NK zaal 2022, een terugblik

( Eindelijk bij het Pinkstertoernooi in Sonderjyske de tijd gevonden om mijn verslag over de NK-jeugd af te ronden). 

Het seizoen 2021-2022 is het eerste seizoen waarbij na 2 jaar door corona met lock-downs, de zaalcompetities weer helemaal uitgespeeld zijn. Traditioneel wordt bij de jeugd de zaalcompetitie dan afgesloten met een Nederlands Kampioenschap tussen de sterkste teams uit de jeugddivisies, WestNoord-Oost en Zuid-Oost.

Omdat er bij de dames A-jeugd en de alle drie de heren leeftijdsgroepen HC, HB en HA er  slechts één landelijke poule is, wordt de kampioen van die betreffende poule daar direct ook gekroond als kampioen van Nederland en ontvangt vanuit het NHV de kampioensschaal. Dit seizoen betrof dit ook de DA1 van Quintus. Voor de HC1, HB1 en HA1 was bij Quintus door de vele personele wisselingen van beneden naar boven (richting heren 1 en 2), een toppositie niet haalbaar. Voor de jeugdteams in deze leeftijdsgroepen met één poule eigenlijk best wel jammer, dat zo’n finaletoernooi (NK) er (nog) niet meer is. 

In het verleden werden de Nederlandse Kampioenschappen altijd in Amsterdam in de Sporthallen Zuid gespeeld. Velen hebben daar vanuit hun jeugdjaren nog mooie herinneringen aan. In Amsterdam was harsgebruik ten strengste verboden. 

Dit seizoen waren de Nederlandse Kampioenschappen verplaatst naar  het Brabantse Boekel, waar in de accommodatie hars wel toegestaan was. Hierdoor werd harsgebruik bij de jeugd plots een groot thema.  In de reguliere jeugdcompetities was  er zonder hars gespeeld en meestal ook getraind. Uiteindelijk leidde de unanieme afwijzende reacties van coaches van de DC er toe, dat er dat er zaterdag zonder hars gespeeld is bij de DC.  Zondag bij de DB mocht er wel hars gebruikt worden. Hars zorgde zondag wel direct voor ongelijkheid en veel discussies in de wandelgangen. 

Traditioneel mogen op NK’s alle jeugdleden meedoen, die aan de leeftijdsbepalingen van de betreffende leeftijdscategorie voldoen, maar die soms toch ook al bij een oudere leeftijdscategorie spelen. 

Bij de DB zondag kwam het bij aantal teams voor dat er speelsters van 16 jaar waren opgesteld, die inmiddels al hun debuut in de eredivisie gemaakt hadden. Natuurlijk leidde ook dit onderwerp weer tot veel discussies onder supporters en coaches in de wandelgangen.

Voor het NK zaal 2022 hadden de DC1 en DB1 van Quintus zich geplaatst door het behalen van de tweede plaats in de jeugddivisie West. Ook van Kwiek, SEW en VOC waren zowel de DC1 als de DB1 aanwezig bij het NK. 

Beide Quintus teams reisden afgelopen weekend, met hun supporters met een bus naar Boekel. Deze luxe was mede mogelijk gemaakt door de Business Club van Quintus (BCQ). Dank daarvoor. Beide jeugdteams vertrokken om 7.00 uur in de ochtend. Ze hadden daarbij wel het geluk dat zij pas in de tweede ronde moesten spelen. Het NK werd namelijk gespeeld in twee poules van vier, gevolgd door kruisfinales voor alle 4 de teams (nr. 1 tegen nr. 2 en nr. 3 tegen nr. 4, etc.). 

De DC1 was ingedeeld in een poule met Aalsmeer (de nr. 3 uit West) en Kwiek (de nr. 1 uit Oost) en Wijhe ’92 (de nr. 4 uit Oost). De DC1 stonden zaterdag o.l.v. Michel van Dijk en Suzan de Bakker (die ook als speelster zelf al meerdere jeugd NK’s had meegemaakt en in 2010 Nederlands Kampioen was geworden bij de DB). Lois van Ruijven (keepster van de dames selectie), die bezig is met een opleiding tot fysiotherapeute was dit toernooi mee voor de medische verzorging. Pechvogel van de DC-selectie was keepster Sophie Grootscholten, die bij haar wintersportvakantie een knieblessure had opgelopen en daardoor nog niet kon meespelen, maar zich inzette om de keepsters Maud en Naomi te ondersteunen. 

