In de spotlight: Amber en Fem

Amber Verbraeken en Fem Boeters hebben de afgelopen jaren in de damesselectie van Quintus gehandbald. Doordeweeks wonen zijn op de Handbal Academie en trainen daar twee keer per dag. Vrijdag komen zij weer richting het Westland voor de vrijdag training en spelen ze zaterdag een wedstrijd met dames 1. Na dit seizoen verhuizen zij beide naar Duitsland om in de Bundesliga te gaan handballen. Fem heeft vorig seizoen al even mogen proeven, zij heeft samen met Lisanne Kruijswijk voor 3 maanden bij Füchse Berlin gespeeld. Wij zijn natuurlijk hartstikke benieuwd naar dit mooie avontuur en hebben Amber en Fem een aantal vragen gesteld.

Hebben jullie altijd de droom gehad om in het buitenland te gaan handballen?

Amber: “Nee, ik niet. Bij mij is het eigenlijk allemaal in stapjes gegaan: van ODIS naar Quintus, toen Oranje. En nu wil ik proberen om naar het buitenland te gaan. 

Fem: “Bij mij was het eigenlijk ook nooit dat ik naar het buitenland wilde. Maar toen er bij de Handbal Academie werd gevraagd of ik vorig seizoen naar Berlijn wilde voor een aantal maanden, toen vond ik het toch wel een hele gave ervaring. Toen kwam toch wel een beetje de droom om naar het buitenland te gaan.”

Hoe gaat jullie week eruit in Duitsland? Alleen trainen of ook werken en/of studeren?

Fem: “Ik ga drie keer per week krachttraining doen en vijf keer per week baltraining. Zaterdag zijn de uitwedstrijden en zondag zijn altijd de thuiswedstrijden. Tussendoor ga ik eerst starten met een Duits cursus en daarna wil ik er wel een baan bij gaan zoeken in de optiek. Dat doe ik nu ook al qua werk, ik ben nu opticien.”

Amber: “Ik weet mijn trainingsprogramma nog niet, maar het zal er ook wel zo ongeveer uit komen te zien. Ik ga ook eerst een Duits cursus doen en daarna misschien wat oppakken in het geven van personal training. Dat doe ik nu ook al in Nederland. We starten ook al best vroeg met de voorbereiding, begin juli al, en die blijkt ook zwaar te zijn hebben we gehoord.”

Fem: “Ja, het is gewoon twee maanden volop rennen en trainen. Eind september starten we pas met de competitie. Maar we hebben wel veel trainingsstages, we gaan bijvoorbeeld naar Frankrijk en andere steden in Duitsland.”

Waar kijken jullie het meeste naar uit?

Fem: “Ik denk toch wel het niveau, zij zijn fysiek gewoon een stuk sterker. Maar ook dat ik echt tegen topmeiden ga handballen, die ook in het nationale team spelen. Dat ik daar veel tegen mag spelen en veel van mag leren.”

Amber: “Ik kijk ook wel echt uit naar de mentaliteit, daar is handbal je baan, dus je moet gewoon alles geven. Ik ben wel benieuwd naar hoe dat is.”

Wat is jullie droomclub? Waar zou je in de toekomst graag willen spelen?

Amber: “Daar zou ik geen antwoord op kunnen geven. Ik zou wel graag willen eindigen in Spanje, het is daar lekker weer en je kan er lekker handballen. Ik kijk gewoon wat er op mijn pad komt.”

Fem: “Ik wil op zich wel in Duitsland spelen, bij Bietigheim of Dortmund. Uiteindelijk vind ik Gyor wel echt een topclub waar ik altijd naar kijk, maar dat is natuurlijk wel een hele grote stap. Denemarken en Hongarije zijn ook wel de toplanden waar ik zou willen handballen.”

Uiteindelijk hebben jullie beide lange tijd bij Quintus gehandbald. Wat is jullie mooiste handbalmoment geweest bij Quintus?

Fem: “Toen ik Nederlands kampioen werd met de A. Toen hadden we alles gewonnen en waren we ongeslagen. Maar ook wel toen ik mijn debuut maakte bij dames 1, dat was tegen VOC, dus dat was gelijk een knaller.”

Amber: “Voor mij is het toen ik Nederlands kampioen werd in het eerste seizoen dat ik bij Quintus handbalde, dat was in de C-jeugd. Dat staat mij nog altijd bij.”

Fem: “Maar ook Europa Cup spelen met de dames, dat vind ik altijd gewoon een gave ervaring.”

Wat gaan jullie echt missen aan Quintus?

Fem: “Toch wel de meiden die er spelen, ik heb daar zolang mee gespeeld. Maar ook gewoon de gezelligheid buiten het handballen. Het is bij Quintus wel echt handballen maar ook gezelligheid daarbuiten.”

Amber: “Voor mij precies hetzelfde. In het veld staan we er echt maar daarnaast ook gezelligheid.”

Wat zouden jullie jonge speelsters willen meegeven die ook naar het buitenland willen?

Amber: “Volg echt je eigen pad. Fem en ik hebben ook niet altijd de droom gehad om naar het buitenland te gaan. Dus ga gewoon lekker handballen en kijk tot waar het leid.”

Fem: “Ja, en echt niet alles gaat vanzelf. Je moet heel veel keuzes maken die mega lastig zijn. Ik denk uiteindelijk als je die keuzes maakt en er volledig voor gaat, dan haal je het wel. Motivatie en mentaliteit is het belangrijkste.”

X