JAN DE HAAN TOERNOOI

In september organiseert Handbalvereniging Kwiek uit Raalte traditioneel een toptoernooi voor de damesjeugd uit alle windstreken van Nederland, genaamd (naar een top vrijwilliger van hun club) het Jan de Haan-toernooi. De traditie van een sterk bezet jeugdtoernooi is onze club sinds enkele jaren aan het opbouwen voor de herenjeugd met het Wim de Bakker-toernooi.

Quintus is al jarenlang een trouwe gewaardeerde deelnemende club in Raalte. Het toernooi levert altijd hoogstaande spannende wedstrijden op. Omdat aan dit toernooi, zowel D1, C1, B1 als A1 deelnemen, levert het ook een stuk verticale binding op in de club. Naast trainingen zijn topwedstrijden nodig om onze talenten verder te ontwikkelen.

Nu hebben de coronajaren de opzet van het toernooi in Raalte wel veranderd. Was er in het verleden de mogelijkheid voor de deelnemende teams om in de sporthal te overnachten, na de verbouwing van de Tijenraam tot een dubbele hal (een topsport en breedtesporthal) is dit niet meer toegestaan. Tijdens de corona jaren waren de wedstrijden van de 4 leeftijdsgroepen bovendien verdeeld  over twee losse dagen. Vorig jaar werd er door alle leeftijdsgroepen van Quintus overnacht op het vakantiepark in Heino. Helaas was dit park dit jaar al volgeboekt, waardoor alle teams uitzworven naar verschillende overnachtingslocaties in de regio Salland. De meiden D en C verbleven op een Camping in Dalfsen. Katja van Elswijk en Milou Klunder waren bereid gevonden om in Raalte de meisjes D te coachen en voor een avondprogramma op de camping te zorgen voor de D- en C-jeugd.

In de DC-selectie zijn in de zomermaansden een aantal ambitieuze speelsters uit de regio ingestroomd. Op het veld wordt er met 2 DC-teams gespeeld. Helaas is het streven om 3 teams te vormen voor het zaalseizoen niet gelukt. Er zijn helaas na de vakantie geen nieuwe meisjes bij gekomen bij de D- en/of C-jeugd. Wel zijn er om persoonlijke redenen twee speelsters afgehaakt. DC1 gaat weer spelen in de jeugddivisie West. Zij spelen niet als team op het veld en hadden in de nieuwe samenstelling alleen een trial gespeeld bij VOC in Amsterdam. Het toernooi in Raalte met de deelname van VOC, SEW en VZV, was daarom een goede voorbereiding op de competitie.

Bij de D-jeugd, is er dit seizoen een volledig jongensteam gevormd en bestaat de D1 volledig uit meisjes. Het team is relatief jong en onervaren en kan nog groeien. Dit lieten ze ook op het toernooi zien.  

Eerst een kort verslag over de toernooi ervaringen van de jongste twee selecties, geschreven door de moeder van een DC-speelster.

Meiden D1 en C1 bij Jan de Haan Toernooi Raalte

Zaterdag 17 September gingen de wekkers vroeg (5.00 uur) af en reisden de meiden D1 en C1 naar Raalte voor het Jan de Haan toernooi. Een weekend waar velen lang naar hadden uitgekeken.

Beide teams, in nieuwe samenstelling en met nieuwe speelsters, konden dit weekend goed oefenen met elkaar voordat de zaalcompetitie van start gaat na de herfstvakantie.

Niet alleen hadden de meiden heel veel zin om te handballen maar keken ze ook uit naar de Camping overnachting en dat maakte het weekend voor de meiden compleet. Het was daardoor ook een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

Zaterdag startte de eerste wedstrijden al vroeg om 9.00. Voor de meiden D was het een pittige dag tegen sterke tegenstanders maar ze hebben super goed gespeeld. De meiden C sloten de dag af met twee keer winst (VZV en Kwiek) en keken daardoor ook terug op een geslaagde eerste dag. 

Daarna lekker opfrissen en napraten in de kleedkamer om vervolgens op weg te gaan richting de Camping in Dalfsen. Beide groepen sliepen samen in een gezellige houten boshut.

Voor het avondeten eerst nog een plons in het zwembad en er was zelfs nog een uurtje huiswerk gepland. Tenslotte was daar verder in het weekend geen tijd voor. Het was een gezellige boel in de boshut maar de meiden gingen wel op tijd slapen voor tweede dag van het toernooi, die ook weer vroeg begon. 

Na het ontbijt om half 8 stonden de pendel auto’s van de ouders klaar om weer naar de hal in de Raalte te gaan. Na de vijf poule wedstijden, waarin van VOC en SEW was verloren,  te hebben gespeeld stond er als afsluiting een laatste plaatsingswedstijd op het programma.

