Leerzaam seizoen DB-selectie

Na het succesvolle seizoen 2021-2022 waarin de DB1 2e van Nederland werd en de DB2 kampioen werd van de Topklasse stroomde er een grote groep speelsters door naar de DA-selectie. De DB-selectie werd aangevuld door de instroom vanuit de DC-selectie en van 4-tal ambitieuze speelsters van buitenaf. Zij hadden aanvankelijk wat tijd nodig om in het Quintus-spel te groeien. Geduld is echter meestal niet de beste eigenschap van ambitieuze speelsters en hun ouders. Het seizoen 2022-2023 werd in de sport weer het eerste seizoen met een competitie en toernooien zonder COVID beperkingen. 

De trainers en coach staf bij de DB bestond het afgelopen seizoen uit Menno de Klerk, Jan van Kester, Richard Scholtes en Theo Haak voor de keepers . We waren erg blij dat Britt Maarschalkerweerd, die al enkele seizoenen actief was als trainer bij de Handbalschool Haaglanden, in augustus bereid bleek ook aan de trainingen en coaching van de DB-selectie te gaan bijdragen. Vanuit haar verleden als lid van de Handbal Academie, Jong Oranje en VOC bracht ze een extra stuk ervaring met talentontwikkeling en de NHV Handbal visie in. Tijdens de laatste fase van het seizoen, toen de DB ging aansluiten met de DA, raakte Britt ook betrokken bij de dames A-jeugd. Voor de noodzakelijke blokken fysieke training kreeg Menno hulp van de specialisten Yvon Opdenbrouw (Sport Performance) en Gwen van der Berg.

Het seizoen ging starten met de deelname aan het sterke internationale toptoernooi om de Sauerland-cup in Duitsland (Menden), begin augustus. De trainingen moesten daarom al vroeg tijdens de schoolvakantie starten en de speelsters begonnen met een conditionele opbouw onder leiding van looptrainer Paul Schoenmaker in het Wollebrand-gebied. Na een verrassende goede start van het toernooi op zaterdag (3 zeges) werd op zondagmorgen door nederlagen tegen de jeugd van Vfl Oldenburg en Schwerin de kans op een plaats bij de top 4 verspeeld.

Twee weken later volgde de deelname aan het traditionele Peter Verjans-toernooi in Beek. Hier wist de nieuw samengestelde DB1 wel de finale te halen. Hierin was SEW de tegenstander. Mede door een goede organisatie van het vervoer en onderbrenging door de begeleidingsstaf Barbara van Bergen en Anita Alleblas, en de brede selectie kon dit jaar redelijk uitgerust aan de finale begonnen worden. Mede door een sterke winnersgeest werd in de finale na een spannende wedstrijd de eerste prijs gewonnen. Twee weken later bij het sterke Jan de Haan-damesjeugd toernooi in Raalte, waar de hele Nederlandse top weer aanwezig was, werd dit top resultaat herhaald. Ook nu werd SEW in de finale verslagen. Dit wekte verwachtingen richting de competitie. De competitie in de jeugd divisie WEST en Topklasse WEST van 8 teams bestond uit anderhalve competitie, totaal dus 21 wedstrijden. 

Helaas is het winnen van SEW daarna in de competitie in de jeugddivisie in drie wedstrijden niet meer gelukt. Mede hierdoor eindigde de DB1 als 2e in de competitie van de jeugddivisie WEST, een plaats die recht gaf op deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen zaalhandbal in mei. Ook in de finale van het toernooi van VZV tussen Kerst en Oud en Nieuw was SEW net te sterk. Bij het Paastoernooi om de Jack  Stammes-cup werd in de poule verloren van SEW, maar door gunstige uitslagen van tegenstanders toch nog de finale gehaald. Opnieuw was SEW de tegenstander en nu bleken onze meiden in een finale door een enorme vechtlust wel de sterkste.

Ook de DB2 speelde een succesvol seizoen. Ze verloren weliswaar UIT in Berkel Rooderijs van TOGB, maar door twee zeges thuis in Kwintsheul werd o.l.v. Britt en Anita, met ondersteuning van de staf van de DB1  toch het Kampioenschap in de Topklasse behaald. Ook DB2 bleek succesvol op toernooien in België. Rond Oud en Nieuw werd het HUBO-hallentoernooi in Hasselt gewonnen en recent de Arteveldecup bij Don Bosco in Gent. Pechvogel van de DB-selectie was Joy Geldof, die bij een ski-trip met school haar kruisband scheurde en een groot aantal mooie handbalevenementen daardoor moest missen.

DB2 kampioen….

