velden (6), Timo Blom (4), Ard Vollebregt, Troy Oranje, Collin de Vette, Marc de Vreede, Yannick Boers, Rick van Ravesteijn (allen 3), Dean van Haeren, René de Bakker, Ques Canninga (allen 2) en Alex Koop. 

AD SPORT/PETER LOTMAN – 22 september 2020


OOK VROUWEN QUINTUS SCOREN NAAR HARTENLUST

De vrouwen van Quintus konden in Cothen naar hartenlust scoren tegen debutant Fortissimo. Na de 6-18 ruststand stopte de teller bij 22-37. 

Coach René Zwinkels kon niet anders dan tevreden zijn: ,,Hoog tempo met het effectief uitspelen van de kansen. Collectief heel sterk. Dit was na het tegenvallende gelijkspel van vorige week een mooie opsteker.”

Amber Verbraeken (8x raak), Esmee Martens (7), Anouk Zwinkels (6), Celine Michielsen (5) en Lisanne Kruijswijk (4) waren de beste schutters.

Het opleidingsteam van Quintus (mannen) was in eigen hal met 29-24 te sterk voor Unitas. Aanvallend was het nog te gehaast, waardoor het bij de rust pas 14-11 was. Over de verdediging was coach Luuk Obbens meer tevreden.

Patrick Broch was een goed aanspeelpunt in de aanval en scoorde acht doelpunten. De teruggehaalde doelman Marco Dofferhoff verrichtte met zijn ervaring een serie knappe reddingen.   

AD SPORT/PETER LOTMAN – 22 september 2020


MARC DE VREEDE ZIT WEER LEKKER IN ZIJN VEL

De mannenploeg van Quintus won weliswaar de moeilijke uitwedstrijd bij het Opleidingsteam van Lions, maar toonde nog allerminst de juiste kampioensvorm. Lang keken de Westlanders zelfs tegen een achterstand aan. Eén speler haalde in elk geval wél zijn normale vorm. Opbouwer Marc de Vreede sprong eruit met gedreven spel, fraaie doelpunten en listige afspeelpassjes.

Dat was extra prettig voor De Vreede zelf én voor zijn coaches Geert Hinskens en Jack van Lier. De 26-jarige gymnastiekleraar is hersteld na een lange revalidatie en dat komt dit seizoen de Heulse ploeg zeker ten goede. Februari 2019 scheurde hij zijn kruisband en na anderhalf jaar keihard werken en veel tegenslagen overwinnen, lijkt hij weer helemaal op de weg terug. ,,Ik ben blij, dat ik weer tussen de lijnen sta. Ik heb het al die tijd enorm gemist. Het mooiste is toch weer zelf actief deel uit te maken van het team.”

Dat de wedstrijd tegen Lions stroef verliep, onderschrijft ook De Vreede. ,,De eerste veertig minuten waren inderdaad erg matig. Het spel was niet goed en een aantal spelers had het lastig en was erg nerveus. Gelukkig hebben we met veel beleving de laatste twintig minuten de wedstrijd over de streep kunnen trekken. Het was toch wel een belangrijke overwinning in een moeilijke wedstrijd. Veel tegenstanders krijgen het nog lastig tegen Lions.”

STIJGENDE LIJN

De Vreede hoopt, dat hij met zijn ploegmaten de stijgende lijn uit het laatste gedeelte kan doortrekken. ,,Dan komen we vanzelf beter in vorm. Het is erg wennen voor die nieuwe gasten. Je kon merken dat ze toch zenuwachtig waren. We zullen vooral veel beleving moeten tonen, anders maken wij het onszelf te moeilijk. Voor een belangrijk deel moeten wij het toch hebben van inzet en knokken voor elkaar.”

Voor Marc de Vreede zelf was het dus een prima partij. Maar ook ploeggenoot Rick van Ravesteijn was erg blij met de terugkeer van zijn maatje. De cirkelloper enthousiast: ,,Marc weet mij blindelings te vinden aan de cirkel. Dat was in het verleden al zo en ik merk dat het niet is veranderd. Daardoor kon ik ook lekker scoren. Wij voelen elkaar goed aan in de combinaties.”