De openingswedstrijd voor de DC1 tegen Greenpark/Aalsmeer was direct een heel lastige start voor onze meiden. Tenslotte was in de voorgaande ontmoetingen in de competitie al gebleken, dat er nauwelijks krachtsverschil tussen beide teams was. Nu op het NK stond iedereen duidelijk onder hoogspanning en daar werd het spel van Quintus zeker niet beter door. Aalsmeer groeide mede gesteund door positieve tussenstanden tot grotere hoogte. Door een 15-12 nederlaag in de eerste wedstrijd had de DC1 direct daarna al een moeilijke opgave om nog de kruisfinales naar een top 4 positie te halen. De tweede wedstrijd was tegen de kampioen van de regio Noord-Oost Kwiek uit Raalte. In deze 2e  wedstrijd werd aanvankelijk door onze meiden steeds een voorsprong genomen, maar bij rust was Kwiek al voorbij Quintus. Vooral de driehoek tussen hun fysiek sterke rechteropbouwspeelster, midopbouw en Cirkel kreeg Quintus verdedigend onvoldoende onder controle. De laatste wedstrijd van de poule leverde voor onze meiden de kans op om in de goede FLOW te komen. Dit gebeurde gelukkig ook, ze lieten aan Wijhe ’92 zien waarom ze tweede in de jeugddivisie West waren geworden.  Na deze eerste zege werden onze meiden door overwinningen op Dalfsen en Schalkoord uit jeugddivisie  Noord-Oost, met overmacht en goed spel 5e . Onze meiden werden zo “best of de rest” en ze konden terugkijken op een prima tweede deel van het NK zaal 2022. Kwiek won verrassend de finale van het favoriet geachte VOC en werd zo Nederlands Kampioen. Aalsmeer verloor de kleine finale om de derde plaats van SEW. 

Onze meiden hadden vooraf vermoedelijk dit NK op meer gehoopt, maar ook op NK’s kun je leren en de zege dit seizoen op het toptoernooi van Aalsmeer maakt in de herinnering veel goed. Met Pinksteren spelen ze met twee DC-teams in Aabenraa (Denemarken) bij het Eurosportring toernooi om de Sonderjyske Cup, waar ze sportief revanche kunnen nemen op Aalsmeer, met wie ze in de poule zijn ingedeeld. Deze revanche is geslaagd. Ditmaal was Quintus weer eens de sterkste, nu vocht Aalsmeer in de wedstrijd steeds tegen een achterstand.

Voor de DB-selectie startte zondag het toernooi in de eerste ronde tegen Olympia uit Hengelo (regio Twente), een vertegenwoordiging van het sterke Twentse dames jeugdhandbal georganiseerd rond Handbalschool Twente. Olympia bleekzondag toch wel minder ervaren met het omgaan met hars dan onze meiden. Met een 18-11 zege had onze DB1 direct een goede start van het NK. Bij dit NK stond de DB1 onder leiding van Richard Scholtes en Barbara van Bergen en ondergetekende.

De tweede wedstrijd dit NK was tegen V&L uit Geleen, de kampioen van Zuid-Oost. Omdat V&L het toernooi begonnen was met een nipte nederlaag tegen VOC, was het voor V&L, direct een “alles of niets“ wedstrijd. V&L had hun DB1 voor het NK versterkt met twee 16-jarige speelsters van de DA1 en DS1. Quintus had hier zelf niet voor gekozen. Wel verving Lois van Velzen uit de DA de sinds Aalsmeer met Pasen geblesseerde Tara de Raaf. Lois verdedigde de sterke opbouwsters van V&L zaterdag prima en droeg zo direct bij aan het resultaat.  V&L had gekozen voor een felle open 3-2-1 dekking tegen Quintus, met veel ruimte voor 1- 1-situaties en “spel zonder bal”. Quintus kon taktisch combineren en kwam in de score op voorsprong en ging door in de goede FLOW. De 5-1 dekking van Quintus met Gedy, Louise en Sophie als stoorspeelsters, met daar achter als “mid-achter” Fenna of Lotte werkte tegen V&L goed en de Ook de keepster Kari van der Staak en Naomi Walther presteerden prima in het doel. Ons spel resulteerde in een 19-9 eindstand. Dit was achteraf van Quintus DB1 de beste wedstrijd van het NK-toernooi!

