Oranje jeugdselecties (update)

WK dames Jong Jong Oranje (DU18) in Noord-Macedonië

De nationale dames U18 selectie (Jong Jong Oranje) (geboortejaren 2004-2005) is hun WK jeugd afgelopen week uitstekend gestart. In de poule werd in de openingswedstrijd gewonnen van Slovenië (31-17), gevolgd door een ruime zege op het Afrikaanse Guinee (33-20). Daarna volgde na een spannende wedstrijd een zwaarbevochten gelijkspel tegen Roemenië (29-29).  

Oranje plaatste zich hierdoor als poulewinnaar voor de hoofdronde, waar tegen Duitsland (donderdag, mooie 31-26 zege) en tegen Zuid-Korea (vrijdag 14.30 uur) gespeeld moet worden. De eindklassering in de hoofdronde bepaalt het verdere schema bij het WK. Er zijn namelijk 4 parallelle hoofdgroepen, met sterke landen (zie hier). De topwedstrijden van dit WK zijn grotendeels te volgen op VIAPLAY

In de Oranjeselectie voor dit WK, gecoacht door jeugd Bondscoaches Ricardo Clarijs, Rick Louw en keeperstrainer Patrick Jordaan spelen van Quintus keepster Bianca Schanssema, en de speelsters Judith van der Helm en Alieke van Maurik mee. Met cirkelspeelster Romee Maarschalkerweerd staat er nog een bekend gezicht op het veld.

Tot nu toe maakt de selectie hun potentie en de verwachtingen waar. Oranje U18 heeft nog volop uitzicht op een topklassering. Inmiddels spelen Oranje U18 louter nog finales tegen andere toplanden.

YAC-toernooi heren Jong Jong Oranje (HU18) in Israël

Oranje heren jeugdselectie (Jong-Jong Oranje) speelt deze zomer ook een internationaal Europees kampioenschap (Younger Age Category toernooi) in Israël van 7 tot en met 13 augustus. Nederland speelt op dit moment nog op het B-niveau met de ambitie om te promoveren naar het A-niveau. Het A-niveau is nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een jeugd WK. De definitieve selectie voor dit YAC is inmiddels gemaakt. Van Quintus zijn keeper Evan de Lange, rechterhoek Thimo Axt en cirkel Olav Scholtes geselecteerd. 

Oranje U18 speelt zondag 7 augustus om 14.00 uur tegen Griekenland, gevolgd door een wedstrijd tegen Tsjechië op woensdag 10 augustus om 14.00 uur. Door een terugtrekking is er ook een wedstrijd vervallen. Afhankelijk van de eindstand in de poule wordt er een kruiswedstrijd gespeeld tegen een land uit de andere poule met Litouwen, Israël, Georgië en Bulgarije. De wedstrijden van dit YAC-evenement zijn gratis te zien Live en achteraf op EHFTV.

Helaas is Thijs door de bondscoach Freek Gielen niet gekozen in de definitieve selectie voor dit internationale evenement.

X