BOVENIN MEEDOEN

Over Feyenoord weet De Vreede niet zo veel bekent hij. ,,Afgaande op hun positie vorig jaar in de eerste divisie zijn wij favoriet. Al hebben zij wel voor een verrassing gezorgd door hun eerste wedstrijd tegen Havas te winnen. Als wij bovenin willen blijven meedoen, dan moeten we deze wedstrijd winnen. Het is de komende tijd vooral belangrijk, dat wij het goede ritme vinden zoals de laatste twintig minuten tegen Lions. Als wij met die beleving en felheid spelen, zijn wij dit seizoen voor veel ploegen gevaarlijk en kunnen we veel punten pakken.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 17 september 2020


QUINTUS VROUWEN EN MANNEN OPENEN COMPETITIE NOG STROEF

De mannen van Quintus hadden het in hun eerste wedstrijd lastig bij het Opleidingsteam van Limburg Lions. De Westlanders konden tot aan de veertigste minuut niet het juiste ritme vinden.

De thuisclub nam na de rust (12-12) zelfs een 20-14 voorsprong. Daarna kwam Quintus op toeren en trok de stand bij 24-24 gelijk. Vijf doelpunten op een rij zorgden vervolgens toch nog voor de 25-30 overwinning.

Doelman Lars Hemmes was de man-of-the-match. Marc de Vreede (8x raak), Yannick Boers (7), Alex Koop (6) en Rick van Ravesteijn (5) waren de beste schutters. De aanwinsten Pieter van der Velden en Martijn Poot behoorden volgens coach Jack van Lier tot de spelers die in de tweede helft mede voor de ommekeer zorgden.

,,Maar”, vond Van Lier, ,,het hele team was nog zoekende. De automatismen moeten met de nieuwe spelers nog worden ingeslepen. Daar is nog even wat tijd voor nodig.”

VROUWEN

De vrouwen van Quintus hadden meer moeite met debutant Kwiek Raalte dan verwacht: 30-30. De Heulse ploeg begon voor een select groepje toeschouwers aanvallend goed. Toch lukte het Kwiek om makkelijk in het spoor te blijven.

Via 8-8 werd het 14-9 voor de thuisclub, maar bij de rust was de marge toch weer geslonken naar 16-14.

Coach René Zwinkels: ,,In de tweede helft was de dekking te onzeker. Daardoor kon Kwiek, dat steeds beter werd, zelfs de leiding nemen met 24-26 en 27-29. Wij hadden daar even geen antwoord op. Gelukkig konden we er op de valreep toch nog een gelijkspel uitslepen. Dit was wel een tegenvaller en geeft aan, dat we er nog niet zijn.”

Bij Quintus ontbraken Angelique van Duijvenbode en Fem Boeters. Aanwinst Celine Michielsen en de teruggekeerde Anouk Zwinkels waren wél van de partij. In de laatste fase van het nerveuse duel had vooral Anouk Zwinkels veel pech met haar schoten.

KOELBLOEDIG

Twee minuten voor tijd schoot Celine Michielsen 29-29 binnen, maar wéér kwam de fel strijdende ploeg uit Raalte op voorsprong: 30-29.

Esmee Martens benutte in de slotseconden nog koelbloedig een strafworp, waardoor Quintus met een puntendeling goed weg kwam.

Doelpunten: Anouk Zwinkels (7), Esmee Martens (5), Amber Verbraeken (4), Lisanne Kruijswijk (4), Celine Michielsen (3), Lois Strik (3), Suzie Otten (2), Jill Strik en Nicole van Meteren. Verder behoorde ook keepster Esther de Vos tot de uitblinksters.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 14 september 2020


RESERVETEAM QUINTUS OVERTUIGEND LANGS RIVAAL HELLAS

Naast de Haagse derby tussen Hellas en WHC/Hercules stond er nóg een regiotweekamp op het programma. Aan de Laan van Poot troffen de reserveteams van Quintus en Hellas elkaar in de eerste divisie op zondagmiddag. Het werd voor het nieuwe technisch duo van de Westlandse formatie, Luuk Obbens/ Mark van Vliet, een overtuigende 22-34 overwinning. Daarmee hebben zij de vuurproef voortreffelijk doorstaan.

