QUINTUS BLIJFT IN DE RACE VOOR DE TITEL DANKZIJ DEGELIJKE OVERWINNING

Door de 32-28 overwinning op BFC blijft Quintus in de race voor de titel in de eredivisie. Het was een vermakelijke wedstrijd met veel missers over en weer, maar ook met fraaie doelpunten. De Westlandse keeper Cas van der Harst mocht zich met een serie stops op beslissende momenten de Man-van-de-Wedstrijd noemen.

Hij kreeg daarbij steun van Timo Blom, die opnieuw aanvallend en verdedigend een sterke partij speelde, én van de makkelijk scorende Jordan Beukman. Bijna ongemerkt schoot de sierlijke opbouwer acht doelpunten bij elkaar.  Bij BFC waren, zoals altijd, de nog steeds belangrijke Martijn Meijer en Jeroen Croonen de aanjagers in het team van coach Jo Smeets.

Het was weer typisch zo’n Quintus-wedstrijd. Eenvoudig steeds op een voorsprong komen van vier, vijf doelpunten om die marge net zo makkelijk ook weer weg te geven. De 17-13 ruststand werd uitgebouwd naar 19-14, maar zeven minuten later was het alweer 20-18. Van 21-19 kwam de thuisploeg op 24-19 door sterke acties van Beukman en Blom en dat leek het moment om de partij professioneel uit te spelen.

ONDERTAL

Maar net zo makkelijk was het een kwartier later alweer 25-24 en werd het nog spannend ook. Verlies zou namelijk definitief betekenen, dat Quintus moest afhaken voor de titel. De schoten van de Limburgers Meijer, Croonen en Eussen brachten de thuisploeg toch weer in de problemen. Opvallend in die fase was óók, dat BFC er steeds in slaagde in ondertal te scoren en Quintus juist geen kans zag de overtal situaties te benutten.

Ook coach Ruben Schelbert onderkende die ‘zwakheden’ van zijn team. ,,We moeten nog steeds leren een wedstrijd ‘dood’ te maken en we moeten overtal veel beter uitspelen. Nu kwam dat nog goed, maar het is al vaker verkeerd afgelopen.”

Schelbert gaf jonge, talentvolle spelers ook nu weer speeltijd met het oog op de toekomst. Een nobele gedachte om die gasten sfeer te laten proeven in het eerste team. Toch bracht dat ook nu weer een risico met zich mee, omdat de zenuwen en de onwennigheid het nodige balverlies opleverden. Als het er echt om gaat, is het toch solider om de ervaren basis met bijvoorbeeld routinier Marc de Vreede binnen de lijnen te brengen.

OM TE JANKEN

Op het moment dat die basis weer in het veld kwam, lukt het Quintus via 27-26 de partij ditmaal wél beheerst uit te spelen en een 32-27 voorsprong te pakken. In die kritieke fase zag Van Ravesteijn, die de tweede helft te veel miste, ook zijn strafworp gestopt worden.

Met de nodige zelfkennis gaf hij toe: ,,Het was om te janken zó slecht.” Waarbij wel moet worden aangetekend, dat hij vanwege zijn vele doelpunten in vorige wedstrijden door twee verdedigers stevig op de huid werd gezeten.

De uitblinkend doelman Van der Harst zorgde ervoor dat BFC in de laatste vijf minuten niet dichterbij kon komen dan 32-28.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***) :  Er ging te veel mis om er een volwaardig kijkspel van te maken. Quintus haalde bij lange na niet het niveau van de sterke bekerwedstrijd tegen Bevo. Het pleitte dit keer voor de Westlanders dat zij in de laatste vijf minuten wél de partij naar zich toe trokken. BFC was te veel afhankelijk van de drie topschutters en speelde bij vlagen veel te gehaast.

Scheidsrechters (***) : Jaap Klompers en Koen Stobbe floten, zoals altijd, keurig volgens de regeltjes. Weinig voordeelregel, geen risico nemen, soms een tikkeltje kinderachtig. Er zit weinig inlevingsgevoel bij het tweetal. Je moet niet alles willen horen en zien in het veld en langs de kant. De partij ruimte geven zolang dat kan, komt het spelbeeld ten goede.

Doelpunten Quintus: Jordan Beukman (8), Timo Blom (7), Rick van Ravesteijn (7), Marc de Vreede (4), René de Bakker (2), Jordi van Erp (2), Troy Oranje (1) en Max van Zijderveld (1).

Doelpunten BFC: Martijn Meijer (8), Jeroen Croonen (7), Jur Eussen (7), Kjeld Dekker (2), Alain Eurlings (2), Stef Schoonbrood (1) en Sem Crombag (1).