Nederlands rolstoelteam naar WK in Egypte

Het Nederlands Rolstoelhandbalteam neemt van 22 tot en met 25 september deel aan het WK 4×4 rolstoelhandbal in Egypte. Naast Nederland zijn ook Slovenië, Brazilië, Chili, India en het gastland van de partij.

De eerste drie dagen spelen de landen allemaal een wedstrijd tegen elkaar. Daarna zijn op de laatste dag de plaatsingswedstrijden. De nummers 1 en 2 spelen dan voor de gouden medaille en de nummers 3 en 4 voor de bronzen plak.

Zoals de benaming al aangeeft worden er door twee teams van vier spelers tegen elkaar gehandbald. Daarbij moet er altijd tenminste één vrouw op de speelvloer zijn. Iedere speler mag op elk moment optreden als keeper, Maar er mag maar één speler op hetzelfde moment in het doelgebied zijn.

Een wedstrijd bestaat uit twee sets van tien minuten, die apart worden gescoord. Is de stand na een set gelijk, dan volgt de golden goal. Het team dat twee sets wint is uiteraard de winnaar; bij 1-1 volgt een derde set van vijf minuten met eventueel een tie-break.

Er worden geen goals, maar punten gescoord met bijvoorbeeld twee punten voor een creatief of spectaculair doelpunt door met de rolstoel 360 graden te draaien en te scoren of wanneer de keeper vanuit het eigen doelgebied scoort. Een zevenmeter doelpunt levert ook twee punten op.

De selectie van Nederland, met als bondscoach Westlander Menno de Klerk, bestaat uit:

John Schot, Marcel Jansen, Mieke van Chastelet, Irene Beemster, Joyce van Haaster (allen van CSV), William van der Ende, Bas Jonker, Maurice Poot (allen Quintus), Leander Stoel (Foreholte) en Sanne Dolstra (Njaeden). Wilma Reincke fungeert als teammanager.