Luuk Obbens was uiteraard opgetogen over de eerste zege. ,,Het was al mooi, dat we na maanden lang geen handbal konden openen tegen rivaal Hellas. En dan is zo’n overwinning extra prettig, vooral omdat de mannen zo goed en geconcentreerd hebben gespeeld.”

Mark van Vliet vult aan: ,,Hellas had geen antwoord op onze dekking en ze kwamen er niet doorheen. Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats in deze wedstrijd. Als collectief hard gewerkt in de verdediging. Dat resulteerde aanvallend in ‘makkelijke’ doelpunten.”

Obbens nogmaals: ,,Wij hebben keihard gewerkt in de voorbereiding en dat heeft tegen Hellas optimaal resultaat opgeleverd.”

Bij de rust was het al 8-14 voor Quintus, dat in Mitchell Timmermans (aanvallend sterk op schot), Nick Schot (in de dekking op dreef) en Hidde van Oorschot (aanvallend en verdedigend goed) de uitblinkers kende.

AD SPORT/PETER LOTMAN – 14 september 2020


JONG TALENT (18) VEROVERT VASTE PLAATS IN DE HOOFDMACHT VAN COACH ZWINKELS

Aan talent geen gebrek bij Quintus. De pas 18 jaar geworden Amber Verbraeken heeft zich, afgaande op de voorbereiding, definitief in de hoofdmacht van coach René Zwinkels gespeeld. De deelneemster aan de Handbal Academie en international van Jong Oranje vormt komend seizoen een belangrijke schakel in de rechterhoek.

Coach Zwinkels is positief over zijn jonge pupil. ,,Amber heeft zich sterk ontwikkeld de laatste tijd. Ze is goed bezig en kan het intensieve programma volledig aan. Zij heeft doorgetraind en dat kun je aan alles merken. Dat zie je terug in de oefenwedstrijden en training. Ze is in een prima conditie en kan met haar snelheid en beweeglijkheid een belangrijke bijdrage leveren in de hoek. Bovendien is ze zich ervan bewust, dat ze kleine stappen moet maken om haar uiteindelijke doel te behalen.”

Amber zelf daarover: ,,Ik maakte een lekkere start in de voorbereiding. Conditioneel en fysiek kwam ik sterk uit de corona-tijd. Dat viel de trainer ook op en die was tevreden. Ik heb de hele maand bij Quintus meegetraind, zodat we als compleet team konden trainen. Dat was wel erg fijn voor het begin van de competitie. Verder hebben we als team ook leuke activiteiten gedaan. Dus al met al hadden we een geslaagde voorbereiding.”

JONG ORANJE

De talentrijke speelster is aan haar tweede jaar op de Handbal Academie begonnen. ,,Langzaamaan zijn we weer opgestart na een heel lange periode thuis te hebben gezeten. Ook Jong Oranje is weer opgestart. Ik maak nu deel uit van de groep U19”, aldus Amber Verbraeken die met haar tweede jaar van de studie Voeding en Welzijn in Velp is begonnen.

Het lijkt erop, dat zij definitief een plaats heeft veroverd in het eerste team van Quintus. Toch blijft ze realistisch: ,,Ik kan het zelf nog verknallen. Maar als ik blijf doorgaan zoals ik nu bezig ben, ga ik het wel redden, verwacht ik. Ik heb inmiddels een jaartje een beetje het eredivisieniveau geproefd en wil er nu vol voor gaan. Ik wil proberen een vast onderdeel te worden van het team en mijzelf ook laten gelden op eredivisieniveau. De samenwerking met René is prima Ik weet wat de trainer van mij verwacht en daar sta ik achter.”

HEEL DIVERS

Het bevalt Amber Verbraeken dus uitstekend in de Heulse formatie. ,,Het is een leuk team. Ik heb het erg naar mijn zin. Ook dit jaar is het leeftijdsverschil nog aardig groot. Maar er zijn weer wat jonge meiden doorgestroomd. Dat is goed voor de balans in het team. Het is heel divers, zowel op persoonlijk vlak als op handbalgebied. Wij gaan duidelijk dit jaar meedoen om de prijzen. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest, maar dit seizoen is het zeer zeker een doel.”