De meiden D wonnen in de plaatsingswedstrijd om plaats 5-6 knap van SEW met 10-5 en eindigde zo als 5e. De meiden C waren als derde geëindigd in de poule maar verloren helaas de plaatsingswedstrijd om plaats 3-4 van VZV met 8-10 en eindigende daardoor als 4e.

Beide teams kunnen terugkijken op een gezellig, leerzaam en daardoor geslaagd toernooi. Beide teams toonden in de loop van het toernooi ontwikkeling in hun spel en straalden spelvreugde en plezier uit! Daar draait het tenslotte om in het jeugdhandbal.

Namens alle kinderen en ouders bedanken we de begeleiding en de coaches, Katja en Milou (Meiden D) en Susan en Michel (Meiden C) voor dit mooie handbalweekend.

Ouders Jo en Desiree hadden de organistische kant perfect op orde (rijden en de catering).

Meiden B1 en A1 bij Jan de Haan Toernooi Raalte

De meiden DB en DA hadden beiden al twee toernooien gespeeld voorafgaande aan Raalte. Ze waren beiden begonnen met een sterk bezet toernooi in Duitsland (Sauerland-cup), waar beide teams 2 wedstrijden in de poule wisten te winnen, maar dat leverde geen plaatsing voor de knock out fase op. De dames A1 won daarna wel het “Klaverbladtoernooi” van Oliveo in Pijnacker en de DB1 wist in de finale van het Peter Verjans-toernooi in Beek, SEW te verslaan.

De DB en de DA konden hun wekker een uurtje later zetten. Helaas waren om persoonlijke redenen Anita en Barbara uit de staf van de DB niet in staat om mee te gaan naar het toernooiweekend in Raalte. Wel hadden ze de reis en het verblijf perfect voorbereid en leefden ze van afstand mee.

Voor de speelsters, van de DB-selectie, die niet mee waren naar Raalte stond er zondagochtend een oefenwedstrijd tegen NOAV op het programma. Dit Limburgse team uit Susteren was in het Westland op trainingsstage en gebruikte de kans om tegen DB-teams uit het Westland (Westlandia, Quintus en VELO) te spelen. Zij moesten ervaren, dat het handbal in Westland er goed voorstaat.

De DB1 begon het toernooi tegen de thuisclub Kwiek. Het kostte duidelijk moeite om na de autorit het ritme te vinden. Verdedigend ontbrak beweeglijkheid en aanvallend daadkracht. Vanuit een kleine achterstand werd uiteindelijk gewonnen, (21-18) noodzakelijk om de race te komen voor een finaleplaats. Na een lange pauze moest in de middag pas de tweede wedstrijd tegen VOC gespeeld worden. VOC was het toernooi gestart met een duidelijke zege op SEW, waar in een eerdere oefenwedstrijd nog ruim van was verloren. De speelsters van DB1 toonden zich bewust van het belang van deze wedstrijd en stonden helemaal op scherp. Qua spel (zeker verdedigend) werd het achteraf de beste wedstrijd van het weekend en er werd dan ook terecht gewonnen (18-14). De dag werd afgesloten tegen Aalsmeer, waar ook al in Beek tegen gespeeld was. Nadat ook die punten binnen geharkt waren (21-12), brachten een drietal ouders de speelsters naar hun slaapplaats in Borne hotel-restaurant Jachtlust, op een heerlijk stille locatie. Zo stil, dat de auto van de begeleiding aanvankelijk moeite had hun eind bestemming te vinden. De kok van de Jachtlust wist de meiden een maaltijd voor te schotelen, die in de smaak viel. Dat bleek in Duitsland lastiger te zijn. De meiden waren door een kaart truc aan elkaar gekoppeld voor de nacht. Na 3 toernooien is de selectie wel een hechte groep geworden, die met veel discipline en variatie kan spelen.

De fysieke belasting van drie wedstrijden van 35 minuten zorgde er voor dat de meiden allemaal goed gebruik wilden maken van hun nachtrust. Dit vond de begeleiding ook wel prettig. Er moest tenslotte al weer vroeg (7.45 uur) ontbijt worden en ingepakt worden voor vertrek, omdat om 9.30 uur in Raalte de sleutelwedstrijd tegen SEW op het programma stond. SEW had zondag een overwinning nodig om aanspraak te kunnen maken op een finaleplaats. Voor Lashwana was het een speciale dag. Zij was jarig en haar familie was meegereisd om haar te komen aanmoedigen. Onze meiden stonden zondag direct op scherp en gunden SEW geen revanche voor de verloren finale in Beek. Er werd na een mooie wedstrijd met goede tegenstand met 19-14 gewonnen. Hierna is er gezongen voor de jarige Lashwana. Haar familie had voor taart gezorgd.