Hierna volgde de eerste confrontatie met VOC, dat nog ongeslagen was. Beide teams waren bij de 3e wedstrijd met 4 punten al geplaatst voor de kruisfinales voor de top 4. VOC bracht t.o.v. de competitie nieuwe gezichten op het veld. Na een goede gelijk opgaande eerste helft, was de tweede helft rommelig en gehaast, mede door een groot aantal tijdstraffen aan onze zijde.  Er werd terecht verloren (9-12) en hierdoor moest Quintus in de kruisfinale spelen tegen Kwiek, dat in de openingswedstrijd het favoriete SEW had geklopt. De kern van Kwiek (MO-RO-CI) had op zaterdag al verrassend het NK bij de DC gewonnen en brachten die spirit mee. Deze sleutelspeelsters raakten langzamerhand wel vermoeid. Quintus had er bij de DB juist voor gekozen om 4 extra speelsters en 1 keepster mee te nemen. Dit betekende wel dat er iedere wedstrijd 4 speelsters op de tribune moesten plaatsnemen. Het roulatiesysteem zorgde wel steeds voor frisse krachten in de opstelling. Bovendien gaf deze brede afvaardiging naar het NK een goede afspiegeling van het sterke seizoen van de DB2 in de Topklasse. Quintus versloeg met veel energie verdiend Kwiek en plaatste zich zo voor de finale van het NK 2022. Hierin kwam Quintus weer tegenover VOC te staan. Helaas blesseerde bij de warming Up keepster Sophie Peters zich, door met haar voet op een aan de vloer klevende bal te gaan staan. Heftig schrikken voor iedereen en veel pijn voor Sophie. Ze moest daarom vervangen worden door Naomi. Toen bleek weer het nut van het hebben van een “brede bank” en roulatie.

Mogelijk mede door dit incident met Sophie was de start van onze meiden in de finale slecht. Er werd slordig afgerond en VOC liep uit naar een 8-2 voorsprong bij rust. We hadden veel moeite met ons geforceerde spel met de cirkel tegen hun gesloten 6-0 dekking. Ook de vermoeidheid na 4 wedstrijden in 5 uur liet zich voelen in de scherpte in de afstandsschoten. Wel toonde het team in de tweede helft vechtlust en veerkracht: 11-13. Bij de toeschouwers groeide de hoop op meer, maar toen was bij Quintus de batterij echt leeg en VOC denderde door naar een 15-11 zege.

Gangmaker bij VOC DB1 was Lois van Vliet de dochter van ex-heren 1 speler René van Vliet, die in haar loopbaan voor de afslag VOC gekozen heeft en deelneemt aan het fulltime programma van Handbal Academie op Papendal. Dit was gelukkig duidelijk te zien.

Na de terugreis naar het Westland belandde het team op Quintus in de drukte van het Westlandse “hokkentoernooi” en de seizoensafsluiting van dames 3.  Dan is het bij Quintus gelukkig dat we met de “Van der Knaap-corner” over een bovenzaal beschikken op onze accommodatie. Hier werden het team en de ouders nog kort toegesproken, door de trainers en voorzitter Eric van Steekelenburg. Er werd weer naar de ouders de noodzaak uitgesproken om het (bestuurlijk) kader te komen verbreden. Goed kader is een belangrijke voorwaarde voor Quintus om haar sportieve positie vast te houden. Kortom ouders hebben er zelf ook belang bij.

Zo kwam er een einde aan een vermoeiend, uitdagend en leerzaam tophandbal weekend. Fijn dat de NK’s jeugd na 2 jaar zonder, weer mogelijk waren. Op onderstaande foto’s de DC en DB-selectie.

Jan van Kester

X