De eerste stap op weg naar een mooie competitie moet zaterdag gezet worden in de eigen Eekhouthal tegen Kwiek. Amber Verbraeken vol optimisme: ,,Dan moeten we meteen vlammen. We willen laten zien dat we er klaar voor zijn. Afgaande op de voorbereiding ben ik ervan overtuigd, dat het lukt om direct de eerste punten te pakken.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 12 september 2020


OVERTUIGENDE DOORBRAAK RENÉ DE BAKKER BIJ QUINTUS

Als er één speler bij Quintus van een echte doorbraak mag spreken, is het René de Bakker wel. De linkshandige hoekspeler heeft zich op een knappe manier definitief in het eerste team van de Heulse club gespeeld. Via een mooie opbouw in het opleidingsteam is de lichtvoetige flankspeler geleidelijk aan niet meer weg te denken in de rechterhoek van Quintus.

Zichzelf daarover op de borst slaan, zit niet in zijn karakter. Als hem gevraagd wordt naar die ontwikkeling zegt hij aanvankelijk zelfs veel te bescheiden: ,,Door het gebrek aan beter speel ik nu in het eerste.” Maar daarmee doet de 24-jarige De Bakker zichzelf schromelijk tekort. Het siert echter wel zijn bescheidenheid.

Hij vervolgt: ,,In de oefenwedstrijden heb ik heel veel speelminuten gekregen. Dat kwam ook, omdat Alex Koop nu een blessure heeft. De minuten die ik heb gespeeld, gingen wel aardig. Als Alex weer fit is, denk ik dat wij elkaar in de rechterhoek goed kunnen afwisselen.”

TREFZEKERHEID

René de Bakker blinkt vooral uit door zijn snelheid, beweeglijkheid én in belangrijke mate door zijn trefzekerheid. Hij beschikt over een breed scala aan schoten met zijn linkerarm. Dat maakt hem onvoorspelbaar voor de keepers van de tegenstander. Vanaf zijn tiende jaar heeft hij die kwaliteiten al ontwikkeld. ,,Toen ben ik bij Quintus begonnen en nooit meer weggegaan. Ik heb veel geleerd van Wim de Bakker. Naar hem is een groot toptoernooi genoemd met sterke jeugdploegen. Met de A-junioren zijn we Nederlands kampioen geworden”, aldus de zoon van verzorgster Yvonne en manager Marcel de Bakker. 

,,Op mijn achttiende jaar heb ik mijn eerste wedstrijd met het eerste team mee mogen doen. De afgelopen drie jaar begon ik steeds in het tweede en aan het eind van het seizoen heb ik mij vast in het eerste team gespeeld. Het is een leuke en gedreven groep. Je merkt, dat die nieuwe gasten graag willen trainen en zichzelf willen verbeteren. Je ziet aan de hele selectie, dat iedereen hard werkt en er zin heeft. Het is mooi om daarvan deel uit te mogen maken.”

,,We trainen vier keer per week en doen ook nog krachttraining. Geert Hinskens en Jack van Lier zijn goede trainers die tactisch sterk zijn. Zij voelen de groep goed aan. Er wordt naar ze geluisterd. Geert heeft natuurlijk veel ervaring als handballer op topniveau bij Volendam. Daar kunnen wij veel van leren”, aldus De Bakker die werkzaam is bij de Gebroeders Nederpel Potplanten in Wateringen, waar hij zich bezig houdt met de teelt.

BOVENIN MEEDOEN

Het seizoen belooft volgens de rappe hoekspeler mooi te worden. Hij hoopt op veel speeltijd én op de nodige successen.

,,Er lopen in het eerste team een aantal nieuwe spelers. Daardoor moeten we elkaar nog wat beter gaan vinden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken om de onderlinge samenwerking  verder te verbeteren. De eerste wedstrijd is uit bij het opleidingsteam van Lions. Een zware wedstrijd en dan kunnen we ook gelijk zien waar we staan voor dit seizoen. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik verwacht, dat we met deze groep bovenin gaan meedoen.”    

AD SPORT/PETER LOTMAN – 8 september 2020


COLLIN DE VETTE: ‘TERUGKEER BIJ QUINTUS VOELT ALS THUISKOMEN’

De vlag ging uit bij Quintus toen Collin de Vette besloot terug te keren naar zijn geliefde Kwintsheul. Een uitstapje van een jaar naar Volendam beviel minder goed dan verwacht en dus besloot de linkshandige schutter in te gaan op ‘de smeekbede’ van de Heulse club. We vroegen de verloren zoon of hij blij is weer terug te zijn.

