Quintus Handbal in AD sport – oktober 2020

Lees hier de berichten die geplaatst worden in het AD over onze vereniging.


TROY ORANJE MIJMERT OVER DE DERBY DIE NIET WERD GESPEELD

‘ELKE WEDSTRIJD HAD AFGELAST MOGEN WORDEN, MAAR DEZE NIET…’

Het moest één van de hoogtepunten worden van de competitie in de Haags/Westlandse regio. De streekderby tussen de mannen van Hellas en Quintus stond voor zaterdag 24 oktober met een uitroepteken in de agenda’s. Voor Troy Oranje had de wedstrijd nog een extra dimensie vanwege zijn opvallende overstap van Den Haag naar Kwintsheul. De turbohoekspeler mijmert hardop hoe mooi het had kunnen zijn.

De 26-jarige Vlaardinger over de topper die er niet kwam: ,,Toen aan het begin van het seizoen het wedstrijdschema bekend werd gemaakt, waren de eerste wedstrijden die ik opzocht tegen Hellas. Het leek me superleuk en ook spannend om tegen de club te spelen die mij de afgelopen vier jaar zoveel heeft gegeven en mij heeft gebracht waar ik nu ben. Ook moet ik er wel eerlijk bij zeggen, dat ik het spannend vond om tegen een tegenstander te spelen die je door en door kent. En die ik eigenlijk eerder als broers zie dan als tegenstanders.” 

Het lag dan ook niet voor de hand, dat Troy Oranje Hellas zou verlaten. Hij had het er naar zijn zin. Toch koos hij voor een switch in zijn handballoopbaan en dan ook nog naar de eeuwige concurrent in Kwintsheul.

,,Het bevalt mij prima bij Quintus. De staf heeft alles goed onder controle, de groep is positief en er werd, toen het nog kon, collectief hard getraind. Er zijn weinig gasten die de kantjes ervan aflopen. Dat is me direct al opgevallen. Verder is alles hier goed geregeld.”

VRESELIJK JAMMER

Hoewel begrijpelijk, vindt ook Troy Oranje het vreselijk jammer dat de derby geen doorgang kan vinden. ,,Hoe fantastisch was het geweest om voor een uitverkochte Hellashal te handballen en de sterren van de hemel te kunnen spelen. Een wedstrijd tussen Hellas en Quintus lééft voor beide clubs. Dat merkte je vorig seizoen al aan het aantal bezoekers en de spanning tijdens de wedstrijden. Vorig jaar gingen de duels gelijk op en dat zorgde voor veel spektakel.”

Oranje probeert het duel in zijn hoofd toch af te spelen. ,,Ik denk, dat Quintus dit jaar aan het langste eind had getrokken. De selectie van Quintus is iets completer, waardoor wij meer kans zouden hebben op de overwinning. Ook, omdat Hellas zonder Ubbo Starrenburg moest spelen, lagen de kansen nog meer in het voordeel van Quintus. Hellas was nu te veel afhankelijk van Pim van Starrenburg, Loek van Bergen en Henegouwen en Wessel Coster. Wij hebben een bredere selectie om blessures op te vangen.” 

Troy Oranje is geen speler die je als trainer moet stimuleren om fit te blijven. Hij is van nature uitermate sportief en heeft zichzelf ook tijdens de handballoze corona-periode in topconditie gehouden.  ,,Ik blijf altijd doortrainen om mijn conditie op peil te houden. En eigenlijk óók, omdat ik het leuk vind om te doen.”

ELKAAR HELPEN

De gymleraar en fitnessinstructeur zou bij Quintus in de linkerhoek de ‘concurrentiestrijd’ aangaan met Pieter van der Velden, die overkwam van Tachos. 

Oranje: ,,Concurrentie vind ik niet echt het goede woord. Ik denk, dat we het juist sámen moeten doen in plaats van tégen elkaar. Op die manier kunnen we elkaar helpen en ook naar een beter niveau brengen”, zijn de wijze woorden van de rappe hoekspeler.