De laatste poulewedstrijd voor de DB1 was tegen Handbal Venlo, dat over een jonge nog onervaren team beschikte, met veel ontwikkel potentie. De wedstrijd werd door Quintus gebruikt om nog wat zaken te oefenen richting de finale. Het leverde een ruime 21-11 zege op.

De finale van de DB was tegen VOC. Met de ongelukkig van Kwiek verloren finale van 2021 nog in het achterhoofd, startte onze meiden ijzersterk. De 5-1 verdediging stond weer goed met daar achter een geweldig keepende Naomi Walther, die afgelopen zomer bij het EK beach handbal een duidelijke positieve impuls heeft opgedaan.

VOC leed in de beginfase een aantal maal balverlies en dat leverde onze DB1 een voor het oog comfortabele 8-0 voorsprong op. Omdat het 9e doelpunt lang op zich liet wachten, wist VOC het gat te verkleinen naar 8-5, voordat Quintus de 9-5 scoorde. Daarna stopte Sofie Peters in het doel een tweetal 100% kansen en dit brak het verzet van VOC. Tactisch probeerde VOC diverse varianten om te scoren. Zo brachten ze in de slotfase een lange schutter in, die direct succesvol was. Het opgelopen verschil kregen ze echter niet meer dicht en Quintus won met 14-11. Dit leverde bij de prijsuitreiking een bal in ADO kleuren op. Keepster Naomi Walther werd gekozen tot meest waardevolle speelster bij de DB.

Voor de DA1 was het bij Kwiek ook hun derde toernooi, maar wel het eerste toernooi, waar ze ook ploegen uit de landelijke jeugddivisie tegenkwamen. Helaas is de poule in de jeugddivisie inmiddels gereduceerd van 10 tot slechts 8 teams. De competitie opzet moest hierdoor aangepast worden. Dit was een heet discussie onderwerp tussen de coaches in Raalte.

DA1, dat als laatste Quintus-team mocht aantreden begon het toernooi eveneens tegen Kwiek. Het werd een ruime 22-13 zege. Daarna volgde net als de DB1, de wedstrijd tegen VOC. Mede door goed keepsterswerk werd ook de 2e wedstrijd met 23-14 gewonnen. De laatste poulewedstrijd tegen VZV leverde meer spanning op. Na een hele wedstrijd achter gestaan te hebben, werd uiteindelijk toch nog met 18-17 gewonnen, waardoor ook DA1 met de volle buit richting hun hotel in Deventer kon vertrekken. Helaas bleken na de eerste dag keepster Tess (hamstring) en rechteropbouw Lieke (knie) blessures opgelopen te hebben en niet inzetbaar voor de zondag. Ook V&L was niet ongeschonden uit de eerste dag gekomen en besloot zich terug te trekken voor de 2e dag, waardoor Quintus een reglementaire 10-0 zege kreeg toegewezen, maar 35 nuttige wedstrijd minuten moest gaan missen. Er zou dus op zondag alleen nog tweemaal tegen SEW gespeeld moeten worden. Om de lange tussentijd te overbruggen, ging het team in de regio bowlen.

De poulewedstrijd op zondagmorgen tegen SEW was direct een kraker, door Quintus met 20-19 gewonnen. Toen bleek al hoe goed de teams dit seizoen weer aan elkaar gewaagd zijn. Als afsluitende wedstrijd moest de DA1 in de finale opnieuw de strijd aan binden tegen SEW. Ook in de finale waren beide teams in evenwicht. Een dubbel ondertal voor Quintus in de slotfase leverde echter de zege voor SEW op. Bij de prijsuitreiking werd Lois van Velzen gekozen tot meest waardevolle speelster bij de DA.

Punt van vermelding verdienen ook ons top scheidsrechters koppel Merel van Zijderveld en Denise Steringa, die op zondag hun opwachting maakte op het toernooi. Op zaterdagavond hadden ze al de eredivisie wedstrijd tussen DSVD en VZV in goede banen geleid. Ook bij de topwedstrijden van de jeugd is goede arbitrage beslist noodzakelijk.

Na de prijsuitreiking vertrokken al onze teams met waardevolle ervaring terug richting het Westland. Dit toernooi heeft aangetoond dat de krachtsverschillen in de jeugddivisies komend seizoen weer erg klein zullen zijn.

De onderstaande foto van de DB samen met de DA en de DB samen met de DC en DD tonen de verticale binding letterlijk aan.

X