Zondag 15 mei werd de zaalcompetitie bij de dames B-jeugd afgesloten met het NK zaalhandbal. Het DB1-team was voor dit evenement aangevuld met Tessa Hofland en Kathelijne Bosel van de DB2. Gastheer van het NK was Handbalvereniging VIDO uit Purmerend. In deze club is  onze nieuwe hoofdtrainer Rolf Schulte als jeugdtrainer begonnen. Het NK werd in Purmerend gespeeld op het fraaie nieuwe sportcomplex “de Beuk”, met twee fraaie wedstrijdhallen. De reis naar Purmerend werd door de DB1 gemaakt met de bus, gesponsord door de Business Club van Quintus en was geregeld door George van Velthoven. 

DB1 met bus richting NK in Purmerend.

Naar het NK werd afgereisd met een selectie van 13 speelsters. De DB1 opende het NK tegen Dynamico uit Oss. Tegen dit team was al eerder gespeeld tijdens met Passen bij de Stammescup in Aalsmeer. 

Bij het NK zaal was het voor de DB-jeugd toegestaan om met hars te spelen, terwijl dit tijdens de reguliere competitie in de meeste hallen (ook bij Quintus!) niet is toegestaan. Dit leverde daardoor voor veel speelsters en teams problemen op. Hierdoor werden er zowel in de eerste wedstrijd tegen Dynamico (22-8) als in de 2ewedstrijd tegen Dalfsen (29-6)  veel technische fouten gemaakt en werd er eigenlijk gewoon slecht gehandbald. Wel leverde het 4 punten op en daarmee was een positie in de kruisfinales al zeker. De 3epoulewedstrijd was tegen de jeugd  van VOC Amsterdam. Van VOC was in de competitie driemaal gewonnen. VOC had voor het NK, hun DB1 aangevuld met speelsters van geboortejaar 2006 uit de DA. Helaas kon de DB1 dit verhoogde niveau niet aan en er werd redelijk kansloos met 12-18 verloren. Hierdoor werd de DB1 voor de kruisfinale gekoppeld aan SEW, dat in de andere poule ongeslagen was gebleven. De opzet van het programma was niet erg evenwichtig. Tot onze schrik zat er voor Quintus (uit poule B) nauwelijks hersteltijd tussen de laatste poulewedstrijd en de kruisfinale. Dit was bij de start van de wedstrijd duidelijk merkbaar. Toch lukte het Quintus om zich steeds goed in de wedstrijd terug te knokken (11-11), maar de frisheid ontbrak om SEW te verslaan (11-12). Hierdoor was Quintus veroordeeld tot de wedstrijd om de 3e en 4e plaats tegen VOC…. VOC was in de kruisfinale namelijk verrassend gesneuveld tegen het eveneens vanuit de DA versterkte Kwiek uit Raalte, na het nemen van strafworpen. Dit vroeg weer om mentale veerkracht.

In de kleine finale om plaats 3, wist Quintus knap een 4 doelpunten achterstand bij rust om te buigen in een gelijkspel. Daarom moesten strafworpen de beslissing gaan brengen. In de eerste serie misten beide teams eenmaal. Daarna moest er om en om geschoten worden. Lange tijd werden er door beide teams geen fouten gemaakt. Bij de 7e strafworp miste Quintus en omdat in de gelijkmakende beurt VOC wel scoorde, bleven onze meiden buiten het podium. De burgemeester van Purmerend was er op de prijzen en de herinneringsvaantjes uit te reiken. Daarna gezellig met de bus naar Kwintsheul, voor een gezellige afsluiting van een zware toernooidag. De ouders hadden voor de meiden en de staf snacks gebakken. Voorzitter Eric van Steekelenburg was aanwezig om het team, begeleiding en de ouders toe te spreken. Tenslotte was er door speelsters en ouders en staf veel tijd geïnvesteerd om een plaats in de TOP 4 van Nederland te veroveren.

Als afsluiting van het seizoen reisde de DB1 met Pinksteren naar de ULzburg Cup in omgeving van Hamburg. De speelsters reisden vrijdag aan. Op zaterdag begon het toernooi. Hier werd door twee zeges in de poule,  de kwartfinale gehaald. In de kwartfinale werd het DA1-team van V&L met 18-11 verslagen. In de halve finale bleek het Duitse TV Aldenkerk met 10-12 in een fysiek zware wedstrijd net wat te sterk.

Daarna moest er in de troostfinale tegen het Noorse Randesund IL DA gespeeld worden. Onze meiden wisten er op de slotdag om 9.00 uur in de ochtend nog een thriller van te maken. De entourage was echt die van een finaledag. Er werd nipt met 14-15 verloren en dus weer een 4e plaats. Na de prijsuitreiking kon de terugreis gemaakt worden vanuit de regio Hamburg naar huis. 

DB1 met staf en op de achtergrond de ouders in Ulzburg.

Zo kwam er een einde aan een lang succesvol, maar vooral leerzaam seizoen. Veel meiden van de DB-selectie stromen volgend seizoen in bij de DA-selectie. We wensen ze daarbij veel nieuw succes en verdere groei toe.

Jan van Kester

X