Of de beladen partij dit seizoen nog gespeeld gaat worden, is maar zeer de vraag. Oranje optimistisch: ,,Ik hoop het wel. Vooral ook, omdat ik heel benieuwd ben hoe alles zou lopen als we de wedstrijd wél hadden kunnen spelen. Elke andere wedstrijd had van mij afgelast mogen worden, maar deze juist niet… Ik hoop dan ook, dat de competitie op welke manier dan ook en wanneer dan ook toch nog wordt uitgespeeld. En dat wij dan met Quintus kampioen kunnen worden. Daarbij hoop ik ook, dat Hellas het goed blijft doen en dat ze zo hoog mogelijk kunnen eindigen.”

Zijn vorige club Hellas is dus duidelijk nog niet uit zijn gedachten. Oranje: ,,Tuurlijk mis ik Hellas. De meeste gasten zijn vier jaar lang als broers voor mij geweest. Het is altijd jammer, dat je goede vrienden minder gaat zien en spreken dan normaal. Dat wist ik natuurlijk al toen ik de keuze maakte om voor Quintus te gaan handballen. Dat hoort erbij.” En dan lachend: ,,Ik had zaterdag graag gezien of mijn overstap de juiste keuze is geweest.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 24 oktober 2020

COLLIN DE VETTE: ‘TERUGKEER BIJ QUINTUS VOELT ALS THUISKOMEN’

De vlag ging uit bij Quintus toen Collin de Vette besloot terug te keren naar zijn geliefde Kwintsheul. Een uitstapje naar Volendam beviel minder goed dan verwacht en dus besloot de linkshandige schutter in te gaan op ‘de smeekbede’ van zijn oude club. 

Het is een open deur intrappen om te vragen of hij blij is terug te zijn. De verloren zoon: ,,Ik vind het geweldig. Het is of ik niet ben weg geweest. Het voelde als thuiskomen. Veel zaken zijn bij Quintus nog hetzelfde, zoals de gezelligheid, de vrijwilligers die er rondlopen en de manier waarop alles geregeld is bij de club. Daarnaast is het een voordeel, dat de reistijd van mijn huis naar de sporthal met twee minuten lekker kort is.” 

Gezelligheid is het sleutelwoord bij de Heulse vereniging. Nieuwe spelers voelen zich er snel op hun gemak. Dus laat staan als je uit datzelfde nest afkomstig bent. 

De Vette (25 jaar) daarover: ,,Het is nog steeds gezellig bij Quintus, maar wél op een  andere manier. De samenstelling van de selectie is compleet veranderd. Toen ik naar Volendam ging, bestond de groep uit veel echte Westlanders. Na het laatste seizoen zijn die vrijwel allemaal gestopt en op de voetbal bij Quintus gegaan. Hierdoor zijn er veel nieuwe jongens bijgekomen, maar toch heb ik het weer naar mijn zin.”

BELASTBAARHEID

Helemaal topfit is de linkshandige opbouwspeler niet. ,,Ik kan niet volop meetrainen, omdat ik last heb van mijn schenen. Deze blessure heb ik opgelopen bij Volendam en is in de coronatijd onvoldoende hersteld. Ik ben de belastbaarheid rustig aan het opbouwen met twee keer in de week trainen in plaats van viermaal. In de loop van het seizoen gaat het steeds beter  en kan ik langer worden ingezet.”

Met zijn baan, een voorwaarde om terug te keren, is het goed gekomen. Als afgestudeerd jurist is hij aan de slag gegaan bij de Rabobank in Utrecht. ,,Ik vervul daar de functie van Accountmanager Afbouw en Insolventie. Die baan sluit mooi aan op mijn de studie Insolventierecht.”

De samenwerking met het nieuwe technisch duo Geert Hinskens/Jack van Lier verloopt prima. De Vette: ,,Ze vullen elkaar goed aan en vormen een sterk duo. Tactisch zorgen zij voor duidelijkheid en hebben de gave om het op een leuke manier over te brengen. Ze zijn gelukkig niet extreem serieus, zodat er ruimte is voor een dolletje.”

VERSTERKINGEN

Over de aanwinsten van Quintus is De Vette enthousiast. ,,Zij zijn versterkingen voor het team en wij hebben daardoor een sterke ploeg. Ik hoop, dat we weer kampioen worden om promotie naar de BENE-League af te dwingen. Er is veel concurrentie, maar afgaande op de kwaliteiten in ons team heb ik er vertrouwen in dat wij de titel kunnen pakken.”

AD SPORT/PETER LOTMAN – 5 oktober 2020

X