Lengte en kracht Jelle Melkert komen Quintus goed van pas

Robuuste verdediger wisselt coachen in voor spelen in de hoofdmacht

Ineens stond hij daar in het hart van de verdediging bij Quintus. Jelle Melkert (29), vooral bekend als jeugdtrainer en coach van het Opleidingsteam bij de Heulse club, werd door hoofdcoach Neso Saponjic bij het eerste team gehaald. ,,Ik heb het plezier in het spelletje weer helemaal terug gevonden.”

Vooral door zijn imposante gestalte kon Saponjic de verdedigingsspecialist goed gebruiken in het toch al solide middenblok.

Jelle Melkert over zijn plotselinge optreden in de hoofdmacht: ,,Vanwege een aantal gestopte en geblesseerde spelers was het krap qua verdedigers op de midachter positie. Ik was vorig én dit seizoen al een paar keer bij het tweede ingevallen en toen begon het al een beetje te kriebelen om weer meer te gaan spelen. Neso kwam met het idee om in elk geval tot de winterstop aan te sluiten bij het eerste. Het is van beide kanten zó goed bevallen, dat we hebben besloten door te gaan.”

Voor Melkert was het ook de bevestiging, dat zijn lichaam het weer aan kon om weer meer te sporten op hoog niveau. ,,Daarom heb ik het coachen opgegeven om ook volgend seizoen volledig voor het spelen in het eerste te kunnen gaan. Ik heb het plezier in het spelletje echt weer terug gevonden.”

Veel blessures

Melkert, werkzaam als eventmanager bij de Krajicek Foundation, begon op zijn vijfde jaar met handballen bij VELO Wateringen, samen met voormalig eerste teamspeler Niels van Lier. ,,Op mijn twaalfde ben ik overgestapt naar Quintus om op een hoger niveau te kunnen handballen. Dat heb ik volgehouden tot mijn 23ste. Door de vele blessures die ik opliep, werd de motivatie steeds minder en heb ik besloten te stoppen. Ik was toen al trainer/coach van de heren C-jeugd en heb mij daar verder op gericht. Zes jaar ben ik trainer/coach van de heren C1 en B1 geweest en sinds vorig seizoen ook trainer/coach bij heren 2. Daarnaast ben ik samen met Roel Bakker en Jolanda Michielsen verantwoordelijk voor het jaarlijkse Wim de Bakker toernooi.”

Het plezier is dus weer helemaal terug bij de robuuste handballer, die vooral verdedigend wordt ingezet. Maar ook qua ervaring met een aantal andere, wat oudere spelers, zoals Troy Oranje, Timo Blom en René de Bakker kan Melkert een belangrijke bijdrage leveren aan de ondersteuning van de vele jeugdige talenten in het team.

,,Het was in het begin nog wel zoeken onderling, maar we merken nu dat er duidelijk een stijgende lijn in zit. De puzzelstukjes vallen steeds beter in elkaar.”

Duidelijke lijn

Melkert is enthousiast over de samenwerking met Saponjic. ,,Het was vijf jaar geleden wel even wennen. Ik was gewend om me alleen op mijn eigen team te focussen. Maar dankzij Neso zit er een heel duidelijke en open lijn in. Van de heren 1 tot en met de D-jeugd. Mede dankzij de jarenlange jeugdopleiding van Neso bij Quintus en de trouwe staf die hij er omheen heeft verzameld, is er een nóg grotere vijver met talentvolle jeugd ontstaan. Ook de samenwerking met VELO, onder de naam Uni-Verde, draagt daar in belangrijke mate aan bij.”

Veel talentvolle jeugd stroomt inmiddels al door naar de hoofdmacht en Saponjic schroomt niet om die jonge gasten voldoende speelminuten te geven. De komende jaren komt er bij de Heulse club voldoende talent bovendrijven. 

Melkert vol vertrouwen: ,,Quintus gaat een mooie toekomst tegemoet en daar wil ik graag de komende jaren mijn steentje aan bijdragen”

Iets goed te maken

Maar eerst dus zaterdag voor Jelle Melkert en zijn teamgenoten de topper tegen DSF Arnhem (20.00 uur, Eekhouthal Kwintsheul). 

,,Wij hebben wat goed te maken na de verloren uitwedstrijd destijds in Arnhem. En zij zullen extra gemotiveerd zijn na het verrassende verlies tegen Dynamico afgelopen zaterdag. Arnhem is deze tweede seizoenshelft niet meer zo dominant als vóór de winterstop. Wij gaan dan ook vol vertrouwen de strijd aan. Met die stijgende lijn kunnen we nog steeds kans maken op een plaats in de top-3.”

AD SPORT/PETER LOTMAN 

X