Johan Zwinkels overleden 

Zaterdagavond bereikte ons het tragische bericht dat ons oud-spelend lid en voormalig kaderlid Johan Zwinkels plotseling was overleden op zijn tuin in Nootdorp. Velen van ons herinneren Johan nog als zoon van ons erelid Geert Zwinkels, wiens foto nog op de kleedkamerdeur van hal 1 prijkt.

Johan begon als jeugdlid bij de handbal, naast zijn lidmaatschap van  de Heulse zeeverkenners. Hij werd later keeper en groeide door naar de herenselectie in het seizoen 1984-’85. Op latere leeftijd ging hij samen met zijn broers Ruud en Aad spelen in een breedtesportteam (heren 6), waar ik nog met hem samengespeeld heb. Persoonlijk herinner ik me daarbij nog een nat en modderig veldhandbaltoernooi in het Limburgse Brunssum georganiseerd door Wim Alleblas.

Voor Johan gold echt “zo vader zo zoon”. Hij werd actief als kaderlid, coach, jeugdleider en (keepers)trainer. Zijn positivisme en enthousiasme droegen altijd bij aan een fantastische sfeer bij de jeugd en goede prestaties. Johan dacht even als zijn vader Geert altijd in oplossingen. Door gebrek aan zaalruimte werden de keeperstrainingen georganiseerd in de schuur aan de Heulweg. In die jaren was Heulweg 61 het zenuwcentrum van de groeiende jeugdafdeling van toen nog Van der Voort-Quintus na opening van de Van der Voort-hal.

Later was Johan betrokken bij het starten van de ochtendtrainingen samen met Wim de Bakker voor schooltijd. Ook hier speelde het tekort aan zaalruimte een rol.

Johan had altijd volop ideeën om de jeugdopleiding te verbeteren. Zo introduceerde hij samen met Ewald van Kouwen het Atlethic Skills Model (ASM) bij Quintus voor de lichting spelers, waarin zijn zoon Jack speelde. Hun jonge spelers kregen naast handbal, ook training in andere sporten o.a. judo. Ook legde zij het accent bij de begeleiding op “positief coachen” zowel langs het veld als door de ouders. Zij waren hun tijd in feite al ver vooruit. Ook zijn zoon Jack en dochter Judy hebben zich enige tijd ingezet in de geest van hun opa voor de handbaljeugd van onze club.

Nadat Johan in De Lier en later in Nootdorp hortensia’s ging kweken, werd zijn aanwezigheid op Quintus wat minder, maar zijn liefde voor handbal en onze club verdwenen nooit!

We wensen als Quintus handbal zijn vrouw Mariska, zijn dochter Judy en zoon Jack, zijn verdere familieleden (broers, zussen en moeder) en zijn vele vrienden. We wensen iedereen veel sterkte en kracht om dit verlies te verwerken. We zijn dankbaar voor wat hij in het verleden voor onze club gedaan heeft.

Laat de leegte, die zijn overlijden achter laat, zich vullen met mooie herinneringen. Eén er ervan is zijn altijd aanwezige brede lach, zie onderstaande foto. Op deze foto heeft hij zijn kleinkind Scott op de arm. Scott heeft hier de pet van opa Geert op zijn hoofd.

Voor meer info verwijzen we naar de bijgesloten overlijdenskaart. Hierbij de belangrijkste info van de kaart.

Johan is thuis, alwaar gelegenheid is om afscheid te nemen in de schuur van zijn geliefde tuin, op vrijdag 24 november tussen 18.30 uur en 20.30 uur.

De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.

Correspondentieadres: Familie Zwinkels, Langelandseweg 10, 2631 PS Nootdorp

Jan van Kester

X