In de spotlight: Birgitte Eekhout

Ik ben Birgitte Eekhout en sinds 2015 (pas) lid van Quintus Rolstoelhandbal Westland.

Ik kom uit een heel sportief gezin. Mijn vader was bestuurslid en coach bij basketbal, bestuurslid bij Atlethiek Unie en trainer en sportverslaggever bij een Haagse krant voor deze twee sporten. En mijn moeder handbalde bij Athene en later bij Hellas.

Ik heb 2 zussen en 1 broer. Ikzelf ben bijna op het sportveld geboren. Op zondagmiddag liep mijn moeder nog langs het veld en rond 21.00 uur ben ik geboren. Dus sport is al vroeg een groot deel van mijn leven.

Ik was altijd met sport bezig. Ik heb op redelijk niveau geturnd en gehandbald bij Hellas. Nadat ik veel blessures kreeg bij de Dames, ben ik training gaan geven aan toen nog pupillen. Na een trainerscursus is dit avontuur helaas heel abrupt gestopt. Heel jammer, want het was erg leuk om te doen.

Quintus kwam in beeld, doordat de kinderen van mijn zus (Carolien van Meteren) daar handbalde. Ik ging wat vaker kijken bij de heren, vanwege Stephan van Meteren en later ook bij de dames, door Nicole van Meteren.

Kijken naar het handbal vond ik lastig, omdat ik inmiddels in een rolstoel zit. Ik word dan geconfronteerd met wat ik niet kan, terwijl ik eigenlijk uit ga van wat ik nog wel kan.

Al 25 jaar ben ik lid van Platform Gehandicapten Westland en daarnaast ben ik nog actief geweest voor Vrouwen Advies Commissie (VAC), deze geven advies aan gemeente over woningbouw en woonomgeving. Daarnaast ben ik nog sportambassadeur voor beweegcoach, (= mensen met beperking aan ’t sporten helpen). In juli 2015 ben ik naar een wedstrijd van Oranje in Almere geweest. Daar kon je kennismaken met rolstoelhandbal. Nou, ik was gelijk verkocht…. Het is wel zwaar, maar soms moet je uitdagingen aangaan. Ik geniet er nog steeds van.

Met Platform en Beweegcoach en mensen van Quintus zijn we om tafel gaan zitten om Rolstoelhandbal bij Quintus te starten.Het was een vliegende start op 29 augustus 2015, met Burgemeester Sjaak v.d. Tak op het doel. Dit jaar bestaan we dus 5 jaar. Mijn werkzaamheden zijn vooral om het Rolstoelhandbal onder de aandacht te brengen, samen met mijn team enthousiaste spelers. Als Quintus maar goed voor de dag komt.

Afgelopen periode met Corona was lastig voor “mijn” doelgroep. Wij zitten in de gevarenzone. Maar met een kleine, halve groep sporten we weer sinds 1 juli. Wij hebben helaas veel zieken en/of geblesseerden, maar ik ga dit jaar vol voor het 5-jarig jubileum.

Op 27 september starten we de competitie in onze eigen hallen, met alle Nederlandse Rolstoelhandbalverenigingen. Daarnaast zal tijdens deze dag door bestuurders van Gemeente Westland, het Westlands Sportakkoord getekend gaan worden. Sporten is voor iedereen en dat kan bij Quintus.

Ondanks alle beperkingen kan ik niet stilzitten. Samen met mijn hulphond Meike (inmiddels is de Golden Retriever Dyjen met pensioen), probeer ik er iets goeds van te maken. Ik hoop dat u eens komt kijken of meedoen, het kan! Laat deze kans niet voorbijgaan en probeer het eens.

Tot ziens bij het rolstoelhandbal.

Birgitte Eekhout,

Contactpersoon van Quintus Rolstoelhandbal Westland

X