Prachtig slot Eredivisie met Houten als terechte kampioen

En zo kwam er dan toch nog een prachtige ontknoping van de competitie in de eredivisie. Voor Houten dan, want de Utrechtenaren pakten op overtuigende wijze de titel door Quintus in eigen huis met 27-36 klop te geven. Een overwinning waarop helemaal niets viel af te dingen. Het team van vertrekkend coach Vladan Mijalkovic was over het hele seizoen gezien veruit de beste formatie.

Ook tegen Quintus was de spelopvatting en vooral de schotkracht opnieuw uitstekend. Vlotte combinaties, afgerond aan de cirkel of in de hoek, en verwoestende tweede lijn schoten van Ruben de Bok en Milo Bos waren te machtige wapens voor de vaak weifelende Westlandse defensie. Mocht iemand nog getwijfeld hebben aan de kracht van Houten, dan hebben zij zaterdag in het hol van de leeuw duidelijk bewezen óók met de spanning te kunnen omgaan.

Kon Quintus daar dan niets tegenover stellen? Aanvankelijk nog wel, want tot 7-7, na een kwartier, was de partij nog in evenwicht. En ook bij 11-13 en zelfs bij de 13-16 ruststand leefde er nog hoop bij de Heulse supporters. Totdat Houten in de eerste tien minuten na het wisselen genadeloos toesloeg en bij 15-21 het duel eigenlijk al besliste. Met de hele wedstrijd een uitblinkende doelman Bjorn Brachten tussen de palen.

Geen eer te behalen

De marge van vijf doelpunten bleef steeds op het scorebord staan tot de thuisclub nog een korte opleving kende bij 23-26 met nog tien minuten op de klok. Met knappe treffers van Sem Klinkenberg, Kyan van Berlo, Bram Versteegden en, natuurlijk, Ruben de Bok, denderde Houten door naar 24-30. Partij gespeeld, klaar en Quintus liet het verder maar een beetje lopen. Tegen deze gemotiveerde tegenstander viel geen eer te behalen.

Dolle vreugde uiteraard na afloop op de speelvloer waarbij de in grote getale meegereisde supporters hun idolen omhelsden, knuffelden en op de schouders namen. Even verderop, zoals het altijd gaat in de sport, stonden de spelers van Quintus er een tikkeltje beteuterd naar te kijken. Rick van Ravesteijn had zich zijn laatste wedstrijd na een succesvolle loopbaan bij de Heulse club toch heel anders voorgesteld. En datzelfde gold voor Marc de Vreede. Van Ravesteijn kende nog een persoonlijk succesje door tien minuten voor tijd zijn driehonderdste doelpunt van dit seizoen binnen te schieten.

Kritisch

De Vreede was na afloop, maar ook voorafgaande aan het duel, nog het meest kritisch op de prestaties van zijn team dit seizoen. ,,Wij wilden als spelers kampioen worden, maar de technische staf had daar andere gedachten over. Die wilde vooral ook bouwen aan een nieuw team. Daardoor werd er vaak gewisseld en kregen jonge spelers de kans op de momenten dat het eigenlijk niet kon. Kampioen worden én tegelijk opleiden, gaat gewoon niet.”

Die visie van het wedden op twee paarden werd overigens niet gedeeld door trainer/coach Ruben Schelbert, die vanwege vaderschap na een jaar alweer een stap terug doet. ,,De buitenwacht én sommige spelers hadden een ander verwachtingspatroon. Ik heb nooit uitgesproken dat we kampioen wilden worden. De top-4 was het uitgangspunt. Met Houten, Hellas en BFC waren er nog drie ploegen die allemaal van elkaar konden winnen. Wij hebben het lang volgehouden en het Houten behoorlijk lastig gemaakt. Maar onze doelstelling was vooral óók om aan een nieuwe, jonge ploeg te bouwen.”

Andere koek

Voor Houten telden al die bespiegelingen niet. Het team, komend seizoen onder leiding van de ambitieuze Job Reumer, moet eerst proberen om Tachos in twee duels uit te schakelen. Dan moet worden bekeken of het binnenstappen van de BENE-League een haalbare kaart is. ,,Wij willen dat heel graag, maar dan zullen er nog versterkingen moeten bijkomen”, viel er bij staf en spelers te beluisteren. Een wijze conclusie, want kampioen worden van de eredivisie is een fraaie prestatie, maar meedoen in de grensoverschrijdende competitie is andere koek. Quintus kon daar zaterdag alles over vertellen tegen de nieuwbakken titelhouder…

Wedstrijdrapport

Amusementswaarde (****): Er heerste een geweldige sfeer in de Eekhouthal. Vooral ook door de luidruchtige supporters van Houten. Maar ook het fanatieke spel van Quintus in de eerste helft en vooral de aanvalscombinaties van Houten gedurende de hele partij zorgden voor veel kijkplezier. Genoeg behendige spelers bij de Utrechtse formatie!

Scheidsrechters (****): Ferry van de Beek en Niels Egberts waren zichtbaar in hun element. Dit zijn duels waar ze met plezier naar uitkijken. Veel hectiek, stevige overtredingen en joelende toeschouwers. Zij waren opnieuw voortreffelijk op dreef. Een heerlijke opwarmer voor de bekerfinale van donderdag tussen Volendam en Hurry-Up. 

Doelpunten Quintus: Rick van Ravesteijn (7), René de Bakker (5), Timo Blom (4), Jordi van Erp (3), Marc de Vreede (3), Max van Zijderveld (2), Jordan Beukman (1), Troy Oranje (1) en Christiano Olivacce (1).

Doelpunten Houten: Kyan van Berlo (7), Ruben de Bok (6), Sem Klinkenberg (5), Milo Bos (5), Rogier Teeuwissen (4), Bram Versteegden (3), Nils Idema (2), Boy van Eijk (2) en Sjoerd Brakenhoff (2).

Bijzonderheden: Quintus nam afscheid van trainer/coach Ruben Schelbert en de spelers Rick van Ravesteijn, Marc de Vreede, Jordi van Erp en Christiano Olivacce. Bovendien werd ‘de moeder’ van Quintus, Gerarda van Velthoven, verrast met bloemen en cadeau voor het jarenlang wassen van de door hars altijd intens smerige wedstrijdkleding. Een mooi gebaar!

AD SPORT/PETER LOTMAN    

X