KEEPSTER BIANCA SCHANSSEMA, DE RIJZENDE STER VAN QUINTUS

MET WESTLANDSE CLUB IN DE EUROPA CUP; AAN HET BEGIN VAN EEN MOOIE CARRIÈRE 

Aan talent geen gebrek bij handbalvereniging Quintus. Al jaren levert de jeugdopleiding nieuwe speelsters af voor de hoofdmacht. Keepster Bianca Schanssema (17) is één van die exponenten. Zaterdag maakt de Oranje-international haar debuut in de Europa Cup tegen het Griekse GAS Kamaterou. ,,Haar uitverkiezing voor Oranje laat zien, dat ze aan het begin van een mooie carrière staat.”

Het is een cliché, maar die wijsheid gaat nog steeds op: wat goed is, komt snel. Zeventien jaar pas en nu al behoort Schanssema  tot de topkeepsters van Nederland. Bij Quintus speelt ze wekelijks de sterren van de hemel. Bij Jong Oranje heeft ze al vier EK’s en WK’s onder 17, 18 en 20 op haar naam staan. De nieuwe bondscoach Per Johansson zette haar onlangs op het lijstje van het grote Oranje. Schanssema bescheiden: ,,Het feit dat er door de technische staf aan mij gedacht wordt, vind ik al super gaaf.”

Alles ademt handbal bij de fanatieke doelverdedigster, die op haar vierde jaar begon bij VELO in Wateringen. ,,Ik ben op mijn veertiende overgestapt naar Quintus om me verder te kunnen ontwikkelen. Mijn zus handbalt nog steeds bij VELO. Mijn moeder Annelies heeft ook op eredivisieniveau gespeeld bij Foreholte.”

Van maandag tot en met vrijdag is zij actief bij de Handbalacademie en traint ze op Papendal twee keer per dag. ,,Tussen al die trainingen door doe ik 5-Havo. Ik vind het heerlijk om al mijn tijd aan handbal te besteden. Zo’n gave sport. Mijn doel is het A-team van Oranje en ook zou ik het supertof vinden om voor een buitenlandse topclub in de Champions League te spelen.”

ALLES VOOR OVER

Dat zij er alles voor over heeft om profhandbalster te worden, bleek afgelopen zomer overduidelijk. Op het moment dat vriendinnen van dezelfde leeftijd met vakantie gingen, op het strand lagen en feest vierden, reisde Schanssema door Europa met haar teamgenoten van Jong Oranje naar al die EK’s en WK’s. ,,Ik had op het strand in Spanje kunnen liggen en lekker ontspannen. Maar ik ben gek op handbal en dit is nu is mijn leven.”  

Het buitenlandse clubhandbal is voor haar (nog) niet aan de orde. Eerst moet Schanssema met Quintus successen behalen in de competitie. En zaterdag en zondag in Kwintsheul nog vol aan de bak in de Europa Cup tegen GAS Kamaterou uit Griekenland. De uitwedstrijd wordt uit kostenoverweging niet in Griekenland, maar in Kwintsheul gespeeld. De kosten en de recette worden door beide clubs gedeeld. 

,,Het wordt een mooie happening”, zegt ze enthousiast. ,,Het is voor mij de eerste keer, dat ik ook echt in het doel sta. Vorig jaar mocht ik er bij zijn om de sfeer te proeven, maar toen was ik geblesseerd. Toen heb ik het dus alleen vanaf de kant meegemaakt. Ik kijk er heel erg naar uit. Van zenuwen heb ik gelukkig niet echt veel last. De wedstrijdspanning komt nog wel, maar dat is alleen maar goed.”

VOLDOENDE POTENTIE

Coach Fred Michielsen beschikt over een talentrijke, maar jonge selectie. Het is dus af en toe nog even wennen, maar er is voldoende potentie om op niveau te presteren. Schanssema: ,,De sfeer is op dit moment super goed bij ons in het eerste team. We moeten nog meer op elkaar ingespeeld raken, maar we hebben toch al een aantal heel goede wedstrijden in de competitie laten zien.”

PRIMA UITSTRALING

Voormalig topkeeper Ruud van den Broeck is bij Quintus haar keeperstrainer. Hij is vol lof over de kwaliteiten en vooral ook over de volwassenheid van zijn pupil. ,,Voor haar leeftijd is Bianca al behoorlijk ver. Zij heeft een prima uitstraling en beschikt over veel fysiek. Met haar slimme manier van opstellen, stopt zij veel ballen. Het is zaak voor haar om bij Quintus belangrijk te worden in de competitie en veel trainingsuren te maken. Haar uitverkiezing voor Oranje laat zien, dat ze aan het begin staat van een mooie carrière.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN

X