QUINTUS DE VOLLE BUIT, MAAR ÓÓK RESPECT VOOR E&O

WESTLANDERS LATEN WÉÉR VOORSPRONG GLIPPEN TEGEN ONTKETENDE EMMENAREN

De schrik sloeg de supporters van Quintus om het hart. Vorige week verspeelden de Westlanders een royale voorsprong en verloren op de valreep van rivaal WHC/Hercules. Tegen E&O leek hetzelfde te gebeuren, want wéér konden zij een ruime marge niet vasthouden. Met 31-30 kwam het op de valreep nog net goed.

Maar wat maakten de adepten van coach Neso Saponjic het zich onnodig moeilijk. Steeds vijf, zes doelpunten voorsprong en het dan laten aankomen op de laatste paar minuten. Van 29-24 kwamen de Emmenaren knap terug tot 30-30. Met nog minder dan een minuut op de klok zorgde de jarige uitblinker Timo Blom voor 31-30 en dat bleek uiteindelijk de winnende treffer. In de resterende tijd gebeurde er vervolgens nog van alles.

Marnix Roos kreeg zijn derde tijdstraf (en dus rood), E&O-coach Martin de Hoop nam een time-out, de Heulse goalie Cas van der Harst stopte op miraculeuze wijze een schot(je) van Mats Wesseling en met nog zeven seconden nam ook Saponic nog een time-out. Vervolgens klonk het eindsignaal en liepen de emoties hoog op.

FORMIDABELE SCHUTTER

Het was vooral jammer voor Wesseling (en zijn team) dat hij die laatste kans niet benutte. De formidabele schutter speelde een voortreffelijke wedstrijd en was in onze ogen de Man-van-de-Wedstrijd. Elf keer knalde hij vanaf de linkeropbouw de bal in de kruising, de een nog zuiverder dan de ander. Tot onze verbazing hoorden we, dat hij in het samenwerkingsverband bij BENE-League-club Hurry-Up op de cirkel speelt. Dat hadden we al eens gezien tijdens verschillende livestreams, maar elke club zou er veel voor over hebben om de jeugdige kanonnier als opbouwer in de ploeg te hebben.

Lachend bevestigde hij: ,,Ja, dat is daar mijn positie. Maar ik vond het heerlijk om vanavond vanaf de opbouw van waarde te kunnen zijn voor E&O. Het ging wel lekker”, sprak hij eufemistisch.

Had E&O uiteindelijk een punt verdiend? Tuurlijk vond men bij de Emmenaren. Nee, wij waren de betere ploeg, was het oordeel in het Westlandse kamp. De waarheid gebiedt te zeggen, dat de gasten eigenlijk wel recht hadden op dat ene punt. Al was het maar voor de geweldige inhaalrace die resulteerde in de gelijke stand vlak voor tijd.

En ja, Quintus was vijftig minuten lang de bovenliggende partij. Het speelde bij vlagen uitstekend handbal. Maar binnen tien minuten een comfortabele voorsprong op zo’n knullige manier uit handen geven, biedt toch ook wel stof tot nadenken.

PLOEG IN OPBOUW

Coach Saponjic piekert daar volop over, want het gebeurt regelmatig. ,,Dat hoort nu eenmaal bij een jonge ploeg in opbouw”, klonk het logisch. ,,We missen een paar ervaren gasten die het spel dood kunnen maken. Ik ben blij met de spelopvatting en de kansen die we creëren. We maken genoeg doelpunten uit mooie combinaties. Maar we moeten nog leren de partij slim uit te spelen.”

Er viel voor de toeschouwers inderdaad volop te genieten van fraaie treffers. De 19-14 uit een Fliegende Göppinger van Timo Blom op Marnix Roos was hét perfecte ‘vliegertje’. Ook de doelpunten van Nick Schot (vallend achterwaarts aan de cirkel), Timo Blom (uit een onmogelijke hoek), Troy Oranje (die weer helemaal opbloeit), de snelle breaks (!) van Marnix Roos en René de Bakker (subtiele balletjes uit de rechterhoek) waren juweeltjes.

Nu nog wat slimmer verdedigen en proberen een ruime voorsprong vast te houden en Quintus kan voorlopig nog wel even meedoen om de bovenste plaatsen in de eredivisie.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Vooral door het spektakel en de spanning was het een boeiende partij om naar te kijken. Beide teams hadden een ongelofelijke inzet en er werd geknokt om elke bal en centimeter. E&O verdient tevens respect voor de knappe inhaalrace na een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand.

Scheidsrechters (***): André Hommen en Laurens van Kessel kregen tijdens en na afloop van de krachtmeting nogal wat kritiek vanuit beide kampen. Te veel onnodige tijdstraffen (10 voor Quintus waarvan twee rode kaarten en 6 voor E&O), te nadrukkelijk fluiten, te weinig begrip voor de emoties in zo’n hectisch duel. We zijn het daar niet helemaal mee eens, maar moeten die onvrede wel meewegen. Ze hielden het vanaf het begin kort met direct twee tijdstraffen binnen drie minuten. Toen was de toon gezet en die lijn moesten ze daarna wel doortrekken. Dat resulteerde vervolgens in al die uitsluitingen, waardoor de strijd nóg grimmiger werd dan hij al was.

Beste spelers: Mats Hesseling was voor ons de MVP bij E&O, maar ook Marek Skwarczynski behoorde tot de uitblinkers. Bij Quintus waren Timo Blom door zijn onvoorspelbare acties (vaak verrassend, soms ook te riskant) en Marnix Roos vanwege zijn ongebreidelde inzet de meest besproken spelers.

Doelpunten Quintus: Timo Blom (8), Marnix Roos (6), Nick Schot (4), René de Bakker (4), Jorian Baauw (4 strafworpen), Troy Oranje (3) en Jordan Beukman (2).

Doelpunten E&O: Mats Wesseling (11), Marek Skwarczynski (10), Daan Molenbroek (3), Anes Devedzic (3), Michael Wennink (1), Robbin Kuhl (1) en Youri Braker (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

X