Quintus en Oranje 

Oranje dames oefenen tegen Zweden-B. 

Binnen het Nederlands handbal is er een unieke opleidingsinstituut voor talentvolle ambitieuze spelers en speelsters richting de Oranje selecties: de nationale Handbal Academie (HA) op Papendal. Hier combineren de geselecteerde spelers en speelsters hun schoolopleiding met een trainingsprogramma van 16 uur (’s middags bal en ’s morgens fysiek). Van onze club zitten van de dames Bianca Schansema, Alieke van Maurik, Judith van der Helm en Sophie Buijs op de HA. Zij maken ook deel uit van nationale jeugdselecties. Vorige week is de HA enkele dagen op stage geweest naar de Franse topclub Metz, waar voormalig bondscoach Emmanuel Mayonnade actief is als clubcoach. 

Bianca, Alieke en Judith zijn lid van Jong Oranje en vormen daarmee de onderbouw voor het “grote” Oranje. Komend Paasweekend speelt een Oranje selectie, een mix van de A-ploeg en Jong Oranje, in Almere twee oefeninterlands tegen Zweden B. Onze dames 1 speelsters Bianca Schansema, Judith van der Helm en Alieke van Maurik (van Jong Oranje) spelen en trainen daar samen met gelouterde krachten als Tess Wester (rentree na zwangerschap), Rinka Duindam, Lois Abbingh, Dione Housheer, Kelly Vollebregt, Kelly Dulfer en Estavana Polman. Zweden A oefent gelijktijdig dit weekend tegen buur Denemarken. 

Vrijdagavond wordt er om 19.00 uur gespeeld en op zaterdagmiddag om 12.00 uur. De wedstrijden zijn live te zien op Handbalnl.tv.

Oranje komt tegenover B-ploeg van Zweden te staan – Handbal Inside. 

Dames Jong Oranje bereidt zich voor op het EK U19 van 6-16 juli in Roemenië. Dames Oranje Youth bereidt zich voor op het EK U17 in Montenegro. Hiervoor zijn Sophie Buijs (DA1), Fenna Kemp (DB1) en Silke van Kleef (DB1) nog in beeld. 

Scoutingsdag 2023 

Zaterdag 25 maart j.l. was er een landelijke scoutingsdag voor de leeftijdsgroep meisjes geboortejaren 2008-2009 (C- en B-jeugd) voor de te vormen jongste Oranje selectie (Oranje onder 16 in 2024). De speelsters, die in aanmerking kwamen om zaterdag deel te nemen, waren hiervoor uitgekozen vanuit de zogenaamde Handbalscholen met toplijn door de Regio Talent Managers (RTM-ers). Voor onze regio Zuidwest is dat Wesley Hage, betrokken bij Handbalschool Haaglanden. 

De scoutingsdag zaterdag was het eerste scoutingsmoment voor de leeftijdsgroep 2008-2009. Van Quintus hebben 7 speelsters mogen deelnemen. Totaal waren er 85 meisjes aangemeld. Vanwege blessures hadden Louise Schaap en Jasmijn Machielse zich helaas moeten afmelden. 

Inmiddels is bekend dat Sofia Kranse en Maud Storm van de DC1 geselecteerd zijn voor drie centrale trainingen op Papendal dit seizoen (vanaf 18 april). De speelsters, die niet zijn geselecteerd kunnen zich door ontwikkelen via ons club programma en de Handbalschool. 

In het voorjaar van 2024 volgt er een nieuwe selectierond richting het Open EK in de zomer van 2024. We wensen onze speelsters veel succes. 

Foto : Quintus delegatie bij scoutingsdag maart 2023. 

Heren Oranje selecties. 

De weg van het talent voor jongens is binnen het NHV anders opgezet dan de weg voor meisjes. Omdat bij de herenjeugd het moeilijker is om regionaal gelijkwaardige trainingsroepen te vormen wordt er 2 jaar eerder (14-15 jaar) al begonnen met centrale trainingen op Papendal, dan bij de meisjes (15-16 jaar). Het traject voor talentvolle herenspelers loopt al vanaf de talenten leeftijd via twee wekelijkse centrale trainingen op Papendal. Omdat de heren jeugdselecties zich niet hebben weten te plaatsen voor het WK, spelen ze dit seizoen vooral oefenwedstrijden. Mitchel Luiten, Sam Koppenol en Toby Bleijenberg zijn hierbij betrokken.

Jan van Kester

X