Het is een open deur intrappen. De vraag is nog niet gesteld of hij reageert onmiddellijk. 

,,Ik ben zeker blij, dat ik terug ben. Het is net of ik niet ben weg geweest. Veel zaken zijn bij Quintus ook nog precies hetzelfde. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld de gezelligheid, de mensen/vrijwilligers die er rondlopen en de manier waarop alles gaat bij de club. Het voelde als thuiskomen. Daarnaast is het heerlijk, dat mijn reistijd naar de sporthal erg kort is. Van mijn huis naar de hal is ongeveer twee minuten.”

Gezelligheid is vaak het sleutelwoord bij de Heulse vereniging. Nieuwe spelers voelen zich er vrijwel altijd snel op hun gemak. Dus laat staan als je uit datzelfde nest afkomstig bent. Dan is aanpassen al helemaal geen issue meer. 

WESTLANDERS GESTOPT

De Vette (25 jaar) daarover: ,,Het is nog steeds heel gezellig bij Quintus, maar wél op een  andere manier. De samenstelling van de selectie is compleet veranderd. Toen ik naar Volendam ging, zaten er nog veel echte Westlanders bij de selectie. Na afloop van het laatste seizoen zijn die echter vrijwel allemaal gestopt en op de voetbal bij Quintus gegaan. Hierdoor zijn er dit seizoen een hoop nieuwe jongens bijgekomen. Maar ondanks al die nieuwe gasten, heb ik het er weer erg naar mijn zin.”

Helemaal topfit is de linkshandige opbouwspeler nog niet. Hij heeft een deel van de trainingen moeten overslaan.

,,Ik kan helaas niet volop meetrainen. Ik heb nog steeds veel last van mijn schenen. Deze blessure heb ik vorig jaar opgelopen bij Volendam en is in de coronatijd onvoldoende hersteld. Op dit moment ben ik de belastbaarheid rustig aan het opbouwen. Ik kan nog maar twee keer in de week trainen in plaats van viermaal. Ook kan ik maar een deel van de oefenwedstrijden meedoen. Ik hoop, dat het in de loop van het seizoen steeds beter gaat en dat ik langer ingezet kan worden.”

Ook met zijn baan, een belangrijke voorwaarde voor hem om terug te keren, is het goed gekomen. Als afgestudeerd jurist gaat hij met ingang van 1 oktober aan de slag bij de Rabobank op het hoofdkantoor in Utrecht. ,,Ik ga daar de functie bekleden van Accountmanager Afbouw en Insolventie. Die baan sluit mooi aan op de studie Insolventierecht die ik heb gevolgd. Ik kijk er heel erg naar uit om dit werk te gaan doen.”

STERK DUO

De samenwerking met het nieuwe technisch duo Geert Hinskens/Jack van Lier bij Quintus verloopt volgens De Vette naar wens. ,,Dat gaat tot nu toe heel goed. Ze vullen elkaar goed aan en zijn een sterk duo. Ze brengen tactisch veel duidelijkheid en hebben de gave om het op een leuke manier over te brengen. Daarnaast zijn ze gelukkig niet altijd extreem serieus en is er dus ook ruimte voor een dolletje op zijn tijd.”

Ook over de aanwinsten van Quintus is Collin de Vette zeer te spreken. ,,De aanwinsten doen het tot nu toe prima. Iedere aanwinst is een versterking voor het team. Met die nieuwe jongens erbij hebben wij een sterke ploeg voor komend seizoen. Ik hoop dan ook, dat wij het kunstje van vorig jaar kunnen herhalen. Ik wil graag kampioen worden om op die manier promotie naar de BENE-League af te dwingen. Ik heb alleen nog geen idee hoe onze grootste concurrenten het gaan doen. Daar zijn ook goede teams bij die kanshebber zijn voor het kampioenschap. Gelet op de kwaliteiten in ons team heb ik er veel vertrouwen in dat ook wij de titel kunnen pakken.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 6 september 2020

X