‘Nooit gedacht dat ik zó ver zou komen’

De mannen van Quintus zijn volop in de strijd om de titel in de eredivisie. De goede prestaties zijn mede te danken aan doelman Ofke Teekens (23), die wekelijks een hoog stoppercentage realiseert. De in Gouda geboren keeper : ,,Nooit gedacht, dat ik zó ver zou komen.”

Teekens, die nog steeds in Gouda woont, begon pas op zijn zestiende jaar met handballen bij het roemruchte Vires et Celeritas. Vrij laat dus en het is daarom des te knapper dat hij via  tussenstappen bij Hellas en Feyenoord inmiddels bij Quintus de top van de eredivisie heeft bereikt. Die late start van zijn handballoopbaan heeft overigens wél een bijzondere reden. Niet dat hij eerst een andere sport heeft beoefend, zoals wel vaker gebeurt.

Een medische oorzaak lag daaraan ten grondslag, legt Teekens uit. ,,Ik had vroeger veel last van een vertraagde bloedstolling. Daardoor kreeg ik snel blauwe plekken en bleef een wond langer bloeden. Tot mijn zestiende mocht ik daarom geen contactsport doen. Dat was te riskant. Toen dat probleem minder werd na verloop van tijd, trok de handbalsport mij wel aan. Vooral ook door een vriendin die op handbal zat.”

Teekens begon als veldspeler, maar al snel leek het hem veel leuker om in het doel te gaan staan. ,,Toen ik uiteindelijk ging keepen in plaats van veldspeler, vonden mijn ouders dat wel even wennen. Uiteindelijk is dat toch een goede keuze gebleken. Ik had nooit verwacht zo ver te kunnen komen. Ik kende destijds het handbalwereldje niet toen ik op mijn zeventiende al door Hellas werd gevraagd. Dat was een hele verrassing voor mij.”

Veel speeltijd

Bij de Haagse topclub speelde de talentrijke doelman eerst twee seizoenen in de A-jeugd om vervolgens de overstap naar de senioren te maken. Hij leerde er veel, omdat de Haagse club bekend staat om de fameuze keeperstrainingen van Bart Uijtdebroek en destijds ook nog Arold Holman. ,,Toch ben ik toen overgestapt naar Feyenoord”, legt Teekens uit, ,,omdat ik als tussenstap eerste keeper wilde worden in de eerste divisie. Ik kreeg daar veel speeltijd en dat was goed voor mijn ontwikkeling.”

Ofke Teekens, geen familie van de schaatser met dezelfde naam, wilde vervolgens wéér een stapje hoger. Ambitieus als hij is, zei hij geen nee toen Quintus aan de bel trok. ,,Ik heb het daar enorm naar mijn zin. In het begin had ik het wel lastig om mijn vorm terug te vinden na een gebroken hand en een hamstringblessure. Maar nu gaat het super, vooral ook dankzij het vertrouwen dat ik krijg van trainer Ruben Schelbert en van keeperstrainer Maarten-Jan de Koning. Door zijn aanpak is mijn oude vorm weer zo goed als terug.”

Samen met collega Cas van der Harst gaat hij de strijd aan voor een plek in het Heulse doel. Teekens, in het dagelijks leven Cnc programmeur bij Icamat, is inmiddels sinds januari vaak de eerste keeper die mag starten. ,,Dat is gekomen na mijn goede optreden tegen mijn oude club Feyenoord. De trainers vinden, dat ik steeds beter in vorm ben en daardoor krijg ik de voorkeur. Cas en ik zijn elkaar gewaagd en onze samenwerking is top. Hij heeft de eerste seizoenshelft heel wat punten gepakt voor het team.”

Samen met broer Sven

Ook broer Sven van achttien jaar is actief in Kwintsheul. ,,Hij speelt in de A-jeugd als midopbouwer en het leuke is, dat we al twee keer samen hebben gespeeld in het opleidingsteam.”

Ofke Teekens is met zijn 1.83 meter niet lang voor een keeper. Hij compenseert dat met een prima positionering, lenigheid en uitstekende reflexen. Zijn ambities durft hij wel uit te spreken. ,,Ik werk er hard aan om een vaste waarde in het eerste team van Quintus te worden en van daar uit de beste keeper van de eredivisie. Naar het buitenland zou ik op dit moment niet willen. Ik wil me eerst hier bewijzen en dan zie ik later wel wat er op mijn pad komt. Voorlopig telt alleen de titel in de eredivisie.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN

X