Merel en Denise geslaagd voor BS4 diploma

Als Quintus zijn we goed bekend met sportieve prestaties van onze handbalteams en topsporters. Hier is meestal veel aandacht voor. Toch kunnen deze teams en topsporters alleen maar handbal spelen als er wekelijks scheidsrechters zijn om  de wedstrijden in goede banen te leiden. Dit geldt voor alle niveaus zowel voor de F-jeugd als voor dames 1.

Wekelijks zien we bij de top jeugdwedstrijden de vergrijzing van het scheidsrechterscorps. Vaak ergeren supporters, coaches en spelers-speelsters zich daar aan. Helaas dragen we allemaal vanuit Quintus te weinig bij aan een verbetering van de situatie.

In onze vereniging is al enkele jaren het beleid dat de oudere jeugdleden een bijdrage moeten leveren door het fluiten van de jongere jeugd en de senioren aan het fluiten van de oudste jeugd en de breedtesport senioren.

Zaterdag 30 oktober is er door Richard Radder een voorlichting gegeven aan de B-jeugd over het fluiten van wedstrijdjes. Zij gaan dat doen  in duo’s (koppeltjes).

Bijzonder is als dit samen fluiten bij de jongste jeugd de start is van een succesvolle loopbaan als scheidsrechter. Via het volgen van opleidingen en het fluiten van heel veel wedstrijden, en goed omgaan met feedback kan dit leiden tot het fluiten op het hoogste niveau.

Deze doorgroei naar de top is Merel van Zijderveld en Denise Steringa gelukt. Om op het hoogste niveau toegelaten te worden moesten er wel diverse examens (over spelregelkennis) en test wedstrijden gefloten worden (die beoordeeld werden door ervaren topscheidsrechters).

foto HandbalInside

 Foto: Merel en Denise tossen met de coaches van SEW en Volendam.

De afgelopen seizoenen waren er door corona weinig mogelijkheden tot het fluiten van wedstrijden en dus voor toets momenten. Hierdoor konden Denise en Merel pas zaterdag 30 oktober hun proeve van bekwaamheid voor hun BS4-diploma afleggen. Dit gebeurde bij de wedstrijd in de eredivisie tussen Volendam en SEW. Deze toets is succesvol verlopen en sinds zaterdag hebben Merel en Denise hun begeerde BS4 diploma.

Namens heel de club van harte gefeliciteerd. Een topprestatie, die vermelding verdient. We hopen dat er in de toekomst ook andere jeugdscheidsrechters zijn die deze ambitie hebben en bereid zijn zo’n traject in te gaan. Ook voor een scheidrechter zijn er hoge sportieve doelen mogelijk! Door het grote tekort in de pyramide, is er bij talent een snelle doorgroei mogelijk.

Voor Merel en Denise komen in de toekomst hopelijk in aanmerking voor het internationale Youth Referee project van de EHF. Door de EHF worden jonge koppels ingezet  bij de internationale jeugdkampioenschappen. Ook als scheidsrechter kun je dus international worden…. We wensen ze hierbij veel succes.

X